Seuraa 
Viestejä45973

Ranskalainen eksoplaneettoja metsästävä Corot-satelliitti on löytänyt tähän asti pienimmän tunnetun eksoplaneetan(*).

Vain noin 1,7 kertaa Maan läpimittainen planeetta COROT-Exo-7b kiertää auringonkaltaista oranssia kääpiötähteä Yksisarvisen tähdistössä noin 390 valovuoden etäisyydellä Maasta. Planeetta kiertää hyvin lähellä tähteään. Sen radan etäisyys tähdestä on vain noin 2,5 miljoonaa kilometriä (0,017 AU) ja sen kiertoaika on noin 20 tuntia. Niinpä planeetalla on hyvin kuuma, sen pintalämpötilaksi arvioidaan 1000-1500 astetta.

Planeetan massaa tai tiheyttä ei vielä tunneta. Alustavissa arvioissa planeetan massaksi on esitetty 5-11 Maan massaa. Jos planeetta on maan tapaan kiviplaneetta, sen pinta lienee sulaa lavaa. On myös mahdollista, että planeetan pintaa peittäisi hyvin kuuma vesi, joka pysyisi paksun kaasukehän paineessa ylikriittisenä nesteenä. Ranskalaistutkijat luonnehtivatkin löytämäänsä planeettaa mahdollisesti uudentyyppiseksi kivestä ja kuumasta vedestä koostuvaksi "sauna-planeetaksi".

ESA:n tiedote: http://www.esa.int/esaCP/SEM7G6XPXPF_index_0.html
Pariisin observatorio: http://www.obspm.fr/actual/nouvelle/feb09/exo7.en.shtml
Sky&Telescope: http://www.skyandtelescope.com/news/38820797.html

Corot-satelliitti etsii eksoplaneettoja niiden transitioiden avulla. Transitiossa planeetta kulkee Maasta katsoen tähtensä editse, jolloin satelliitti pystyy mittaamaan sen aiheuttaman hyvin pienen himmenemisen tähden kirkkaudessa.

*) Tarkkaan ottaen tämä ei pidä paikkaansa. Kunhan vaan toistelen muiden virheellistä raportointia shokkiefektin vuoksi. Itse asiassa pienin löydetty eksoplaneetta on vain 0,025 Maan massainen ja se kiertää pulsaria PSR B1257+12. Corotin löytöä voisi kai sitten pitää pienimpänä löydettynä pääsarjan tähteä kiertävänä eksoplaneettana.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat