Seuraa 
Viestejä6665

Aurinkouuneista on ollut pientä puhetta eri topiceissa, mutta yritetään koota tänne jotain, jos vaikka pääsisi kesäksi paistamaan makkaroita tai "puhdistamaan vettä" tislaamalla.

Minulla on noin D1500mm parabolinen alumiiniantenni, johon pitäisi saada peilipinta edullisesti.

Vaihtoehtoja on ilmeisesti ainakin:
- Kiillottaminen (olen kokeillut, mutta osoittautui yllättävän työlääksi)
- Ruiskupakkelointi ja maalaus kromimaalilla (en ole kokeillut)
- Päällystäminen heijastavalla kalvolla.

Mitä suosittelette?

Heijastavaa kalvoa on esimerkiksi Bilteman peilinkorjaussarjoissa, mutta niitä menisi turhan monta kappaletta tuohon projektiin. Onko tiedossa, mistä tuota saisi rullatavarana? Jotain "solar film" kalvoja toki myyvät, mutta ne joihin olen törmännyt, ovat melko kalliita.

Tuossa vielä jotain linkkejä uuneihin ja muihin härveleihin:

http://www.builditsolar.com/Projects/Co ... ooking.htm

Sivut

Kommentit (94)

Denzil Dexter
Aurinkouuneista on ollut pientä puhetta eri topiceissa, mutta yritetään koota tänne jotain, jos vaikka pääsisi kesäksi paistamaan makkaroita tai "puhdistamaan vettä" tislaamalla.Vau. Suunnitteletko kannettavaa mallia vai isompaa kiinteämpää? Alkoi kiinnostamaan tuollaisen rakentaminen sähköttömään retkiveneeseeni. Saisi aika hyvän shown aikaiseksi rannassa kun jollain tuollaisella alkaisi kokkaamaan.

Pidäpä meidät ajan tasalla jos projekti etenee.

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

Eihän tuo vaadi kuin kotitalousfoliota. Jokin sen verran tahmainen tartuke alle että foliota voi hieroskella siihen pintaan, mutta lievä liukuma on mahdollinen. Laskostumista tapahtuu ja poimut voi hieroa lopuksi pois. Joku tapettiliisterikin voisi toimia, koska kuivuva osa pitää liimana ja märkä pitää adheesiolla vai mikäseoli.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Denzil Dexter
Seuraa 
Viestejä6665

Liekö se kovin pitkäikäinen ulkokäytössä? Tietysti voisi heittää lakkakerroksen päälle.

Paul M
Eihän tuo vaadi kuin kotitalousfoliota. Jokin sen verran tahmainen tartuke alle että foliota voi hieroskella siihen pintaan, mutta lievä liukuma on mahdollinen. Laskostumista tapahtuu ja poimut voi hieroa lopuksi pois. Joku tapettiliisterikin voisi toimia, koska kuivuva osa pitää liimana ja märkä pitää adheesiolla vai mikäseoli.

Tukkurit myy valmista kiillotettua levyä. Käyttää jiginä sitä valmista parabolia ja painaa (tai vetää..) levyn pintaa pitkin ja avot.
Onnistuu helposti siten että laittaa parabolin keskelle kierretangon, poraa kiillotetun levyn läpi reiän ja kiristää...

Kyl...sektoritkin on hyvä idea. Toimiva myös.

Huom. 2mm levy taipuu helposti kyseisellä kierretankosysteemillä. Tietenkin sitä levyä täytyy hieman "silittää" kiristysten välillä.

P.S. Maalaus kromimaalilla = epäonnistuu 100% varmasti, testattu on

Minä siis soittaisin pinnoitusta tekeviin firmoihin.
Muistelisin että eräs kaveri liimasi peilinpalasia tuommoiseen.

Mutta jos se antenni on ALUMIINIA, niin kiillota hyvä mies se pinta. Saat sillä taatusti tässä tapauksessa parhaiten heijastavan pinnan!
Poistat vain maalit jne. ja haet autotarvikeliikkeestä kunnon kamat pinnan hiomiseen, siis millä maalipintakin myllytetään. käytät vain sitten riittävän hienoa hiomatahnaa...

Kyllä tuon alumiinipinnan kiilloittaminen pitäisi onnistua ihan perinteisillä menetelmillä eli aloittaen karkeammasta karborundumjauheesta siirtyen asteettain aina hienompaan ja lopuksi jollain kiillotusvahalla , vrt auton maalipinnan kiilloittaminen. Kysypä jostain hiomatarvikeliikkeestä, onkohan firma nimeltä Cronwall Oy vielä hengissä?

Denzil Dexter
Seuraa 
Viestejä6665

Joo ei siinä mitään periaatteellista estettä ole; sain sellaisen 50x50 cm alueen peilikiiltäväksi hiomakoneella, erilaisilla hiomapapereilla, teräsvillalla ja hiomatahnalla. On vaan aivan h:tillinen homma parin neliömetrin kiillottaminen peilipinnalle. Ja menee jo pelkkiin papereihin ja tahnoihinkin aika paljon rahaa.

Riemann
Kyllä tuon alumiinipinnan kiilloittaminen pitäisi onnistua ihan perinteisillä menetelmillä eli aloittaen karkeammasta karborundumjauheesta siirtyen asteettain aina hienompaan ja lopuksi jollain kiillotusvahalla , vrt auton maalipinnan kiilloittaminen. Kysypä jostain hiomatarvikeliikkeestä, onkohan firma nimeltä Cronwall Oy vielä hengissä?

Aurinkouuni/liesi onkin mielenkiintoinen ja hauska idea. Näitähän ne on rakennelleet Afrikassa pahvilaatikoista yms. ja varmaan tulee tarpeeseen.

Katselin noita aloituksen linkkejä. Siellä sattui eteen eräs satelliittiantennista tehty konstruktio. Peili on päällystetty alumiinifoliolla ja ainakin kuvien perusteella kiilto näyttäisi riittävältä. Kuten jo joku mainitsikin, foliopinnan saa säänkestäväksi lakkaamalla (jotain ohutta metallilakkaa).

Aluminoitu mylar olisi parempi vaihtoehto pinnoitukseen tässä tapauksessa. Sitä saa vohkittua esim. ISS:ltä tai ostamalla. Vaikkapa Teknofokuksesta voisi kysellä. Siellä muuten tietävät kiillotuksesta myös jotain, optiikan hiontatarvikkeita kun myyvät...

Linkki: Solar Cooker

Satelliittilautasen pinnan kiillottaminenkaan ei kuitenkaan liene niin valtava urakka. Vahataanhan autojakin jollain hiomavahalla vaimitäseoli. Olen joskus kiillotellut metallipintoja peilikirkkaaksi pumppulilaikalla ja kiillotusvahalla. Valitettavasti en jaksa muistaa mitä se oli. Sellaista vaaleanpunaista, olemukseltaan kuin saippuaa. Kultasepät kuulemma kiillottavat sillä koruja.

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

En luopuisi talousfoliosta. Mutta miten olisi katalyyttilakka ja folio päälle paloina. Sehän imaisee kiinni ja märkänä voi vielä muotoilla. Trasselilla ilmakuplat poies tai jollain tuulilasin pyyhkimellä sivelemällä. Katalyyttilakkahan kovettuu sinne alle liimaksi. Ja päälle samaista lakkaa jos haluaa suojata. Tai autolakkaa. Kestää ainakin uuveetä.

Reunat voivat aivan hyvin limittyä päällystysvaiheessa. Kovettumisen jälkeen lerpattavat jutut irtoavat hennosti hankaamalla. Säteen kohdistusvaatimus lienee aivan eri (alemmassa) suuruusluokassa kuin mihin tuollaisella pinnoituksella pääsee.

Tuollaisen peilihommanhan voi tehdä vaikka mistä vähänkään parabolisesta tai laakeasta pallopinnasta. Minkä kokoinen tarvitaan makkaran grillaamiseen? Sehän olisi aika mukava vehje, jos siinä olisi vielä auringon seuranta mukana. Onko jollain ideoita auringon seurantaan? Siis jotain aivan simppeliä. Riittää että seuranta toimii vaikka puoli tuntia. Onnistuisiko jollain nerokkaalla tavalla? Eli ei mitään mikrokontrollereita vaan bi-metallia ja sen semmoista. Minulla on yksi idea mutta en kerro.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Kokeiluun riittää komeasti hopeavärillä spreijattu lautanen.

Voisit Guuglettaa normaalin peilin tekemisen juju, niin ehkä saisit helpolla oikeat komponentit?

Jos on vielä ajankohtaista, niin hiontavinkki.

Laakeroi parabolimalja keskiakselista. Pane porakone tms. pyörittämään koko parabolia. Sopivalla nivelvarrella pane hiova elementti kohdetta pyyhkimään. Näin se hoitaa hiomishomman itse, vaihdat vain santapaperia tai hiontakehää välillä.

Parabolista: Muistaakseni sopivalla pyörimisnopeudella nestepinta asettuu parabolipinnaksi, tällöin saat parabolisi pinnalle sentin paksuisen tasaisen vesikerroksen. Siihen veteen kun lisäät hiontajauhetta ja kuulia, ja panet sopivan melan häiritsemään laminaaria virtausta, niin systeemi hioo itse itsensä parissa vuorokaudessa. Luulen, että alumiinille kannattaa käyttää kahta eri hiukkaskoon hiontajauhetta. Eli hionta tehdään jälkimmäisellä kerralla hienommalla jauheella. Jauheita saa autolasitusliikkeistä, ainakin parikymmentä vuotta sitten.

Aslak
Seuraa 
Viestejä9177

Jossain ulkomaalaisessa dokumenttifilmissä näin käytettävän tuollaista "barabolikeitintä."
Se näytti olevan valmistettu useista pienistä peileistä, jotka oli asennettu baraboolilautaseen sellaisiin asentoihin, että kokosivat auringon säteet yhteen kohtaan.

Tuohon polttopisteeseen oli asennettu teline johon kattila tai kahvipannu pantiin kiehumaan, ja nopea näytti olevan.
Tiijjä siite miten onnistuisi mejän leveysasteilla ?
Keskitalvella saattas kahvinkeittoaika venähtää, ko aurinkoa ei viikkokaushin ees näy.

Laikkaa iso peili semmosiksi paloiksi, joista on helppo muotoilla
baraboolilautaselle peilimosaikki , ja liimaa peilinkappaleet
lautaseen kiinni. Sano akalle , että naapurin kakarat särki eteisen suuren peilin , ja se piti nakata roskiin.
-----------------
http://www.mikseri.net/artists/?id=115815

Neutroni
Seuraa 
Viestejä35916
Paul M
Tuollaisen peilihommanhan voi tehdä vaikka mistä vähänkään parabolisesta tai laakeasta pallopinnasta. Minkä kokoinen tarvitaan makkaran grillaamiseen?Mitähän siihen menisi, muutama sata W. Jollain 80 senttisellä pitäisi onnistua, ja jos pelaa varman pälle ja tekee metrisen, onnistuu viileämmälläkin säällä. Joskus oli mielessä, että tuollaisen voisi piruuttaan vääntää lasikuidusta ja foliosta, mutta en ole jaksanut.

Sehän olisi aika mukava vehje, jos siinä olisi vielä auringon seuranta mukana. Onko jollain ideoita auringon seurantaan? Siis jotain aivan simppeliä. Riittää että seuranta toimii vaikka puoli tuntia. Onnistuisiko jollain nerokkaalla tavalla? Eli ei mitään mikrokontrollereita vaan bi-metallia ja sen semmoista. Minulla on yksi idea mutta en kerro.No onhan astronomeilla ollut seurantoja iankaikkisen kauan. Halvimmillaan sellaisen saa laakeroimalla peilin akselille, joka on Maan akselin suuntainen. Katso mallia ekvatoriaalisesta kaukoputken jalustasta. Seurantaan käy pieni tahtimoottori sopivan välityksen kanssa. Mistähän sellaisen saisi, nykyaikainen pienoismallin harjaton DC-kone olisi hyvä, jos virittäisi jotkut konkkaviritykset tuottamaan vaihesiirtoa niin että kone ylipäätään pyörii. Tai sitten ottaa sähköt kolmivaihepistorasiasta ja alentaa jännitteen kolmella pienellä muuntajalla. Makkaran paistoon ei kuitenkaan tarvita välttämättä suuntauksia. Sen kun panee makkaran tikkuun ja pitää sitä polttopisteessä käsin. Niin sitä yleensä hiilloksellakin grillataan.

Aslak kirjoitti: "Jossain ulkomaalaisessa dokumenttifilmissä näin käytettävän tuollaista "barabolikeitintä." Se näytti olevan valmistettu useista pienistä peileistä, jotka oli asennettu baraboolilautaseen sellaisiin asentoihin, että kokosivat auringon säteet yhteen kohtaan."

Tuohan hipoo jo sitä esittämääni ajatusta, kun Denzilin kanssa suunniteltiin polttopuiden kuivaamista kiinteässä teräsastiassa kesällä auringonvalolla.

Paul M

Tuollaisen peilihommanhan voi tehdä vaikka mistä vähänkään parabolisesta tai laakeasta pallopinnasta. Minkä kokoinen tarvitaan makkaran grillaamiseen? Sehän olisi aika mukava vehje, jos siinä olisi vielä auringon seuranta mukana. Onko jollain ideoita auringon seurantaan? Siis jotain aivan simppeliä.Seurantaosaston voisi tehdä vaikka punnuksen avulla vrt. punnuskello, tai nesteen lämpölaajenemisen avulla, johtaa säiliöstä laajenevan nesteen ohutta putkea pitkin mäntään, joka kääntää peiliä.
Tuloputken paksuuden avulla voi säätää karkean nopeuden, hienosäätö putken tilavuutta muuttavan kierretangon avulla.
Peilin tekisin virittämällä lakanan vaakatasossa olevan vanteen päälle ja kostuttaisin hartsilla.
Lakanan kireyttä säätelemällä saisi sopivan kaarevuuden ehkä.
Takapuolelle hartsia ja lasikuituvahvikkeita, peilipuolelle alumiinifoliota, jonka päälle kirkaslakka.

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

Myös voisi uretaanilevyistä tehdä jyrsimällä. Levy maahan, porakone jyrsinpäineen kiinni metrin naruun, joka kiinnitetty polttopisteeseen. Ja sitten vain kone käyntiin ja heilumaan siihen levyn päälle. Jyrsinterä pitää tietenkin osoittaa aina polttopisteestä poispäin eli sen verran tasapainotuslisukkeita ripustukseen. Tai voihan se ripustus olla keppikin ja kuulakannatus. Joo. Keppi on hyvä.

Jyrsinnän edistyessä konetta lasketaan alaspäin. Jos hyvin käy, niin heiluminen tulee siitä, että kone haukaa vähän tavaraa. Kesätuuli kuljettaa muruset naapurin puolelle ja aika kuluu kuin sivillä hyvää juomaa nauttien ja tapahtumia seuraten.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Paul M
Myös voisi uretaanilevyistä tehdä jyrsimällä. Levy maahan, porakone jyrsinpäineen kiinni metrin naruun, joka kiinnitetty polttopisteeseen. Ja sitten vain kone käyntiin ja heilumaan siihen levyn päälle. Jyrsinterä pitää tietenkin osoittaa aina polttopisteestä poispäin eli sen verran tasapainotuslisukkeita ripustukseen. Tai voihan se ripustus olla keppikin ja kuulakannatus. Joo. Keppi on hyvä.

Jyrsinnän edistyessä konetta lasketaan alaspäin. Jos hyvin käy, niin heiluminen tulee siitä, että kone haukaa vähän tavaraa. Kesätuuli kuljettaa muruset naapurin puolelle ja aika kuluu kuin sivillä hyvää juomaa nauttien ja tapahtumia seuraten.
Eikös kone lähtisi pyörimään kun terä ottaa kiinni, naru ruuvautuisi lyhyemmäksi.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat