Seuraa 
Viestejä45973

Kielivaranto rapautuu

Kielitaitoisen työvoiman tarve kasvaa, mutta vieraiden kielten opiskelu peruskoulussa ja lukiossa on vähentynyt. Peruskoulujen kieliohjelman monipuolistamista edistetään nyt valtion tuella.

Anna-Kaisa Mustaparta
Kielitaidon aakkoset opetellaan koulussa. Koulun tehtävänä on kehittää niitä tietoja, taitoja ja valmiuksia, joita oppilaat myöhemmin elämässään tarvitsevat ja jotka ovat keskeisiä yhteiskunnan tasapainoisen kehityksen, työelämän ja kansainvälisen yhteistyön näkökulmasta.

Kouluvuosina pitäisi saada alulle etenkin sellaisia taitoja, joiden omaksuminen vie niin paljon aikaa, ettei niitä kaikkea voi kohtuudella saavuttaa työn ohessa. Tällainen on muun muassa hyvä kielitaito......

Vuosikymmen alamäkeä

Englannin kieltä lukuunottamatta kaikkien muiden vieraiden kielten opiskelun tunnusluvut ovat Suomessa jo pitkään osoittaneet alaspäin. Se, mitä kielivarannollemme on tapahtumassa, on tiedostettu varsin huonosti.

Yhdeksän prosenttia oppilaista opiskelee ensimmäisenä vieraana kielenään jotain muuta kuin englantia. Näistä reilu puolet on ruotsinkielisiä oppilaita, joiden ensimmäinen kielivalinta on suomi. Siispä suomenkielisten koulujen oppilaista nelisen prosenttia aloittaa muulla kuin englannilla.

Vapaaehtoisen A2-kielen oli tarkoitus paikata englannin ylivoimaisuudesta seuraavaa muiden kielten taidon puutetta. A2-kielen opiskelu on kymmenen vuoden kuluessa jatkuvasti vähentynyt. Vuonna 1998 A2-kieltä opiskeli 37 prosenttia viidesluokkalaisista, mutta vuonna 2007 vain 25 prosenttia.

http://www.opettaja.fi/pls/portal/docs/ ... /131210.ht
m
_______________________________________________
Niin, oikeastaan tarkoitus oli tiedustella mielipiteitä kuinka tämä ongelma korjataan. jos tähän on yleensä löydettävissä keino vieraiden kielten osaamisen lisäämiseksi. On tietenkin helpompi spelukoida sillä mitä Lalli sanoi Erikille, mutta olettaisin tämän jatkuvasti esilläolevan ongelman olevan akuutimpi ja merkittävämpi meille kaikille. Löytyykö helppoja ratkaisuja?

Sivut

Kommentit (35)

Ateisti Kakkonen
Seuraa 
Viestejä1918

Oheisen Openofficen Calc:ssa tekemäni koonnin perusteella kielipolitiikka on vinoutunut, on perin oudoksuttavaa että esim. Muinaiskreikan lukijoita on enemmän kuin Venäjän Kieli & Kirjallisuus ( Äidinkieli) lukijoita.

Tiedon koottu Finpron ja Helsingin yliopiston nettisivuilta oheisista linkeistä:

https://www.finpro.fi/fi-FI/Market+Information/Country+Information/EU+Co...
http://notes.helsinki.fi/halvi/tilast05.nsf/44bd46386a3b43b9c22564830041...

-

Ateisti Kakkonen
Seuraa 
Viestejä1918

Kielenopetuspolitiikka pitäisi uudistaa perinpohjaisesti ja karsia rankalla kädellä pois kaikki Hihhuli Assyrologit ja Swahilin taitajat ja keskittyä nousevien talousmahtien, kuten Kiinan ja Venäjän kielen opettamiseen.

Priorisointi pitäisi tehdä ennenkaikkea rahallisen hyödyn näkökulmasta pitkässä juoksussa.

-

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Minusta on kohtuutonta vaatia että kolmen pakollisen lisäksi pitäisi osata vielä neljättäkin kieltä, joista käytännössä tarvitsee kahta. Käytännössä ainut keino saada lisää opiskelijoita eurooppalaisille kielille ja muille valtakielille, olisi lopettaa ruotsin kielen tekohengitys, jonka kaikki tietää.

Minulla ainakin tuli koulussa se kolmas ja neljäs kieli korvista ulos - menin hölmöyksissä valitsemaan ranskan, kun tähtitiedon tunteja ei järjestettykkään - varsinkin kun jo tiesin, ettei minusta tule kääntäjää, kielitieteilijää tai nakkikioskinpitäjää ahvenanmaalle.

Laitanpa pallon takaisinpäin ja kysyn mitä varten suomalaisten pitäisi osata muita kieliä? Olen saanut käsityksen että ammattitaitoisille venäjän kielen osaajille olisi enemmänkin tarvetta työmarkkinoilla mitä on tarjolla, mutta ilmeisesti tässä oli kyse ei-ammattilaisten kielitaidosta. Moni aloittaa saksan A2-kielenä, muttei käytännössä tule koskaan tarvitsemaan oppimaansa kieltä ja unohtaa sen kun kielitaitoa ei ylläpidetä. Ja ei, kerran pari elämässä tehty saksanreissu ei ole kuuden+ vuoden oppimisen arvoista. Ehkä kyse on enemminkin järkiintymisestä kuin huolenaiheesta.

Linkkisi ei muuten toimi, vaatii kirjautumisen.

Mielestäni sellaisen kirjoitus, joka ei todella tiedä, mitä kielitaidottomuus tarkoittaa.

"Englantia lukuunottamatta". Englanti on maailman yleisin toinen kieli, 2000-luvun lingua franka, jota osaa ensimmäisenä tai toisena kielenä yli puolitoista miljardia ihmistä.

Mene katsomaan Saksaan, Ranskaan, Japaniin tai Kiinaan ja alat ymmärtää mitä kielitaidottomuus oikeasti on. Ranskassa englantia osaa välttävästi vain pieni prosentti ihmisistä ja oikeasti kielitaitoisia on vielä vähemmän. Eräs ranskalainen liikemies valitti minulle kerran, että hänen pitää itse välittää tuotteensa maailmalle, koska kukaan hänen alaisistaan ei oikeasti puhu englantia riittävästi, jotta he voisivat kuvailla tuotteita ja niiden omianisuuksia asiakkaille. Kiinassa kuka tahansa edes välttävän englannin kielen taidon omaava värvätään kielten opettajaksi, riippumatta siitä, miten hyvin tämä osaa Kiinaa. Saksassa ei kertakaikkiaan pystytä tuottamaan tarpeeksi englannin kielen taitoisia. Japanissa ongelma on vielä suurempi; Huolimatta lähes pakollisesta englannin opiskelusta, vain alle 10% puhuu englantia välttävällä, tai hyvällä tasolla.

Kaikissa näissä maissa kielitaidottomuus on suuri ongelma. Puhutaan vain yhtä kieltä, Kiinan tapauksessa jopa vain yhtä murretta, joka suuresti huonontaa maan toimimista maailmalla. Suomessa englantia osataan paremmin, kuin missään muussa ei-englanninkielisessä maassa, kenties Intiaa lukuunottamatta ja Intiassakin luku jää huonommaksi jos mukaan otetaan ei-koulutetut. Ongelmaa ei siis ole, joten miksi sellaista tehtaillaan?

Pakkoruotsi pois ja jos jotain pakkoa olisi jostain syystä käyttää niin kaksi ekaa kieltä suuria maailmankieliä (eng, fra, rus, chi, ger, jne oman valinnan mukaan) ja sen jälkeen pikkukieliä (oman valinnan mukaan myös) voisi valita c- d- jne-kieliksi.

Sorry linkki oli väärä, mutta kokeillaan uusiksi:

http://www.opettaja.fi/pls/portal/docs/ ... 131210.htm

Pulaa on kai lähinnä näiden tavanomaisimpien vieraiden kielten taitajista kuten venäjän, saksan, ranskan, Ym. Nykyään lähes kaikki lukevat englanti ja tasan kaikki ruotsia, eikä muita kieliä juurikaan valita, tässäpä pulma jonka ratkaisemiseksi oikean vastauksen antamalla julistetaan vähintään fasistiksi ja rasistiksi. Mitenkäs tämä sitten ratkaistaan?

Henk.koht. osaan suomenkielen lisäksi vain yhtä tuttua kieltä eli englantia. Toista tuttua kieltä eli ruotsia pitäisi periaatteessa osata, mutta mielenkiinto siihen laski yläasteella kuin lehmänhäntä kun opettaja väitti kieltä loogiseksi, enkä havainnut siinä mitään logiikkaa että jokaisesta sanasta vaikutti olevan monta eri versiota. Olihan siihen jotain sääntöjäkin mikä oli mitäkin, kuten en heppa heppan heppor hepporna, mutta pirullako niitä muisti mikä koski mitäkin, ja sitten kuitenkin oli jotain poikkeuksia.

Kun englanti kuitenkin mielestäni on älyttömän iisi kieli, niin kovin olen ollut ihmeissäni kohdatessani itseäni nuorempia ihmisiä jotka eivät sitä osaa sen paremmin puhua kuin lukeakaan. Ainahan sitä voi olla vaatimaton ja sanoa ettei osaa puhua, jos ääntämys on tyyppiä tankero, mutta että ei osaa lukea?! Miten voi ylipäätään käyttää nettiä, jossa kaikki oikeasti mielenkiintoinen tieto on englanninkielistä, jos ei ko. kieltä osaa?

Olen tällä hetkellä tutustumassa ranskaan, mutta se vaikuttaa näin vanhalla iällä (s. -69) jo sen verran vaikealta että saa nähdä aloitanko opinnot varsinaisesti. Ehkä saksa olisi kiinnostanut enemmän, tai espanja, mutta toisaalta ranska olisi hyvää vaihtelua anglosaksisille kielille.

Se minusta. Noin yleisluontoisesti haluaisin sanoa että eiväthän kaikki ihmiset ole niin markkinahenkisiä, että he voivat harjoittaa kansainvälistä kauppaa. Vaikka suotavaa olisi että eniten puhuttuja maailman kieliä osattaisiin paremmin ja enemmän, niin jokaiikka tuskin tulee joutumaan viennin kanssa tekemisiin. Mutta koska kielien osaaminen kuulema pitää aivot virkeänä, tulisi tehdä jotain sen eteen että jokainen kansalainen oppii edes yhden vieraan kielen, tai edes tutun. Jotkut eivät vaikuta osaavan suomeakaan kunnolla, ja se taitamattomuus alkaa siinämäärin tarttua että kohta en itsekään tiedä mikä on yhdyssana ja mikä ei.

Esim. tässä tekstissä automaattinen oikoluku väittää että jokaiikka pitäisi kirjoittaa joka iikka ja siinämäärin siinä määrin. Jälkimmäinen voi ehkä erikseen tullakin(?) mutta ei takuulla jokaiikka. Jos ohjelmiinkaan ei voi luottaa, niin mihin sitten?

Kyse on laadusta ei määrästä!

Ei kaikki ole kielineroja. Todella monella edes se englanti ei kaikkien opiskelujen jälkeenkään suju. Puhumattakaan ruotsista tai jos siihen vielä pakotettaisiin venäjää tai muita kieliä.

Enemmän valinnaisuutta ja mahdollisuuksia esim ruotsi vapaaehtoiseksi ja venäjään tulisi varmasti panostaa. Eipä edes se englannin opiskelu aina niin tehokasta ollut ainakaan kouluissa joissa itse olen ollut. Melko naiviit päämäärät on kielten suhteen.

Pikku Gen
Seuraa 
Viestejä3210
Qadesha
Jotkut eivät vaikuta osaavan suomeakaan kunnolla, ja se taitamattomuus alkaa siinämäärin tarttua että kohta en itsekään tiedä mikä on yhdyssana ja mikä ei.

Esim. tässä tekstissä automaattinen oikoluku väittää että jokaiikka pitäisi kirjoittaa joka iikka ja siinämäärin siinä määrin. Jälkimmäinen voi ehkä erikseen tullakin(?) mutta ei takuulla jokaiikka. Jos ohjelmiinkaan ei voi luottaa, niin mihin sitten?


Köh. Kielipoliisi sanoo, että joka iikka kirjoitetaan erikseen. Kyseessä on sanaliitto, ei yhdyssana. Iikka tulee erisnimestä, vaikka sitä yleisnimenä käytetäänkin, kandee ajatella se sillä tavalla.

Muutoin olen aika lailla samaa mieltä.

baal1984
Kielenopetuspolitiikka pitäisi uudistaa perinpohjaisesti ja karsia rankalla kädellä pois kaikki Hihhuli Assyrologit ja Swahilin taitajat ja keskittyä nousevien talousmahtien, kuten Kiinan ja Venäjän kielen opettamiseen.Wäärin. Ensinnäkin, noita todella eksoottisia kieliä ei opeteta kuin yliopistossa, joten niiden osaajiakaan ei ole kuin marginaalisesti. Toisekseen, itse olisin ollut lukiossa kiinnostunut venäjästä, mutta ryhmää ei tullut kun vain neljä ihmistä oli kiinnostunut venäjästä D-kielenä. Ryhmän minimikoko oli muistaakseni kuusi tai seitsemän. Ei voi pakottaa ihmisiä lukemaan mitään mitä ne penteleet eivät halua... esimerkkinä vaikkapa ruotsi.

Kolmannekseen, yksi maailman johtavia assyriologeja on suomalainen, ja sitä soitetaan paikalle aina kun jostain löytyy uusi savitaulu. Tietyissä piireissä siis Suomi on maailmankartalla nimenomaan kummallisten kuolleiden kielten osaajana. Mistäs tiedämme, milloin seuraava kauppasopimus tulee nimenomaan siksi että meillä on se hullu tohtori joka laulaa tangoa latinaksi?

"Ubi est actio hic?" Missä täällä on säpinää?

Juu, YIT pääsee peruskorjaamaan Pietarinkirkkoa

Vaikka itse olen innokas pohjoismaisten kielten harrastaja, en pidä pakkoruotsia yhtään fiksuna ideana. Kaikilla ei tosiaan ole kielipäätä, joten kaksi vierasta kieltä koulutuksessa riittää. Koska englannin taito lie nykymaailmassa käytännössä pakollinen, olisi ruotsi muutettava valinnaiskieleksi. Ennustan, että näin tulee käymään seuraavan kymmenen vuoden aikana.

Esim. Ruotsissa on tietääkseni systeemi jossa englanti on ainoa pakollinen vieras kieli ja mikäli ei ota toista vierasta kieltä, niin saa lisäopetusta englannissa. Mielestäni aikas järkevä menetelmä.

Suomessa tärkein kieli on suomi, jota seuraa englanti ja venäjä. Ruotsinkielen opettamisen lopettaminen nyt olisi se tärkein asia, jolloin se voitaisiin korvata englanninkielen kertauksella heikommin englantia osaavilla tai valinnaiseksi toiseksi kieleksi, jos ei tarvitse englanninkielen kertausta. Itse ainakin olisi näin jälkikäteen tarvinnut enemmän englanninkielen kouluttamista, kun en uskoisi kykeneväni kunnolliseen kommunikaatioon englanninkielisen kanssa.

http://www.google.fi/search?hl=fi&q=jok ... =&aq=f&oq=

Kamalan vaikeaa tuon jokaiikan kanssa, oma aivostoni sanoo ettei missään nimessä erikseen. Vähän sama juttu kuin esim. kaiken maailman pellepelottomat ne dynamiittien kanssa hilluvatkin. Tosin tuo pellepelottomatkin kuulostaa sekin minun päässäni enemmän kaksinaiselta kuin jokaiikka. Jos jokaiikan hajottaa, siitä tulee joka + iikka, mutta en tiedä ketään Iikka-nimistä.

Pääasia kai sitten että kirjoittaa jotenkuten ymmärrettävää kieltä... Jos tämä näin vaikeaa lopultakin on. Ei kyllä käy kateeksi maahanmuuttajia. Kun työvoimapula kirkuu ja rääkyy, päätyvät raukkaparat tänne Suomeen vokaalivoittoista kieltämme ihmettelemään.

*sarkastinen hirnahdus*

Qadesha
Pääasia kai sitten että kirjoittaa jotenkuten ymmärrettävää kieltä... Jos tämä näin vaikeaa lopultakin on. Ei kyllä käy kateeksi maahanmuuttajia. Kun työvoimapula kirkuu ja rääkyy, päätyvät raukkaparat tänne Suomeen vokaalivoittoista kieltämme ihmettelemään.

*sarkastinen hirnahdus*
Sinänsä ihan mielenkiintoista tekstiä, mutta olisiko kenelläkään realistisia kehitysmahdollisuuksia esitettäväksi tähän kielitaito-ongelmaan. Oletan kuitenkin että lähes kaikki tietävät tämän ongelman ytimen, joten järkevää keskustelua auttaisi jos asioista keskusteltaisiin oikeilla argumenteilla ilman tunteen paloa. Poliitikot eivät vielä tähän kykene, mutta olisiko asiallinen keskustelu mahdollista täällä tiedefoorumilla?

Manse
Qadesha
Pääasia kai sitten että kirjoittaa jotenkuten ymmärrettävää kieltä... Jos tämä näin vaikeaa lopultakin on. Ei kyllä käy kateeksi maahanmuuttajia. Kun työvoimapula kirkuu ja rääkyy, päätyvät raukkaparat tänne Suomeen vokaalivoittoista kieltämme ihmettelemään.

*sarkastinen hirnahdus*
Sinänsä ihan mielenkiintoista tekstiä, mutta olisiko kenelläkään realistisia kehitysmahdollisuuksia esitettäväksi tähän kielitaito-ongelmaan. Oletan kuitenkin että lähes kaikki tietävät tämän ongelman ytimen, joten järkevää keskustelua auttaisi jos asioista keskusteltaisiin oikeilla argumenteilla ilman tunteen paloa. Poliitikot eivät vielä tähän kykene, mutta olisiko asiallinen keskustelu mahdollista täällä tiedefoorumilla?Jaa-a. Tulee helposti sellainen vaikutelma että toisessa ääripäässä ovat nämä Suomi suomalaisille ja murjaanit pysykööt poissa, ja toisessa ääripäässä on ruusunpunainen kuvitelma että kaikki ulkomaalaiset ovat OU JEAH ja oikeastaan olisi parempi jos Suomi muuttuisi "ulkomaalaiseksi" kun suomalaisuus on niin ummehtunutta.

Revi siitä sitten asiallista keskustelua jossa tunne ei pala.

Mitä tulee noihin ulkomaalaisten suomenkielenopintoihin, niin löysin kerran bussista A4-arkkiläjän joka osoittautui arabia-suomi -sanakirjaksi. Jossain varastossani se kai pyörii, kun mieluummin uteliaisuuttani pidin sen itse kuin että olisin tyrkyttänyt bussikuskille. Tapahtuman johdosta voi herätä kysymys oliko kielikurssi arabiaa syntymäkielenään puhuvalle niin vastenmielinen kokemus että "unohti" tarvittavan sanakirjan bussiin, vai oliko kyse vain silkasta hajamielisyydestä.

Manse
... mutta olisiko kenelläkään realistisia kehitysmahdollisuuksia esitettäväksi tähän kielitaito-ongelmaan. ...Siirretään ruotsi valinnaiskielten joukkoon, niin englannin lisäksi tulisi edes alkeet jostain toisesta kielestä opiskeltua.

Jokainen jatkakoon koulun jälkeen opintoja harrastuneisuutensa ja kykyjensä mukaan. Ei koulukielitaidolla pärjää nykyisin edes yliopistossa.

Ihminen oppii sitä kieltä, mitä tarvitsee. Nykyään tämä kieli on pitkälti englanti (+ tietenkin oma äidinkieli). Pakkopullana kieltä ei opi ei sitten millään, vaikka kuinka paljon opetukseen rahaa syytäisi.

Esimerkkinä eräs englanninkielinen opettaja, joka ikänsä yritti oppia ranskaa, mutta ei koskaan päässyt tiettyä tasoa korkeammalle. Päätteli lopussa, että ei ollut oikeaa tarvetta ranskalle, koska englannilla pärjäsi elämässään enemmän kuin hyvin.

Manse
Esim. Ruotsissa on tietääkseni systeemi jossa englanti on ainoa pakollinen vieras kieli ja mikäli ei ota toista vierasta kieltä, niin saa lisäopetusta englannissa. Mielestäni aikas järkevä menetelmä.
Samaa mieltä. Kerrankin voitaisiin Ruotsista ottaa mallia jostain positiivisesta asiasta.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat