Seuraa 
Viestejä45973

Kaleva Plussassa Oli artikkeli Dna tutkimuksesta, joka löytyy ainakin Googlen välimuistista:
http://64.233.183.104/search?q=cache:14Vd37SJEhMJ:www.kaleva.fi/cf/juttu...

Niin tuli mieleeni, että jos kriminaali sen sijaan, että yrittäisi olla jättämättä jälkiä itsestään, toisikin niitä rikospaikalle lisää. Keräisi Hkl:n busseista, junista ym. julkisilta paikoilta satunnaisia irtohiuksia pinseteillä minigrip pussiin ja leväyttäisi pussin sitten sinne rikospaikalleen, niin sittenhän sieltä löytyisi parinsadan muunkin täysin sattumanvaraisen ihmisen dna.

Tupakantumpeista olen myös kuullut Dna-näytteen irtoavan, varsinkin jos tupruttelija on kuolaavaa sorttia, niin sitten voisi leväyttää kapakan tuhkakupin myös.

Hulvattominta olisi vielä käydä dyykkaamassa Niuvanniemen vankimielisairaalan parturin roskis, jonka sitten levittäisi.

En ole ainakaan itse kuullut tällaisesta toiminnasta rikospaikalla. No jos tämä toimii, niin eivät viranomaiset siitä tietysti hehkutakaan.

  • ylös 1
  • alas 0

Sivut

Kommentit (23)

DedMoroz
Seuraa 
Viestejä19810

Eiköhän jonkinlainen rooli ole myös sillä, mistä se materiaali löytyy.

Tuskin meillä on olemassa steriiliä paikkaa ja poissuljentatekniikalla voidaan vähentää melkoisesti potentiaalisia syyllisiä. Pelkkä DNA ei riitä käsittääkseni tuomioon, vaan tarvitaan myös muuta syyllisyyttä tukevaa näyttöä.

I usually give people more chances than they deserve but once I'm done, I'm done.

Niin, eipä tuo tekniikka paljoa auta, jos kodinkoneliikkeestä on tuoreessa lumessa jalanjäljet kotiovelle. Mutta hiukset nyt muutenkin irrotessaan leijailee minne sattuu, että rikospaikalla niiden sijainti voi olla melkein mikä vain.

Poissuljentatekniikan takia mietinkin sitä vankilan roskiksen dyykkaamista. Ja esim. jokin pankkiholvi tms. on todennäköisesti melko steriili paikka, jossa ei normaalisti hiipaile kovinkaan moni ulkopuolinen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hiuksista ei muuten saada DNA:ta vaikka näinkin joissain sarjoissa esitetään. Ei CSI:ssä, siinäkin kyllä jokaista denson kuolemaa tutkitaan kalliilla laitteilla ja isolla kallispalkkaisella porukalla. Oikeilla poliiseilla ei riitä aika ihan kaikkiin mahdollisiin tutkimuksiin. Hiuksessa pitää olla karvatuppi eli ihoa mukana. Hius on kuollutta sarveiskalvoa. Kynnestäkään ei saa. Eihän niissä soluja ole.

Miten nopeasti sen DNA -näytteen saa tutkittua? Bodomjärven teltta oli kuukausia Englannissa tutkittavan ja CSI:ssä tulokset tulevat printteristä parissa tunnissa.

Niin tuossa Kalevan artikkelissa sanottiin, että karvatuppi on oltava mukana, siksi parturin roskis ei muuten auttaisikaan, mutta irronneet hiukset kyllä jos tuppi on mukana. Perusajatus oli kuitenkin satunnaisten dna-jälkien tuominen rikospaikalle. Mitään iloahan tästä ei ole jos kriminaali muuten sössii.

Mainittakoon myös, etten ole suunnittelemassa "täydellistä" tahi epätäydellistäkään rikosta, kunhan tuli mieleen ko. artkkelia lukiessani

DedMoroz
Seuraa 
Viestejä19810

Toisaalta kannattaa muistaa, että tuomalla rikospaikalle hämäystarkoituksessa jotain, tekee rikoksesta harkitun. Ja jos sitten sattuu kuitenkin jäämään kiinni, tulevat rangaistukset kovennetun kaavan mukaan.

Ja jos ei halua jäädä kiinni, paras keino on jättää teko tekemättä.

I usually give people more chances than they deserve but once I'm done, I'm done.

No tuota, pankkiholviin tms. ei yöaikaan usein vahingossa eksytä, että eiköhän tuo harkitun piikkiin mene joka tapauksessa, varsinkin jos rikokseen tarvittavia työkaluja ei normaalisti kanniskella mukana.

DedMoroz
Seuraa 
Viestejä19810

Eiköhän tuota DNA-tutkimusta käytetä enempi ihmiseen kohdistuneissa rikoksissa - raiskaus, tappo ja muut hengenlähdetykset.

I usually give people more chances than they deserve but once I'm done, I'm done.

Totta, halkovarasta tuskin kannattaa etsiä kalliin ja työlään dna-tutkimuksen avulla, varsinkin jos isäntä näki ikkunasta, että Reiskahan se siellä niitä kantoi. Toisaalta on hyvä, että suuri osa rikoksita tehdään päihtyneenä ja suunnittelematta liiemmin, niin jäävät useammin kiinni. Toisaalta selvänä jäisi suurin osa typeryyksitä tekemättä.

No ei, kyllä DNA on erittäin hyvä keino todistaa että tietty henkilö on ihan varmasti ollut jossain. Esimerkiksi siellä pankkiholvissa.

Jos haluaa välttää dna-jälkien jättämistä, kannattaisi ajaa itsensä kaljuksi ja parrattomaksi, käydä suihkussa ja rasvata itsensä ettei hilseile. Sitten pukee vastapestyt tuuletetut ja tammatut vaatteet ettei niistä irtoa mitään. Kannattaisi käyttää sellaisia vaatteita josta ei irtoa kuituja. Kyllähän kuitukin voidaan todentaa aika varmasti. Hanskat käteen ettei jää sormenjälkiä, eikä puhu ettei pärski sylkeä.

Asimov
No ei, kyllä DNA on erittäin hyvä keino todistaa että tietty henkilö on ihan varmasti ollut jossain. Esimerkiksi siellä pankkiholvissa.

Juuri tämän takia se satunnaisten dna-jälkien tuominen ainakin hidastaisi tutkimuksia. Kyseessä voisi olla hiukset, sylki, veri jne.

Niin ja lisäksi pussillinen satunnaisia kuitunäytteitä ja sumutepulloon sekoitus kaikenmaailman kemikaaleja, niin ettei pirukaan ota selvää mitä kaikkea siellä rikospaikalla on.

Asimov

Miten nopeasti sen DNA -näytteen saa tutkittua? Bodomjärven teltta oli kuukausia Englannissa tutkittavan ja CSI:ssä tulokset tulevat printteristä parissa tunnissa.

Kyllähän ne noita suomessa valtaosin tekevät, mutta ilmeisesti tuo teltasta kaivettava DNA oli määrältään niin vähäistä ja iältäänkin kovin vanhaa jolloinka turvauduttiin aivan huippuosaamiseen jota meiltä ei ilmeisesti löydy?
Mitä rikospaikan jälkien sotkemiseen tulee, niin kyllähän sitä kaiketi jonkin verran harrastetaan, mm. käyttämällä muutamaa numeroa liian isoja kenkiä ja sen sellaista ja kenties joissakin suhteellisen pienissä murroissa tämä voi hyvinkin "auttaa" rikoksen tekijää, mutta täytyy muistaa sekin että kyllä nämä kikat ovat poliisien tiedossa varsin hyvin. Kuinka tyhminä heitä usein pidetäänkään.

Tuo Niuvanniemen parturin roskis oli silti ihan mielenkiintoinen idea.
Muuten, voisiko sitä ruveta netissä kauppaamaan DNA -lähteitä, esim. karvatupellisia hiuksia sun muuta, olisiko se rikollista toimintaa?

Luultavasti dna-kauppa olisi rikollista, enkä itse ainakaan omaa dna:tani kellekään keljulle ketkulle möisi. Melkein ainahan rikollinen tekee jonkin virheen ja vakavia rikoksia tutkivat poliisit tuskin ovat patalaiskoja tumpeloita. Ehkä jossain on tyhmiä poliiseja, en tiedä, mutta ei ainakaan Bodom jne. tapauksia tutkimassa

Espi000
Luultavasti dna-kauppa olisi rikollista...

Mutta millä perusteella? "Myydään hius. Hyväkuntoinen. Karvatuppi tallella. Hinta 7€ + postikulut, toimitetaan minigrip pussukassa".

Hebokatti
Mutta millä perusteella? "Myydään hius. Hyväkuntoinen. Karvatuppi tallella. Hinta 7€ + postikulut, toimitetaan minigrip pussukassa".

Kyllä sitä DNA-ta myydäänkin ja nimenomaan minigrip-pusseissa, mutta vähän toisessa tarkoituksessa... Tarkoitan pikkuhousujen myyjiä. Niitä on netissä aika lailla.

Ei se laitonta ole. Saahan sitä hiuksiaan, vertaan tai muuta myydä. Miksi se olisi kiellettyä?

Jo tuo pikkareiden ostelu menee minulta yli hilseen.

Toisaalta, voisin ruveta myymään DNA-tietoisille rikoillisille hilsettä netissä.
Sitten iltapäivälehdet verotietojen tullessa nimittelisivät Mummoa hilsemiljönääriksi.

Lisäksi saisi tavata joka päivä uusia ihmisiä, kun eri maiden rikostutkijat ramppaisivat selvittämässä, olenko samaan ainkaan tehnyt kuristusmurhan Tasmaniassa kun New Yorkissa on ryöstetty pankki.

Mummo
eläkeläiselämää

Jos olisi riittävästi aikaa, rahaa ja lahjakkuutta, niin voisi ryhtyä huumoririkolliseksi, eli tekisin murtoja, joissa en varastaisi mistään mitään, vaan sen sijaan veisin tavaroita lisää.

Sivaan voisi tiirikoitua ja laitaa etikkapullorivin viereen siistin rivin koskenkorvapulloja hintalappuineen ja hilpaista jälkiä jättämättä yön syliin.

Sitten voisi nyysiä jonkun auton, käydä pesemässä ja vahaamassa sen, asentaisi uudet stereot ja laittaisi tankin täyteen, korjaisi pikkuviat ja veisi takaisin paikalleen. Ajattelin vaan, että mitä omistaja sanoo, kun soittaa poliisilaitokselle. Joku on yöllä salaa..ääh antaa olla.

Ihmisten koteihin voisi salaa viedä arvotauluja, rahaa, kodinkoneita ym.
Televisioni on yöllä suurentunut 10 tuumalla, apua!

Niin muuten. Pikkuhousujen ja hiusten kaupaaminen on tietysti laillista, mutta jos Dna:ta myisi vartavasten kriminaaleihin tarkoituksiin, se tuskin olisi laillista, ainakaan kauaa. Jos nettikauppa löytyisi ryöstötarvikkeet hakusanalla, niin luulisin, että melko nopeasti tulisi virkapukuisia vieraita.

Jos joku haluaisi ostaa jarruraitaiset kalsarini a 50 euroa, niin mikäs siinä. Harmi, kun kaikki säälittävät pikkupervot ovat miehiä, simpura! Köyhyys!

No en minä niitä ryöstötarvikkeisiin laittaisi. Hukkuisivat vaan kaikkien asemainosten sekaan.

Laittaisin jotta "harjoitusmateriaalia pikkututkijoille". Oon luullu, että niitä pikkarinostajia on vaan teinivitseissä.

Mummo
old and innocent

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat