Seuraa 
Viestejä45973

Vanha kahdeksan vuotta palvellut iBookkini tuli tiensä päähän. Hankin matkakoneeksi edullisen Acer Aspire Onen. Ihan näppärä peli, mutta vierastan hieman Windowsia. Ubuntua on kehuttu hyväksi, Appleen tottuneelle helpoksi ja kevyeksi käyttikseksi. Onko kokemuksia? Hyviä ja huonoja puolia?

Netistä löytyi myös ohjeita miten laittaa Aceriin Macin uusin käyttis, mutta vaikutti hieman mutkikkaalta, kun en mikään bitinvääntäjä ole.

Sivut

Kommentit (67)

Devil
Seuraa 
Viestejä1328

Linux aloittelijana olen itse ainakin tykännyt. Ja varsinkin jos rauta on sellaista, että ajurit löytyy paketista heti ekalla yrittämällä. Gnome oli minusta vähän outo työpöytä, mutta saahan siihen KDE:n päivitettyä näköjään, jos sellaisesta tykkää.

Kaikki päivittäiset normiaskareet saa hoidettua yhtä kätevästi tai osan kätevämminkin, kuin mäsän softilla; netti, sähköposti, musiikin soittelu, videoitten katselu, office, pdf, mesettely, irkki, piirtely, etc...

Ohjelmien ja käyttöjärjestelmän päivittäminen ajan tasalle on ainakin sellainen ominaisuus, johon mikkisoftalla on vielä pitkä matka. sudo apt-get update ja apt-get upgrade käskyt vain terminaaliin, ja se on sit siinä. Eikä tartte edes bootata, jos on kyse ei ole kerneli tms päivityksistä. Ohjelmien asentaminenkin pakettienhallinnassa on simppeliä ja kätevää ja sieltä löytyy kaikkea tarpeellista ja tarpeetonta.

Totuttelua ainakin vaatii vielä se, että siellä ei ole mitään C: tai D: -asemia, vaan hakemistorakenne on erilainen. Jotain mounttauspisteitä vai mitä ne nyt oli. Kiintolevyn osiointikin on vähän outo, mutta toisaalta hyvä. Jos sinne osioi suositusten mukaan oman käyttäjäpartition, systeemipartition ja swappipartion, niin jos käyttis menee sekaisin, sen voi "format c:llä" vetää sileäksi ja asentaa uudelleen systeemipartiolle, ja vielä bonuksena "omat tiedostot" ja ohjelmien- yms asetukset on tallella. Ei onnistu mäsän tuotteilla tämä.

Asennus XP:n rinnalle meni Ubuntun 8.10 DVD:llä melkein heittämällä (vähän piti tutoriaalia lueskella tosin) ja systeemi on asennettu kertaalleen jo uudelleenkin ilman, että XP olisi ollut tietoinen koko operaatiosta. Ainut huono puoli tässä projektissa oli se X-Fi äänikortin toimimattomuus, mutta se hoitui sitten integroidun äänikortin käyttöönotolla ja erillisillä kaiuttimilla KDE:lle.

X

Hankimme myös tuollaisen Aspire Onen matkakoneeksi, Linux Linpusilla. Tuo Linpus lienee vielä Ubuntua yksinkertaisempi ja tarkoitettu nimenomaan miniläppäreihin. Pienen väännön jälkeen (Mac työkoneena) käyttis alkoi taipumaan tahtoon. Käyttis on ainakin nopea, mutta yhtenä huonona puolena on se, ettei ajureita laitteisiin löydä tuohon käyttikseeen. Esim. matkakoneeseen olisi kiva tyhjentää kamera, mutta ajureita ei löydy. Koneessa on muistikorttipaikka vain pienelle SD-kortille. Samoin hankin USB:n virralla toimivat kaiuttimet, mutta eihän ne tuossa tietenkään toimi. Puhumattakaan i-podista... Tuohon ubuntuun saa kai i-tunesin toimimaan. Täytyy kyllä sanoa, että kyllä OS X olisi paras vaihtoehto, täytynee tutustua ohjeisiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Miniläppäreissä on sellainen jännä juttu, että niistä puuttuu CD-asema. Tällöin käyttöjärjestelmä pitää asentaa USB-muistitikulta. Asennusmuistitikun pystyy tekemään UNetbootin-nimisellä ohjelmalla, jonka virallinen sivusto on osoitteessa http://unetbootin.sourceforge.net/.

Ubuntussa on omat hyvät ja huonot puolensa muihin Linux-jakeluihin verrattuna. Ubuntussa on hyvä suomen kielen tuki, mutta YaSTin kaltaista yhtenäistä hallintaohjelmaa ei ole. Wikikirjastossa on aiheesta kirja: http://fi.wikibooks.org/wiki/Ubuntu_tutuksi

Kiitoksia. Täytyy kokeilla. Kerron sitten miten toimi. En ole ennen käyttänyt Linuxia. Kerta se on ensimmäinenkin, sanoi entinen neitsyt. Minulle 18 vuotta Applen vehkeitä käyttäneenä ja ehkä noin kerran vuodessa Windowsiin törmänneenä ei ole ongelmia c- ja d-kovalevyjen puutteen suhteen, kun en niistä muutenkaan paljon ymmärrä. Omat ongelmansa maccirutiineihin tottuneelle kuulemma tulee, ainakin Hopeinenomena-foorumin mukaan.

Vaikeus on mielenkiintoinen ilmiö sivusta katsottuna. Turkulainen ystäväni, joka on erittäin rutinoitunut pc-kaveri, oli aivan pihalla lainatessaan Macciani ja yrittäessään avata usb/word-tiedostoaan ja saada sen lähetettyä sähköpostilla. "Mite niin täss´ei o oma´ tietokonett? Pakkoha se o´ olla." Hän oli törmännyt Applen vehkeisiin viimeksi vuonna 1991. Taisi olla Systeemi seiska siihen aikaan. Sen jälkeen Aurajoessa on virrannut paljon vettä.

Olen käyttänyt eri Linux-versioita aktiivisesti vuodesta 2001. Aloitin töissä SuSe:lla ja käytettyäni sitä vuosia (kokeiltuani muitakin distroja) siirryin heti ensimmäisen Ubuntun version käyttäjäksi. Olen kokeillut joka vuosi edelleen eri distroja, mutta eivät ne ole vielä päässeet Ubuntun tasolle käytettävyydessään ja yksinkertaisessa toimivuudessaan. Tälle tasolle Windows ei ilmeisesti tule koskaan pääsemään.

En ymmärrä mitä puutetta C: ... asemien puute on. Tässä asemat tulevat selkeästi näkyviin työpöydälle tai palkkiin kun siihen laittaa levynliittimen. Tuolla levynliittimellä on helppoa hallita cd:t, dvd:t usb-muistitikut, kamerat,.... Vain klikkaus esim. kingston (usb-muisti) kuvakkeesta joka ilmestyy palkkiin kun tikku liitetään ja valikosta voi valita avaa, tai irrota. Cd-levyt voi vastaavasti avata tai levy ulos. Mihinkään näin helppoon ja yksinkertaiseen käytettävyyteen en ole muualla (mäkki-ihmiset hiljaa ) törmännyt.

Devil
Seuraa 
Viestejä1328

Enpä sitä sillä sanonutkaan, että se C: tai D: olisi joku puute, mutta levyn hakemistorakenne ja toimintaperiaate on erilainen kuin vinukassa. Ottaa aikansa ennen kuin tuohon tottuu...

Esim XP puolella minulla on FAT32 siirtolevyosio E:\[siirto], jossa on tilaa yhteiskäyttöfiluille, niin eipä se Linuksissa ole E:\[siirto], vaan se on jotain ihan muuta jossain ihan ihme paikassa alikansion alikansiossa, enkä sitä ensin edes löytänyt mistään, vaan vasta sitten kun sinne laitoin XPssä tiedoston, että "tämä-on-xp-siirto-osion-juuressa.txt" ja vasta sitten alkoi homma hahmottumaan Linux-puolella.

X

Ubuntu 8.10 on jo sitä tasoa, että sitä pystyy suosittelemaan ihmisille ainoaksi käyttöjärjestelmäksi. Videokoodekit saa helposti, mokkula toimii aidosti plug&play...

Levyjaoissa on ongelmaa mulla. Joku vois konsultoida. Miten saa samassa lähiverkossa olevasta vaikka Vistan levyjaot nykymään Ubuntulle? Ja varsinkin siten että niitä tiedostoja voi käyttää normaaliin tapaan graafisesti. Täytyykö joku mount-skripti kirjoittaa vieläkin?

Devil
on jotain ihan muuta jossain ihan ihme paikassa alikansion alikansiossa, enkä sitä ensin edes löytänyt mistään, vaan vasta sitten kun sinne laitoin XPssä tiedoston, että "tämä-on-xp-siirto-osion-juuressa.txt" ja vasta sitten alkoi homma hahmottumaan Linux-puolella.Hmm.. Oletko kokeillut tuota levyliitintä? Ainakin minulla Windowsin osiot näkyvät automaattisesti palkissa valmiina ja vaativat vain pääkäyttäjän salasanan käyttöönottoon.

Olli V

Levyjaoissa on ongelmaa mulla. Joku vois konsultoida. Miten saa samassa lähiverkossa olevasta vaikka Vistan levyjaot nykymään Ubuntulle? Ja varsinkin siten että niitä tiedostoja voi käyttää normaaliin tapaan graafisesti. Täytyykö joku mount-skripti kirjoittaa vieläkin?Oletko kokeillut Nautiluksen sijainnit kohdassa olevaa verkko-linkkiä. Ainakin töissä löydän helposti Windows-serverin kansiot sillä ja olen sitten asettanut verkkosijainnin linkiksi Nautilukseen.

Kaikki tällaiset ongelmat on kyllä parempi käsitellä Ubuntu Suomen keskustelualueilla joista löytyy jo valmiitakin vastauksia moniin ongelmiin. http://forum.ubuntu-fi.org/index.php

Ei tuo Ubuntu ihan taivas sentään ole. Itsellä on integroitu Nvidia:n 8200 näytönohjain eikä se tunnu toimivan millään ajurilla. Käytännössä tämä johtaa siihen että konessa kaikki toimii mielettömän hitaasti. Eli konetta ostaessa kannattaa tarkistaa että joka laitteelle löytyy toimiva ajuri.

Jos on huolellinen konetta ostaessa (tai onnekas) niin Ubuntu on kyllä periaattessa ihan toimiva paketti. Itsellä kävi huono tuuri ja ainoa vaihtoehto on nuo MS:n viritykset.

Melquíades
Esim. matkakoneeseen olisi kiva tyhjentää kamera, mutta ajureita ei löydy. Koneessa on muistikorttipaikka vain pienelle SD-kortille. Samoin hankin USB:n virralla toimivat kaiuttimet, mutta eihän ne tuossa tietenkään toimi. Puhumattakaan i-podista...

Mitä järkeä on ehdoin tahdoin rampauttaa kannettavansa Linuxilla? En ymmärrä.

epa
Oletko kokeillut Nautiluksen sijainnit kohdassa olevaa verkko-linkkiä. Ainakin töissä löydän helposti Windows-serverin kansiot sillä ja olen sitten asettanut verkkosijainnin linkiksi Nautilukseen.
Siellä näkyy kuvakkeet verkon muihin (Windows) koneisiin. Mutta ei pääse niitä selaamaan. Täytyy katsella ubuntufoorumia...

Ubuntun seuraavaan versioon, joko 9.04 tai 9.10 on näillä näkymin tulossa uusi grafiikkarajapinnan laajennos jonka ansiosta intelin ja amd:n korteilla saa compiz:t sun muut 3D vermeet toimimaan niin etteivät ne häiritse ja hidasta toisiaan. DRI2:n myötä näille korteille tehdyt avoimet ajurit alkavat toimia oikein, koska alkuperäinen DRI rajapinta mitä nyt vielä käytetään on jäänyt niin pahasti kehityksestä jälkeen. Siitä puuttuu mm. näyttiksen muistinhallinta, jota paikkaamaan on nyt tulossa Intelin kehittämä GEM.

Alunperin yhdistelmän piti olla TTM + DRI2, mutta kehittäjät hylkäsivät TTM:n ja nyt kaikki riippuu siitä, saadaanko tuota DRI2:ta sovitettua GEM:n kanssa yhteen ja milloin se on valmis. Sitten kun ne ovat valmiita, niin avoimien ajurien pitäisi pystyä käyttämään rautaa suurinpiirtein yhtä hyvin kuin suljetut, joissa vastaava temppu on tehty ohittamalla koko DRI valmistajan omalla koodilla.

Itse en oikein tykkää Gnomen tiedostoselaimesta, koska siinä ei toimi hiiren eteen/taakse painikkeet ollenkaan. Vähän köppäistä aina sohia kursorilla niitä nappuloita kun homma sujuisi paljon nopeamminkin.

Ja yksi asia minkä voisi varmaan ehdottaa kehittäjille on, että saisi jollain tapaa napattua pelkän tiedoston nimen leikepöydälle. Windowsissahan se käy kun klikkaa sitä nimeä kaksi kertaa ja kopioi. Se on hyödyllinen kikka, kun monesti esim. netissä tulee se avaa-dialogi ja sillä pitäisi valita yksi tiedosto kansiosta jossa niitä on satoja, ja nimet on listassa kaikki luokkaa IMG_3338.jpg eli ei ota pirukaan selvää. Tiedostoselaimella vaan katsoo thumbnaileista etukäteen että minkä kuvan haluaa ja nappaa sen kuvan nimen talteen, niin sen voi heittää siihen dialogiin ilman että tarvii selata toista kertaa. Pahimmillaan tarvii valita vaan oikea kansio.

Kyllähän tuota muuten käyttää, mutta kaikenlainen pikku laitteistofiba nostaa aina kyrvän otsaan pystyyn, ja se että repositoryssä on aina vanhoja versioita ohjelmista, ja se kirjastojen päivitysrumba kun yrittää saada jotain uutta ohjelmaa toimimaan.

EDIT:

Pääsi lipsahtamaan vanhentunutta tietoa. DRI2 tukea ollaan kuulemma heittämässä pois, koska se on liian monimutkainen viritys ajurien kehittäjille. Sen sijaan tilalle saattaa tulla: http://en.wikipedia.org/wiki/Gallium3D sitten kun se alkaa olla toimivassa kunnossa.

Joo, ei kun Ubuntu koneelle! Ei ole muita kuin hyviä kokemuksia! Paitsi, ehkä sen voin sanoa, että itse tykkään Fedora-jakelusta vielä enemmän..

Useita vuosia Linuxia käyttäneenä ei tulisi mieleenikään palata takaisin Windows maailmaan eikä tulisi mieleenikään maksaa MAC:stä tuplahintaa winukkaan verrattuna vain siksi, että saa ilmaista Linuxia vastaavan kunnollisen käyttöjärjestelmän koneelleen.

Melquíades
Esim. matkakoneeseen olisi kiva tyhjentää kamera, mutta ajureita ei löydy. Koneessa on muistikorttipaikka vain pienelle SD-kortille. Samoin hankin USB:n virralla toimivat kaiuttimet, mutta eihän ne tuossa tietenkään toimi.
Mikä kamera? Mitkä kaiuttimet? Mikä iPOD?

Eikö ne mene tökkäämällä USB-kaapelin kiinni? Ainakin Ubuntussa ja Fedorassa menee meikäläisen kamera ja kaiuttimet... ....ilman mitään kummallisuuksia tai ajureiden asenteluita.
Kyseessä on Linux, joten turhia ajureita ei tarvitse ainaiseen olla asentamassa!

odyseus
Melquíades
Esim. matkakoneeseen olisi kiva tyhjentää kamera, mutta ajureita ei löydy. Koneessa on muistikorttipaikka vain pienelle SD-kortille. Samoin hankin USB:n virralla toimivat kaiuttimet, mutta eihän ne tuossa tietenkään toimi.
Mikä kamera? Mitkä kaiuttimet? Mikä iPOD?

Eikö ne mene tökkäämällä USB-kaapelin kiinni? Ainakin Ubuntussa ja Fedorassa menee meikäläisen kamera ja kaiuttimet... ....ilman mitään kummallisuuksia tai ajureiden asenteluita.
Kyseessä on Linux, joten turhia ajureita ei tarvitse ainaiseen olla asentamassa!
Tuossa Linpus Litessä, joka oli asennettuna Aspire Onessa, ei ainakaan toimi...Canonin D-40 järkkäri ei löydy, iPOD (touch) ei löydy, mitään ei löydy... Kaiuttimet (Lacie USB) toimii suoraan USB:lla, eikä ääntä vaihtaa voi sisään rakennetuista kaiuttimista ulkoisiin, eli pelkästään kuulokkeiden miniplugi-reikään menevät kaiuttimet toimivat. En siis tiedä tuosta Ubuntusta, voisin ehkä vaihtaa siihen jos siinä kerran toimii. Lähinnä tuo kamera harmittaa.

Devil
Seuraa 
Viestejä1328

Eipä tainnut mennä ihan nappiin tuo KDE päivitys 4.2 versioon. Netissä käsittääkseni luki monessa paikassa, että se olisi valmis ja muille distroille ladattavissa, mutta Ubuntulle ei? Minkähän helvetin takia ei? Miksi se muka toimii Susessa, mutta ei Ubuntussa, jos se on pelkkä käyttöliittymä?

Jossain kubuntu experimental osastolla se oli asennettavissa, ja se asentuikin ihan hyvin parilla errorilla höystettynä, mut ei tuo oikein tunnu toimivan. Muutamaan kertaan päivitettynä löytyi aina jotain 60 software updatea, mutta en tiedä oliko niistä mitään iloa ja riemua. Kiiltoa on, mutta tekstiä puuttuu ruudusta ja ohjelmat avautuu vasempaan yläkulmaan, josta niitä ei voi raahata haluamaansa kohtaan ja appletit ei toimi oikein tuossa työpöydällä... P*skan myivät Pitänee yrittää poistaa tuo ja palata 4.1 versioon tai sitte Gnomeen.

X

Devil
Eipä tainnut mennä ihan nappiin tuo KDE päivitys 4.2 versioon. Netissä käsittääkseni luki monessa paikassa, että se olisi valmis ja muille distroille ladattavissa, mutta Ubuntulle ei? Minkähän helvetin takia ei? Miksi se muka toimii Susessa, mutta ei Ubuntussa, jos se on pelkkä käyttöliittymä?

Jossain kubuntu experimental osastolla se oli asennettavissa, ja se asentuikin ihan hyvin parilla errorilla höystettynä, mut ei tuo oikein tunnu toimivan. Muutamaan kertaan päivitettynä löytyi aina jotain 60 software updatea, mutta en tiedä oliko niistä mitään iloa ja riemua. Kiiltoa on, mutta tekstiä puuttuu ruudusta ja ohjelmat avautuu vasempaan yläkulmaan, josta niitä ei voi raahata haluamaansa kohtaan ja appletit ei toimi oikein tuossa työpöydällä... P*skan myivät Pitänee yrittää poistaa tuo ja palata 4.1 versioon tai sitte Gnomeen.
Olen kokeillut Ubuntussa kaikkia KDE:n työpöytäversioita; myös tätä viimeisintä ja en voi suositella niitä kenellekään vakavaan käyttöön. Tämä viimeisin versio on kyllä hiottu vähän vakaammaksi, mutta kun kaikki työpöydällä toimii appletteina ja mikään niistä ei tunnu olevan vielä täysin vakaa (toimisi arkisessa käytössä ilman omituisia temppuja). Kannattaa käyttää Gnomea jos haluaa tehdä koneella töitä virittämisen ja ihmettelyn sijaan. Tuon KDE:n kehittäjät tuntuvat aina päästävän tuotoksensa pikkuisen keskeneräisinä ulos niin että ensin kaikki näyttää toimivan mutta käyttäessä pikkuhiljaa tulee esiin kaikenlaisia bugeja.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat