Seuraa 
Viestejä44

Voisiko joku selittää miten mustat aukot toimivat? Olen lukenut että se imee kaiken itseensä, jopa valon. Sillä on niin kova vetovoima että mikään ei pääse sieltä pois. Joten onko musta aukko kuin vinyyli levy jonka keskellä on reikä, kun toisaltaan kuitenkin siitä purkautuu jotkut suihkuvirtaukset ulos. Vai onko musta aukko kuin pallo katsoo mistä suunnasta tahansa. Minusta tässä on tietty ristiriita näiden selitysten kanssa.

Sivut

Kommentit (31)

Musta aukko syntyy silloin kun materia syystä tai toisesta on pakkautunut niin tiheästi, että sen painovoima estää jopa valon pakenemisen. Eli, koska valokaan ei pääse aukosta pois, niin ei sieltä mitään muutakaan pois pääse.

Esim. jos pystyisimme puristamaan oman aurinkomme noin alle 3 kilometrin säteen suuruiseksi siitä tulisi musta-aukko. Eli kaikki materia ja säteilykin mikä tulisi tuon 3 km säteen sisäpuolelle joutuisi väjäämättömästi sisälle aukkoon mistä ei paluuta ole.

Nuo mustien aukkojen suihkuvirtaukset eivät tule itse aukosta vaan niiden materian kertymäkiekosta. Siis kun materia lähestyy pyörivää mustaa aukkoa (sellaisia pyöriviä ne liki kaikki ovat, siis Kerrin aukkoja) niin materia alkaa tietty pyörimään mustan aukon mukana sen "ekvaattorin" ympärillä sitä koko ajan lähestyen ja röntgensäteilyä lähettäen. Tämä siis kovasti yksinkertaistaen!

Mustan aukon ympärillähän muistaakseni on ns. tapahtumahorisontti jonka sisäpuolelle päädyttyään materia ja informaatio eivät enää pääse ulos. Kuvittelen helposti mustan aukon ikäänkuin viemärin aukoksi jonne ahdetaan kauhealla voimalla nestettä joka pyörii ympäri ennen aukkoon putoamistaan, ja tuossa vimmaisessa pyörimisessä osa ei ehdi joutua aukkoon, koska roiskuu pois ennen kriittistä pistettä jonka jälkeen paluuta ei olisi.

Se miksi mustasta aukosta demonstraatioissa piirretään aina syöksyväksi kaksi erillistä energiavirtaa johtunee mustan aukon navoista? Kuten tähti josta se sai alkunsa tapasi eläessään pyöriä, pyörii myös musta aukko sen synnyttäneen tähden kuoltua? Elikä ne siis lienevät navat joilta materian/energian on mahdollista vielä kimmota karkuun ennen tapahtumahorisontin saavuttamista?

http://fi.wikipedia.org/wiki/Tapahtumahorisontti

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Qadesha
Mustan aukon ympärillähän muistaakseni on ns. tapahtumahorisontti jonka sisäpuolelle päädyttyään materia ja informaatio eivät enää pääse ulos. Kuvittelen helposti mustan aukon ikäänkuin viemärin aukoksi jonne ahdetaan kauhealla voimalla nestettä joka pyörii ympäri ennen aukkoon putoamistaan, ja tuossa vimmaisessa pyörimisessä osa ei ehdi joutua aukkoon, koska roiskuu pois ennen kriittistä pistettä jonka jälkeen paluuta ei olisi.

Se miksi mustasta aukosta demonstraatioissa piirretään aina syöksyväksi kaksi erillistä energiavirtaa johtunee mustan aukon navoista? Kuten tähti josta se sai alkunsa tapasi eläessään pyöriä, pyörii myös musta aukko sen synnyttäneen tähden kuoltua? Elikä ne siis lienevät navat joilta materian/energian on mahdollista vielä kimmota karkuun ennen tapahtumahorisontin saavuttamista?

http://fi.wikipedia.org/wiki/Tapahtumahorisontti
Ei tuo viemäriaukko mikään huono vertaus ole. Siis sellaisen ideaalisen Schwarzschildin aukon (mitä tuskin luonnossa esiintyy) tapahtumahorisontin säteen voi laskea kaavasta r = 2Gm/c^2, missä G on gravitaatiovakio ja m on aukon massa.

mustissa aukoissa syntyy elämää luullakseni kiihtyvällä tahdilla ja noin 5v päästä siellä kukoistaa siviilisaatiot toisensa perään ja on ollut vihjailuja että vanhalla kunnon planeetta nibirulla olis tässäkin sormensa pelissä joka tule muuten muutaman vuoden päästä panemaan asiat "kuntoon" meilläpäin. uskon että hyvin pian voimme lähettää avaruus sukkuloita mustiin aukkoihin tutkimus matkoille olen varma että suomestakin löytyy suuret määrät hakijoita tv ahdasmielinen tiedemies pohjanmaalta

landau spandau tietosi mustista aukoista on koko lailla puutteellisia ja verrattavissa sinun omaan mustaan aukkoon ja ihmettelen että miksi olet ottanut kuvaksesi 1940 luvun saksan sotilas johtajan kuvan ???

otus77
landau spandau tietosi mustista aukoista on koko lailla puutteellisia ja verrattavissa sinun omaan mustaan aukkoon ja ihmettelen että miksi olet ottanut kuvaksesi 1940 luvun saksan sotilas johtajan kuvan ???Koska Nikola Tesla mahtoi olla kolmannen valtakunnan johtajia? Mutta, jos haluat sivistää itseäsi kosmologian, kuten erityyppisten mustien aukkojen suhteen, niin kerron sinulle mielelläni lisää!

Mikä on blasaari? (30.04.2002)
Kosmoksen äärillä jopa tuhansien galaksien kirkkaudella pelleilevä blasaari on kvasaari, joka näkyy villistä kulmasta.

Kvasaarit taas ovat erittäin kirkkaita, kaukaisia kohteita. Niiden oletetaan olevan tavallisia galakseja, joilla on erikoislaatuinen keskusta.

Useimmat niistä näyttävät pistemäisiltä, sillä ydin on niin häikäisevä, ettei ympäröivä galaksi näy suurillakaan kaukoputkilla. Joka tapauksessa kvasaarien säteily tulee galaksin keskeltä, pieneltä, planeettakunnan kokoluokkaa olevalta alueelta. Silti kvasaarit loistavat krikkaammin kuin sadat galaksit yhteensä.

Ainoa tapa tuottaa näin valtava energia pienellä alueella on käyttää jättiläismäistä mustaa aukkoa. Kvasaarin keskellä oletetaankin olevan musta aukko, jonka massa on kymmenen tai jopa tuhat miljoonaa Auringon massaa. Suuri energia muodostuu, kun aukkoon putoavan kaasun gravitaatioenergia muuttuu säteilyksi juuri ennen kaasun lopullista katoamista mustan aukon kitaan.

Tuhoaan kohti syöksyvä kaasu muodostaa aukon ympärille kiekon. Osa kiekon kaasusta karkaa muodostaen kvasaarin kummallekin puolelle (aukon pyörähdysakselien suuntaisesti) valtavan, lähes valonnopeudella liikkuvan suihkun. Jos kaasusuihku osoittaa suoraan meitä kohti, kvasaaria kutsutaan blasaariksi.

Jännittävää kvasaareissa on muun muassa niiden leikittely hurjalla energiallaan: villeimmät kääntävät tuhannen miljoonan Auringon energiaa vastaavan säteilyn päälle ja pois jopa 15 minuutissa.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 4/1998

Vastaaja:
Leena Tähtinen
toimittaja, tähtitieteen dosentti
Turun yliopisto

Aarre31
Seuraa 
Viestejä44

Onko tämä käsitettävä niin että musta aukko on vain 2d muodossa ei 3d:nä, koska se pyörii reiän ympärillä. Silloinhan 90 asteen suunnassa tasoon on gravitaatio voima pienempi joten se ei toimi kaikista suunnista samalla tavalla. Olkoon se suihkuvirtaus mitä tahansa niin siinä on melkoisesti energiaa joka vastustaa mustaan aukkoon joutumista.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä35916

Musta aukko (tai tapahtumahorisontti) on kyllä kolmiulotteinen. Pyörimättömällä aukolla se on pallonmuotoinen, ja pyörivällä käsittääkseni ellipsi (tai joku litistynyt pallontapainen kuitenkin).

Koska todellisuudessa on äärimmäisen epätodennäköistä, että aukkoon putoavat mateiraali putoaisi pallosymmetrisesti suoraan kohti aukkoa, vaan sillä on hieman sivuttaisliikettä, liikemäärämomentin säilyminen saa sen kiertämään mustaa aukkoa spiraalimaisella radalla ennen putoamistaan, vaikka aukko ei pyörisikään. Ja pyörivä aukko saa aineen pyörimään joka tapauksessa. Ainesuihkut ovat kertymäkiekon ominaisuus, osa materiasta suihkuaa kiekkoa vastaan kohtisuoraan ennen putoamistaan tapahtumahorisontin taakse. Käsittääkseni ainesuihkujen dynamiikka ymmärretään ainakin jossakin määrin, mutta se on matemaattisesti varsin haastava asia.

Ainesuihkujen energia tulee aukkoon putoavalta aineelta. Mustan aukon gravitaatiopotentiaali on hirvittävän syvä, ja sinne putoava aine saa suuren (relativistisen) nopeuden ja kuumenee hyvin voimakkaasti. Systeemillä on kylliksi energiaa suihkuttaa pieni osa aineesta relativistisella nopeudella ulos systeemistä.

sitten on vielä näitä m-aukkoja joilla ei ole kierymä-kiekkoa
koska ovat aikaa sitten vetänet kiertymäkiekkoonsa
järjettömät määrät "tavaraa" ja tämä "tavara" on puhaltanut
muun "tavaran" m-aukon ulottumattomiin, ja sen jälkeen aukko on syönyt kiertymäkiekkonsa.
Eli m-aukko jää näkymättömiin vaanimaan "ohikulkijaa"

Onkohan pyörimättömiä mustia aukkoja lainkaan olemassa? Äkkiseltään luulisi että kaikki tähdet pyörivät, ja eiköhän se aukko säilytä ex-tähden pyörimistahdin? - Tämä toki vain oletus.

Planeettojen kuut ja tähtien planeetat tapaavat kai (jonkinlaisella marginaalilla) kiertää keskuskappaletta aina keskuskappaleen päiväntasaajan tienoilla? (Olisin melkoisen yllättynyt jos havaittaisiin jostakin aurinkokunnasta tai meidän omastamme planeetta jonka rata kieppuu muiden planeettojen ratojen suhteen 90 asteen kulmassa aurinkomme ympäri!) Kun taikka jos kaikki materiasälä tuppaa helpoiten jäämään keskuskappaleen vetovoiman vangiksi nimenomaan päiväntasaajalla, voisi ajatella että napojen kohdalle osuva roina helpommin pääsee vielä keskuskappaleelta karkuun?

Muistanko nyt vallan väärin että Maassa ihmistäkin kiskottaisiin suuremmalla voimalla päiväntasaajalla kuin navoilla, eli päiväntasaajalla vaaka näyttää enemmän? Vai menenkö vallan metsikköön?

Neutroni
Seuraa 
Viestejä35916
Qadesha
Onkohan pyörimättömiä mustia aukkoja lainkaan olemassa? Äkkiseltään luulisi että kaikki tähdet pyörivät, ja eiköhän se aukko säilytä ex-tähden pyörimistahdin? - Tämä toki vain oletus.Kaipa ne ainakin jollakin nopeudella pyörivät. Vaikea uskoa, että joku tähti pyörisi niin hirvittävän hitaasti, ettei liikemärän säilymien romahtamisessa saisi mustaa aukkoa melkoiseen vauhtiin.

Kun taikka jos kaikki materiasälä tuppaa helpoiten jäämään keskuskappaleen vetovoiman vangiksi nimenomaan päiväntasaajalla, voisi ajatella että napojen kohdalle osuva roina helpommin pääsee vielä keskuskappaleelta karkuun?Tuo johtuu siitä, että pyörivä kaasupilvi kertyy keskenäisten vuorovaikutustensa ansiosta tasoon. Planeetat ja muu romu sitten tiivistyy siinä tasossa. Mitään fysikaalista estettä Aurinkokunnan yleistä ratatasosta poikkeavalle liikkeelle ei ole, jos olisi olemassa joku sellaisen taivaankappaleen muodostava prosessi. Esimerkiksi monet avaruusluotaimet tutkivat kohdeplaneettojaan napojen kautta kiertävillä radoilla. Kyllä pallosymmetrinen painovoima selittää niiden liikkeet ilman ongelmia.

Sen kyllä pitää ravistaa hattua kunnolla, joka selittää Uranuksen liikemäärämomentin (akselin suunnan). Planeetan vielä voisi ymmärtää, jos se on yhdistynyt kahdesta pienemmästä, mutta ne kuut kiertävät kauniisti planeetan ekvaattorin tasossa (noin 90 astetta Uranuksen ratatasosta). Niiden on pitänyt muodostua planeetan akselin kääntäneen tapahtuman jälkeen.

Muistanko nyt vallan väärin että Maassa ihmistäkin kiskottaisiin suuremmalla voimalla päiväntasaajalla kuin navoilla, eli päiväntasaajalla vaaka näyttää enemmän? Vai menenkö vallan metsikköön?Joo, metsään menee niin että kohisee. Navalla painovoima on Maan ellipsoidinmallisen massajakauman takia hieman suurempi. Lisäksi keskipakoisvoima pienentää päiväntasaajalla koettua putoamiskiihtyvyyttä entisestään.

Vierailija
Qadesha
Onkohan pyörimättömiä mustia aukkoja lainkaan olemassa? Äkkiseltään luulisi että kaikki tähdet pyörivät, ja eiköhän se aukko säilytä ex-tähden pyörimistahdin? - Tämä toki vain oletus.
Veikkaan samaa, siis kaikki mustat aukot pyörivät. Mielenkiintoiseksi tämä tulee koska periaatteessa musta käsitetään pisteeksi. Pyörimisenergian pysyessä samana kappaleen luhistuessa pyörimisnopeus kasvaa ja tästä seuraa se, että periaatteessa kaikkien mustien aukkojen pitäisi olla toruksen muotoisia, tosin hyvin pieni rinkuloita.

Tapahtumahorisontin takana materia edelleen säilyy (vai säilyykö?) alkeishiukkasina siihen asti kunnes painovoima murskaa joksikin tuntemattomaksi olomuodoksi. Silloin tämän materianpyörimisnopeus kasvaisi ainakin isommilla lähtöenergioilla jopa lähelle valon nopeutta. Tämä nopeus ja massa määrittelisivät toruksen koon. Hyvin isomassaisella aukolla tultaisiin ehkä mielenkiintoisiin ilmiöihin.

Tällaista pikaista ja suoraviivaista pohdiskelua.

Barbaari
Seuraa 
Viestejä13621

Tuota pisteen pyörimisen filosofiaa olen itsekkin pohdiskellut.

Onko niin että pienempi pyörii lujemmin vai päinvastoin. Mitä jos mustaan aukkoon törmäilee vaikka jättiläistähtiä että sen massa kasvaa kasvamistaan.

Miten kävisi jos kiihdytettäisiin jotenkin mustan aukon pyörimistä vaikka teoriatasolla...

Olisiko niin että voimakkaampaan pyörimiseen kohdistuisi jonkinlaista keskipakovoimaa joka aikaansaisi tämän painovoimatoruksen laajenemisen siten niin suureksi että mahdollisesti jonkinlainen avaruusalus pääsisi siitä läpi joutumatta tapahtumahorisonttien sisäpuolelle?

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat