Seuraa 
Viestejä45973

Seuraavaksi lukulistalle!


[size=200:3bw5o7qi]Viidennen asteen yhtälöstä[/size:3bw5o7qi]

Julkaistu: 10.2.2009 lehdessä osastolla Tiede & Luonto
A A timo suvanto

mario livio: yhtälö jota ei voinut ratkaista. miten matematiikka paljasti symmetrian kielen. suom. kimmo pietiläinen. terra cognita 2008. 376 s. 40 e.

Matemaatikoista kertovissa kirjoissa on tavallisen lukijan kannalta yleensä kaksi ongelmaa.

Ensinnäkin niissä kuvailtu matematiikka on syvällistä ja sen kytkökset arkielämän ilmiöihin ohuet.

Kirjojen sivuilla vyöryviä monimutkaisia lausekkeita pystyvät ymmärtämään vain harvat matematiikkaan vihkiytyneet. Eivät aina välttämättä edes yliopistollisen tutkinnon matematiikasta suorittaneet, kuten minä.

Toiseksi suurimmalla osalla matemaatikoista elämä on hyvin arkista tutkijakammiossa nyhräämistä. Siitä ei liikene juuri tarinoita kerrottavaksi.

Mario Livion kirjaa Yhtälö jota ei voinut ratkaista ei vaivaa kumpikaan näistä puutteista.

Kirja kertoo kahden 1800-luvun alussa eläneen matemaatikon, Niels Henrik Abelin ja Évariste Galoisin tarinat.

Molemmat kuolivat nuorina, Galois vain 21-vuotiaana. Varsinkin Galoisin elämä oli värikästä ja dramatiikkaa täynnä.

Kuolemakaan ei poikennut tästä linjasta, sillä Galois sai surmansa hämärissä oloissa käydyssä kaksintaistelussa.

Kirjan matemaattisen juonihaaran ydin on viidennen asteen yhtälön ratkeamisen tarina.

Tai pikemminkin sen todistaminen, että yhtälöä ei voi ratkaista perinteisten matemaattisten menetelmien avulla, kuten esimerkiksi useimmille koulusta tuttua toisen asteen yhtälöä ax 2+bx+c=0.

Viidennen asteen yhtälön ratkaisuyritykset johtivat ryhmäteorian nimellä tunnetun matematiikan haaran syntymiseen.

Suurinta osaa lukijoista kiinnostavat varmasti eniten ryhmäteorian ja symmetrian väliset yhteydet. Symmetria kun on käsite, joka ilmenee lukemattomissa elämäntilanteissa, aina parinvalinnasta Rubikin kuution ratkaisemiseen.

Kirja kertoo nämä yhteydet monipuolisesti ja havainnollisesti tavalla, jossa lukija kulkee ahaa-elämyksestä toiseen. Enpä olisi tuotakaan tullut ajatelleeksi.

Suomennokseen on lisätty mielenkiintoinen matematiikan historiaan liittyvä anekdootti.

Kun Galois oli todistanut, että yleistä viidennen asteen yhtälöä ei voi ratkaista kaavan avulla, todistamistaan jäi odottamaan se, millaiset yhtälöt olivat ratkaistavissa kaavalla.

Tämän ratkaisi vasta lähes vuosisata myöhemmin 1916 väitöskirjassaan suomalaisen matematiikan suurmies Kalle Väisälä. Hän oli yksi kuuluisista Väisälän veljeksistä, joista Vilho perusti Vaisalan.

Kalle lienee tutuin suurelle yleisölle, ainakin vanhemmalle ikäpolvelle, oppikouluissa yleisesti käytetyistä matematiikan oppikirjoistaan.

Väisälä joutui antamaan vähän periksi Galoisille siinä mielessä, että hän oli "jo" 22-vuotias väitellessään tohtoriksi. Tosin hän eli sitten paljon pidempään, 75-vuotiaaksi. Yhtälö jota ei voinut ratkaista sopii erityisesti niille, jotka kuvittelevat matemaatikkojen elämän ja työn olevan pelkkää norsunluutornissa istumista.
http://www.hs.fi/kirjat/artikkeli/Viide ... SI1AT02yii

Kommentit (18)

Viidennen asteen yhtälö on mahdollista ratkaista:
x^5+a*x^4+b*x^3+c*x^2+x*d+e=0

a=-x1-x2-x3-x4-x5
b=x1*x2+x1*x3+x1*x4+x1*x5+x2*x3+x2*x4+x2*x5
+...x3*x4+x3*x5+x4*x5
c=-x1*x2*x3 + muut kombinaatiot...
d= x1*x2*x3*x4+ muut kombinaatiot...
e=-x1*x2*x3*x4*x5

Tuosta saadusta yhtälöstä sitten ratkotaan joitakin arvoja nollaten ja katsotaan millä tärppää...

Riippuu siitä, mitkä osat yhtälöstä (eri x:n eksponentit) kumoavat toisensa ja mitkä eivät! Ellei mikään kumoa tulosta ennen vakio-osaa - silloin ei varmaan voine ratkaista?

EDIT:
Tarkoitin, että ellei joku esim. F*x^2+G*x^3=0 missään parissa saa arvoa nolla on tulosta vaikeaa määrätä...
Pari/tripla yms. voi olla muutkin, esim H*x^5+I*x^4+e=0

Samaa mieltä olin 3. asteen yhtälössä, mutta sitten joku nero esitti ("lasikatto"), että jakamalla kahtia x=u+v:ksi ratkijaa - ainakin jotain...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Agison

Samaa mieltä olin 3. asteen yhtälössä, mutta sitten joku nero esitti ("lasikatto"), että jakamalla kahtia x=u+v:ksi ratkijaa - ainakin jotain...Kiitos,kiitos. Mutta en kyllä voi ottaa kunniaa vaikka tuon 3:n asteen equatsioonin mielestäni jotenkin osaankin. Tuo ratkaisu nimittäin on Cardanon, Ferrarin & co:n toimesta suoritettu jo joskus 1400-1500 luvulla. Sama pätee nelos asteeseen. Vitonen onkin jo kinkkisempi ja vasta 1800-luvulla Galois osoitti ryhmäteorian avulla, että ratkaisua ei voida esittää suljetussa muodossa peruslaskutoimituksilla + juurtenotolla.

Erikoisfunktiolla vitonen ja kutonenkin kuitenkin analyyttisesti ratkeaa tosin ne (ratkaisut) perustuvat ymmärtääkseni päättymättömiin sarjoihin.

Ihan wikipediasta löytyy asiaa 3:n, 4:n ja viidennen asteen caseistä ja Wolframin Mathwoldistä vielä enemmän myös 6:n asteen tapauksesta.

Vitosasteisesta on näköjään tosi hyvä linkki ketjun avaajan (joka sivumennen sanoen on vihkinyt allekirjoittanuttakin useasti algebrallisten yhtälöiden maailmaan) allekirjoituksessa.

tämä

Yksi varma idea 5. asteen ratkaisussa on se, että 5. ei voi ratkaista ilman äärettömyyksiä, koskapa on käytössä vain 4 ulottuvuuden puolikasta +,-,-i,+i. Tuolla tavalla se on varmaan helpoimmin todistettu, ettei 5. voi ratkoa!

Toki 5. asteen yhtälön saa noillakin helposti:
(x-2)(x+2)(x-3)(x+13243)(x-233)=0

Tossa ei olisi yhtään imaginäärijuurta!
En viitsi laskea tuota. Karmeen iso vakiotermi noilla arvoilla varmasti!

Mutta ratkijaako edes 3. asteen yhtälö varmasti, jos oletetaan, että kaikki juuret on imaginäärisiä, toisinsanoen kuvaaja pinnassa joko kokonaan x-akselin alla tai päällä? Ja mikäli toinen parijuuresta ei ole keskitetty Re+Im ja toinen Re-Im vaan RE1+IM1 ja RE2+IM2? Siis kaikki imaginääriosan komponentit erilaisia

Tuo ongelma on kohta ratkeemassa...

Tällöin nimittäin itse yhtälössä (implisiittinen vai ekspilsiittinen, en viläkään muista kumpi on kumpi) on imaginäärisiä kertoimia x:n potenssien tai vakiotermin edessä!

galilei
Seuraa 
Viestejä106
Agison
Mutta ratkijaako edes 3. asteen yhtälö varmasti, jos oletetaan, että kaikki juuret on imaginäärisiä, toisinsanoen kuvaaja pinnassa joko kokonaan x-akselin alla tai päällä? Ja mikäli toinen parijuuresta ei ole keskitetty Re+Im ja toinen Re-Im vaan RE1+IM1 ja RE2+IM2? Siis kaikki imaginääriosan komponentit erilaisiaMiten määrität, että kompleksikertoiminen, kompleksimuuttujainen funktio on x-akselin ala- tai yläpuolella?

Me iudice

pöhl
Seuraa 
Viestejä978
lasikatto
Tuo ratkaisu nimittäin on Cardanon, Ferrarin & co:n toimesta suoritettu jo joskus 1400-1500 luvulla.

Tartaglia taisi olla ensimmäinen, joka keksi 3. asteen yhtälön ratkaisukaavan ja Ferrari 4. asteen. 1500-luvun tuloksia molemmat.

pöhl
Seuraa 
Viestejä978

Satuinpa juuri lukemaan kirjasta "The Penguin Book of Curious and Interesting Mathematics" tarinan Cardanosta ja Tartagliasta. En viitsi kopioida tekstiä tähän, ettei mene plagioinnin puolelle. Tarinan mukaan Cardano oli pyytänyt Tartaglialta kolmannen asteen yhtälön ratkaisukaavan. Tartaglia ei tähän suostunut, ja Cardano alkoi ruinata tätä kaavaa itselleen. Lopulta Tartaglia suostui kertomaan kaavan Cardanolle, jos tämä lupasi olla kertomatta asiasta eteenpäin. Cardano lupasi olla julkaisematta tulosta. Tartaglia uskoi Cardanoa ja kertoi hyvää hyvyyttään Cardanolle kaavan. Kuitenkin Cardano petti lupauksen ja julkaisi kaavan Ars Magnassa vuonna 1545.

Eli aika häijy mies tuo Cardano oli, mikäli Wellsin teosta on uskominen.

Hui. Eihän tuosta tajua yhtään mitään. Vai meneekö se tyyliin että laitat numerot tuohon tilalle ja lasket? Tyyliin:

ax 2+bx+c=0

a=1
b=2
c=3
jne

10 2+2X0+3=0?

Säikeessä tieteen kehittymisestä Agison kertoi, että ei usko väitettä, että ainoastaan 4. asteen yhtälöt voidaan ratkaista. Vastaanpa nyt tänne, kun tänne se asia varsinaisesti kuuluu.

Eli pääpaino tässä kannattaa kiinnittää siihen, että mitä tarkoitetaan ratkaisulla. Algebran peruslausehan sanoo, että millä tahansa kompleksikertoimisella polynomilla on ainakin yksi kompleksilukuratkaisu. Tästä on sitten helppo nähdä, että astetta n olevalla kompleksilukukertoimisella polynomilla on täsmälleen n ratkaisua ja nämä kuuluvat kompleksilukuihin. Eli itseasiassa mikä tahansa polynomi (kompleksikertoiminen) on tietyssä mielessä ratkeava.

Se, kun sanotaan, että viidennen ja sitä korkeamman asteen polynomeilla ei ole ratkaisua, niin tarkoitetaan itseasiassa sitä, että niillä ei ole ratkaisukaavaa klassisessa mielessä (eli radikaalien avulla). Ja ratkaisukaava klassisessa mielessä tarkoittaa tietenkin sitä, että otetaan yhtälön kertoimet ja näistä saadaan äärellisellä määrällä yhteen-, vähennys-, kerto-, jakolaskuja ja juurenottoja selville yhtälönratkaisu(t). Jos tarkempi formulointi asiasta kiinnostaa, niin Amazonista vain tilaamaan joku hyvä abstraktin algebran tai Galois'n teorian oppikirja.

Rainer
Seuraa 
Viestejä2

Kyllä korkeamman asteen polynomien algebrallinenkin ratkaisu on mahdollista.

Niiden potenssit vain muunnetaan muotoon P/Q ja kehitellään niiden osalta juurten ratkaisut

2.-4. asteen polynomien ratkaisukaavoja ja yhtälöä y=a(x-x1)(x-x2)...(x-xm) hyödyntäen.

JPI
Seuraa 
Viestejä30092
Puuhikki

Satuinpa juuri lukemaan kirjasta "The Penguin Book of Curious and Interesting Mathematics" tarinan Cardanosta ja Tartagliasta. En viitsi kopioida tekstiä tähän, ettei mene plagioinnin puolelle. Tarinan mukaan Cardano oli pyytänyt Tartaglialta kolmannen asteen yhtälön ratkaisukaavan. Tartaglia ei tähän suostunut, ja Cardano alkoi ruinata tätä kaavaa itselleen. Lopulta Tartaglia suostui kertomaan kaavan Cardanolle, jos tämä lupasi olla kertomatta asiasta eteenpäin. Cardano lupasi olla julkaisematta tulosta. Tartaglia uskoi Cardanoa ja kertoi hyvää hyvyyttään Cardanolle kaavan. Kuitenkin Cardano petti lupauksen ja julkaisi kaavan Ars Magnassa vuonna 1545.

Eli aika häijy mies tuo Cardano oli, mikäli Wellsin teosta on uskominen.

Luinpa minäkin tuon tarinan kirjasta Recreations in number theory. Kirjottajan nimeä en nyt muista. Tuosta taistelusta kolmannen asteen yhtälön ratkaisusta pitäisi tehdä elokuva, vai liekkö jo tehty?, olisi tosi hauskaa se katsoa. Tuo viidennen asteen yhtälön ratkaisemattomuus ei tarkoita sitä etteikö juurille voitaisi saada mielivaltaisen tarkkoja arvoja. Se tarkoittaa, että sille ei löydy algebrallista ratkaisukaavaa kuten 1-4 asteen yhtölöille. Nimenomaan symetrioiden avulla tuo voidan osoittaa.

3³+4³+5³=6³

Neutroni
Seuraa 
Viestejä35878

On olemassa viidennen ja korkeamman asteen yhtälöitä, joiden ratkaisut on esitettävissä äärellisellä määrällä yhteen, vähennys, kerto- ja ja jakolaskuja ja juurenottoja, mutta ne kaikki eivät sitä ole. Triviaali esimerkki tuolla tavalla ratkeavasta yhtälöstä on x^5+1=0. x^5-x+1=0 ei ratkea.

Ohman
Seuraa 
Viestejä1637

Ei Galoisin teoria sitä sano, etteikö joillakin korkeamman asteen yhtälöillä voisi olla ratkaisuja. Esim. yhtälöllä x^100 = 1 on ainakin ratkaisu x = 1.

Ja tietenkin numeerisilla menetelmillä voidaan "ratkaista" yhtälöitä, toisin sanoen löytää arvoja, jotka mielivaltaisen tarkasti toteuttavat yhtälön.

Mutta tämä ei ole Galois-teorian ydin.

Tässä ketjussa on jauhettu nyt asiaa, jonka analogia olisi seuraava:

Euklideen geometriassa on todistettu, että kúlman kolmijako ei onnistu. Tämä tarkoittaa sitä, että viivottimella ja harpilla ei saa aikaan kulman kolmijakoa.

Mutta tietysti tämä kolmijako käytännössä onnistuu. Otetaan astelevy, mitataan kulma, jaetaan se kolmella ja piirretään astelevyn avulla tuo kolmasosakulma. Mutta tämä taas ei ole tuon geometrisen tuloksen ydin.

Ohman

Ohman
Seuraa 
Viestejä1637
ksuomala

Kait tuon topicissa mainitub kirjan vois lukaista läpi jos sattuu kohdalle.

Itse Galois-teoriasta on tietenkin kirjoitettu paljonkin tieteellisiä esityksiä. Aika uusi on

Jean-Pierre Tignol : Galois' Theory of Algebraic Equations (World Scientific, first printed 2001, reprinted 2004,2006 2011).

Teos sisältää myös jonkin verran asian historiaa. Ei kuitenkaan ole populaariteos vaan ihan matemaattinen.

Ohman 

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat