Seuraa 
Viestejä45973

Huomenta päivää iltaa. Ajattelin tässä vaan yhtä erikoista ajatusta mikä todennäköisesti on mahdotonta.
Ajattelin että jos tietäis kaiken informaation kaikesta, ja osaisi käsitellä sitä halutulla tavalla, niin eli jos tietäis kaiken determinismistä, niin pystyisikö sitä sillon myös muuttamaan???

Kommentit (4)

Barbaari
Seuraa 
Viestejä13621

Deternismin täydellinen tunteminen käsittää kyllä muuttajan itsensäkkin ja toiseksi deternismi vaatisi luultavasti maailmankaikkeutta suuremman havainnoitsijan, vaikkapa tietokoneen käsittelemään se. Vielä sen verran että tietokoneen täytyisi olla tietoinen edelleen itsestään ja kaikista sen komppnenteistaan ja taytysi rakentua kaikenmaailman madonreijistä sekä olla maailmankaikkeutta vanhempi. Deternismisen älyn katsoisin mahdolliseksi vain siinä tapauksessa että se olisi mahdollista sijoittaa maailmankaikkeuden ulkopuolelle. Vähän samaan tapaan kuin ihminen ei voi käsittää tai tuntea itseään täydellisesti koskaan koska varsinainen ajatuksen yrittäminen muuttaa osaa prosessista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Barbaari
Seuraa 
Viestejä13621

Suljetuissa ympäristöissä kuten lottoarvontakoneen tulosten tietokonesimulaatiossa miksei pystyttäisi ennustamaan oikeita numeroita. Tietenkin pitää tietää tarkalleen sekä kone että arvontamekaniikka, missä järjestyksessä pallot tipautetaan, missä vaiheessa kone vaihtaa suuntaa ja missä vaiheessa poimii pallon.

Maailmankaikkeuden mittakaavassa kuitenkin täydellinen ennustaminen deternistisellä tavalla lienee mahdotonta.

Kuitenkin kaikkia yksityiskohtia ei tarvitse tietää, riittää kuin ennustetaan erittäin todennäköisintä.

Eräs miljonääri yritti kerran determinististä järjestelmää. Hän palkkasi joukon jockeyta ratsastamaan kilpaa ja sopi etukäteen missä järjestyksessä tullaan maaliin. Kaikki olisi ollut oikein hyvin, jos ei olisi noussut sumua, joka esti jockeytä näkemästä toistensa numeroita, jolloin he tulivat maaliin satunnaisessa järjestyksessä. Miljoonikko menetti paljon rahaa satunnaisuuteen uskovien lyötyä vetoa hänen kanssaan tuloksesta.

Eli determinististä järjestelmää on melkein mahdotonta saavuttaa. Viimeistään Heisenbergin epätarkkuusperiaate tai radioaktiivisten nukleidien hajoamiset tuottavat sattunaisuutta järjestelmään, kuin järjestelmään. Meidän on lopulta tyydyttävä vain todennäköisyyksiin.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat