Seuraa 
Viestejä45973

VLCD eli Very Low Calorie Diet
(http://en.wikipedia.org/wiki/Very_low_calorie_diet)

Eli kun elimistöä näännytetään useampia päiviä erittäin niukalla ravinnolla (alle 800 kcal/päivä) elimistön väitetään menevän ns. "säästöliekille". Tapahtuuko näin todella vai onko kyseessä myytti?

Mitä tuon säästöliekkimoodin aikana tapahtuu? Entä miten sen saa päätettyä ilman, että elimistö ahnehtii ja varastoi kaiken ylimääräisen energian ja tapahtuu monille laihduttajille tuttu "jojo-ilmiö".

BTW.
Törmäsin tuossa aika hurjaan suomalaiseen pro-ana -sivustoon. http://lasiluuranko.suntuubi.com/
Hurjan kuuloista kun alipainoiset tytöt laihduttavat 200 kcal, 400 kcal, 600 kcal, 800 kcal, paasto -syklillä ja jakavat oksennusvinkkejä päästäkseen 38 kg painoisiksi. Terve meininki!

Kommentit (17)

Kuva kertoo enemmän kuin 1000 sanaa.

Voisin kyllä kysyä tuhat kertaa että MIKSI. Mutta ei se minulle aukenisi. Lähinnä kokemusta vain erittäin lievästä ortoreksiasta...

Aiheeseen: noinhan se tuppaa keho tekemään. Jos se olettaa että nyt koitti nälänhätä, se takertuu viimeisiinkin ihroihinsa.

Omakohtaisesti ei juuri dieeteistä kokemusta kuin vähähiilihydraattisesta, ja sillä tosiaan näyttäisi laihtuvan. Meni 10 kg jotakuinkin puolessa vuodessa jokunen vuosi sitten.

http://karppaus.info/

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Qadesha

Aiheeseen: noinhan se tuppaa keho tekemään. Jos se olettaa että nyt koitti nälänhätä, se takertuu viimeisiinkin ihroihinsa.Mutta miksi? Mitä se elimistö enää niitä ihroja säästelee jos uhkaa henki lähteä?

Ja mitä sen säästömoodin aikana käytännössä tapahtuu ihan konkreettisesti?

Tuosta karppauksesta. Uskoisin tehon perustuvan vähintään yhtä paljon lisääntyneeseen huomion kiinnittämiseen ja tietoisuuteen omasta syömisestä kuin siihen varsinaiseen hiilihydraattien välttelyyn.

Mnääh, kun itse karppasin kolmisen vuotta sitten söin hyvin rasvaisia ruokia (grillikylkeä varsinkin), ja silti laihduin. Tämä siis tuskin oli mitenkään erityisen terveystietoista syömistä, vaan nimenomaan välttelin hiilihydraatteja. Kaikilla varmaankaan painon pudotus ei ole niin dramaattista kuin että 10 kg puolessa vuodessa, mutta toisaalta olen kuullut että muutkin olisivat VHH:sta (vähähiilihydraattinen) saaneet todella potkua laihdutukseen. (Itse en edes yrittänyt erikoisemmin laihduttaa, lähtöpaino oli minulle siedettävä 62 kg.)

Luulen - pitäisi varmaan tutkia perusteellisemmin - että aineenvaihdunta yksinkertaisesti hidastuu huomattavasti jos ihminen vähentää syömistään. Esim. ulostaminen tapahtuu entistä harvemmin, jolloin elimistö ehtii riipiä vähäisistä ruokanokareista viimeisetkin energiat ja ainekset irti. Lisäksi naisilla kuukautiset katoavat kun he laihtuvat tavattomasti, ja tämä tietenkin ehkäisee raskaaksi tulemista ja sitä että sikiö verottaisi emäntäeläimen ravintoresursseja.

Keho on luotu olemaan ja pysymään elossa. Vaikka ihminen tietoisesti ajattelisi että kuolema on väistämätön, keho ei luovuta, koska siinä ei ole mitään luovutustoimintoa eikä itsetuho-ohjelmaa. Ajatelkaa vaikkapa syöpäpotilaita, kuinka suuret kivut nämä voivat joutua kokemaan ja vain sen takia että keho ei suostu kuolemaan (ja eutanasia ei syystä tai toisesta luonnistu).

Neonomide
Seuraa 
Viestejä14249

Scientific American Mind -tiedelehdessä oli viime vuonna kiinnostavaa juttua Anoreksia nervosan evolutiivisesta merkityksestä - useat teoriat ovat liittäneet matalarasvaisuuden luonteenpiirteisiin, jotka ovat voineet auttaa omaa ja jälkeläisten eloonjäämistä. Laihuushan voi olla silkkaa sitkeyttä - sairaudeksi se näyttää menevän vasta useiden tekijöiden yhteisvaikutuksesta, joita ovat mm. sosialisaatio, rasvojen laatu (Omega3/6), ja varmaankin jossain määrin myös D-vitamiini.

Pretending to be certain about propositions for which no evidence is even conceivable—is both an intellectual and a moral failing. —Sam Harris

Onko siis olemassa "säästöliekki"?

Ja mikä tärkeämpää, kuinka sieltä pääsee pois kulkematta lähtöruudun kautta tai menemättä suoraan vankilaan?

Jotkut ovat sitä mieltä että säästöliekin välttää syömällä säännöllisesti, aika usein, mutta vain vähän kerrallaan. Siten että ruoansulatus pysyy kokoajan päällä, mutta energian kokonaismäärä jää juuri ja juuri niin pieneksi että kulutus on suurempi kuin sisääntungetun materian määrä.

Kaloreihin perustuva laihdutus on omasta mielestäni niin monimutkaista ja vaivalloista etten ole sitä koskaan jaksanut kokeilla, mutta se ilmeisesti on eniten harjoitettu dieetti.

Laskeskelin anorektikkojen sivulta löytyneellä kaavalla, että oma minimikulutukseni on noin 1700 kcal/päivä.

Jos alle 800 kcal ruokavaliolla joutuu sinne säästöliekkimoodiin niin eihän tuon luulisi olevan temppu eikä mikään pysytellä tuossa 1000-1500 kcal tuntumassa.

Miksi laihduttaminen on kuitenkin niin pirun vaikeaa?

Deus Ex
Onko siis olemassa "säästöliekki"?Joo on, kun on nälänhätä, niin elimistön on hyvä säästää itseään parantamalla energiatalouttaan ja korjausmekanismeja, jotta nälänhädästä selvittäisiin.


Ja mikä tärkeämpää, kuinka sieltä pääsee pois kulkematta lähtöruudun kautta tai menemättä suoraan vankilaan?Maalaisjärkeä käyttäen, kun nälänhätä loppuu niin syödään taas vähän enemmän ja nostetaan energian kulutustakin. Näin säästöliekistä päästään pois. Eli kohtuus kaikessa. Jos skruudaa ylettömiä määriä niin kilot kertyvät.

http://kalorilaskuri.fi/kalorikulutus

Lasiluuranko oli nurin ja alkoi kiinnostaa oma kalorimäärä.

Jos valitsen pituuteni, painoni, ikäni ja en lainkaan liikuntaa, voin syödä 1579 kilokaloria ilman että lihon. Kuulostaa aika paljolta. Mutta en olekaan mikään kalorispesialisti enivei...

***

Kuluttavatko liikkumattomat miehet enemmän energiaa kuin liikkumattomat naiset?

Tossa toi lasiluurankojen kaava. Oikeellisuuten en ota kantaa. Omaksi minimikulutuksekseni sain sillä noin 1700 kcal.

"U can find out the number of cals u need to eat daily so u can
losde weight with this formula : RMN = 655 + (4,35 x kg x 2,2) + [4,7
x(height/2,54)] - (4,7 x age)
After u find out your RMN u should x it with 1,2 (if you are a potato
coach) ; 1,4 (if u work-out at least 3 times per week) ; 1,6 (if u work
out daily) . After that u have to cut from the final result 500 kcal and
u have find out the magic number that will help u lose weight
"

Itse en oikein tuota säästöliekki-periaatetta ymmärrä sikäli, mitä se teoriassa tarkoittaa. Käytännössä se kyllä tarkoittaa sitä että silloin ei rasva pala, ihan oikeasti.

Jos laihdutat nätillä -500kcal / päivä tahdilla, rasva palaa ja muu säilyy. Mutta tuolla säästöliekillä vedettäessä tuntuu ettei paino häviä mihinkään. Siitä en tiedä jos tuota vetää monta kuukautta mutta noin niinkuin kuukauden aikavälillä katsotaan.

Koko kaloriteoria on virheellinen. On täysin eri asia nauttiiko päivittäiset kalorinsa rasvana, proteiininä, hiilihydraattina tai sokerina. Ihmisen elimistö ei ole mikään butaaniliekki.

Dimme

Jos laihdutat nätillä -500kcal / päivä tahdilla, rasva palaa ja muu säilyy. Mutta tuolla säästöliekillä vedettäessä tuntuu ettei paino häviä mihinkään. Siitä en tiedä jos tuota vetää monta kuukautta mutta noin niinkuin kuukauden aikavälillä katsotaan.Markkinoilla on paljon näitä Nutri/Nutra -alkuisia ateriakorvikeita ja laihdutustuotteita. Melkein kaikki niistä on suunniteltu siten, että kyseisiä tuotteita syömällä päivittäinen kalorimäärä jää tuohon 800 kcal kieppeille eli juuri tuohon väitetyn säästöliekkimoodin rajapintaan. Kyllä niitä syömällä sen n. 10-15 kg kuukaudessa pudottaa. Tosin useimmat kokevat sen diettiajan hirveäksi rääkiksi ja kilot tulevat todella todella helposti korkojen kera takaisin dietin päättymisen jälkeen.

Oiskohan säästöliekillä ja ketoositilalla jotain tekemistä? Diabeetikko kun menee ketoosiin hän alkaa kuluttaa omia lihaksiaan. Eli jos on olemassa säästöliekkimoodi, ravintoaineet menevät mieluummin varastoon kuin kulutukseen?

Glykeemiset indeksit ovat syrjäyttäneet ne perinteiset kalorit. Eli tiedostetaan enemmän mitä ravinnosta hyödynnetään ja millä tavalla. Esim. peruna antaa enemmän energiaa keitettynä kuin raakana. Itse asiassa hurjasti. Sitten taas keitetty peruna menettääkin glykeemistä indeksiään jos se käsitellään uudelleen paistamalla.

Hiiohoi.

Karppaajat puhuvat ketoosista tilana jossa elimistö alkaa käyttää ravinnokseen rasvasolujaan. En tiedä onko ketoosi-sanan merkitys aina erilainen sen mukaan millainen ruokavalio on kyseessä. Jokatapauksessa alakarppaajat pyrkivät painamaan hiilareiden määrän niin alhaiseksi että elimistö hiilareiden sijasta alkaa käyttää nimenomaan rasvaa.

En ole itse kokeillut, satunnaiset karppailuni ovat olleet tasoa hyväkarppi, eli en ole niistänyt hiilareiden määrää todella minimiin, eikä tämän vuoksi minulle ole myöskään muodostunut ketoosille tyypillistä asetonin hajuista hengitystä - tietääkseni. Tosin jokunen vuosi sitten pyrin jättämään hedelmätkin pois, joten saatoin käydä lähellä alakarppia (ja silloinhan laihduinkin merkittävästi).

http://karppaus.info/forum/search.php?k ... ubmit=Etsi

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat