Seuraa 
Viestejä45973

 
"Suomessa näyttää juuri nyt olevan käynnissä radikaali murros, jossa hyvinvointivaltion ihanne oikeudenmukaisuudesta ja tasa-arvosta korvataan kilpailulle ja omaa etua koskeville itsekkyys- ja mahtiarvoilla"
[size=85:1v0rew2c]Lainaus Ilkka Niiniluodon artikkelista. Niinluoto on Helsingin yliopiston filosofian tohtori:[/size:1v0rew2c]

Nykyaikaista keskustelua vaivaa ideologiat. Kaikki haluavat nähdä asiat, niinkuin haluavat ne nähdä: Oman ideologiansa kautta. Tästä johtuu fanaattisuus, äärimmäisyydet ja epäselvyydet. Nykyään on ilmeisesti loogista ajatella, jos mainitaan esimerkiksi sana sosialismi, että se on paha tai hyvä: Eihän se ole kumpaakaan, ja sanon tämän neutraalisti: Sosialismi on idea(Eihän sitä oikeasti ole olemassa). Joillekkin sosialismi tarkoittaa vain kommunismia. Joillekkin se on valtion liiallista kontrollia ihmisistä. Missään vaiheessa ei jakseta määritellä sanaa kunnolla! Kaikilla on omat ideologiansa ja näissä eri ideologioissa on erilaisia näkemyksiä toisista ideologioista. Joten edessä on loputon suo ilman kunnon määritelmiä sanoista. Tämän kaiken voi sanoa vaikka kapitalismista. Kuka edes tietään nykyään mikä oli kapitalismin alkuperäinen määritelmä. Kapitalismi on myös idea. Idea jota yritettiin toteuttaa. Mutta kai on selvää, ettei kapitalismia ole olemassa oikeassa maailmassa: Se oli vain idea. Jos asioista keskustellaa määritelmillä(kuten kapitalismi tai sosialismi) niin ne pitää myös määritellä sillä tavalla kuin niiden sanojen käyttäjä ne ymmärtää. Esimerkiksi rakkaudesta on miljoonia määritelmiä! "Rakkaus on hurmiota ja tuskaa", "Rakkaus ei etsi omaansa", "Rakkaus ei kadehdi", "Rakkaus on pyyteetön", "Rakkaus on vain kaunis sana omistamiselle" jne. Jos sanoja ei määritellä tuloksena on totaalinen kaaos.

 Toinen asia, mikä vaivaa nykyaikaista keskustelua on lapsellisuus ja naivius! Eiväthän ihmiset ymmärrä maailmasta ja sen menosta yhtää mitään. Varsinkin, jos he perustavat näkemyksensä ideologioihin, mediaan tai molempiin. Ihmisistä on tullut imureita: Ihmisten silmät ja korvat ovat imureita, mutta päästä on monilta poistettu tietokone, joka prosessoisi tietoa. Ihmisten aivot on saatu sekaisin uudiskielellä ja kaksoisajattelulla(Orwell kertoi tämän kaikille, mutta se oli monille kirja, ja ihmiset eivät tajua, että nämä ilmiöt ovat olleet täällä jo kauan).

 Kolmas asia on Äärimmäisyydet! Nykyään on ilmeisesti loogista ajatella vain äärimmäisyyksiä. Ajatteluun ja keskuteluun on päästetty mukaan liikaa vihantunteita ja nihilismiä. Koska ei ole olemassa absoluuttista totuutta tai absoluuttisia moraaliarvoja, on silti todella naivia lähteä äärimmäisyyksiin. Mielestäni toimivin moraaliarvojen määrittely on: “Niin kuin te tahdotte ihmisten tekevän teille, niin tehkää te heille.” - Jeesus (Luuk. 6:31) Koska ei ole mitään absoluuttista moraalin asettajaa, kuten jumalaa, niin on meidän ihmisten itse keksittävä säännöt, joiden mukaan kaikki suostuvat pelaamaan(Vähän niinkuin muissakin peleissä, kuten jalkapallo, jos teet virheen yleisiä sääntöjä vastaan sinua huomautetaa). Nykyään kuulee sanottavan uskomattomalla logiikalla, että: "No jos mä toivon ittelle enemmän elintilaa ni mä aijon tappaa satatuhatta ihmistä pois helsingistä, jotta voin tarjota mun kaverille lisää lebensraumia!" Tälläiset ns. loogisuudet ovat vain nihilistisiä. Mutta ne kertovat jotain ihmisten äärimmäisyyksiin menemisistä. 

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat