Seuraa 
Viestejä45973

Osaisiko kukaan valaista, millaisen hinnan itse tuotetusta ja verkkoon syötettävästä sähköstä voisi saada? Mitähän muita kaikkia ehtoja hommassa tulee vastaan? Ymmärtääkseni ainakin jossakin maissa, mm USA:ssa, aurinkopaneeleilla tuotettua sähköä syötetään verkkoon talokohtaisesti.

Sivut

Kommentit (32)

sinnipirtti
Seuraa 
Viestejä5161

Täällä ei vielä saa mitään tai ei kannata edes tuottaa kuin omiin tarpeisiin sillä joutuu maksamaan sähköverot. Syöttötariffien astuessa myös suomessa voimaan homma helpottuu mutta samalla myös sähkön hinta nousee n. Yhdellä sentillä kwh kuluttajalle mutta pientuottaja saa verkkoon dumppaamastaan sähköstä säädyllisen korvauksen. Tosin korvaukseen tulevaisuudessa tulee vaikuttamaan sähkömittarin etäluenta jolloin aletaan laskuttamaan korkeampaa hintaa sähkönkulutuspiikkeinä jolloin tuottaja todennäköisesti tulee saamaan parempaa korvausta. Tietysti kun kulutusta ei ole korvaus on vähäisempi kwh:ta kohti.

tosin laitteistot maksavat ja niiden taikaisinmaksuajat ovat pitkiä (yli 30 vuotta tämänhetkisilla hinnoilla ja saatavalla hyödyllä).

aika näyttää miten pientuottaminen tulee kannattamaan. Ennustaminen on hankalaa säädösten ja energian hinnanmuutosten vuoksi. Sen voin kuitenkin varmuudella sanoa että oppirahat tulee maksettua moneen kertaan ennen kuin homma toimii joten ennen sitä harrastuspohjalta kannattaa tällaista pientuotantoa valtakunnanverkkoon miettiä.

toisen polven pilkkuvirhe

Itselläni onkin kyllä ensijaisesti tarkoitus tuottaa sähköä vain omaan käyttöön, mutta verkon hyödyntäminen akkuna kulutuksen tasaamiseen olisi järkevää. Näin ei syntyisi akkujen vanhenemisesta eikä käytöstä kustannuksia.

Kun itse tuulimyllyn rakentaa alusta saakka itse romumetallista ja osista, kustannukset jäävät ainakin itse laitteen osalta kohtuullisiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
sinnipirtti
Seuraa 
Viestejä5161

verkkoinvertteri maksaan 1000 eurosta ylespäin per 1kw teho. mutta jos ymmärtää taajuusmuuntajan päälle niin sitäkin voi käyttää toisin sähkökatkosten aikana kantaverkkoon laitos ei saa olla kytkettynä.

vain paikallinen sähköntoimitttaja voi estää ja antaa ne vasitut toimintaohjeet joten sinne kannattaa olla yhteydessä.

toisen polven pilkkuvirhe

Harrastajakokoluokassa tuulivoima ei koskaan kannata, jos lähtökohtana on uuden materiaalin ja osien hinta sekä täysi hinta käytetystä ajasta. Kun ei laske omalle työlle hintaa ja jos käyttää kierrätystavaraa, hintataso putoaa rajusti. Voi alkaa kannattamaankin ja onhan ainakin puuhaa. Tämä pätee aivan yhtä hyvin valmiisiin pientuulivoimaloihinkin. Suuren mittakaavan tuulivoimalat kanattavat paremmin, koska tuotanto / neliömetri on parempien tuuliolosuteiden vuoksi aivan eri luokkaa ja mittakaavaetu alentaa rakentamiskustannuksia.

Silloin kun verkkosähköä ei ole, harastajan tuulivoima tarjoaa mitä parhaan keinon tuottaa sähköä esim. mökkikäyttöön. Mikäli jaksaa rakentaa hiukankin kookkaamman tuulimyllyn mökille, sillä voi saada kuivauslämpöä talviaikaan ja tuulimyllyn voimalla voi käyttää tavallisia sähkökäyttöisiä työkaluja tuulisina päivinä. Tähän ei tarvita välttämättä akkuja tai mitään muuntolaitteita. Porakone, betonimylly tai vastaava vain suoraan tuulimyllyn perään ja hyvin pyörii. Ne kuluttavat suhteellisen vähän sähköä ja sietävät mainiosti jännitteen ja taajuuden muutoksia.

Sähkön verkkoon syöttämisen ehdot ovat aika kovat ja tuotto todennäköisesti hupenee mittauksen tariffi- ja laitekustannuksiin. Yleensä lähtökohdaksi kannattaa ottaa sähkön käyttäminen itse omiin tarkoituksiin. Tällöin ei tule muita kuluja. Neuvoni on, unohda verkkoon syöttäminen niin kauan kunnes siihen tulee asialliset tariffit ja ehdot sekä tarjolle sarjavalmeiset kohtuuhintaiset erotin / syöttölaitteet. Ehkä sekin päivä vielä koittaa.

Kun valitset sellaisen generaattorin, joka tuottaa verkkojännitettä, joko 1-v 230 V tai 3-v 400 V, et tarvitse kallista hakkurimuuntajaa väliin. Tällöin tuulimyllyn joutuu käytänössä pyörimään vakiopyörimisnopeudella, mikä pienentää energian tuottoa. Käyttämällä hakkurimuuntajaa syöttämään tuulimyllyn energian verkkoon, tuulimyllyä voi käyttää muuttuvalla pyörimisnopeudella ja toiminta alue laajenee monin tavoin, mikä käytännössä lisää tuotantoa.

Suureen auton akkuun saa koreintaan kilowattitunnin energiaa, joten halkaisijaltaan yli viisimetrisen tuulimyllyn perään tulisi kytkeä akkuja vähintään satojen kilojen arsenaali. Maksaa paljon ja tuottaa paljon jätettä. Sopii kyllä mökille, jos vaihtoehdot ovat vähissä. Akkujakin voi tosin saada hyvinkin edullisesti romuna, kun erilaisten varmistusjärjestelmien akustoja uusitaan. Tämmöiset akut palvelevat vielä jotakin vuosia mökkikäytössä.

Tarjolla oleva sähkön hinta taitaa olla tällä hetkellä ns. markkinahinta, eli luokkaa 3-4 senttiä / kwh. Eli ei se sillä kyllä taloudellisesti kannata, ei vaikka sen kuinka laskisi. Omien viritysten arvellaan muuten yleisesti "häiritsevän" verkkoa. Sähkön syöttäminen suoraan generaattorista ei kuitenkaan häiritse tai kuormita verkkoa yhtään sen enempää kuin vastaavan kokoisen sähkömoottorin käyttäminen.

Teekkari
Seuraa 
Viestejä2347

Saksassa sähkön pientuottajat saavat sähköstä n. 40 snt/kwh ja maksavat verkkosähköstä n. 20 snt/kwh ja hinta niitataan kiinteäksi seuraavaksi 20 vuodeksi, että sijoituksen saa maksettua pois. Aurinkopaneeleiden valmistus on poikinut teollisuuteen 170000 työpaikkaa ja Saksa siirtyy johtavaksi paneeleiden valmistajaksi näillä hetkillä ellei ole jo siirtynyt.

Everything you know, is about to change.

http://www.theinquirer.net/inquirer/review/736/1040736/inq-solar-panels-...

Tuossa hyvä esimerkki briteistä.

Briteissä yleensäkin omakotitaloihin asennetut vastaavat järjestelmät tuottavat aurinkoisena päivänä ylimääräistä energiaa 1-2 punnan edestä.

Kannattaa ottaa huomioon että kyse on siis ylimääräisestä energiasta, joten kyseisenä päivänä ei siis verkosta ottaa energiaa, jolloin sähkölaskukin tippuu.

Omien viritysten arvellaan muuten yleisesti "häiritsevän" verkkoa.Asia ei ole aivan täysin yksiselitteinen, mutta pientuotantoa on yleensä turha myydä verkkoon päin ellei tuotannon tasaisuutta pystytä takaamaan.

Jos tuotanto on hyvin pienimittaista, muun verkon tuotannolla ei ole mahdollisuuksia säätyä tämän "ylimääräisen" tuotannon mukana. Yhtään voimalaitosta ei aleta ajamaan alas muutaman kotitalouden satunnaisten ylimääräisten wattien takia, joten tuotettu teho oikeastaan hukkuu siihen että lähialueen lamput palavat pikkuriikkisen kirkkaammin ja oikosulkumoottorit pyörivät hitusen lujempaa, noin yksinkertaistetusti sanottuna.

Sähköyhtiölle päin se näkyy mittareissa korkeampana kulutuksena joka voidaan laskuttaa, mutta se on tavallaan epätoivottua kulutusta joka ei hyödytä niitä asiakkaita jotka siitä maksavat.

Vähän isommassa kokoluokassa sähköyhtiö voi alkaa jo suunnittelemaan laitostensa säätöä sen mukaan miten pientuottajien mittarit näyttävät ja säästää oikeasti energiaa vähentämällä tuotantoa sitä mukaa kun sähköä tulee. Ongelma tulee kuitenkin siitä, että tätä tilannetta on hankala hallita.

Kun suuri määrä kotitalouksia alkaa tuottamaan omat sähkönsä, virtuaalinen akku ei enää toimi: säätövoiman osuutta tuotannosta joudutaan nostamaan jotta tuotantoa voidaan ajaa ylös ja alas tarvittaessa, joka lisää tuotannosta aiheutuvia saasteita. Sääolosuhteista riippuva pientuotanto on vaikeammin ennustettavissa kuin ihmisten normaalit kulutustottumukset, jonka takia hitaasti säätyvää perusvoimaa täytyy korvata tuhlaavilla huippuvoimaloilla vastaamaan kulutuksen tarpeeseen silloin kun pienvoimalat eivät tuota, ja vastaavasti vähentämään tuotantoa nopeasti kun olosuhteet vaihtuvat ja pilvet taivaalla selkenevät. Samalla pätkittäinen ja satunnainen tuotanto ja kulutus heikentää verkon toimintavarmuutta.

Näiden vaihtoehtojen välissä on jonkin suuruinen kaistale jossa pientuotannon vaihtelevuus ei vaadi säätövoiman määrän lisäystä, mutta ei myöskään katoa kokonaan säätöjärjestelmän jäykkyyteen. Sitä kaistaa kuitenkin syövät kaikki muut voimalat jotka käyttävät virtuaalista akkua, kokoluokasta riippumatta.

Jos alueella tuotetaan jo parisenkymmentä prosenttia energiasta vaikkapa tuulivoimalla, siihen ei enää mahdu lisää tuulivoimaloita, olivat ne pieniä tai suuria, riippumatta siitä tuottavatko ne sähköä myyntiin vai pelkästään omaan käyttöönsä, koska sama sattumanvaraisuus näkyy myös verkosta otetun sähkön määrässä.

Yksittäisen tuottajan kannalta kaikkein vastuullisin tapa tuottaa sähköä on ostaa tai myydä sitä mahdollisimman tasaisella tahdilla, eli käyttää jonkin sortin akkujärjestelmää.

Hajautetussa tuotannossa toki sähköyhtiökin voi tulla vastaan ja rakentaa paikallisesti tarvittavia akkulaitoksia.

Otetaan esimerkiksi vanadiumakku, jonka systeemihinta on nykytekniikalla noin 300 dollaria per kilowattitunti. Pienen kylän tarpeisiin riittää megawattituntien kokoluokan laitos, jolla pystytään hyvin nopeasti vastaamaan tehon vaihteluihin ja teoriassa vetämään jopa vain muutamien satojen wattien ylituotanto talteen myöhempää käyttöä varten. Hintaa tosin tulee sitten muutama miljoona.

Jos kotitalouden keskikulutus on vaikkapa 4 kW, niin tuhannelle kotitaloudelle voidaan varata vaikkapa 25 MWh kapasiteetti. Huippukulutuksesta riippuen, tämä riitää turvaamaan sähkön saannin useiksi tunneiksi, jonka aikana saadaan hitaampia voimaloita ruuvattua isommalle ilman että lauhdevoimaloita tarvitsee potkia käyntiin. Kotitaloutta kohden siitä tulee kuitenkin noin 6000 € lisäkustannukset.

Käyttöikä on kuitenkin kohtuullisen pitkä. Elektrolyytit ovat noin puolet kustannuksista, mutta niitä ei tarvitse juuri koskaan vaihtaa. Kenno täytynee vaihtaa kymmenen vuoden välein, josta tulee taloa kohden 300 euron vuosittaiset kustannukset. Jos oletetaan että elektrolyytti kestää kaksi kertaa sen ajan, jää taloutta kohden maksettavaksi 450 euroa vuodessa siitä ilosta.

Tuota summaa voi tietysti ruuvata alaspäinkin sillä oletuksella että verkossa on muutakin nopeasti säätyvää kapasiteettia, kuten vesivoimaa.

Ja tietenkin tämä lukema on vain sitä varten, että oletetaan pahin skenaario jossa kaikki pientuotanto alueella pimenee ja jokainen kotitalous alkaa vetää yhtä aikaa verkosta kaiken sähkönsä. Realistisesti ajatellen itse energiaa tuottava talo pyrkisi vähentämään kulutusta silloin kun se ei pysty itse tuottamaan sähköä, jotta verkosta ostetun energian määrä pysyisi minimissä.

Pienvoimalat ovat terveysriski. Kun kaikki viherpiiperöt alkava touhuamaan mastoissa sähkölaitteiden kanssa ja ryntäilevät sinne myrskyssä pelastamaan kallista leluaan, sattuu vääjäämättä onnettomuuksia. Muutama koomassa makaava ihminen syö kaiken kuviteltavissa olevan taloudellisen hyödyn, mitä pikkumyllyt tuottavat.

Teekkari
Seuraa 
Viestejä2347
Veikko
Omien viritysten arvellaan muuten yleisesti "häiritsevän" verkkoa.Asia ei ole aivan täysin yksiselitteinen, mutta pientuotantoa on yleensä turha myydä verkkoon päin ellei tuotannon tasaisuutta pystytä takaamaan.

Jos tuotanto on hyvin pienimittaista, muun verkon tuotannolla ei ole mahdollisuuksia säätyä tämän "ylimääräisen" tuotannon mukana.

Kukaan ei myöskään takaa kulutuksen tasaisuutta ja verkko toimii, yhtä hyvin voidaan ennakoida tuotannon nousut ja laskut...se on jopa melkoisen helppoa. Auringonnousu on esimerkiksi melko selkeä merkki.

Kulutuskaan ei ole jatkuvasti laajamittaista.

Everything you know, is about to change.

Suomessa on vakaa verkko. Osaksi kolmivuoroa jauhavan suurteollisuuden vuoksi ja sähkölämmityksen vuoksi. Maissa joissa tälläistä kuormaa ei ole, ei ole vakaata verkkoakaan.
Tämä huomioden suomen verkko siettää tuulihäiriöitäkin muita paremmin, mutta jossain tulee raja vastaan.
Jos myrsky katkoo linjoja ja lukuisat myllyt tarjoavat tehonsa sinne, alkaa pian savut nousta.

tietää
Suomessa on vakaa verkko. Osaksi kolmivuoroa jauhavan suurteollisuuden vuoksi ja sähkölämmityksen vuoksi. Maissa joissa tälläistä kuormaa ei ole, ei ole vakaata verkkoakaan.
Tämä huomioden suomen verkko siettää tuulihäiriöitäkin muita paremmin, mutta jossain tulee raja vastaan.
Jos myrsky katkoo linjoja ja lukuisat myllyt tarjoavat tehonsa sinne, alkaa pian savut nousta.Tervetuloa 2000-luvulle.

Meillä on täällä Suomessakin mahdollista käyttää kyseisissä tilanteissa automaatiota, oletettavasti nykyisenkään sähköverkon vikatilanteissa ei huoltomies käy irroittamassa piuhaa, vaan tämä tapahtuu automaattisesti kulutuksen mukaan.

Myös isot sähköntuotantolaitokset menevät päälle ja pois automaattisesti ja jopa muuttavat toimintatehoansa.

Mutta mikä ihme tämän mahdollistaa? Transistori?

No kuinkas herkkä järkkä se on vikatiloissa. Ettei sitten tarvitse soitella ympäriinsä että ottakaa v***n ne tuulihärpäkkeet että pääsee ukot linjoja korjaamaan.

o_turunen
Seuraa 
Viestejä14900

Lainaus:
"Mutta mikä ihme tämän mahdollistaa? Transistori?"

Kerrotko vielä, mikä on transistori, niin muutkin pysyvät kärryillä.

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

tietää
No kuinkas herkkä järkkä se on vikatiloissa. Ettei sitten tarvitse soitella ympäriinsä että ottakaa v***n ne tuulihärpäkkeet että pääsee ukot linjoja korjaamaan.Eiköhän se järjestelmä osaa nuuskia milloin piuhat on poikki ja katkaista syötön sen mukaisesti.

Vai meinaatko verkkovian ilmetessä täytyy erikseen alkaa soittelemaan jokaiselle tuotantolaitokselle ja ilmoittaa verkkoviasta jotta joku henkilö käy katkaisemassa tuotantolaitoksen syötön.

Kyllä se toimii ihan automaattisesti.

o_turunen
Lainaus:
"Mutta mikä ihme tämän mahdollistaa? Transistori?"

Kerrotko vielä, mikä on transistori, niin muutkin pysyvät kärryillä.
Se oli sarkastinen viittaus muutaman keskustelijan kuvitelmiin siitä, että mitään syötönsäätöä ei voitaisi tehdä automaattisesti, vaan siihen tarvittaisiin yksi henkilö jokaista aurinkopaneelia kohti valvomaan 24/7 ja katkaisemaan syöttö siinä vaiheessa, kun voimalinja katkeaa ja vikakeskuksesta soitetaan.

Minäkin olin hieman sarkastinen. Olin elektroniikkakurssin priimus ja toisella sijalla ei ollut ketään.

Kun järkät on stanun mukaiset, niin riskit on pienet mutta kustannukset suuret.

o_turunen
Seuraa 
Viestejä14900

Lainaus:
"Se oli sarkastinen viittaus muutaman keskustelijan kuvitelmiin siitä, että mitään syötönsäätöä ei voitaisi tehdä automaattisesti, vaan siihen tarvittaisiin yksi henkilö jokaista aurinkopaneelia kohti valvomaan 24/7 ja katkaisemaan syöttö siinä vaiheessa, kun voimalinja katkeaa ja vikakeskuksesta soitetaan."

Mielenkiintoinen projekti: Automaattinen voimalaitos, joka sulkee itsensä kun johto on poikki, ja jälleen alkaa toimia, kun johto on korjattu.

Ensinnäkin kukaan sähkömies ei koske johtoon, jos ei ole varmuutta siitä, että jännite on todellakin katkaistu. Jos johto on poikki, niin signalointi ei onnistu.
Toiseksi ennen jännitteen uudellenkytkemistä varten on suoritettava käyttöönottotarkastus kaikkine mittauksineen ja pöytäkirjoineen. Siinäpä sähkömiehille hommia.

Ehdottomasti kannatan.

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

Teekkari
Kukaan ei myöskään takaa kulutuksen tasaisuutta ja verkko toimii, yhtä hyvin voidaan ennakoida tuotannon nousut ja laskut...se on jopa melkoisen helppoa. Auringonnousu on esimerkiksi melko selkeä merkki.

Kulutuskaan ei ole jatkuvasti laajamittaista.
Kulutus toimii kyllä ihan samalla periaatteella ja se on laajamittaista: lähes kaikki taloudet kuluttavat sähköä. Verkossa on jatkuvasti pientä satunnaista heilahtelua josta aiheutuu minimaalista vajetta tai ylijäämää joka kuluu hukkaan, mutta kokonaisuutena systeemi on sopivan tasalaatuista että siitä nousee selvä vuorokausirytmi jota voidaan noudattaa ja joka pysyy samana.

Tuulivoima taas on kaoottista. Senkin kanssa pärjäisi jos jokainen voimala käyttäytyisi erikseen kaoottisesti, mutta kun se vaikuttaa laajoille alueille yhtä aikaa, ja siitä syntyy se ongelma: Ei ole mitään rytmiä jota seurata.

Lisäongelman asiaan tuottaa se, että tuulivoimala käyttäytyy ikäänkuin on/off tyyliin: tuotettu teho nousee tuulen nopeuden kolmanteen potenssiin, mutta tuulijakaumassa kovempia tuulia on vain harvoin ja lyhyissä puuskissa. Energiaa tulee muutama tunti tai päivä kerrallaan sieltä täältä täysillä, ja muulloin voimala vain pyörii laakereillaan.

Aurinkovoimalla ongelmia on vähemmän, mutta sekin vaatii tarkkaa tuotannon seurantaa että tiedetään missä mennään milläkin hetkellä.

Eihän noilla mitään paperitehtaita ole tarkoituskaan lähteä pyörittämään.

Ideana tuossa on se, että haja-asutusalueella osassa asuntoja tuotetaan päivällä energiaa aurinkopaneeleilla omaan käyttöön ja ladataan yöllistä tarvetta varten akkuja. Kun akut ovat täynnä ja oma tarve alittaa tuotannon, siirretään tuotannon ylijäämä sähköverkkoon.

Tässä tapauksessa se sähkö menee lähi-alueen taloihin, joissa ei ole aurinkopaneelia tai joissa aurinkopaneeleilla ei tuoteta ylijäämää esm. edessä olevan pilven takia.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat