Seuraa 
Viestejä45973

author="<a href="http://www.uusisuomi.fi/kulttuuri/49901-suomalaiset-esitellaan-asehulluina-saamelaisten-murhaajina">http://www.uusisuomi.fi/kulttuuri/49901-suomalaiset-esitellaan-asehullui...</a>" kirjoitti:
[size=150:c7htglqq]Suomalaiset esitellään asehulluina saamelaisten murhaajina[/size:c7htglqq]
[size=85:c7htglqq]Julkaistu: 12.2.2009 Päivitetty: 12.2.2009 13:22[/size:c7htglqq]

Kristian Smeds on tehnyt kyynisimmän ohjauksensa, keskieurooppalaisen ja etenkin saksalaisen nykyteatterin illuusiottomuutta henkivän esityksen.

Lavalla heiluvat suomalaiset lapsenmurhaajat ja kännikalat. Loppukuvassa häväisty joulupukki roikkuu housut nilkoissa ristillä.

Mental Finlandin ensi-ilta oli keskiviikkona Brysselin flaaminkielisessä kansallisteatterissa.

Väkivaltainen asehullu kansa

Teknisesti Smeds Ensemblen esitys on korkealaatuista huipputekniikkaa. Suomalaiset esitellään asehulluina ja väkivaltaa ihannoivina saamelaisten murhaajina.

Teos ottaa voimakkaasti kantaa äärioikeiston rasismiin.

Ensi-illassa olivat paikalla muun muassa EU:n laajenemiskomissaari Olli Rehn, mepit Sirpa Pietikäinen ja Satu Hassi. Brysselissä esitystä seurasivat myös muun muassa ohjaaja Ritva Holmberg ja näyttelijä Elina Knihtilä.

– Tämä, mitä täällä nähtiin tänään, on huikeata. Suomalaisten pitäisi olla ylpeitä. Ja kunka vähällä rahalla, Knihtilä kertoo Mental Finlandin ensi-illan jälkeen.

Suomalaisten irrottelua seurasi suuri joukko toimittajia myös muualta kuin Suomesta. Katsojien joukossa oli ihmettelemässä muun muassa ruotsalaisia.

Mukana paskanheittoa

Lavalla suomalaiset heittävät paskaa eurooppalaisten päälle. Toisin kuin 1980-luvun lopulla kohua herättäneessä Jumalan teatterissa, nyt näyttelijä heittää kuviteltua paskaa toisen näyttelijän päälle, ei yleisön.

Suomalaiset ovat esityksessä paskanheittäjiä ja varsinaista paskasakkia muutenkin.

Suosionosoitukset olivat pitkät ja hämmentyneet.

Lue myös Maria Säkön ennakkojutut Mental Finlandista: Smeds räväyttää nyt ulkomailla sekä Smedsille kaikki keinot ovat sallittuja.


author="<a href="http://www.uusisuomi.fi/kulttuuri/50166-mental-finland-mita-naille-ihmisille-pitaisi-tehda">http://www.uusisuomi.fi/kulttuuri/50166-mental-finland-mita-naille-ihmis...</a>" kirjoitti:
[size=150:c7htglqq]Mental Finland: suomalaiset v. 2069[/size:c7htglqq]
[size=85:c7htglqq]Julkaistu: 18:58[/size:c7htglqq]

Mental Finland kertoo Euroopasta vuonna 2069. Eurooppa on muuttunut yhtenäiseksi, harmoniseksi alueeksi, jossa ihmiset elävät sovussa ja vaalivat kauneutta. Ainoat, jotka hangoittelevat vastaan, ovat suomalaiset.

Lue Uuden Suomen teatterikriitikko Maria Säkön arvio torstaina Brysselissä ensi-illan saaneesta esityksestä täältä.

Esityksessä koko EU on valkoihoinen, sovinistinen ja materiaalisia arvoja ylistävä hanke, jossa naisilla on piikojen ja huorien osa ja alkuperäiskansoilla ei niitäkään rooleja, heistä kun halutaan päästä lopullisesti eroon, jotta se oikea ja alkuperäinen eurooppalaisuus voisi syntyä.

- Eurooppalaisen äärioikeiston ja kotimaamme kansanmiesten ja -naisten väitteet alkuperäisyydestä saavat esityksessä pökerryttävän helvetillisen käsittelyn, Säkö kirjoittaa.

Monikansallisen Mental Finlandin Suomen-ensi-ilta on syyskuussa.


Voisin veikata että Kristian Smedsillä ja muilla ruotsalaisilla ei olisi varaa osoitella sormella kyseisestä asiasta. Osottelevat muualle mutta ei itseensä. Suuri virhe.

Kommentit (2)

Suomessa on runsaasti alkujaan saamenkielisiä paikannimiä, eteläistä Suomea myöten. Paikannimistön siirtyminen saamelaisilta suomalaisten käyttöön puhuu sen puolesta että välit ovat enimmäkseen olleet rauhanomaiset.

Mikähän lienee ruotsalaisten ja norjalaisten suhde saamelaisiin ja heidän yhteiseen historiaansa?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat