Seuraa 
Viestejä45973
[size=150:3luts17h]Ruotsi rahoitti natsi-Saksaa[/size:3luts17h]
[size=85:3luts17h]15.2.2009 14:50[/size:3luts17h]

Toisen maailmansodan aikainen Ruotsin finanssiministeri Ernst Wigforss myönsi vuonna 1941 Hitlerin Saksalle suuren pankkilainan, Dagens Nyheter kertoo.

Asia paljastui salaisesta dokumentista, joka löytyi Ruotsin finanssiministeriön kassakaapista.

Kyseinen dokumentti on saksalaisen pankinjohtajan lähettämä kirje, jossa käsitellään pankkilainaa.

Asiasta kirjoittavat tänään historioitsija ja diplomaatti Krister Wahlbäck sekä valtioneuvoston kanslian arkistonhoitaja Bo Hammarlund ruotsalaisessa Dagens Nyheter -lehdessä.

Wigforss oli vastuussa

Wahlbäckin ja Hammarlundin mukaan nimenomaan tuolloinen finanssiministeri Ernst Wigforss on vastuussa lainasta, jonka hän päätti antaa saksalaisille.

Kysymyksessä oli heidän mukaansa avustus, joka oli tarkoitettu tukemaan Saksaa sodankäynnin vuoksi.

Asiasta ei kuitenkaan koskaan tehty virallisia merkintöjä.

Ernst Wigforss oli Ruotsissa ministerinvirassa 17 vuoden ajan, kunnes hän jätti tehtävät vuonna 1949. Hän kuoli vuonna 1979.

Asiasta kertoi Dagens Nyheter.

MIIA HONKANEN
miia.honkanen@iltalehti.fi


Eiköhän Ruotsin puoluettomuus ala olemaan jo vanha vitsi mikä joutuu mappi-öööhön.

Kommentit (5)

"Ruotsissa maailman ensimmäiset rotujalostamot, joista tytärjalostamot Berliiniin", "Ruotsalaisten terroristi-iskut Eurooppalaisia diplomaatteja vastaan, Suomessa ja Venäjällä terroristi-iskut Suomalaisia ja Venäläisiä diplomaatteja vastaan", "Ruotsi rahoitti Natsi-Saksaa" ....

Ne tuntee sanan "puolueeton", mutta ei sen merkitystä.

No niinpäs teki. Ja natsi-Saksa aseisti ja ruokki Suomea. Kiittäkäämme siis ruotsalaisia avusta. Ruotsalaiset ottivat myös suomalaisia lapsia turvaan Ruotsiin ja tuhannet ruotsalaiset vapaaehtoiset taistelivat suomalaisten rinnalla. Jotkut ruotsalaiset, lähinnä kai kommunistit, ottivat jatkosodassa turvaan myös suomalaisia käpykaartilaisia ja piilottelivat heitä viranomaisilta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Moses Leone
No niinpäs teki. Ja natsi-Saksa aseisti ja ruokki Suomea. Kiittäkäämme siis ruotsalaisia avusta. Ruotsalaiset ottivat myös suomalaisia lapsia turvaan Ruotsiin ja tuhannet ruotsalaiset vapaaehtoiset taistelivat suomalaisten rinnalla.
Ettei mopo karkaisi käsistä; Natsi-Saksa ruokki ruotsalaisia Suomessa, jotka puolestaan ruokki sotaa Suomalaisilla. Lapsia ei viety turvaan Ruotsiin, koska suuri osa "ei halua palata takaisin kotiin" (pedofiliaa, lapsikauppaa j.n.e.), ja "tuhannet vapaaehtoiset ruotsalaiset" - suuri osa Ruotsissa asuvia Suomalaisia tapettavaksi rintamalle: Koko saatanan rintama oli keskitysleiri.

kabus
Eikös se Ruotsi toimittanut terästäkin Saksaan.
No virallisesti puolueeton maa.

Ja saksalaiset toimittivat kultaa Sveitsiin, joka niin ikään oli virallisesti puolueeton maa.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat