Seuraa 
Viestejä45973

Yhteiskunnan toimintojen rahoitus nousee taantumassa aina ongelmalliseksi. Jopa muutamien kymmenien miljoonien eurojen menot tuntuvat olevan ylitsepääsemättömiä. Laskusuhdanteen rahoitusongelmiin on kuitenkin olemassa jopa 7 miljardin euron rahasto, mutta se taitaa olla kadonnut? Missä ovat palkansaajilta ja yrittäjiltä kerätyt miljardit? Miksi hiljaisuus on niin täydellistä? Onko eduskunta unohtanut tämän rahaston vai onko työeläkeyhtiöiden mahtikäskyllä saatu keskustelu hiljenemään?

EMU-puskurit ovat tulossa Suomeen vuoden 1999 alusta lähtien. Työmarkkinajärjestöt ovat päättäneet, että puskurirahastot muodostetaan työttömyysvakuutusmaksuista ja työeläkeyhtiöiden tasausrahastosta.

Samalla järjestöt ovat sopineet työttömyysturvan maksuosuuksien pysyvästä jaosta. Jatkossa valtio rahoittaa perusturvan osuuden työttömyysturvasta.

Puskureista tulee yhteensä noin 6,5 miljardin markan suuruiset. Tavoite arvioidaan olevan saavutettavissa vuosiin 2002-2004 mennessä.

Osapuolet korostavat, että varhain maanantaina syntyneessä sopimuksessa ei puututa nykyisiin etuuksiin eikä työttömyyskassojen asemaan. Valtiosihteeri Raimo Sailaksen mukaan uudistus on tarkoitus toteuttaa siten, että valtiolle ei aiheudu lisälaskuja.

Ansiosidonnaisessa työttömyysturvassa palkansaajan ja työnantajan osuus sidotaan työttömyyden tasoon eli maksu nousee tai laskee työttömyystilanteen mukana. Palkansaajamaksun osuus pysyy kuitenkin vähintään 15 prosentissa koko potista. Niin alas se putoaa vasta, jos työttömyysprosentti painuu alle kymmenen.

Ensi vuonna työttömyysturva rahoitetaan siten, että työnantajien työttömyysvakuutusmaksu on 2,8 prosenttia ja palkansaajien osuus 1,4 prosenttia.

Vuodesta 1999 lähtien maksu muuttuu tarvittaessa suhdanteiden mukaan yhtä paljon palkansaajalla ja yrityksellä. Puskurit kootaan työttömyyskassojen keskuskassaan, jonka nimi muutetaan työttömyysvakuutusrahastoksi.

Työeläkeyhtiöiden tasausrahastoon kerättävän puskurin arvioidaan olevan 2,5 prosenttia vuotuisesta palkkasummasta. Puskurista tulee siten noin 3,5 miljardin markan suuruinen.

Noususuhdanteessa tasausrahaston annetaan kasvaa ja taloustilanteen heiketessä sitä puretaan.

Kommentit (1)

Bowtech
Yhteiskunnan toimintojen rahoitus nousee taantumassa aina ongelmalliseksi. Jopa muutamien kymmenien miljoonien eurojen menot tuntuvat olevan ylitsepääsemättömiä. Laskusuhdanteen rahoitusongelmiin on kuitenkin olemassa jopa 7 miljardin euron rahasto, mutta se taitaa olla kadonnut? Missä ovat palkansaajilta ja yrittäjiltä kerätyt miljardit? Miksi hiljaisuus on niin täydellistä? Onko eduskunta unohtanut tämän rahaston vai onko työeläkeyhtiöiden mahtikäskyllä saatu keskustelu hiljenemään?Tässäpä hieman mietittävää?

SDP voisi vaikka alkaa tekemään ikäviä oppositiokysymyksiä aiheesta. Ai niin, eihän se sovi, yli 12 vuotta hallituksessa ja nousukausi täynnä hyviä aikomuksia velvoittaa toisin. Jutta näkyy parhaiten verkkosukissa.

Keskisuuret Persut ja Vasurit vievät kyllä tuhkatkin pesästä kun siihen annetaan mahdollisuus. Oppositio on heidän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat