Seuraa 
Viestejä204

http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Bri ... 5243578071

Britannian ja Ranskan ydinsukellusveneet törmäsivät keskellä Atlanttia

"LONTOO. Britannian ja Ranskan ydinsukellusveneet ovat törmänneet Atlantilla helmikuun alkupäivinä, Britannian laivaston amiraali Sir Jonathon Band vahvisti maanantaina iltapäivällä lyhyessä lausunnossa. Hänen mukaansa rutiinitehtävissä olleet sukellusveneet törmäsivät hiljaisessa vauhdissa, eikä kummankaan aluksen miehistö loukkaantunut.

Törmäyksen tarkkaa tapahtumapaikkaa ei ole julkistettu, mutta brittiviestimien mukaan se on tapahtunut keskellä Atlantin valtamerta.

BBC:n mukaan molemmat sukellusveneet kärsivät törmäyksessä pahoja vaurioita. Ainakin brittien HMS Vanguard jouduttiin hinaamaan kotisatamaan, jonne se saapui sunnuntai-iltana.

Molemmissa sukellusveneissä oli ohjuksia. Britannian laivaston amiraali Jonathon Band kuitenkin vakuutti, ettei ”ydinturvallisuus vaarantunut”.

Brittiviestimien haastattelemien asiantuntijoiden mukaan vakavan onnettomuuden ja radioaktiivisen vuodon vaara on ollut kuitenkin suuri. Britanniassa ihmeteltiin, miten noin 150 metrin pituiset sukellusveneet eivät havainneet toisiaan edes lähietäisyydellä. Sukellusveneet eivät näe toisiaan meren syvyyksissä, puolustusministeriön viranomainen sanoi The Guardianille.

Ydinsukellusveneet pyrkivät tekemään itsensä mahdollisimman huomaamattomiksi, ja siksi ne pyrkivät välttämään kaikuluotaimen käyttämistä.

Tiedossa ei ole, ovatko sukellusveneet tienneet liikuvansa samoilla vesillä tai osallistuneet yhteiseen harjoitukseen. Kahden ydinsukellusveneen satunnainen törmäys valtameren syvyyksissä on tilastollisesti erittäin epätodennäköistä.

Ydinsukellusveneiden tehtävänä on liikkua hiljaisilla, syvillä vesillä piilossa, joten sen vuoksi alukset ovat saattaneet liikkua samoilla vesillä toisistaan tietämättä. Molempien maiden puolustusviranomaiset ovat olleet tapauksesta niukkasanaisia.

Myös Ranska vahvisti törmäyksen maanantaina. Vielä 6. helmikuuta Ranskan puolustusministeriö tiedotti, että Le Triomphant -ydinsukellusvene oli törmännyt uponneeseen kappaleeseen, ”mahdollisesti tavarankuljetuskonttiin”.

Samalla Ranska ilmoitti, ettei miehistön jäseniä loukkaantunut törmäyksessä. Ranskan Le Triomphant -sukellusveneessä oli arviolta 110 miehistön jäsentä. Britannian sukellusveneessä miehistöä oli 135.

Vuonna 1992 valmistunut HMS Vanguard on yksi Britannian neljästä ydinsukellusveneestä. Britannia pitää aina ainakin yhden ydinaseilla varustetun sukellusveneen valmiudessa Atlantilla."

Kappas, ydinsukellusveneet kolisseet meren syvyyksissä toisiinsa ja koko episodi on onnistuttu pitämään tähän asti pimennossa maailmalta. (Kerrankin pääsee sanomaan: Kiitos, "törky-Sun")

Mitkä olisi olleet seuraukset, jos ydinase olisi räjähtänyt meren alla? Iso tsunami?

On tämä hassu maailma.

Kommentit (8)

Ei voi olla totta...

Luuletko tosiaan, että jos ydinase räjähtää veden pinnan alla niin seurauksena olisi iso tsunami?
(kunhan joku ensin selittäisi miten ydinase voisi räjähtää ko. törmäyksessä onhan ydinaseita tippunut taivaalta maahan eivätkä ne ole räjähtäneet koska niitä ei oltu aktivoitu )

Arkijärkeäkin voisi vähän käyttää

Enkä näkisi sitä kovin pahana tapahtumana jos mereen olisi päässyt vuotamaan radioaktiivista ainetta. Ei olisi eka kerta jos mereen dumpataan ydinjätettä tai meressä tehdään ydinräjäytyksiä eivätkä ne seuraukset ennenkään ole olleet mitään katastrofaalisia.

Asia olisi vain erittäin nolo ja kiusallinen tapahtuma suurvalloille ja aiheuttaisi mukavan menoerän.

Jos tarkoitus on olla huomaamaton, tuollaistakin voi sattua.
Ydinaseen räjähdys keskellä merta ei synnytä tsunamia, mutta kylläkin varsin kiintoisan näyn.
Paitsi että säteily surmaisi jokaisen liian lähellä olevan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
supollatotuus
Mitkä olisi olleet seuraukset, jos ydinase olisi räjähtänyt meren alla? Iso tsunami?

Eivät ydinaseet räjähdä tuollaisesta. Nopeutta pitäisi olla useita kilometrejä sekunnissa. Silloin kun ydinaseet halutaan saada räjähtämään, pitää sytyttää kemiallinen imploosioräjähde juuri oikeasta kohtaa.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä35916
supollatotuus
Mitkä olisi olleet seuraukset, jos ydinase olisi räjähtänyt meren alla? Iso tsunami?Kuten muut jo totesivat, sukellusveneiden törmäys ei voi räjäyttää ydinaseita (järjellisellä todennäköisyydellä). Pahimmillaan törmäys voisi rikkoa reaktorin ja vapauttaa sitä kautta radioaktiivisia aineita mereen. Ei kahden reaktorin sisällöstä sen kummempaa haittaa olisi muille kuin paikalliselle eliöstölle.

Aikanaan ydinaseita kehiteltäessä niitä räjäyteltiin myös meressä. Voimakas paineaalto on tuhoisa lähistön laivoille ja mereneläville, mutta tsunamia ei isokaan ydinräjähdys aikaansaa. Tsunameja aiheuttavissa geologisissa ilmiöissä vapautuu sadoista kymmeniin tuhansiin megatonneihin vastaavia energiamääriä, kun taas nykyaikaiset ydinaseet ovat luokkaa 0,1 megatonnia. Tuollaisen räjähdyksen haitat olisivat myös varsin paikallisia.

Remonttimies
Seuraa 
Viestejä477
Neutroni

Kuten muut jo totesivat, sukellusveneiden törmäys ei voi räjäyttää ydinaseita (järjellisellä todennäköisyydellä). Pahimmillaan törmäys voisi rikkoa reaktorin ja vapauttaa sitä kautta radioaktiivisia aineita mereen. Ei kahden reaktorin sisällöstä sen kummempaa haittaa olisi muille kuin paikalliselle eliöstölle.Törmäys voisi kaiketi rikkoa myös ydinohjuksen suojakuoren, jolloin aseplutonium/(uranium?) voisi myös saastuttaa. Jos kävisi erittäin epäonnisesti niin, että sukellusveneessä olisi useita ydinkärkiä joiden kaikkien suorakuoret rikkoituisivat törmäyksessä, sekä kriittisen massan ylittävä määrä plutoniumia tippuisi merenpohjaan "suppilomaiseen" kuoppaan lähelle toisiaan voisi kaiketi jonkinlainen ketjureaktio esiintyä. Tämä tietysti vaatisi myös sen, että vesi ei plutoniumin välissä liikaa napsi pois ketjureaktiota yllä pitäviä hiukkasia... Menee kyllä nyt niin spekulaatioksi, että oikein hävettää...

Remonttimies: kuvaamasi kaltainen ketjureaktio on mahdollinen, mutta äärimmäisen epätodennäköinen.
Mutta vaikka se käynnistyisi, tuloksena ei olisi ydinräjähdystä. Vain tappava säteilyannos mille tahansa olennolle, joka epäonnekseen on tarpeeksi lähellä.

supollatotuus
Seuraa 
Viestejä204
peippo
Ei voi olla totta...

Luuletko tosiaan, että jos ydinase räjähtää veden pinnan alla niin seurauksena olisi iso tsunami?
(kunhan joku ensin selittäisi miten ydinase voisi räjähtää ko. törmäyksessä onhan ydinaseita tippunut taivaalta maahan eivätkä ne ole räjähtäneet koska niitä ei oltu aktivoitu )

Arkijärkeäkin voisi vähän käyttää
On se totta. Huomasithan kysymysmerkin tuon puolittaisen tsunamiheiton perässä? Tarkoitus oli lähinnä provosoida asiasta jotain tietävät keskustelemaan ja saada hymiömiehet naureskelemaan.

Lähinnä itseäni ihmetyttää tämä törmäämisen mahdollisuus? Atlantti on iso lätäkkö, että en kyllä usko sattumaan. Olisiko Ranskalla ja Briteillä ollut meneillään kissa-hiiri-leikki?

Seppo_Pietikainen
Seuraa 
Viestejä7615
supollatotuus

Lähinnä itseäni ihmetyttää tämä törmäämisen mahdollisuus? Atlantti on iso lätäkkö, että en kyllä usko sattumaan. Olisiko Ranskalla ja Briteillä ollut meneillään kissa-hiiri-leikki?
Itse epäilen juuri tuota. Koettivat piiloutua toisiltaan ja saada tavoitettua kuviteltu "vastustaja".

Tosin molemmat sukellusveneet olivat ohjusveneitä, joiden ensisijainen tehtävä on pysyä piilossa, ei niinkään yrittää torpedoida muita sukellusveneitä. Hieman haiskahtaa raskaahkolta mokalta toisen, tai molempien osalta.

Toisaalta, vaikka Atlantti onkin iso lätäkkö, sattumuksia sattuu:
11.1.1955 kaksi RAF:n Avro Shackleton merivalvontakonetta katosi samanaikaisesti ja myöhemmässä tutkimuksissa niiden arvioitiin, vastoin kaikkea todennäköisyyttä, törmänneen toisiinsa satojen kilometrien päässä rannikosta Irlannin lounaispuolella.

--
Seppo P.
Kreationismi perustuu tietämättömyyteen, se sikiää tietämättömyydestä ja siitä sikiää tietämättömyyttä. Tietämättömyyden levittäminen on kreationismin elinehto ja tietämättömyydessä rypeminen on kreationistin luonnollinen elämisenmuoto

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat