Seuraa 
Viestejä45973

Terve te viisaat ja kaikkitietävät.

Kertokaa minulle, miten kaasutoiminen jääkaappi toimii. Hakukoneella ei tältä forumilta tietoa vielä löytynyt.

- Jerma -

  • ylös 1
  • alas 0

Kommentit (10)

Heksu
Seuraa 
Viestejä5463

Jääpaakista en tiedä, mutta höyryveturin paakki toimii siten, että paakilla liikutetaan luistin kulissia, ja siten vaikutetaan sylinterin täytökseen.

Tarkennettakoon siis, että liikutetaan kulissikiveä kulissikaaressa.

Vierailija

Olen käsittänyt sen toimivan siten, että polttomoottorilla pyöritetään kompressoria, joka toimii pääpiirtein samalla tavalla kuin sähköjääkaapin kompressori.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
o_turunen
Seuraa 
Viestejä14900

Muistaakseni kaikki näkemäni jääkaapit toimivat kaasulla. Tai pikemminkin höyryllä. Varsinainen jäähtyminen tapahtuu lämmöinvaihtimissa ja kuristusventtiilissä, tai paisuntakoneessa, tai sitten absorptiokaapissa ammoniakin liuetessa veteen.
Jos tarkoitat kesämökin nestekaasukaappia, niin siinä on pönttöjä, joissa on ammonikkia, vetyä ja vettä. Pönttöjen välissä on lämmönvaihtimia, joilla kiertävästä ammoniakkihöyrystä haihdutetaan lämpöä ulkoilmaan.
Yhdessä pöntössä ammoniakkiliuoksesta höyrystetään ammoniakkia lämmittämällä pönttöä kaasuliekillä. Höyry jäähdytetään, ja liuotetaan toisessa pöntössä takaisin veteen, jolloin lämmitysenergiaa vastaava lämpömäärä sitoutuu liuokseen, ja liuos jäähtyy. Jäähtynyttä liuosta käytetään kaapin sisuksen jäähdyttämiseen. Kiertävä vesiliuos palautetaan takaisin höyrystinpönttöön. Systeemi toimii aivan täysin ilman liikkuvia osia.

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

Vierailija
jerma

Kertokaa minulle, miten kaasutoiminen jääkaappi toimii. Hakukoneella ei tältä forumilta tietoa vielä löytynyt.

Varmaan tarkoitat nestekaasulla toimivaa retkijääkaappia.

Ainakin yksi malli, johon olen törmännyt, oli sellainen, että siinä oli vesi-ammoniakkiseos, jota lämmittämällä (nestekaasuliekillä) ammoniakki höyrystyy pois. Höyry kulkee lauhduttimen kautta, tiivistyy nesteeksi, ja kulkee jääkaapin sisään. (höyrystymisessä syntyvä paine auttaa nesteytymisessä)

Sitten kun lämmitys lopetetaan, niin paine laskee, ja ammoniakki höyrystyy jääkaapin sisällä, ja samalla imee lämpöä. Sen lämpötila pysyy kiehumispisteessä, kunnes ammoniakki on taas kokonaan höyrystynyt ja sekoittunut takaisin veteen.

Aslak
Seuraa 
Viestejä9177

Joo son kuuleppa Jerma näköihäns semmonen asija ,ei nuo ole nähnhekhän kaasulla pellaavaa jääkaappia. Meillä son semmonenki ollu, taitaa se olla tuolla lavossa vieläki. Ei se vain ennää taijja pelata , eikä sitä tarvita ku vejethin nuo sähköt meillekki.
Soli rietas ronkeli laitos se jääkaappi. Se piti kaasuhana aukassa ja
siellä takana alhaalla oli semmonen pieni poltin. Sinne se piti tulitikulla sohlata tuli. Oli siinä makamas semmonen nappiki, jota painamalla se iski joku kipinää siellä tulipesässä. Seku on semmonen se periaate , tai
mistä helvetistä mie sen niin tarkoin tietäsin , kuhan vain luulen.
Niin että tuota missä sitä olthin, niin että haaran perästä pistel,, ei ku
son semmonen ku se palaa pieni valkea siellä tulipesässä, se lämmittää kaasua . Sitte se kaasu lähtee kiertämhän, ku ennenvanhasissa keskuslämmityksissä , vapaakierrolla. Son semmosta ihme ainetta se jääkaappikaasu, ensin se lämpenee ja sitte se rievattu jähtyy ja jähtyyki paljon. Mutta sese on kumma ko son sen jääkaapin takana, semmosia kummia kennoja. Niinko auton lämmityslaithen kennoja, ja ne riethat kuumenevat. Siinä vieressä on kennoja jokka se ovat jäässä, ihme vefhe. No niin että kuitenki nyt tiijjät, niin se toimii .Ensin se kuumenee sitte se kiertää ja sitte se , lämpö mennee toishin kennhoin , kylmä toishin. Se kylmä sitte mennee jääkaaphin sisälle .
Jos on ihan prikulhens vatterissa, annappako on millin rosentinki vitalikossa, ei mithän tapahu.

Juu, kiitoksia kovasti jo vastauksista.

Kyselen tosiaan tämmöisen mökillä käytettävän, nestekaasulla/sähköllä toimivan jääkaapin toimintaperiaatetta. Jääkaappia on mahdollista käyttää sähköllä tai nestekaasulla.

Toimiiko se molemmissa tapauksissa samalla tavalla, eli sähkökäytöllä vastuksella lämmitetään se mitä nestekaasukäytöllä liekillä.

Ja tämä lämmitettävä neste/kaasu on siis vesi-ammoniakki seosta ?

Vielä kiitokset jo vastanneille, Jerma.

jerma
Juu, kiitoksia kovasti jo vastauksista.

Kyselen tosiaan tämmöisen mökillä käytettävän, nestekaasulla/sähköllä toimivan jääkaapin toimintaperiaatetta. Jääkaappia on mahdollista käyttää sähköllä tai nestekaasulla.

Toimiiko se molemmissa tapauksissa samalla tavalla, eli sähkökäytöllä vastuksella lämmitetään se mitä nestekaasukäytöllä liekillä.

Ja tämä lämmitettävä neste/kaasu on siis vesi-ammoniakki seosta ?

Vielä kiitokset jo vastanneille, Jerma.

Kyllä, nämä mökki- ja asuntoauto/vaunu -käyttöön tarkoitetut jääkaapit toimivat absorptioperiaatteella riippumatta siitä mikä on energianlähde (kaasu/12-220v sähkö). Tuo riippumattomuus energianlähteestä kuten myös toiminta ilman liikkuvia osia onkin järjestelmän vahvuus. Huono puoli onkin sitten nykyisiä kompressorikaappeja huomattavasti suurempi energiankulutus.

Absorptiokaapin kehittivät 1920 luvulla ruotsalaiset tekniikan ylioppilaat von Platen ja Munters. He saivat sille patentin ja valmistusoikeuden möivät Electroluxille (tai sen edeltäjälle). Tuo heidän absorptiokoneisto oli erittäin nerokas ja peräti Einstein sitä kiitteeli ja kertoi ällistyneensä siinä käytetyjä nerokkaita ratkaisuja, joilla eliminoitiin kaikki liikkuvat osat ja luotiin tuo riippumattomuus energian lähteestä.

Absorptiokaapin prosessissa on muuten veden ja ammoniakin lisäksi mukana myös vetykaasu. Sillä on oleellinen rooli ammoniakin höyrystymisessä.

Jos vielä saan kysyä, niin voisiko joku kertoa vaihe kerrallaan miten prosessi etenee, ja mitä eri aineet (ammoniakki, vesi ja vetykaasu) tekevät missäkin vaiheessa ja minkä kanssa ?

Kiitos vielä kerran, Jerma.

Jyde
Seuraa 
Viestejä594

Jos englanti sujuu yhtään...


The cycle works like this:
1. Heat is applied to the generator. The heat comes from burning something like gas, propane or kerosene.
2. In the generator is a solution of ammonia and water. The heat raises the temperature of the solution to the boiling point of the ammonia.
3. The boiling solution flows to the separator. In the separator, the water separates from the ammonia gas.
4. The ammonia gas flows upward to the condenser. The condenser is composed of metal coils and fins that allow the ammonia gas to dissipate its heat and condense into a liquid.
5. The liquid ammonia makes its way to the evaporator, where it mixes with hydrogen gas and evaporates, producing cold temperatures inside the refrigerator.
6. The ammonia and hydrogen gases flow to the absorber. Here, the water that has collected in the separator is mixed with the ammonia and hydrogen gases.
7. The ammonia forms a solution with the water and releases the hydrogen gas, which flows back to the evaporator. The ammonia-and-water solution flows toward the generator to repeat the cycle.

http://home.howstuffworks.com/refrigerator5.htm

Kunhan yritän joskus olla asiallinen...

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat