Seuraa 
Viestejä45973

Voiko mitään alkalimetalleja tehdä kotikonstein muulla tavalla kuin elektrolyysillä?

Kommentit (20)

Hiukkaskiihdytin taitaa olla ainoa tapa valmistaa alkalimetalleja muista alkuaineista.

Alkalimetallit ovat siis jaksollisen järjestelmän ensimmäisen pääryhmän alkuaineita.

Mahtanetko tarkoittaa alkaloidien valmistusta tms?

McRoot
Hiukkaskiihdytin taitaa olla ainoa tapa valmistaa alkalimetalleja muista alkuaineista.

Alkalimetallit ovat siis jaksollisen järjestelmän ensimmäisen pääryhmän alkuaineita.

Mahtanetko tarkoittaa alkaloidien valmistusta tms?
Tarkoitan 2.ryhmän alkuaineita natriumia,kaliumia jne...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Neutroni
Seuraa 
Viestejä35916

Miksi pitäisi? Elektrolyysi on kyllä toteutettavissa. Lähtöaineet, välineiden materiaalit ja menetelmät saat ihan itse selvittää kirjallisuudesta, niin ehkä matkaan tarttuu hyödyllistä työturvallisuustietoakin. Sen verran voin sanoa, että sula kuuma alkalimetalli on äärimmäisen reaktiivista ja vaarallista ainetta.

Neutroni
Sen verran voin sanoa, että sula kuuma alkalimetalli on äärimmäisen reaktiivista ja vaarallista ainetta.

Esimerkiksi jos haluaa natriumia, on helpoimmat lähteet ruokasuola (natriumkloridi) ja lipeä (natriumhydroksidi). Ensimmäisen tapauksessa elektrolyysistä tulee about 800 Celsius asteista kloorikaasua, joka on korrosioivaa sekä myrkyllistä. Jälkimmäisessä tulee vetyä ja happea (eri elektrodeilta tosin), mutta ei nekään hirveän terveellisiä ole jos yhteen päätyvät ja kipinän/lämpöä saavat tarpeeksi.

Ruokasoodaa (natriumbikarbonaatti) taasen ei kelpaa, koska sitä ei saa sulaksi vaan se hajoaa sitä ennen.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä35916

Natriumhydroksidi sulaa paljon alhaisemmassa lämpötilassa (muistaakseni vajaa 400 C) , mutta sellaisten välineiden löytyminen, jotka sietävät hydroksidia ja hajoamistuotteita tuossa lämpötilassa lienee haastavaa. Natrium on pidettävä suojakaasussa (argon), ilmassa se syttyy tuleen tai räjähtää heti. Vaikea tuota prosessia on kotioloissa turvalliseksi saada.

Neutroni
mutta sellaisten välineiden löytyminen, jotka sietävät hydroksidia ja hajoamistuotteita tuossa lämpötilassa lienee haastavaa.

Googlen patenttihausta löytyy aiheesta vanhoja patentteja, joissa on mainittu myös materiaali kipolle. Kyllä valurautakin tuota kestää aikansa, mutta parempi kun olisi haponkestävää terästä reilusti.
Natrium on pidettävä suojakaasussa (argon), ilmassa se syttyy tuleen tai räjähtää heti.

Prosessissa syntyvä vety toimii hyvänä suojana, mutta tosiaan, suht herkkää tavaraa. Natriumhan nousee reaktioastian pinnalle, josta se ainakin vanhoissa patenteissa kuvatuista laitteista kerättiin sellaisesta "kellosta", johon se nousi. Tässä kellossa oli pieni luukku päällä.

Pieniä määriä voi valmistaa helposti kotosalla natriumhydroksidista sulattamalla ja käyttämällä elektrodina paksua kuparijohtoa, jonka päässä pieni lenkki. Tämä lenkki kerää syntyvää natriumia ja sen voi sillä nostaa myös pois sopivaan astiaan.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä35916
McRoot
Minkä takia tuota muuten tarvitsee valmistaa itse kun sitä saa ostettua eurolla 100g tai isoimmissa erissä 0,35e/kg?Oletko nyt ihan varma? Lattarautakin maksaa reilusti toista euroa kilolta pienissä erissä.

Kuka tuota myy ja myykö yksityiselle? Voisihan tuota hommata joskus ihan hupimielessä ja lapsille näytettäväksi.

McRoot
Minkä takia tuota muuten tarvitsee valmistaa itse kun sitä saa ostettua eurolla 100g tai isoimmissa erissä 0,35e/kg?

Tarkoitatko natriumia? Jos tarkoitat mistä sitä voi ostaa?
En kyllä luottaisi natriumin valmistukseen elektrolyysillä kotioloissa.

Suomessa ei kyllä muu kukaan noin matalaan kilohintaan yksityisille, mutta käynti venäjällä kannattaa aina.

Novosibirskistä löytyy hyvä valikoima kaikkea kotikemistille ja useimmilta myyjiltä saa GOST merkinnätkin mukaan joten rajalla ei tule ongelmia.

Viimeksi tuli tuotua 99,82% puhdasta Natriumia GOST 327375 merkinnällä.

Vaikka asunkin hyvin lähellä rajaa (Tohmajärvi) en kyllä ikinä Venäjällä ole käynyt enkä aio käydäkkään.
Ei kyllä mukava keskustelu tule tullimiesten kanssa jos jää kiinni.

Neutroni
Natrium on pidettävä suojakaasussa (argon), ilmassa se syttyy tuleen tai räjähtää heti. Vaikea tuota prosessia on kotioloissa turvalliseksi saada.Ei natrium räjähdä, eikä edes ilman kosteuden kanssa reagoidessa syntyvä vähäinen vetymäärä, kyllä natriumia voi käsitellä kotioloissa ilman ongelmia kunhan käyttää kumihanskoja.
En muista kuinka paljon natrium maksaa, muutamia kymmeniä grammoja sisältävä purkki maksaa ehkä 15-20 euroa.
Natriumia kannattaa valmistaa NaOH-sulatteesta elektrolyysillä platina tai hiilielektrodeilla.

fenomenologi
Natriumia kannattaa valmistaa NaOH-sulatteesta elektrolyysillä platina tai hiilielektrodeilla.

Tuosta pitikin sanoa, että sitä NaOH:ia ei tarvitse sulattaa kokonaan, jos elektrolyysin virta on tarpeeksi suuri pitämään elektrodien välisen alueen sulana. Tietty mikään ei estä pitämästä koko törppöä sulana, mutta energiankäytön kannalta ajateltuna

Neutroni
Seuraa 
Viestejä35916
fenomenologi
Neutroni
Natrium on pidettävä suojakaasussa (argon), ilmassa se syttyy tuleen tai räjähtää heti. Vaikea tuota prosessia on kotioloissa turvalliseksi saada.Ei natrium räjähdä, eikä edes ilman kosteuden kanssa reagoidessa syntyvä vähäinen vetymäärä, kyllä natriumia voi käsitellä kotioloissa ilman ongelmia kunhan käyttää kumihanskoja.Tarkoitin elektrolyysiprosessia, jossa sulaa natriummetallia noudee suolasulan pinnalle noin 400 asteen lämmössä. Ei kylmä kiinteä natrium kovin vaarallista olekaan, jos ymmärtää muutaman perusturvatoimen.

Natriumia kannattaa valmistaa NaOH-sulatteesta elektrolyysillä platina tai hiilielektrodeilla.Platinaelektrodi kuulostaa harrastusmielessä melko hinnakkaalta. Saisikohan platinalla pinnoitettuja elektrodeja mistään järkevään hintaan? Ei kai elektrodin sisuksella niin väliä.

termiittimies
Tuon 400 asteisen natriumin kanssa en kyllä aio ruveta leikkimään. Haluan säilyttää näköni.Ja henkesi. Tuo lämpötila sytyttää huoneen palavat materiaalit, mikäli vain saa kosketuksen niihin.
Tulos: iso roihu ja suunnaton lasku.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat