Seuraa 
Viestejä45973
Koululaisten internetin käyttöä vahditaan reaaliajassa Keravalla

Koululaisten tietokoneenkäyttöä valvotaan poikkeuksellisen laajasti Keravalla.

Kaupungin ATK-tukihenkilöt pystyvät seuraamaan näytön kuvaa reaaliajassa. Käytännössä he siis näkevät saman näyttöpäätteen kuin oppilaskin. Reaaliaikainen seuranta mahdollistaa esimerkiksi henkilökohtaisten sähköpostien ja kirjeiden lukemisen.

Lain mukaan tällaisen materiaalin valvominen on kiellettyä. Keravalla käytännöstä ilmoitetaan koneen taustakuvan ylälaidassa. Koulun tulkinnan mukaan näin vastuu siirtyy koneen käyttäjälle eli oppilaalle.

Valvontaa toteutetaan kaikissa Keravan kouluissa ala-asteilta lukioon.

Oppilaiden mielestä koulun turvallisuus on tärkeää, mutta nettisurffailun seuraaminen ei tunnu mukavalta.

"En mielelläni käytä sähköpostia koulussa valvonnan takia", Sompion koulun kahdeksasluokkalainen Maarit Mönttinen tähdentää.

Myös yhteiskuntaopin opettajan Anne Arojärven mielestä suora valvonta kuulostaa kehittelemättömältä ja kyseenalaiselta.

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio pitää Keravan käytäntöä vakavana ongelmana.

"Jo internetin selailu kuuluu viestintäsalaisuuden piiriin, eikä näin ollen käytön valvominen ole sallittua. Lain mukaan asiasta ilmoittaminen ei muuta asiaa."

Aarnion mielestä koulun tehtävä on valmentaa oppilasta pärjäämään tietoyhteiskunnassa.

"Nuorille pitäisi kertoa, mitkä asiat kuuluvat viestintäsalaisuuden piiriin, eikä koulu saisi toimia näitä sääntöjä vastaan."

Koulun koneiden väärinkäytön estämiseksi on olemassa käyttäjäystävällisempiä keinoja. Helsingissä käytössä ovat henkilökohtaiset tunnukset, jolloin ilkivalta voidaan jäljittää kirjautumistietojen perusteella.

Monissa kaupungeissa esimerkiksi pääsy tietyille sivustoille on estetty.

Keravan lukion rehtori Pertti Tuomi ei näe Keravan valvontakäytännössä ongelmia. "Jo valvonnasta ilmoittaminen nostaa kynnystä koneiden väärinkäyttöön", Tuomi kertoo.

Tuomi ei osaa arvioida, kuinka paljon koneita loppujen lopuksi seurataan. Tuomen mukaan vastuu valvonnasta on kaupungin ATK-tuella.

Keravan kaupungin tietohallintopäällikkö Ari Sainio siirtää vastuun kuitenkin takaisin opettajille.

"Perustana valvonnassa on nimenomaan opettajien antama ohjeistus ja heidän suorittamansa käytön valvonta oppituntien aikana."

Rehtori Tuomi perustelee valvontajärjestelmää sillä, että koneet ovat koulun omistuksessa.

"Henkilökohtaisen sisällön, kuten sähköpostin, käyttäminen on usein aiheetonta", Pertti Tuomi arvioi.

Moni kuitenkin tallentaa koulussa tarvittavaa materiaalia sähköpostiinsa. "Järjestelmä on toiminut meillä hyvin", Tuomi vakuuttaa.

http://www.hs.fi/kaupunki/artikkeli/Kou ... 5243742648

Kyseessä on yleinen käytäntö. Samanlaisilla ohjelmilla on minuakin valvottu niin ala-asteella, yläasteella kuin lukiossa. Muuta hyvää tapaa valvoa ei edes ole. Nytkö ne pitäisi kieltää, kun joku on keksinyt mennä koulun koneella henkilökohtaiseen irkkigalleriaansa ja muut ihmiset näkevät mitä tämä siellä kirjoittaa? Saisi Lex Nokia tulla jo voimaan, niin ei olisi kenelläkään enää niuhottamista tällaisesta.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat