Seuraa 
Viestejä45973

Törmäsin mielenkiintoisiin datoihin, jotka ovat peräisin AMSU-satelliitista. Osoitteessa
http://discover.itsc.uah.edu/amsutemps/
voi piirrellä ja ladata päivittäistä globaalia lämpötilaa eri korkeuksilta.

Useimmat ovat nähneet tämän Spencerin ja Christyn kuvan, jossa 2000-luvun lämpeneminen on pysähtynyt
http://www.drroyspencer.com/latest-global-temperatures/. Kuva vastaa keskimääräisen (alemman?) troposfäärin kehitystä.

Kun satelliittimittauksia usein verrataan pintahavaintoihin, on mielenkiintoista katsoa, mitä satelliitti kertoo pinnan läheisestä kehityksestä. Alussa mainitussa osoitteessa on saatavilla tiedot myös 900 mb:n eli n. 1 km korkeuden lämpötilan kehityksestä (ChLT). Tiivistetyssä muodossa vuosikeskiarvot ovat seuraavat (anomalia, K, suhteessa 1979-98 keskiarvoon):

1999 -0.069
2000 -0.037
2001 0.187
2002 0.384
2003 0.501
2004 0.566
2005 0.881
2006 0.916
2007 1.019
2008 0.879

Siis lämpötila on noussut reippaasti. Alkuvuosi 2009 on ollut yli 1 astetta 79-98 keskiarvon yläpuolella.

Mitähän näistä satelliittihavainnoista pitäisi oikein ajatella?

Kommentit (5)

Leone
Miksi luulet, että kun puhutaan pintalämpötilasta, niin kanava olisi muu kuin ChLT (= Channel Lower Tropospere)? Tuo blogin käppyrä on juuri tämän kanavan dataa, samoin kuin esim.

http://www.junkscience.com/MSU_Temps/UAHMSUglobe.html

Ongelma lienee joku tuon sivuston sisäinen. Case closed.
En ole ihan varma, mitä tarkoitat, kun sanot "kun puhutaan pintalämpötilasta". Jos tarkoitat, että miksi linkissäsi oleva kuva ei olisi kanavan ChLT data, niin näin ei vain ole. Linkkisi data on ihan muuta kuin kanavan ChLT data. Se on ehkä kanavan Ch05 dataa tai sitten jokin kooste useamman kanavan datasta, kuten esim. RSS:n alatoposfäärin data.

Johtopäätös, että ongelma on sivuston sisäinen, ei ole mitenkään ongelmaton. Kyseessä ovat NASAn ja Spencerin viralliset sivut.

Ehkäpä case on closed siinä mielessä, että satelliittien mittausdata on epäluotettavaa ...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Leone
Seuraa 
Viestejä4835
kalleg

Linkkisi data on ihan muuta kuin kanavan ChLT data. Se on ehkä kanavan Ch05 dataa tai sitten jokin kooste useamman kanavan datasta, kuten esim. RSS:n alatoposfäärin data....Linkin data (samoin kuin linkkaamasi blogin data) ei ole sama kuin ko. webbisivuston ChLT data. Tämän olen itsekin huomannut jo aikaisemmin. Ensiksimainitut ovat kuitenkin "virallista" dataa.

kalleg

Johtopäätös, että ongelma on sivuston sisäinen, ei ole mitenkään ongelmaton. Kyseessä ovat NASAn ja Spencerin viralliset sivut....Jostain syystä nuo sivut antavat joissakin kohdin ihan järjettömiä lukuja. Esim. globaali keskilämpötila pinnan lähellä on nyt mukamas jotain -17 astetta (Ch04). Ei taida pitää paikkansa...

kalleg
Ehkäpä case on closed siinä mielessä, että satelliittien mittausdata on epäluotettavaa ...Pikemminkin johtopäätös on, että tuon webbisaitin ylläpidolla olisi vähän hommia.

Leone

Jostain syystä nuo sivut antavat joissakin kohdin ihan järjettömiä lukuja. Esim. globaali keskilämpötila pinnan lähellä on nyt mukamas jotain -17 astetta (Ch04). Ei taida pitää paikkansa...
Aivan oikea havainto. Satelliittien mittaamia säteilyitä kutsuvat nimellä "Brightness temperature". Kyseessä ei siis ole oikea lämpötila vaan tiettyjen mikroaaltoisten säteilyiden kaistojen intensiteetit, joita mitataan. Anomaliat toimivat siinä mielessä, että riippumatta absoluuttisesta lukuarvosta muutokset hetkestä toiseen saadaan Kelvin-asteina (joskaan en tiedä kuinka varma muutoksenkaan mittakaavasta voi sitten olla, jos perustasoa ei tiedetä varmasti). En tiedä, mikä on menettely, jolla saadaan Kelvin-lämpötiloja, joita eri nettisivuilla esitetään. Siitä on ollut vaikea saada selkeää tietoa. Olen kiinnostunut, jos joku sattuu tietämään.

kalleg
Ehkäpä case on closed siinä mielessä, että satelliittien mittausdata on epäluotettavaa ...Pikemminkin johtopäätös on, että tuon webbisaitin ylläpidolla olisi vähän hommia.[/quote]
Itse asiassa voi olla että saitissa ei ole mitään vikaa.

Leone
Seuraa 
Viestejä4835
kalleg
Itse asiassa voi olla että saitissa ei ole mitään vikaa.Täytyy olla, sillä tunnetusti satelliittiaikana lämpötila on maanpinnan tasolla noussut eniten. Jos noiden sivujen mukaan kilometrin korkeudessa lämpötila on noussut paljon enemmän kuin maanpinnalla, niin ne antavat väärää informaatiota.

Mutta kuten todettua, seuraan itse ko. sivustolta lämpötilan kehitystä vertaamalla edellisen vuoden dataan. Tällöin saadaan kutakuinkin oikeaa tulosta.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat