Seuraa 
Viestejä45973

NASAMS =Norwegian Advanced Surface to Air Missile System

SAMP/T = Sol-Air Moyenne Portée Terrestre (Land-based Medium Range Ground-to-Air missile)

http://fi.wikipedia.org/wiki/NASAMS

SAMP/T kuvaus

Suomi tekee ilmeisesti aika pian valinnan seuraavasta ilmatorjuntaohjuksesta.

Mitkä olisi olennaisia kriteereitä ?

Itse pitäisin homman yksinkertaisena. Yksittäisen koneen pudottamisen hinta eur/kpl. Tähän tulee mukaan itse järjestelmän kuoletushinta korkoineen. Painottaisin halpaa ohjusta, jotta on varaa tehdä harjoitusammuntoja. SAMP/T:lla sellaista tuskin tehtäisiin koskaan.

Sama miten laskee, niin kannattaisi olla yhteinen ilmapuolustus Ruotsin kanssa. Noihin nimittäin menee helposti puoli miljardia, ja ohjuksia on silti aika vähän ja systeemin ikä on vain 15-20 vuotta. Siinä vaihessa Venäjälläkin on stealth koneet, vastaavat kuin F-22 ja F-35.

Seuraaville kriteereille antaisin kertoimeksi nollan:
- sopivuus pääkaupungin puolustamiseen
- samanaikaisesti seurattavien maalien lukumäärä (eiköhän ohjukset lopu ensin, ja miksi ampua valemaaleja)
- kantama vaakasuunnassa (jos vihollinen lentää aina matalalla (alle 2km), niin tästä ei ole lisäarvoa)

NASAMS valtit on sama ohjus kuin Horneteissa ja hajautettu systeemi. Toisaalta jos paikka paljastuu, niin eiköhän ne kaikki yksiköt tuhoudu rypäleammuksiin melko pian.

SAMP/T kykenisi antamaan yhden mojovan tärskyn, jolla pudottaa kerralla useita koneita (jos alueella on useita koneita, miksi olisi ?). Niin kauan kuin samppoja on toiminnassa, niin vihollinen ei voi käyttää ilmatilaa ihan vapaasti, esim maajoukkojensa tulitukeen. Eli se toimii parhaiten ennen kuin sitä on edes käytetty. Se on aika edullista sinänsä, kunhan vaan voisi pysyä piilossa. Näitä tultaisiin etsimään kaikin keinoin, eikä 150kW tutkalähetintä ole sinänsä mahdoton löytää.

Itse ottaisin NASAMS:n ja käyttäisin pari miljoonaa myös siihen, että tekisin 300 kpl vale-NASAMS -yksiköitä. Niissä olisi myös jonkinlainen halpis 8-13 GHz kohinalähetin. Säilyttäisin myös BUK:t, jotta ilmassa "ei olisi vain yhdenlaisia nuolia".

Kommentit (13)

Hallituksen on määrä päättää ensi viikolla satojen miljoonien eurojen asehankinnoista. Suomeen aiotaan ostaa uudet, Nato-yhteensopivat ilmatorjuntaohjukset käytöstä poistuvien venäläisvalmisteisten ohjusten tilalle.

Suomi päättää pian asekaupoista, jotka ovat arvoltaan suurimmat sitten Hornetien hankkimisen.

http://yle.fi/uutiset/talous_ja_politii ... 98721.html

Pikkasen keskustelua, kun päätös on kuitenkin tulossa.

Olen edelleen samaa mieltä itseni kanssa. Nasams on järkeä VAIN jos samalla tehdään n. 300 kpl vale-nasams -yksiköitä. Tuo luku on minimi. Laittaisin 550 kpl. Niihin menisi vaan muutama hassu miljoona. Voin tehdä valetutkat tuohon hintaan, jotka vaikuttaa nasams -lähettimiltä.

Lektu-Elli
Mitkä olisi olennaisia kriteereitä ?

Se, keneltä ostetaan on poliittinen kannanotto. Toisarvoisten kriteerien, kuten hinnan ja ominaisuuksien, ei tulisi antaa vaikuttaa, sillä jos myyjä valitaan sopivasti, ohjukset vanhenevat ennen kuin niitä joudutaan käyttämään. Venäjä tai Kiina olisi hyvä myyjä, kun Halonenkin on kaveerannut siihen suuntaan, sillä NATO tuskin tänne hyökkää lähivuosina.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Päätös tulee tänään. Ei minua ohjukset kiinnosta, vaan se 400 miljoonaa euroa eli 2.4 miljardia markkaa.

Hallitus kertoo tänään keskiviikkona, mistä se hankkii Suomeen uudet keskipitkän kantaman ilmatorjuntaohjukset. Vaihtoehtoina ovat amerikkalais-norjalainen Nasams-ilmatorjuntajärjestelmä ja ranskalais-italialainen SAMP/T-järjestelmä.

Auta armias, jos valinta on nasams, eikä nasams II, mikä on 10 vuotta modernimpi.

Jos valinta on samp/t, niin toimittajana kysyisin heti, että mitä teemme järjestelmällä, jonka ohjuksia ei ole varaa ampua edes testeissä.

Kysyisin myös paljonko investoidaan valemaaleihin ja miten samp/t ainokainen tutka pysyy tuhoamatta sodassa yli 5 min.

Jaa että Samp/t tuli valittua, ainakin tämän perusteella:

http://www.mil.fi/paaesikunta/tiedotteet/5047.dsp

Pääesikunnan päällikkö, kenraaliluutnantti Ari Puheloinen tekee virallisen vierailun Ranskaan 27.-30.4.2009. Vierailun isäntänä on Ranskan Asevoimien pääesikunnan päällikkö amiraali Pierrick Blairon.

Kenraaliluutnantti Puheloinen tapaa vierailulla myös Ranskan Asevoimien komentajan kenraali Jean-Louis Georgelinin sekä Ranskan puolustusministerin sotilaskanslian kansliapäällikön amiraali Xavier Paitardin.

Vierailulla kenraali Puheloinen tutustuu Ranskan Asevoimien pääesikuntaan Pariisissa, operaatioesikuntaan Mont Valérienissa sekä ilmapuolustukseen Avordin lentotukikohdassa.

Miten voi muuten ostaa ranskalaisen firman osakkeita ?

Ajattelin tehdä pikavoiton. Kurssi nousee ehkä 5%, mikä on hyvä ansio muutaman tunnin sijoitukselle.

100% vastakaupat.

Eli tämä on lähinnä rahatonta vaihtokauppaa.

"Äänestä meitä euroviisuissa, niin me kannatamme teidän akkaa YK:n pääsihteeriksi"

Lektu-Elli
100% vastakaupat.

Eli tämä on lähinnä rahatonta vaihtokauppaa.

"Äänestä meitä euroviisuissa, niin me kannatamme teidän akkaa YK:n pääsihteeriksi"
Aina joku maksaa. Meinaatko että jos me annetaan jotain rumua niille vaihdossa niin suomalaiset duunarit tekee ne palkatta?

Deus Ex
Meinaatko että jos me annetaan jotain rumua niille vaihdossa niin suomalaiset duunarit tekee ne palkatta?Maksetaan duunareille palkka, mutta imetään ne rahat takaisin heiltä:

- verotuksessa
- viinaverossa
- autoverossa
- polttoaineverossa
- veroluontoisina vesi- & lämpömaksuissa
- ALV kaikista ostoksista
- kerätään eläkemaksua, muttei makseta eläkkeitä
- tupakkavero
- mediamaksu
- ajoneuvon käyttömaksu
- parkkisakot

Tässä saadaan nostaa verotusta jo ihan riittävästi jotta pystytään maksamaan elvytyslainat pois ja maksettua eläkkeet kaikille suuriin ikäluokkiin kuuluville.

Israelilainen Spyder MR ampuu 16km korkeuteen, mutta Nasams II vain 8-9 km.

Spyder oli harkinnassa, mutta ilmeisesti ylipäällikkö Halonen katsoi että väärä maa, ja riittää jos pidetään Migit 8 km päässä, olkoot siellä.

Nasams II on siis helikoptereiden torjuntajärjestelmä.

Aika nerokasta, nyt meidän on pakko korvata Hornetit F-35 koneilla. Spyderin kans ilmatila olisi meidän ilman kunnon häivehävittäjiäkin.

Ongelman juurisyy on se, että ilmavoimien johto on entisiä lentäjiä, ja he vaan tykkäävät lentämisestä, vaikka se on kallista ja kustannustehotonta. Heillä on vaikutusvaltaa myös maavoimien hankintoihin.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat