Seuraa 
Viestejä8692

Laskusuhdanne on taas pistänyt poliitikot miettimään mistä rahat, ja taas esitetään eläkeiän nostoa. Kansalaisneuvoni on, että jokaisen kannattaa huomioida omissa suunnitelmissaan tämän politiikan väistämätön typeryys.

ELäkeiän noston seurauksena todellinen eläkeikä nousee vain valtion ja kuntien viroissa. Uusi, vuoden 2005 eläkelaki paransi vrikamiesten eläke-etuukisia siten, että 67 vuoden iässä eläke vastaa palkkaa, ts eläkekertymä on 100%. Tällaiseen kertymään ei ikinä päästä yksityisellä, joten käytännössä pitkiä työvuosia kertyy vain valtiolla ja kuntasektorilla.

Samaan aikaan, kun eläkeikää on nostettu ja ollaan uudelleen nostamassa, yritetään valtiolla vähentää väkeä. Tässä ensimmäinen ristiriita. Miten voidaan sovittaa yhteen kaksi näin ristiriitaista tavoitetta? Toisen mukaan väkeä pitäisi vähentää, toisen mukaan pitää mahdollisimman pitkään ennallaan.

Ainoa TOIMIVA säästätoimi valtiolla olisi nyt LASKEA eläkeikää. Tämä tappaisi kaksi kärpästä yhdellä huitasulla: 1) porukka vähenisi - palkkamenot pienenisivät, 2) eläkekertymä jäisi valtiollakin yksityisen sektorin tasolle, eikä ehtisi nousta 100%:iin. Jokianen valtiolla ikävuoden 62 jälkeen töissäoleva lisää tuottavan sektorin verotaakkaa. Lopputulos on katastrofi 15-20 vuoden päästä.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat