Seuraa 
Viestejä45973

Pohdiskelin tuossa planeetan pakonopeuden vaikutusta teknologiseen kehitykseen eksoplaneetoilla.

Teoriassa on mahdollista, että elämää esiintyy maapalloa raskaammilla planeetoilla ja moni astrobiologi arveleekin elämän olevan yleisintä supermaapalloilla, joilla vesi peittää suurinta osaa planeetan pinnasta.

Suurempi planeetan koko tarkoittaa useimmiten myös suurempaa massaa, sekä tiheämpää ilmakehää ja massan kasvun seurauksena planeetan pakonopeus on korkeampi.

Tämän seurauksena elämää voisi esiintyä yleisesti näillä planeetoilla, mutta kehittyisikö se ikinä sillä tasolle, että se pystyisi irtautumaan planeettansa painovoiman vaikutuksesta.

Elämälle suotuisella vyöhykkeellä alkuaineita esiintyy pitkälti samoissa suhteissa kuin maapallollakin, joten kemiallisissa rakettimoottoreissa tarvittavia raaka-aineita on saatavilla.

Olisiko kuitenkin mahdollista, että nykyisen ihmiskunnan tietämyksen mukaisilla kemiallisilla raketeilla ei olisi mahdollista irtautua elämää kuhisevan supermaapallon painovoimakentästä, tai edes päästä kiertoradalle?

Ja mitä muita vaihtoehtoja kemiallisille raketeille näillä eliöillä olisi tavoitteen pääsemiselle?

Jonkin verran astrobiologisia julkaisuja lueskelleena en ole törmännyt vastaavanlaiseen pohdintaan, en myöskään maan ulkopuolisen älyllisen elämän mahdollisuutta käsittelevissä kirjoissakaan.

Kommentit (5)

derz
Seuraa 
Viestejä2431
McRoot
Ja mitä muita vaihtoehtoja kemiallisille raketeille näillä eliöillä olisi tavoitteen pääsemiselle?Tyhjiön nollapiste-energiakentän muokkaaminen Casimir -efektin pohjalta kehitetystä menetelmästä antigravitaation / poimuajon aikaansaamiseksi.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/364496.stm
http://keelynet.com/gravity/putnasa.htm
http://arxiv.org/abs/gr-qc/0009013
http://arxiv.org/abs/gr-qc/9905084
http://arxiv.org/abs/gr-qc/0511086

...olettaen, että kyseisten eliöiden teknologia on satoja taikka tuhansia vuosia omaamme edellä ja että nykyiset teoriat pitävät paikkansa, ts. jos on mahdollista rakentaa "lentävä lautanen".

∞ = ω^(1/Ω)

Barbaari
Seuraa 
Viestejä13621

Draken kaavahan mittaa sivilisaatioita jotka ovat kykeneviä teknilliseen kommunikointiin toisten tähtien sivilisaatioiden kanssa. Siksi pakonopeudella ei ole mitään merkitystä. Vielä sen verran että ihmisetkään eivät välttämättä ole teknillisesti tarpeeksi kehittyneitä että olisi sellaiset värmeet että voisimme vastaanottaa ja vastailla kutsuhin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Neutroni
Seuraa 
Viestejä35916

Pieniä luotaimia (muutama kilo) varmaan voidaan lähettää kemiallisilla raketeilla planeetalta kuin planeetalta. Erilaisia suuren työntövoiman ydinraketteja on mahdollista rakentaa (niitä on Maassakin kokeiltu), joten jos olennot hyväksyisivät toiminnan käynnistämisen väistämättä liittyvät säteilyonnettomuudet, he voisivat ehkä siten ampua luotaimia ja jopa miehitettyjä aluksia ja käynnistää teollisuustuotannon aurinkokuntansa pienillä kappaleilla.

Toisaalta tähtien välisiä lentoja ei tehdä Maastakaan millään nykyään näköpiirissä olevalla teknologialla, joten siinä mielessä planeetan koolla ei ole vieraiden avaruusolioiden havaitsemisen kannalta suurta eroa. Tuollaiset poimuajot ovat hyvin korkealentoisia hypoteesejä, joiden mahdollisuudesta ei ole minkäänlaisia tukevia koetuloksia.

Massiiviselta planeetalta voi myös odottaa todennäköisesti paksua kaasukehää, joka rajoittaa astronomista havainnointia ja kommunikaatiota vielä omaammekin vakavammin. Mutta kyllä varmaankin jonkinlainen radioastronomiaan perustuva kommunikaatio tulisi kysymykseen, jos siihen kykenevät planeetat ovat lähekkäin.

Barbaari
Draken kaavahan mittaa sivilisaatioita jotka ovat kykeneviä teknilliseen kommunikointiin toisten tähtien sivilisaatioiden kanssa. Siksi pakonopeudella ei ole mitään merkitystä. Vielä sen verran että ihmisetkään eivät välttämättä ole teknillisesti tarpeeksi kehittyneitä että olisi sellaiset värmeet että voisimme vastaanottaa ja vastailla kutsuhin.Ei tietenkään suoranaisesti ole, mutta avaruustutkimus, etenkin luotaimilla ja miehitetyillä lennoilla on tuonut paljon uutta tietoa ja mahdollistanut sellaisten havaintojen tekemisen omasta planeetasta, aurinkokunnasta sekä koko maailmankaikkeudesta, jotka olisivat maapallolta käsin olleet mahdottomia.

Väittäisin, että avaruustutkimus planeetan ulkopuolelta käsin on vaikuttanut erittäin paljon teknologian nopeaan kehitykseen.

Tämän väitteen perusteella olettaisin, että sopiva pakonopeus on yksi perusta meidän tasoisen teknologisen sivilisaation kehittymiselle.

Mutta onko jollain faktatietoa siitä, miten suuri nopeudenmuutos saadaan mahdolliseksi nykyisillä vaikkapa hydratsiiniin perustuvilla raketeilla, ja kuinka monta kertaa painavampi planeetta voisi olla maahan verrattuna, jotta tällaisella raketilla olisi mahdollista irtautua sen vetovoimasta?

Esm. ruutiseoksellahan ei ole mahdollista irtautua maan vetovoimasta.

Tulevaisuudessa ei tarvita kemiallisia, eikä muunkaan vanhan tyypin raketteja...

Vaan sellaisia, jotka tekevät merkinnän Energianvalvojien pöytäkirjaan ja muuttavat vain koordinaattia...

Mutta kellä olisi vapaa pääsy katsomaan noita erikoisesti koodattuja maailmankaikkeuden sijainnit sisälläänpitämiä tiedostoja...

Tiedän tämän, koska minulle on unessa, vai olikohan se valvenäky, näytetty sellaista koodia, eikä se ollut latinalaisilla aakkosilla tai arabialaisilla numeroilla...

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat