Seuraa 
Viestejä45973

Tässä osiossa ei ole pitkään aikaan puhuttu mistään muusta kuin kreationismista, joten päätin että on korkea aika palata aiheeseen. Tämän vuoden aikana on tehty hyvin mielenkiintoisia fossiililöytöjä ja julkaistu kiinnostavia papereita, ja referoin niitä vähän tässä.

Ensinnäkin höyhenten alkuperästä on tullut taas uusia viitteitä. Uudessa Beipiaosauruksen fossiilissa näkyy untuvaisen "turkin" lisäksi pitkiä, haaroittumattomia muodostumia, jotka tuovat mieleen piikkisian piikit. Samaa tarkoitustakin niiden arvellaan palvelleen.
Juttu aiheesta Dracovenatorin blogissa
Ja kuva:

Nämä piikit ovat itse asiassa hämmästyttävän samannäköisiä kuin Psittacosaurukselta löytyneet muodostumat: Psittacosauruksellahan ei tosiaan pitäisi olla mitään tekemistä lintujen kanssa, koska se on Ornitschiaan kuuluva Triceratopsin ja kumppanien sukulainen. Tällaisista okaista on Psittacosauruksella kyse:

On jopa spekuloitu, että höyhenten (tai niiden kanssa homologisten rakenteiden) historia ylettyisi paljon kauemmas kuin varhaisiin theropodeihin. Siitä ei tosin ole mitään varsinaisia todisteita, sillä Psittacosauruksen okaat ovat rakenteeltaan yksinkertaisia ja ovat hyvin voineet kehittyä itsenäisesti. Mutta eihän sitä koskaan tiedä, josko tulevaisuus toisi tullessaan uutta tietoa.

Törmäsin myös tuoreeseen paperiin, jossa on tutkittu lentoliskojen luuston hienorakennetta ja todettu, että ne hengittivät läpivirtausmenetelmällä ilmapussien avulla kuten linnut nykyään. Järjestelmä onkin paljon tehokkaampi kuin nisäkkäiden yksinkertainen pussi, ja on ihan järkeenkäyvää että senkokoiset lentävät eläimet ovat tarvinneet sellaisen.
Lisäksi näyttää siltä, että niillä oli myös siivissään ilmapussit, jotka ovat voineet hengityksen lisäksi toimia myös tarpeen tullen pullistettavina koristeina. Se ei ole niin outoa kuin miltä se kuulostaa - myös joillain isoilla linnuilla, kuten marabuhaikaroilla, on sellaiset.
Linkki itse artikkeliin tässä ja Darren Naishin populaarimpi kirjoitus aiheesta kuvien kanssa täällä.

Tässä nyt muutamia, kommentoikaa ja lisäilkää omia uutisia.

Sivut

Kommentit (121)

Tiktaalik on tosiaan aika klassinen välimuoto. Ihan äskettäin on muistaakseni myös Grönlannista päin löytynyt uusi kala-maaeläinvälimuoto, mutta en millään muista sen nimeä. Niitä alkaa ollakin jo melkoiset kasat: ennestään löytyy jo ainakin Eustenopheron, Panderichthys, Elpistostege, Ichthyostega, Acanthostega, Elginerpeton, Obruchevichthys...

Vedestä maalle siirtyvien elävien lisäksi on tietenkin maalta veteen siirtyviä eläimiä. Myös varhaisista sorkkaeläimistä valaisiin johtavalla linjalla on tapahtunut uusia löytöjä hurjaa vauhtia, niiden tapauksessa enimmäkseen Pakistanissa.
Uusin, ihan äskettäin kuvattu laji on Maiacetus ("äitivalas"), joka on sikäli erikoinen, että erinomaisen hyvin säilyneen naaraan vatsasta löytyy sikiö, joka antaa viitteitä lajin lisääntymisestä. Asennosta voidaan päätellä, että tuonaikaiset valaat ilmeisesti synnyttivät poikasensa vielä pää edellä, joten niiden oli pakko siirtyä maalle sitä varten. Pienet jalatkin niillä oli, joten ne pystyivät kävelemään, joskin vaivalloisesti. Vastaavalla lisääntymismenetelmällä varustetuista nykyeläimistä tulevat mieleen hylkeet ja merikilpikonnat.
Linkki Carl Zimmerin artikkeliin lajista

Vielä juttua arktisista dinosauruksista ja siitä, kuinka kummassa ne ovat selvinneet talvet napapiirin pohjoispuolella:
http://findarticles.com/p/articles/mi_m1200/is_n12_v133/ai_6519291

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Ihan äskettäin on muistaakseni myös Grönlannista päin löytynyt uusi kala-maaeläinvälimuoto, mutta en millään muista sen nimeä.En muista että Grönlannista olisi lähiaikoina löydetty/julkaistu uusia tetrapodeja, mutta Latviasta löydettiin vähän aikaa sitten uutta materiaalia Ventastega curonica nimisestä otuksesta.

Jatketaanpa samalla linjalla.

Tämän päivän Science lehti tietää kertoa että Keniasta on löydetty 1,5 miljoonaa vuotta vanhoja ihmisen sukulaisen jalanjälkiä.
Nämä Jäljet ovat varsin samankaltaisia nykyihmisen verrattuna, vaikka ukkovarvas vielä sojoittaakin hieman sivuun.
Iän, jälkien koon ja muodon perusteella voidaan päätellä että tallustelija oli todenäköisesti Homo ergaster/erectus.

Dinomaniac

En muista että Grönlannista olisi lähiaikoina löydetty/julkaistu uusia tetrapodeja, mutta Latviasta löydettiin vähän aikaa sitten uutta materiaalia Ventastega curonica nimisestä otuksesta.

Tuo Latvian otus se sitten mahtoikin olla.
Sääli etten ehdi pysytellä ajan tasalla näistä löydöistä niin hyvin kuin haluaisin, kun kaikki liikenevä aika menee kandin parissa.

No niin, tämän päivän Naturen numero yllätti pahemman kerran.
Olin nimittäin oikeassa:

Mei long

On jopa spekuloitu, että höyhenten (tai niiden kanssa homologisten rakenteiden) historia ylettyisi paljon kauemmas kuin varhaisiin theropodeihin. Siitä ei tosin ole mitään varsinaisia todisteita, sillä Psittacosauruksen okaat ovat rakenteeltaan yksinkertaisia ja ovat hyvin voineet kehittyä itsenäisesti. Mutta eihän sitä koskaan tiedä, josko tulevaisuus toisi tullessaan uutta tietoa.

Naturessa julkaistiin tänään uusi dinosauruslaji, Tianyulong confuciusi. Nimensä mukaisesti se on vähintäänkin hämmentävä. Se on Ornitschiaan (lintulantioiset) kuuluva pieni kasvinsyöjädinosaurus, joka on taksonomisesti niin kaukana linnuista kuin dinosaurus yleensä voi olla. Ja sillä on höyhenet. Tai no, ainakin onttoja, taipuisia rakenteita, jotka muistuttavat hyvin paljon esimerkiksi Sinosauropteryxin ja Beipiaosauruksen ihoa peittäviä haarautumattomia protohöyheniä.
Uusi löytö tuo tukea sille käsitykselle, että karvamainen höyhenpeite olisikin itse asiassa yhteinen piirre koko Ornithodira-taksonille, eli ryhmälle johon kuuluvat dinosaurukset ja lentoliskot.
Täällä kuva fossiilista.
Alkuperäiseen artikkeliin ei valitettavasti pääse käsiksi ilman tunnuksia, mutta muuta luettavaa otuksesta kyllä löytyy:
Ed Yongin blogikirjoits
SVPoW:n pätkä aiheesta
Ja tietysti Wikipedia

Äskettäinen hauska löytö olivat myös äärimmäisen harvinaiset, kokonaisina säilyneet mustekalafossiilit liitukaudelta. Niissä näkyy vielä jopa imukuppien jäänteitä.
Science News Examinerin juttu

Barbaari
Eivätkö höyhenet olekkaan matelioiden pitkäksikasvaneita suomuja?

Ovat kyllä.
Ne vain ovat yhteisiä kaikille dinosauruksille ja mahdollisesti vielä lentoliskoillekin.

Jatketaanpa käyttökelpoista ketjua. Nyt on nimittäin taas löytynyt kaikkea jännää.

Kreationistit ja myös ne tieteentekijät, jotka eivät usko lintujen kehittyneen dinosauruksista, ovat pitkään väittäneet että theropodien kolme sormea eivät vastaa lintujen sormia. Linnuillahan on myös kolme sormea, jotka ovat alkionkehityksen tutkimuksen perusteella sormet 2, 3 ja 4. Theropodien sormet taas on perinteisesti numeroitu olemaan 1, 2 ja 3. Niiden alkionkehitystä ei tietenkään ole päästy tutkimaan, joten on voitu vain arvella, että sormet joko ovat kuitenkin samat kuin linnuilla, tai evoluution aikana on tapahtunut frameshift-tyyppinen mutaatio. Nyt tältäkin saralta on saatu uutta todistusaineistoa: theropodi, joka kulkee mielikuvituksettomalla nimellä Limusaurus inextricabilis omaa nimittäin neljä sormea, joista sisin, siis sormi 1, on lyhentynyt, surkastunut ja ilmeisesti hyvää vauhtia katoamassa. Limusaurus kuuluu varsin alkeelliseen Ceratosaurien lahkoon, joten se voi olla mallina siitä, kuinka sormien väheneminen on muihin theropodeihin johtaneissa linjoissa tapahtunut.
Tämän perusteella theropodeilla on siis aivan oikeat sormet ollakseen lintujen esi-isiä.
Kuva fossiilista:

Ja tässä sen sormet erilleen kopioituina:

On Limusaurus muutenkin melkoisen epätavallinen otus. Ceratosaurit ovat pääsääntöisesti varsin erikoistumattomia, usein kookkaita petodinosauruksia, joilla on kohtuullisen jykevät raajat ja terävät hampaat. Limusaurus sen sijaan on pitkäkoipinen ja siro kuin strutsi, ja sillä on sarveisnokka hampaattoman suunsa jatkeena. Se osoittaa, että theropodeista syntyi erikoisia kehityslinjoja jo varhain, eivätkä kasvinsyöjätkään olleet harvinaisia.
Tältä näyttää taiteilijan näkemys itse eläimestä:

Mei Long kirjoitti: "Nyt tältäkin saralta on saatu uutta todistusaineistoa: theropodi, joka kulkee mielikuvituksettomalla nimellä Limusaurus inextricabilis omaa nimittäin neljä sormea, joista sisin, siis sormi 1, on lyhentynyt, surkastunut ja ilmeisesti hyvää vauhtia katoamassa."

Miksi Limusaurus inexstricabiliksen neljästä sormesta yksi alkoi surkastua, kun ihmisellä viisikään sormea ei tahdo riittää?

Ja minkä vuoksi ihmiselle ei ole alkanut kehittyä kolmatta tai neljättä kättä, koska kaksi on auttamatta liian vähän! (Puuseppänä tajuan tämän varsin hyvin!)

Barbaari
Seuraa 
Viestejä13621
Hans Lankar
Miksi Limusaurus inexstricabiliksen neljästä sormesta yksi alkoi surkastua, kun ihmisellä viisikään sormea ei tahdo riittää?

Ja minkä vuoksi ihmiselle ei ole alkanut kehittyä kolmatta tai neljättä kättä, koska kaksi on auttamatta liian vähän! (Puuseppänä tajuan tämän varsin hyvin!)
Sen takia että jos jollekkin olisi mutatoitunut vaikka ylimääräinen käsipari niin niiden toimintakyky olisi aluksikkin epätodennäköistä niin että olisi pelkkää hyötyä ja toiseksi ihmiset niitä kummaksuisivat. Ihminen on tarvinnut käsiä ja niiden toimintakykyä selvitäkseen. Jos niistä olisi huomattavasti hyötyä selviytymisessä ja pariutumismarkkinoilla niin yleistyisivät. Käyttämättömyyden takia on helpompaa surkastuttaa turhat pois kun kehittää lisää.

Siamilaisilla kaksosilla ei taida vielä olla kovin suurta kysyntää deittimarkkinoilla. Näin käsittäisin.

Ylimääräisiä sormia:
http://en.wikipedia.org/wiki/Polydactyly

ja raajoja:
http://en.wikipedia.org/wiki/Polymelia

"Käyttämättömyyden takia on helpompaa surkastuttaa turhat pois kun kehittää lisää."

Ahaa! Eli että evoluutiolla on sittenkin joku päämäärä, funktio?

Barbaari
Seuraa 
Viestejä13621
Hans Lankar
"Käyttämättömyyden takia on helpompaa surkastuttaa turhat pois kun kehittää lisää."

Ahaa! Eli että evoluutiolla on sittenkin joku päämäärä, funktio?
En tiedä onko se päämäärä mutta mahdollisimman tehokkaiksi selviytyjiksi ja lisääntyjiksi kaikki kehittyneet.

Hans Lankar
"Käyttämättömyyden takia on helpompaa surkastuttaa turhat pois kun kehittää lisää."

Ahaa! Eli että evoluutiolla on sittenkin joku päämäärä, funktio?
Päämääränä voidaan käsittää sopeutuma vallitseviin olosuhteisiin, kuten seksuaaliseen valintaan, johon Barbaari jo viittasi.

Mei Long ei näköjään haluakaan keskustella havainnoista, vaan politiikasta ja uskonnoista. Hän haluaa kertoa että mitä todella tapahtui miljoona vuotta sitten, koska se palvelee semmoista satanistista otetta hänessä, joka saa hymyilemään. Mutta asiaan:

"Kreationistit ja myös ne tieteentekijät, jotka eivät usko lintujen kehittyneen dinosauruksista, ovat pitkään väittäneet että theropodien kolme sormea eivät vastaa lintujen sormia."

Tai olisiko heillä 500-600 tärkeämpääkin argumenttia kuin nämä sormet? No jokainen tietää että lintuja oli jo ennen dinojakin. Eihän niillä ole mitään tekemistä toistensa kanssa.

Lektu-Elli

Tai olisiko heillä 500-600 tärkeämpääkin argumenttia kuin nämä sormet? No jokainen tietää että lintuja oli jo ennen dinojakin. Eihän niillä ole mitään tekemistä toistensa kanssa.
Kerrotko jotain näyttöä väitteestäsi! Kannattaa kertoa, kun sillä saat Nobelin palkinnon ja heti.

Olet säälittävä.

d

Lektu-Elli
Hän haluaa kertoa että mitä todella tapahtui miljoona vuotta sitten, koska se palvelee semmoista satanistista otetta hänessä, joka saa hymyilemään.

No tämä se kyllä sai hymyilemään.

Oikeastaan laitoin tuon alkukommentin vain siksi, että saisin ihmiset kiinnostumaan riittävästi lukeakseen kuivahkon anatomisen osuuden loppuun. Se taas johtuu siitä, etteivät monia ihmisiä valitettavasti tahdo kiinnostaa havainnot vaan politiikka ja uskonto. Satanistinen ote kuulostaa kyllä aika hauskalta veikkaukselta.

Lektu-Elli

Tai olisiko heillä 500-600 tärkeämpääkin argumenttia kuin nämä sormet?

Kutakuinkin sen verranhan niitä on. Vastarannan kiiskelle riittää kuitenkin se yksi ainoa aukko, johon tarrautua. Nyt ei ole enää sitäkään.
Minäkin kyllä haluaisin tietää, millaisia todisteita on lintujen esiintymisestä ennen dinosauruksia (siis ilmeisesti triaskauden keskivaiheilla tai sitä ennen?).

Poiminpa vielä yhden uutisen dinosauruksista (niin lentävistä kuin maalla liikkuvista) kiinnostuneiden iloksi. Yalen yliopistossa on nimittäin keksitty keino saada selville jotakin fossiilisten höyhenten väristä. Tumman värin tuottava melaniinipigmentti nimittäin säilyttää alkuperäisen pintarakenteensa kivettyessäänkin, ja sen määrä - siis höyhenen tummuuden aste - voidaan mikroskoopilla selvittää. Lähiaikoina saattaa siis alkaa ilmestyä ensimmäisiä viitteitä siitä, minkä värisiä dinosaurukset ja muinaiset linnut olivat. Sääli, ettei muita pigmenttejä voida samaan tapaan jäljittää.
Yalen oma uutinen aiheesta tässä:
http://opa.yale.edu/news/article.aspx?id=5898

Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432
Mei long
Lektu-Elli
Hän haluaa kertoa että mitä todella tapahtui miljoona vuotta sitten, koska se palvelee semmoista satanistista otetta hänessä, joka saa hymyilemään.

No tämä se kyllä sai hymyilemään.

Saisit tuosta itsellesi hyvän allekirjoituksen

Kiitos napapiiridinoartikkelista!

[size=85:2xzyqi4f]Kommentoin nyt jotain että saan ilmotukset ketjun uusista viesteistä [/size:2xzyqi4f]

Hämmentää.

Voi itku,
dinot saattoivatkin olla pienempiä, mitä olemme ajatelleet

Dinosaurs May Have Been Smaller Than Previously Thought
ScienceDaily (June 22, 2009) —

The largest animals ever to have walked the face of the earth may not have been as big as previously thought, reveals a paper published June 21 in the Zoological Society of London’s Journal of Zoology.

http://www.sciencedaily.com/releases/20 ... 195620.htm

Dinojen massan laskennassa käytetystä kaavasta on löydetty virheitä, siitä tämä muutos arvioissa.

On tosi kurjaa, jos tuo pitää paikkaansa.Kauhuelokuvat eivät tule enää entisilleen, Rex onkin pieni. Nyyh.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat