Seuraa 
Viestejä45973

Suomesta lähetettiin junalla avustuslähetyksiä Italian abessinian sotaan. Tietääkseni sodassa kyse oli fasistisen diktaattorin aikeista luoda uudelleen entisaikojen Rooman kaltainen suurvaltio. Miksi Suomi sekaantui moiseen sotaan? Onko asialla mitään yhteyttä siihen että myöhemmin olimme myös Hitlerin kanssa liitossa?

-jumping to conclusions, as usual-

Kommentit (3)

HenriViljanen
Onko asialla mitään yhteyttä siihen että myöhemmin olimme myös Hitlerin kanssa liitossa?

-jumping to conclusions, as usual-
Ei. Talvisodassa Italia lähetti Fiat hävittäjiä Suomelle. Saksa esti niiden pääsyn Suomeen, koska oli liittoutunut Neuvostoliiton kanssa. Samaan aikaan Saksalaiset laivat huolsivat Neuvosto sukellusveneitä Itämerellä näiden yrittäessä sulkea Suomen kauppasaartoon.

Ei ollut mitään absoluuttista ennakko suunnitelmaa tai 'salaliittoa'. Oli vain valtioita, jotka reagoivat yksittäisiin tapahtumiin sitä mukaan kun niitä tapahtuu. Esimerkiksi Italia ei ollut sodassa vuonna 1939 tai vuoden 1940 ensimmäisellä puoliskolla. Eli jopa Saksan lähin liittolainen odotteli kaikessa rauhassa mitä tuleman pitää. Vasta kun Saksa vuoden 1940 Ranskan kampanjallaan näytti vievän koko potin (niinkuin olisikin, jos Iso-Britannia olisi vetäytynyt sodasta kuten silloin näytti varmalta), Italia liittyi sotaan ja varasti palan Ranskan Rivieraa. Opportunismia ja tapahtumia, joiden seurausten ennusteet menivät pieleen. Vasta jälkiviisaus tuppaa tekemään tapahtumista ennalta arvattavia ja itsestään selviä ja etsimään kaikenlaisia epäolennaisia yhteyksiä tapahtumien välillä.

Sama pätee ehdottomasti Suomeen. Hallitukset 1920-luvulta lähtien olivat tiukan keskustalais-vasemmistolaisia (useimmat Liberaalien ja SDP:n liittoja) ja ulkopolitiikka nojasi ehdottomaan Pohjoismaiseen puolueettomuuteen. Eli Suomi ei ollut missään tapauksessa liitoutumassa kenenkään kanssa. Esimerkiksi ensimmäinen vastaus Stalinin vaatimuksiin vuonna 1939 oli julistus puolueettomuudesta.

Lisäksi minulla on vaikeuksia uskoa Tannerin tai Cajanderin sallineen muuta, kuin humanitääristä apua lähetettävän Suomesta aktiiviseen, Kansainliiton tuomitsemaan sotaan, kuten Abessiiniaan. Joten mitä apu oli, kenelle suunnattu ja kenen hankkimaa ovat tärkeitä kysymyksiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hupaisaa on, että Libyassa v. 1937 Mussolini nimitti itseään "islamin suojelijaksi". Suojellut ovatkin omaksuneet suojelijansa opit hyvin.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat