Seuraa 
Viestejä13176

Joskus oli S-marketissa 20 kilon säkeissä maltaita, mutta onko enään ja jos ei ole mistä saan ostettua.

Ajattelin ruveta valmistamaan olutta.

Sivut

Kommentit (28)

Osta ennemmin mallasuutetta. Niitä myydään viinitarvike-liikkeissä ,Citymarketeissa tai Prismoissa. Sokeriksi panimosokeria, joka on hedelmäsokeria.

Kannattaa lähteä tähän harrastukseen kuitenkin valmiilla uutteella ennen kuin alat tekemään omaa mallasuutesatsia.
Jää yksi työvaihe pois.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Neutroni
Seuraa 
Viestejä35916

Ruokakaupoissa on kaljamaltaita kilon pusseissa. Muistaakseni niitä on pienehköissäkin kaupoissa. Yhdesta kilosta tekee kaljaa aika pitkään iloitteluun.

Pane vaikka pönttöön 6 kg sokeria, kilo maltaita ja kiehuvaa vettä kunnes tilavuus on 25 l. Kun satsi on jäähtynyt, lisää kolmasosapussi turbohiivaa, niin muutamassa viikossa on mehevä mallaskilju (tai no, sanotaan "kotiolut", jos haluat hifistellä) valmista. Makuelämys on taatusti mykistävä, mutta ei se niin järkyttävän pahaa ole kuin marjoilla tai hedelmillä maustettu pikahiivaviini.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä35916
tiäremiäs
Täytynee miettiä. En kuitenkaan käytä mitään valmiita liemiä.

saa nähdä mitä tulee.




Maltailla ja mallasuutteella on oleellismpana erona se, että maltaista tehtyyn kaljaan jää hirveä määrä sakkaa. Kotikaljassa, jota ei kirkasteta, se on häiritsevää, mutta kiljunvalmistukseen kuuluvassa kirkastusprosessissa sakka laskeutuu hiivan kanssa pohjalle ja sakaton juoma lapotaan varovasti toiseen astiaan.

Kiljun tekisin ilman muuta maltaista, kotikaljaa teen molemmista vähän mielentilasta riippuen. Onhan se hieman äijämäisempää tehdä oikeista maltaista kuin käyttää uusavuttomien teknokemiallisia uutemömmöjä.

syytinki
Seuraa 
Viestejä10305
tiäremiäs
Miten sen saa sitten kirkkaaksi jos sakkaa lilluu pöntössä.

Jotenkin ilmeisesti pitää suodattaa?


Mitä turhia. Sakkahan sisältää kuitua ja vitamiineja. Ihan terveellistä. Saattaa kyllä suoli liukastua.

Juodessa silmä kirkastuu ja sakat lakkaa haittaamasta.

On niitä joitain suodattimiakin, ettei peräti vuokrattavissa. Perinteinen konsti on käyttää lappoa, mutta siinä menee ainetta hukkaan. Tosin hukkaan ja hukkaan, kun muinoin päästiin vauhtiin, syötiin lusikalla ne loppusakatkin.

tiäremiäs
Miten sen saa sitten kirkkaaksi jos sakkaa lilluu pöntössä.

Jotenkin ilmeisesti pitää suodattaa?




Laita maltaat kangaspussiin niin ei tarvii suodattaa.

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238

Meksikossa tuli juotua paikallista herkkua nimeltä pulque. Kyseessä on eräänlainen kaktuskilju. Pullon pohjalla oli aina sentin kerros sakkaa ja hiivaa. Ei se haitannut. Hyvä juoma. Maha tosin meni sekaisin jos liikaa joi.

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

tiäremiäs
Miten sen saa sitten kirkkaaksi jos sakkaa lilluu pöntössä.

Jotenkin ilmeisesti pitää suodattaa?




Epäpuhtaudet saa karsittua kiljusta pois aktiivihiilellä. Laita vaikka kahvinkeittimen suodattimeen hiiltä ja kaada juoma läpi hiljalleen. Ainut miinuspuoli on se, että suodatettu juoma näyttää lähinnä salmiakkikossulta.

Voisin itsekin kokeilla tuota kiljukaljan tekoa. Tähän saakka olen käyttänyt turbopikahiivaa lähinnä marjaisten "hienostoviinien" tekemiseen. Maku on poikkeuksetta ollut vastenmielinen.

Jos oikein haluat hifistellä, niin kannattaa ostaa tällainen suodatin:

11 litran painesäiliöllä varustettu suodatinlaite viinin, oluen ja veden suodatukseen.

Viini/olut/vesi pumpataan paineella varsinaiseen suodattimeen, jossa neste pusertuu piimaasuodatinkiekkojen (2 kpl) läpi.

Jos rahat eivät riitä suodattimen ostoon, niin suosittelen edelleen sitä aktiivihiiltä. Se parantaa makua ja poistaa epäpuhtauksia enemmän kuin yksikään "suodatinkiekko".

Aktiivihiili on puhdasta hiiltä, jonka pinta-ala on erityisen suuri. Grammassa aktiivihiiltä voi olla aktiivista pintaa yli 500 m² (vertailuksi tenniskentän pinta-ala on noin 260 m²). Aktiivihiiltä käytetään muun muassa veden suodatukseen, lääkehiilessä ja kaasunaamareissa. Myös kekseliäät pontikankeittäjät ovat keksineet suodattaa keitoksensa aktiivihiilellä, jolloin epäpuhtaudet saadaan poistumaan ja keitoksen maku paranee. Sitä käytetään nykyisin myös esimerkiksi tupakan filttereissä. Sen ansiosta hengitettävän savun myrkkypitoisuudet (terva,häkä,karsinogeenit) jäävät pienemmiksi.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Aktiivihiili

tiäremiäs
Seuraa 
Viestejä13176
fenomenologi
tiäremiäs
Miten sen saa sitten kirkkaaksi jos sakkaa lilluu pöntössä.

Jotenkin ilmeisesti pitää suodattaa?




Laita maltaat kangaspussiin niin ei tarvii suodattaa.




Joo joo, muistan joskus nähneeni että viinimarjatkin pidetty pussissa, että ei sakka jää lilluun purkkiin.

Täytynee ehkä käyttää jotain sukkahousuja tai vastaavaa suodattimena.

hcesar
Seuraa 
Viestejä13039

Mitkä kaikki aineet aktiivihiileen sitten jäävät? Eivät ilmeisesti päihteet, vaan epäpuhtaudet jos kotitekoisia alkomaholijuomiakin sillä putsaillaan. Joskus villissä nuoruudessani tuntemani GHB:n valmistajat putsailivat myös omia keitoksiaan aktiivihiilellä ja silti suodatettuun tuotteeseen jäi ilmeisesti päihdyttävä vaikutus mukaan.

asdf
Mitkä kaikki aineet aktiivihiileen sitten jäävät? Eivät ilmeisesti päihteet, vaan epäpuhtaudet jos kotitekoisia alkomaholijuomiakin sillä putsaillaan. Joskus villissä nuoruudessani tuntemani GHB:n valmistajat putsailivat myös omia keitoksiaan aktiivihiilellä ja silti suodatettuun tuotteeseen jäi ilmeisesti päihdyttävä vaikutus mukaan.



Hyvä kysymys. Aktiivihiilen tehohan perustuu adsorboitumiseen = se imee itseensä "myrkyllisiä" aineita ynnä muita epäpuhtauksia. Missään ei ole mainittu tosin siitä, kuuluuko alkoholi myös näihin. :=)

tiäremiäs
En valmista kiljua.



Se on ihan sama mitä alkoholituotetta valmistat. Samat sakat ja epäpuhtaudet niistä löytyy ja ne täytyy pystyä suodattamaan.

tiäremiäs

Eli aktiivihiilellä pitää suodattaa, no niin. Myydäänkö aktiivihiiltä jossain Apteekissa vai käykö sellainen jos vaikka Bilteman hengityssuojaimista purkaa sitä hiiltä?



Ihan normikaupoista noita löytyy, yleensä näiden kotipanimotuotteiden vierestä. Itse sain paketin synttärilahjaksi, joten en osaa tarkempaa hintaa kertoa.

asdf
Mitkä kaikki aineet aktiivihiileen sitten jäävät? Eivät ilmeisesti päihteet, vaan epäpuhtaudet jos kotitekoisia alkomaholijuomiakin sillä putsaillaan. Joskus villissä nuoruudessani tuntemani GHB:n valmistajat putsailivat myös omia keitoksiaan aktiivihiilellä ja silti suodatettuun tuotteeseen jäi ilmeisesti päihdyttävä vaikutus mukaan.

Valitettavasti aktiivihiili ei osaa erottaa metanolia etanolista. Liian suurella lämmöllä tehdyssä tislauksessa syntyy sivutuotteena metanolia (osa etanolista hajoaa), joka jo pienenä pitoisuutena voi viedä näön tai hengen.

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238
anomalia
asdf
Mitkä kaikki aineet aktiivihiileen sitten jäävät? Eivät ilmeisesti päihteet, vaan epäpuhtaudet jos kotitekoisia alkomaholijuomiakin sillä putsaillaan. Joskus villissä nuoruudessani tuntemani GHB:n valmistajat putsailivat myös omia keitoksiaan aktiivihiilellä ja silti suodatettuun tuotteeseen jäi ilmeisesti päihdyttävä vaikutus mukaan.

Valitettavasti aktiivihiili ei osaa erottaa metanolia etanolista. Liian suurella lämmöllä tehdyssä tislauksessa syntyy sivutuotteena metanolia (osa etanolista hajoaa), joka jo pienenä pitoisuutena voi viedä näön tai hengen.



Kyllä se metanoli on siinä litkussa jo alun alkujaan. Se ei siis tislatessa synny vaan tiivistyy pienempään nestemäärään, jolloin se voi olla haitallista. Jos juot kiljua, juot aina myös metanolia, mutta sitä on nestemäärään nähden niin vähän, että tuskin pystyt juomaan sitä niin nopeasti niin paljon, että siitä olisi sinulle haittaa. Ennemmin sitten vahinkoja aiheuttaa jo se etanoli, jota on huomattavasti enemmän, ja myrkky se on sekin.

(vai olenko väärässä?)

Kippis.

edit. tän mukaan olen oikeassa:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Pontikka

"Paitsi että viinan tislaaminen on laitonta toimintaa, asiantuntemattomalle on vaarana käymisprosessissa spontaanisti muodostuneen metanolin rikastuminen lopputuotteeseen; koska metanolin kiehumispiste on 65 °C, se tislautuu ennen etanolia, ja se tulee erottaa esitisleenä eroon varsinaisesta pontikasta."

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

Aweb
anomalia
Valitettavasti aktiivihiili ei osaa erottaa metanolia etanolista. Liian suurella lämmöllä tehdyssä tislauksessa syntyy sivutuotteena metanolia (osa etanolista hajoaa), joka jo pienenä pitoisuutena voi viedä näön tai hengen.

Kyllä se metanoli on siinä litkussa jo alun alkujaan. Se ei siis tislatessa synny vaan tiivistyy pienempään nestemäärään, jolloin se voi olla haitallista. Jos juot kiljua, juot aina myös metanolia, mutta sitä on nestemäärään nähden niin vähän, että tuskin pystyt juomaan sitä niin nopeasti niin paljon, että siitä olisi sinulle haittaa. Ennemmin sitten vahinkoja aiheuttaa jo se etanoli, jota on huomattavasti enemmän, ja myrkky se on sekin.

(vai olenko väärässä?)


En ole varsinaisesti alanmiehiä, mutta siinä käsityksessä olen ollut, että liian korkeassa lämpötilassa etanolia hajoaa metanoliksi. Rakenteiden puolesta se tuntuisi loogiselta. Etanolin molekyylirungosta vain hiili-hiili-sidos katkeaa ja irtoaa yksi metyyli (-CH3). Voi tietysti olla, että metanoli syntyy jo itse alkoholikäymisessä.

Ehkä sitä syntyy molemmissa. Eli sinä et ollut väärässä, mutta minä olin oikeassa.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat