Seuraa 
Viestejä45973

Miksi planeetat ja kuut ovat palloja ?

Eksentrisyys on korkeintaan prosentin tai mitä lie.

Miksi ?

Asteroideissa on sentään jotain tyyliä.

Sivut

Kommentit (39)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tähdet ovat myös palloja.

Yksinkertaisuuden vuoksi.

Kaikista geometrisista kappaleista pallot ovat helpoimmat luoda. Sen tietää jo lumipalloja tekevä pikkulapsi.

Vaikeampi kysymys sen sijaan on, että miksi pallot ovat palloja? Aina se ei ole niin.

hcesar
Seuraa 
Viestejä13039
anomalia
Tähdet ovat myös palloja.

Yksinkertaisuuden vuoksi.

Kaikista geometrisista kappaleista pallot ovat helpoimmat luoda. Sen tietää jo lumipalloja tekevä pikkulapsi.


Tuohan viittaa selvästi siihen, että ne todella on luotu
[size=50:396paghs]Nyt taisi tulla vuoden hymiökiintiö täyteen.[/size:396paghs]

asdf
anomalia
Kaikista geometrisista kappaleista pallot ovat helpoimmat luoda. Sen tietää jo lumipalloja tekevä pikkulapsi.

Tuohan viittaa selvästi siihen, että ne todella on luotu

Tähän ei kannata nyt metafysiikkaa sotkea. Tämä on käytännöllinen juttu.

tosikolie
Seuraa 
Viestejä663

On siinä sekin että kun joka puolelta puristaa tuo Hiukka Eetteri niin ei siinä puristuksessa voi muuta kuin muotoutua lumipalloksi,,tai kivipalloksi siis ensin,,,ellei sitten ole sitä ennen pieni laavahiukkanen tai pölykasauma,hmm,,,,planeetan siemen siis,,,yksineuvoinen,,hmm. oloneuvos,,,siitä se sitten alkaa se olemistyö elämän saralla.

Esim Kuun sisällä ei liene mitään sulaa ydintä. Silti se on pallo. Ei viittaa jähmettymiseen.

Ja minkä hiton takia Kuussa on ihan eri alkuaineita kuin Maassa ylipäätään. Jos siellä olisi uraania, niin sielläkin olisi sisäistä lämmöntuottoa.

Nämä on varmastikin ihan peruskurssi basic alkeet osa 1 asioita, mutta tulipa vaan mieleen, kun katselin taivaalle.

Aurinkoa kiertävät asteroidit -eli pikkuplaneetat- ovat jotenkin luonnollisempia, kuten hiekan jyvät.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä35916
asdf
Tuohan viittaa selvästi siihen, että ne todella on luotu [/size]Epäilemättä. Mutta luojaa ei voi pitää kovin älykkäänä tai taitavana, jos hän ei pysty loihtimaan vähääkään isommille taivaankappaleille mielenkiintoisempia muotoja. Lienee laiskuuttaan ja pihiyttään tilannut kamat joltain taivaalliselta halpatuontitehtaalta, joka ei osaa muita muotoja materiasta puristaa.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä35916
Lektu-Elli
Esim Kuun sisällä ei liene mitään sulaa ydintä. Silti se on pallo. Ei viittaa jähmettymiseen.Kappaleen massa on verrannollinen säteen kuutioon, mutta lämpöä säteilevä pinta säteen neliöön. Pienet kappaleet jäähtyvät siten huomattavasti nopeammin.

Kiinteälläkin aineella on rajallinen rakenteellinen lujuus. Siksi kiinteäkin kappale muotoutuu oman painovoimansa vaikutuksesta palloksi, kunhan se on tarpeeksi suuri. Raja on muutaman sadan kilometrin kokoluokassa riippuen kappaleen rakenteesta (tiheydestä ja kovuudesta).

Ja minkä hiton takia Kuussa on ihan eri alkuaineita kuin Maassa ylipäätään.Mitä sellaista alkuainetta Kuussa on, joka Maasta puuttuu? Käsittääkseni Kuun koostumus on jokseenkin samanlainen kuin Maan vaipan ja pinnan. Mm. siksi törmäysteoria Kuun synnystä on otettu vakavasti.

Jos siellä olisi uraania, niin sielläkin olisi sisäistä lämmöntuottoa.Kuun massa on noin 1,2 % Maan massasta, mutta sen pinta-ala on noin 7,4 % Maan pinta-alasta. Lisäksi Kuu on (törmäysteorian mukaan) muodostunut differentioituneen Maan vaipan materiaalista, joka on ydintä uraaniköyhempää.

Apollo-projektiin kuului mittalaitteita, joilla mitattiin Kuun lämpövuota. Lämpövuo havaittiin, ja ellen väärin muista se taisi olla peräti ennustettua suurempi. Mutta koska kuumenevaa massaa on vähemmän, Kuu on jäähtynyt ja sen oma lämmöntuottokan ei jaksa pitää sitä sulana.

Nämä on varmastikin ihan peruskurssi basic alkeet osa 1 asioita, mutta tulipa vaan mieleen, kun katselin taivaalle.No joo, kyllä tämä kysymys on ihan asiallinen ja ansaitsisi hieman vakavammankin reaktion kuin mitä se on tähän asti saanut.

Aurinkoa kiertävät asteroidit -eli pikkuplaneetat- ovat jotenkin luonnollisempia, kuten hiekan jyvät.Pienen kappaleen painovoima on niin suure, että rakenteellinen lujuus (viime kädessä atomien väliset sähkömagneettiset voimat) pitää sen siinä muodossaan kun se törmäilyjen jäljiltä on.

Neutroni
Mutta luojaa ei voi pitää kovin älykkäänä tai taitavana, jos hän ei pysty loihtimaan vähääkään isommille taivaankappaleille mielenkiintoisempia muotoja. Lienee laiskuuttaan ja pihiyttään tilannut kamat joltain taivaalliselta halpatuontitehtaalta, joka ei osaa muita muotoja materiasta puristaa.

Ihan turhia oletuksia halpatuontitehtaasta. Jumala loi ihmisen omaksi kuvakseen. Se tarkoittaa myös, että Jumala on kuin ihminen. Jumalalla on siis kädet kuten ihmiselläkin, paitsi että ne ovat Jumalalla äärettömästi mahtavemmat. No, pointsi on kuitenkin siinä, että käsillä on helppoa ja luontevaa tehdä palloja mistä tahansa massasta. En väitä, että asia olisi välttämättä juuri näin, mutta eipä se kyllä paljon muutenkaan voi olla. Neutroni tuossa selittikin saman fysiikan kielellä.

Lopputulos puhuu puolestaan: pallon muotoisia tähdet ja planeetat ovat.

Lektu-Elli
Miksi planeetat ja kuut ovat palloja ?

Syvällinen kysymys. itse asiassa, kysymys kuuluu perimmäisiin kysymyksiin. Miksi pallomaisuus on olemassa, on todellakin äärimmäinen kysymys.

Luulen pallomaisuuden johtuvan Jumalan persoonallisuudesta ja sen pysyvyydestä. Juuri niin; Jumalan persoonallisuus hajoaisi, jos pallomaisuus ei olisi planeettojen muotoon liittyvä ominaisuus.

Jumala ylläpitää persoonallisuuden pysyvyyttä luomalla planeetoista pallukoita.

Tämä on erittäin hyvä uutinen meille, koska siitä voimme todellakin tietää ainakin yhden vastauksen yhteen perimmäiseen kysymykseen; Me tiedämme nyt, miksi planeetat ovat pallukoita, ja se tieto on perimmäistä tietoa; ei ole mitään, mikä voisi olla meidän tietomme takana.

Muoto ja sen toistuva pysyvyys todistaa siitä, että kaikkeudessa hallitsee persoonallisuus. Eläköön muoto ja sen pysyvyys, sillä muodossa on meidän ja Jumalan persoonallisuus ehjää ja kaunista, vaikka se onkin vain pallukka.

Muotoillaan jatkokysymys vaikka näin:

- Onko Jupiter ja meidän Kuu mitenkään saman prosessin alaisia ? Skaala-ero on käsittämätön.

- Eikö luulisi, että kaukana Auringosta olevat möhkäleet ovat vähemmän pallomaisia, koska ovat jäähtyneet hitaammin ?

- Paljonko joku Pluto ylipäätään saa Auringon lämpöä ? Ei yhtään.

muistan, joskus oli juttua/artikkeli tästä pallo-muodosta esm. saippuakuplan tapauksessa, jotta miksi saippuakupla hakee automaattisesti sellasen pallomaisen muodon?
Olisko tää luonnonmatematiikan ja säännöllisyyden lainalaisuuksien mukaan sellanen optimaalisin muoto sitten ollut.. ja jotain pinta-alaan liittyvää vielä.. en nyt just muista niin hyvin mutta onhan se pallo tavallaan sillai täydellinen muoto kun ajattelee. Taivaankappaleisiin ja niiden materian muotoutumiseen avaruudessa vois tietty päteä samankaltaset fysikaaliset jutut, jotta luonto muokkaa niistä sellasia optimaalisimpia ulkomuodoltaan hakien automaattisesti sellasen säännöllisimmän mahd. muodon, pinta-alan ja kappaleen luonteen suhteen.. siis kyllähän planeetat pyöriikin ja hyväne aika ei neliöt / epäsäännönmukaiset kappaleet vaikuta massaltaan mitenkään optimaalisesti mukautuneilta pyörimisliikkeeseen siis samalla tavoin ko pallo, vaikka avaruudessa velloiskin eikä materialistista pintaa vasten.
Onhan planeettojen kiertoradatkin ellipsin muotoisia jne.

siis joku luonnon säännönmukaisuus juttu tämä kait tms..

btw asteroidithan voi sitten esm. olla vaikka minkämuotosia möhkäleitä.. johtunee törmäyksistä tms. tapahtumista missä kappaleet muotoutuneet sellasiksi epäsäännöllisiksi ja onhan ne muutoinkin ihan erilaisia luonteeltaan ja liikeradoiltaan ko stabiilimmat kappaleet esm. planeetat kiertoradoillaan

Miksi järven pinta on tasainen? Jos tarkkoja ollaan, niin sehän on oikeasti pallon pinnan muotoinen. Veden pinta pääsee vapaasti muotoutumaan ja asettuu pallon pinnan muotoon. Kaasuplaneetat ovat pallon muotoisia koska niiden potentiaalienergia on minimissään juuri pallon muodossa. Myös kiinteillä planeetoilla pätee sama, paitsi että vuorilla on sen verran mekaanista lujuutta etteivät valu merenpinnan tasolle.

Selitys on hyvin yksinkertainen. Se johtuu kappaleen massasta, kun tietty kohde saavuttaa tarvittavan painon. Painovoima alkaa vetämään materiaa kappaleen keskipisteseen synnyttäen pallomaisen muodon. Pienemmillä kappaleilla kuten asteroideilla ei ole tarpeeksi massaa saavuttaakseen pallomaista olotilaa.

Barbaari
Seuraa 
Viestejä13621

Maapallolle ei voi kehittyä juurikaan mount everestiä suurempia vuoria sen takia että sen paino alkaa olla niin suuri että alkaa ennemmin painamaan sulaa ydintä alaspäin.

Toiseksi planeetat eivät ole palloja vaan navoiltaan hieman litistyneitä ellipsoideja johtuen pyörimisliikkeistään.

Lektu-Elli
Muotoillaan jatkokysymys vaikka näin:
- Onko Jupiter ja meidän Kuu mitenkään saman prosessin alaisia ? Skaala-ero on käsittämätön.Vaikuttaako gravitaatio Aurinkoon ja Jupiteriin? Kummatkin ovat pyöreitä ja skaalaero sama, kuin Kuulla ja Jupiterilla.


- Eikö luulisi, että kaukana Auringosta olevat möhkäleet ovat vähemmän pallomaisia, koska ovat jäähtyneet hitaammin ?Nesteet muotoutuvat mikrogravitaatiokentässä pallomaisiksi. Aurinkokunnan syntymän aikoihin planeetat olivat käytännössä nestemäisiä valtavan törmäyksissä planeetta-alkioihin vapautuneen törmäysenergian vaikutuksesta. Gravitaatio muovasi nesteistä pallomaisia.

Käytännössä Auringosta tuleva energiavuo ei vaikuta ollenkaan planeetan endotermiseen lämpöön. Tästä seuraa se, että alkuperäiseen kysymyksesi:"Eikö luulisi, että kaukana Auringosta olevat möhkäleet ovat vähemmän pallomaisia, koska ovat jäähtyneet hitaammin?" on vastaus helppo:"Ei, koska Auringon lämpösäteily ei vaikuttanut planeettojen muodostumisgeometriaan ollenkaan".


- Paljonko joku Pluto ylipäätään saa Auringon lämpöä ? Ei yhtään.Näinhän se on.

Pohtija
Seuraa 
Viestejä883

Ei ihan kaikissa Luoja ole onnistunut täydellisesti... Tai sitten yllättävä luovuus on iskenyt.

Haumea, "Santa"

2003 EL61 (taiteilijan näkemys) muistuttaa muodoltaan lähinnä amerikkalaista jalkapalloa. Sen mitat ovat noin 1960 × 1518 × 996 kilometriä ja sillä on kaksi pientä asteroidikuuta. Uuden tutkimuksen mukaan kappale syntyi kahden suuren Kuiperin vyöhykkeen kappaleen törmäyksessä. Kuva Nasa / ESA / HST
http://www.ursa.fi/blogit/ta/index.php?m=200703

Ja kyllä ihmettelisin jos olisi moisia ellipsejä yhtään tuota massiivisempia olemassa...

"Perhosten liihottelu voi näyttää epämääräiseltä haahuilulta, mutta se on harhaa. Ne tietävät tarkkaan, mitä tekevät."

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat