Seuraa 
Viestejä45973
Shriek

Onko kokemuksia työpaikkakiusaamisesta?
Tai työpaikkasyrjimisestä sen perusteella, että omaat korkeamman työmoraalin kuin muut tai että et halua kätkeä omaa persoonallisuuttasi mielistelemällä?
En itse olisi koskaan uskonut joutuvani tilanteeseen, jossa nyt olen.

Olen ollut elämäni aikana hyvin monessa työpaikassa, ja toiminut ennenkin alaisen asemassa, mutta nykyisessä työpaikassani on ensimmäinen ihminen jonka toiminnan voin määritellä työpaikkakiusaamiseksi.

Erityisen inhoittavaa tilanteesta tekee se, että olen joutunut kestämään henkistä väkivaltaa ja kiusaamista jo koulusta saakka, ja tämän seurauksena on vaikea havaita liittyykö tunteeni näihin menneisiin asioihin. Toisin sanoen, olenko vaan liian herkkä?

Kuvittelin, ettei työelämässä tarvitsisi enää kestää tällaista.

Muilta olen saanut kommenttia kyseisen henkilön toiminnasta tyyliin: "se on vaan sen tapa" jne. eli muutkin tiedostavat hänen toimintansa, eivät vain välitä.

Itse en vain jaksa kuunnella kokoaikaa suoranaista *ittuilua pikkuasioista. Jatkuvaa alentavaan sävyyn puhuttelua ja hysteeristä meuhkaamista.

En ole työpaikan vakituinen työntekijä, vaan koen olevani (varsinkin kiusaajan seurassa) alempiarvoinen työntekijä. Näin ollen tuntuu että minun pitäisi niellä vain kaikki mitä syötetään.

Eilen hermostuin, ja sanoin suorat sanat kiusaajalle, ja oli kuin olisin heittänyt bensaa tuleen. Ei olisi pitänyt.

Jotenkin kauhean surullista, että kun on löytänyt hyvän (oman alan) työpaikan, niin sitten joutuu käsittelemään tällaisia asioita, vaikka muissa työpaikoissa ei ole tällaista joutunut kokemaan.

Miten tällaisessa tilanteessa pitäisi toimia, kun vastaan sanominen vaan pahentaa tilannetta? Onko tässä ruvettava miettimään työpaikan vaihtoa?

Kommentit (9)

Olisiko mahdollista kääntyä esimiehen puoleen? Tai sitten työterveyslääkärin? Jos todella koet tulleeksi kiusatuksi eikä kiusaaja ole järkipuheesta moksiskaan voisi olla jonkinlaisen yhteispalaverin paikka johon osallistuisivat niin pomo kuin työntekijätkin.
Usein tuollainen kiusaaja voi jatkaa jatkamistaan koska kukaan ei uskalla nostaa asiaa esille. Kaikki toivovat että tämä erityisen teräväkielinen nälvijä jättäisi juuri hänet rauhaan ja kohdistaisi huomionsa johonkin toiseen henkilöön.

Balthasar
Olisiko mahdollista kääntyä esimiehen puoleen? Tai sitten työterveyslääkärin? Jos todella koet tulleeksi kiusatuksi eikä kiusaaja ole järkipuheesta moksiskaan voisi olla jonkinlaisen yhteispalaverin paikka johon osallistuisivat niin pomo kuin työntekijätkin.
Usein tuollainen kiusaaja voi jatkaa jatkamistaan koska kukaan ei uskalla nostaa asiaa esille. Kaikki toivovat että tämä erityisen teräväkielinen nälvijä jättäisi juuri hänet rauhaan ja kohdistaisi huomionsa johonkin toiseen henkilöön.Varmaan parasta on seurata tilannetta vielä, ja alkaa sitten puhumaan pomon kanssa jos mitään muutosta ei tule. Tuntuu vaan niin vaikealta juuri puhua, tai vaatia mitään kun on niin vähän aikaa ollut talossa.

Joudun kuitenkin olemaan kyseisen henkilön kanssa paljon tekemisissä. Pidän työstäni, mutta en pidä työskentelystä kiusaajan kanssa.

Onko jollain muulla kokemusta kiusaamisesta työpaikalla?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

On kokemusta. Sekä sivusta seuranneena (useita tapauksia) että lievästi itseeni kohdistuen.

Omalta kohdaltani "kiusaaminen" loppui siihen että kyseisellä henkilöllä ei ollut lähellekään samaa kokemusta kuin itselläni vaikka näin yritti muille vakuuttaa. En herkästä säikähdä jos arvostelua tulee, kunhan se tulee asiasta ja autan mielelläni
kaikkia aina kun se on mahdollista. Tämä henkilö alkoi kuitenkin käyttää hyväkseen laajempaa kokemustani ja otti kunniaa itselleen esitellen tiettyjä teknisiä ratkaisuja omina ideoinaan. Aluksi satunnaisesti ja vaivihkaa mutta pian se tapahtui joka kerta ja suoraan puhelimessa (vaikka olin paikalla).
Huomautin asiasta mutta sillä oli hyvin pieni merkitys koska henkilö oli tottunut jo tähän tapaansa. Kun tämä henkilö sitten lisäksi alkoi arvostella osaamistani niin päätin että tästä selvitään helposti.

Osoitin sopivassa paikassa kuinka suuri rahallinen vahinko oli hänen toimestaan aiheutunut ja esitin korjaavat toimenpiteet. Lisäksi päätin että mihinkään "projektiin" en mitään vinkkejä/neuvoja anna jos ei vartavasten pyydetä.

Seuraus oli se että mitään parannuksia/kehitystä ei tapahtunut vähään aikaan ja työntekijäpuoli alkoi kysellä että "missä mättää kun ei onnistu mikään...".
Ei tarvinnut kauaa odottaa niin "kiusaaja" tuli hyvin nöyränä kysymään neuvoa ja puhelimessa hän muisti mainita että hän toimii vain viestinvälittäjänä puolestani. Nykyään homma toimii yhteistyönä hyvin.

Oma neuvoni siis on että vaikka kuinka tekisi mieli vetää kiusaajaa turpaan niin se ei kannata vaikka siihen kykenisi.

Täytyy keksiä tapa jolla henkilön kanssa voi toimia (koska on pakko toimia) ja kehittää taito kuunnella vakaviakin loukkauksia saamatta niistä traumoja. Tämä on helppoa jos tietää olevansa vahvoilla tietotaidollisesti.
Jos taas on epävarma omasta osaamisesta niin käytä sitä hyväksesi ! Miellä kiusaamistilanne (tilanteet) opetustilanteeksi..ja muista myös oppia. Kuulostaa banaalilta mutta jos jossain vaiheessa pyydät kiusaajalta neuvoja/apua johonkin ongelmaan niin se jää kiusaajalle taatusti mieleen. Hän alkaa vähintään miettiä että miksi helvetissä se kysyi tollasta.

Neuvoja ja apua kannattaa kysyä vaikka vastaus olisikin pelkkää vittuilua koska voit esimiehelle kertoa että kysyit kyllä neuvoa mutta vastaus oli tällainen.
Jos et kysy mitään vaan vittuilet takaisin niin sinulla ei ole mitään mihin tukea. Olet siis yhtälailla syypää kiusaamiseen.

Toinen tärkeä asia on se että pysy AINA rauhallisena. Tämä vaatii harjoittelua...oikeasti. Jos opit tämän taidon niin olet aina vahvoilla. Ulospäin pitää näyttää siltä että et käsittele asioita tunteella vaan taidolla. Jos teet yhdenkin mokan niin kiusaaja saa taas otteen.

Sekin on hyvä muistaa (jos työpaikasta puhutaan) että sinä et ole tekemässä töitä sille kiusaajalle vaan yritykselle. Jos yrityksessä on edes puoliksi terve johto niin sinulla ei ole hätää.
Jos kiusaaja on yrityksen johtoa ja päättää itsenäisesti esim. työhönotoista niin sitten asia on hankala. Tällöin kannattaa itse siirtyä jonkun muun palvelukseen.

ronko7eus
Miten tällaisessa tilanteessa pitäisi toimia, kun vastaan sanominen vaan pahentaa tilannetta? Onko tässä ruvettava miettimään työpaikan vaihtoa?Suosittelen, että teet niin kuin Hilkka Ahde. Eli jos on vielä voimia rääkkäämisen jäljiltä, niin vie ihmeessä vaikka käräjille asti. Jos sinut on jo hakattu masentuneeksi, niin varmaan parempi lähtä koko paikasta ja yrittää hoitaa itsensä uudelleen kuntoon. Ei silloin muutakaan jaksa.

Balthasar
Olisiko mahdollista kääntyä esimiehen puoleen? Tai sitten työterveyslääkärin?Näin voi käydä kun yrittää pyytää apua lääkäriltä:

Ylen mukaan tutkinta-aineisto paljastaa, että liiton ongelmia selvittänyt työterveyslääkäri irtisanoutui vuosi sitten tehtävästään, koska hänen mukaansa Räty ei suostunut minkäänlaiseen yhteistyöhön estäen ratkaisuun pääsemisen.

http://www.hs.fi/politiikka/Yle+AKTn+R%C3%A4ty%C3%A4+ep%C3%A4ill%C3%A4%C...

Ilmeisesti korkeampaan virkaan liittyvää sosiaalista vastuuta ei olla kiinnostuttu kantamaan. Vai mitäpä muuta tästä voisi päätellä? Onko lääkäri joutunut saman työpaikan varjohallituksen muilutettavaksi?

KBolt
Täytyy keksiä tapa jolla henkilön kanssa voi toimia (koska on pakko toimia) ja kehittää taito kuunnella vakaviakin loukkauksia saamatta niistä traumoja.Onneksi tässä maassa ei ole pakko tehdä töitä. Varmaan ollaan tajuttu, kuinka 'rehellistä' ja 'vastuullista' kansaa työpaikoilla saattaa olla, niin ollaan sitten kehitetty maalle hyvin toimiva sosiaaliturva. Ihan hyvä näin. En minäkään luopuisi tuosta systeemistä ainakaan siinä tapauksessa, jos jokaiselta työpaikalta on löydettävissä AKT:n kaltainen keissi, jossa muutama mulkku terrorisoi muita työnsä asiallisesti hoitavia ihmisiä.

Marssilainen
Seuraa 
Viestejä3337

Tapausta tuntematta on niin hankala sanoa oikein mitään rakentavaa. Kiusaajiinhan ei yleensä järkipuhe tehoa. Luultavasti itse käyttäisin kaverin neuvoa ja sanoisin kuuluvalla äänellä, että varmasti tulee kaikille paikalla olijoille selväksi "Haista jo vittu saatanan kusipää!" Se pitää tulla spontaanisti ja välittömästi, eikä sen jälkeen saa perääntyä. Tosin ei se kaikkiin varmaan tehoa.

Valitettavasti parempaakaan neuvoa ei ole Näissä tilanteissa vain on hankala reagoida spontaanisti, kun sitä järkyttyy suorastaan, että onkin olemassa vielä aikuisella iällä jotain teinipelle kiusaajia.

Oho esikatselu paljasti sensuuria, mutta ei liene vaikea rytmityksestä arvata siihen kohtaan kuuluvaa sanaa.

Siinä se taas nähtiin, kuinka vilunki rehellistä huiputtaa...

Marssilainen
Tapausta tuntematta on niin hankala sanoa oikein mitään rakentavaa.

Viestin lähettäjä ei ole kirjoitellut täällä kolmeen vuoteen, tuskin akuuttia.

Tip Vortex
Seuraa 
Viestejä679

Kannattaa kirjata tapaukset ylös, ajan ja paikan kanssa. Siitä tulee "kiva" luettelo jos vastapuolena on narsisti. Narsismi kun ei parane vaan pahenee iän myötä. Yhteen-kahteen juttuun löytyy aina finska förklaring, mutta kymmenen on liikaa kun se kerralla rysähtää eteen.

Marssilainen
Seuraa 
Viestejä3337

Kappas en hoksannukkaan lukea tuota aloitusviestin päivämäärää. Oli vain aihe noussut ylös, niin oletin sen ajankohtaiseksi. No toivottavasti tilanne on ratkennut ainakin johonkin suuntaan.

Siinä se taas nähtiin, kuinka vilunki rehellistä huiputtaa...

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat