Seuraa 
Viestejä1918

Mikä on opintotuen saajien epätasa-arvoinen kohtelu.

Tunnettu faktahan on se että koulutus ja sitä myötä ammatit periytyvät suhteellisen varmasti. Tämän vahvistaa eräs Helsingin Yliopiston opiskelijan Pro Gradu-tutkielman* viimeinen kappale joka alkaa sanoilla "Tuloksina todetaan"

Mielestäni eräitä merkittävimpiä syitä sille että duunareiden lapsista tulee duunareita ja toimihenkilöiden lapsista toimihenkilöitä on se ettei köyhempien perheiden lapsille makseta suurempaa opintotukea suhteessa vanhempien tuloihin kun joka tapauksessa vauraampien perheiden lapset opiskellessaan saavat taloudellista tukea vanhemmiltaan ja täten elävät leveämmin kun tarkastelee kokonaistuloja.

Pahimmassa tapauksessa nämä tulevat työttömät duunarit ja korkeakouluopintojen keskeyttäjät sitten joutuvat sossun luukulle, ja silloin heihin kohdistetaan valvontaa koskien tuloja ja pankkitilejä jonka suorittamisella opiskeluvaiheessa olisi voitu estää heidän syrjäytymisensä.

Kyllä! Tarkoitan juuri sitä mitä äsken oivalsit minun tarkoittaneen! Tasa-arvoa olisi se että Kela kohdistaisi valvontayhteiskunnan oikeuksin sossun tavoin kontrollia opiskelijoiden pankkitileille jotta voitaisiin opintotuen antaminen sellaisten porvarien lapsille estää jotka saavat vanhemmiltaan tukea. Täten voitaisiin edistää valmistumista ja parantaa opintomenestystä köyhempien opiskelijoiden joukossa.

Mikäli opiskelijat saisivat tukea kääntäen verrannollisesti todellisiin tuloihin nähden olisi opiskelijoiden kohtelu oikeasti tasa-arvoista.

*https://dspace.it.helsinki.fi/manakin/handle/10224/2516

-

Kommentit (11)

Joopa joo. Jotkut opiskelijat saavat enemmän avustusta kotoa kuin muut, mutta tätä on käytännössä mahdotonta kontrolloida. Tämän vuoksi opintotukea rajoitetaan ainoastaan opiskelijoiden omien tulojen perusteella.

On muutenkin järkevää vertailla Suomen tilannetta muiden maiden käytäntöihin, jotta ymmärtäisit kuinka harvinaisesta etuoikeudesta saammme nauttia. Pikkuveljeni on esimerksi tällä hetkellä Irlannissa vaihdossa ja muiden maiden opiskelijat eivät uskoneet korviaan, kun he kuulivat kuinka opiskelijoita Suomessa tuetaan. Toinen asia koskee koulutusta; Suomessa kaikilla on mahdollisuus hankkia korkeakoulututkinto käytännössä ilmaiseksi. Kun nämä asiat ottaa huomioon, niin en voi kertakaikkisesti ymmärtää kuinka ihmiset kehtaavat arvostella nykyistä järjestelmää. Pahimmat kermaperseet tuntuvat löytyvän köyhälistön keskuudesta, kaikki pitää saada näköjään ilmaiseksi.

Kansalaispalkka tulis paljon halvemmaksi toteuttaa.

Ei ole mitään selkeää jakoa kyöhien ja rikkaiden välillä. Valtaosalla elämäntilanteet heilahtelee ihmissuhteilujen myötä.
Räätälöidyt täsmätuet edellyttää kallispalkkaisten byrokraattien työtä. Jokainen heilahdus yksilön taloudessa edellyttää toimenpiteitä.

Eihän niinkään voi olla että satunnaisen varallisuuden mukaan kukin maksais muustakaan infrasta oman tulo- ja varallisuusluokkansa mukaisesti erilailla.

Mä en ymmärrä miks kansalaispalkkaa ei jo ole?!
Oon ollut itte jo n. 30v. sitten mukana työryhmissä, joissa sitä on suunniteltu ja hinkattu. Sen toteuttaminen just nyt olis mitä mahtavin keino pitää kulutuksen ja tarjonnan tasapainoa yllä mutta kun ei niin ei..
Se on ilmeisesti yhä valtaosalle vallankäyttäjiä liian vaikea ymmärrettäväksi?
Osalle se on pelkästään uskonnolisaatteellinen kyskä eli kyssäri, pelkältä tunnepohjalta kumpuava vastustus estää ymmärtämästä kokonaisetuja.
Toki taustalla voi olla ihan systemmaattinen laskelmointikin siitä että oman sosioekonomisen valta-aseman horjuminen voi uhata ja siks ihan pelkästään itsekkäistä ja ymmärrettävistä syistä jotkut vastustaa kansalaispalkkaa vaikka sille ei olis mitään yleisiä perusteluja.

Jos on vaikka poliittinen broileri tai joku toimitusjohtajabroileri, joka ei osaa muuta kuin sen yhden homman ja jos on tottunut nuoresta asti korkeaan elintasoon, rahalla saa ja hevosella pääsee ja siinä on kyseessä sekin että on itse opiskellessa saanut lisäetua vaurauden kautta niin että jotkut ittee älykkäämmät on joutuneet rahapulassa ja yksin selviytyessä pois tieltä.. kun koko elämä, parisuhteet, omat lapset, statukset, asemat, koko elämä on sidoksissa siihen vanhaan niin eihän ne niistä vapaaehtoisesti luovu.

Pitäis perustaa kansanliike ja sen pitäis olla sellainen että ihmiset myös oikeasti tajuais mistä kaikesta on loppujenlopuksi kyse .
Onko riitävästi kongnitiivista lahjakkuutta, onko ihmisillä aikaa ottaa informaatioita vastaan.. ?
Kiinnostaako niitä, joilla elämä rullaa?
Onko ongelma kuitenkin aina vaan marginaalinen?

Onhan noilla oikeistohörhöillä omat stipendisysteeminsä sitten niin että jos sattuu että jonkun rupusakkisuvun vesa osoittaakin neron taipumuksia niin heikäläiset voi hyväntekeväisyysjärjestöiden kautta auttaa ja etenkin vaalien alla ja näyttävästi. Kun se oikein taidokkaasti tehdään ammatipsykologien toimesta niin autettu oppii ettei kuse uuteen omaan pesään ja älyää hylätä sen rupusakkipesänsä etenkin jos se on vasemmistolainen..

Jos ei ihmiset vapaaehtoisesti halua kansalaispalkkaa niin sitten ei. Aika ei ehkä ole kypsä tai sitten se ei edes ole paras vaihtoehto?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Ateisti Kakkonen
Seuraa 
Viestejä1918
Echi
Joopa joo,Jotkut opiskelijat saavat enemmän avustusta kotoa kuin muut, mutta tätä on käytännössä mahdotonta kontrolloida.

...en voi kertakaikkisesti ymmärtää kuinka ihmiset kehtaavat arvostella nykyistä järjestelmää. Pahimmat kermaperseet tuntuvat löytyvän köyhälistön keskuudesta, kaikki pitää saada näköjään ilmaiseksi.
Se että asiat ovat muihin maihin nähden hyvin ei tarkoita etteikö olisi kannatettavaa tehdä niistä vielä parempia.

Viittaat mahdottomuuteen kontrolloida tukemista ilmeisesti tilanteeseen jossa vanhemmat tukevat käteisellä, tai materiaalisesti jälkikasvuaan pankitilin ohi, jota on helpompi valvoa.

Ehdotan seuraavaa, teetetään tutkimustyö sosiologian Gradun tekijöillä eri näkökulmista, tehdään sen perusteella pisteytysjärjestelmä jossa vauraampien perheiden jälkikasvua sorsitaan vain sen verran mikä on riittävää ja tasa-arvoista, kun inflaatio etenee, teetetään tutkimus uudelleen 5 vuoden päästä!

-

Kansalaispalkka ei sinänsä olisi huono ajatus, mutta siihen ei tulla siirtymään kertaheitolla.

Ensimmäisenä tulisi toteuttaa selkeä sosiaalitukien uudistus ja saattaa kaikki tukimuodot saman viraston alaisuuteen sekä muuttaa kaikkien tukien maksajaksi valtio, joka sitten perisi kunnilta tuet siinä tapauksessa, jos kunta katsottaisiin tukien tarpeen aiheuttajaksi.

Sen jälkeen voitaisiin paukutella kaikki kelan ei ansiosidonnaiset tukimuodot samanarvoisiksi. Lyhytaikaiset ansiosidonnaiset tukimuodot, kuten sairauspäiväraha, voisivat jäädä nykyiselleen, tosin näissäkin tulisi nostaa alin määrä vastaamaan muiden tukien pienintä määrää.

Eli esimerkkinä opintotukea saataisin saman verran kuin peruspäivärahaa ja päälle tulisi hyväksytyt asumiskulut. Tämän jälkeen voisi saada tarvittavia muita tukia, kuten lapsilisää tai lastenhoidontukea ja esm. hoitokulukorvausta. Toimeentulotuki poistettaisiin, sillä sen tarve poistuisi jokaisen ryhmän saadessa tarpeeksi elämistä varten.

Tämä nyt periaatteessa vastaisi kansalaispalkkaa, poislukien työelämässä olevat henkilöt, jotka tuloillaan pärjäävät.

Tuskin tosin tulee toteutumaan, vaikka pitkällä aikavälillä saattaisi tuoda suuremmat säästöt, kuin nykyinen sekava järjestelmä.

baal1984

Ehdotan seuraavaa, teetetään tutkimustyö sosiologian Gradun tekijöillä eri näkökulmista, tehdään sen perusteella pisteytysjärjestelmä jossa vauraampien perheiden jälkikasvua sorsitaan vain sen verran mikä on riittävää ja tasa-arvoista, kun inflaatio etenee, teetetään tutkimus uudelleen 5 vuoden päästä!Ja millä perusteella tämä sorsiminen tapahtuisi? Jos vanhemmat lahjoittavat esimerkiksi parisataa euroa tilille, tai antavat vanhan autonsa opiskelijan käyttöön, niin pitäiskö tämän vuoksi jäädyttää opintotuki kokonaan, tai esimerkiksi kuukauden ajaksi? Jos opiskelija ei seuravaan kuukauden aikana saisi vastaavaa rahasummaa, niin hän olisi pulassa. Tunnut muutenkin olettavan että vain porvarit tukevat lapsiaan taloudellisesti.

Pönni

Mä en ymmärrä miks kansalaispalkkaa ei jo ole?!Se on lähtökohtaisesti ideana epäoikeudenmukainen ja epärealistinen, eikä kannusta työntekoon. Siinä pääasialliset syyt.

Ateisti Kakkonen
Seuraa 
Viestejä1918
Echi
Ja millä perusteella tämä sorsiminen tapahtuisi? Jos vanhemmat lahjoittavat esimerkiksi parisataa euroa tilille, tai antavat vanhan autonsa opiskelijan käyttöön, niin pitäiskö tämän vuoksi jäädyttää opintotuki kokonaan, tai esimerkiksi kuukauden ajaksi? Jos opiskelija ei seuravaan kuukauden aikana saisi vastaavaa rahasummaa, niin hän olisi pulassa. Tunnut muutenkin olettavan että vain porvarit tukevat lapsiaan taloudellisesti.Vain porvareilla on keskimäärin ottaen enemmän ja useammin mahdollisuus tukea lapsiaan taloudellisesti heidän opiskellessaan, suurempien tulojen johdosta, vaikkakin myös työläiset tekevät niin

Ehdottamani sorsiminen vähentäisi vauraampien perheiden vanhempien motivaatiota heittää 200€ Herbertilleen ja toisaalta Håkanin intresssejä ottaa vastaan rahaa vanhemmiltaan.

Äkkiseltään tämä ei tunnu reilulta, mutta vanhempien tukemat vauraampien perheiden lapsoset ovat osaltaan voimistamassa kysyntää vuokra-asuntomarkkinoilla tarjonnan ollessa vähäisempää kun tarkastellaan esimerkiksi yksiöitä.

Huokeiden yksiöiden saatavuus nykyisenlaisissa olosuhteissa jolloin halpoja opiskelija-soluja on vähän lisäisi yhdessä ehdottamani erilaisen opintotukipolitiikan kanssa tasa-arvoa koulutuspolitiikassa.

-

baal1984
Echi
Ja millä perusteella tämä sorsiminen tapahtuisi? Jos vanhemmat lahjoittavat esimerkiksi parisataa euroa tilille, tai antavat vanhan autonsa opiskelijan käyttöön, niin pitäiskö tämän vuoksi jäädyttää opintotuki kokonaan, tai esimerkiksi kuukauden ajaksi? Jos opiskelija ei seuravaan kuukauden aikana saisi vastaavaa rahasummaa, niin hän olisi pulassa. Tunnut muutenkin olettavan että vain porvarit tukevat lapsiaan taloudellisesti.Vain porvareilla on keskimäärin ottaen enemmän ja useammin mahdollisuus tukea lapsiaan taloudellisesti heidän opiskellessaan, suurempien tulojen johdosta, vaikkakin myös työläiset tekevät niin

Ehdottamani sorsiminen vähentäisi vauraampien perheiden vanhempien motivaatiota heittää 200€ Herbertilleen ja toisaalta Håkanin intresssejä ottaa vastaan rahaa vanhemmiltaan.

Äkkiseltään tämä ei tunnu reilulta, mutta vanhempien tukemat vauraampien perheiden lapsoset ovat osaltaan voimistamassa kysyntää vuokra-asuntomarkkinoilla tarjonnan ollessa vähäisempää kun tarkastellaan esimerkiksi yksiöitä.

Huokeiden yksiöiden saatavuus nykyisenlaisissa olosuhteissa jolloin halpoja opiskelija-soluja on vähän lisäisi yhdessä ehdottamani erilaisen opintotukipolitiikan kanssa tasa-arvoa koulutuspolitiikassa.
Miten olet ajatellut puuttua käteisellä annettuihin varoihin? Oikeastaan vain persaukiset käyttävät tilisiirtoja kyseisissä varainsiirroissa.

Herbert saa oletettavasti käteistä pätäkkää, jonka isäpappa on siirtänyt yrityksen tililtä bulvaanin firmaan ja saanut sen taskuunsa.

Informaatioteknologian aikaan siirtyneen papan pikku Herbert taasen maksaa drinkkinsä baarissa Kyprokselta myönnetyllä kortilla, jonne isäpappa on siirtänyt varoja Panamasta.

Tuo tilien kyttäys kohdistuisi lähinnä keskiluokkaisiin, joilla ei ole tarvetta kiertää veroja, ja jättäisi suurituloiset kokonaan valvonnan ulottumattomiin.

baal1984

Ehdottamani sorsiminen vähentäisi vauraampien perheiden vanhempien motivaatiota heittää 200€ Herbertilleen ja toisaalta Håkanin intresssejä ottaa vastaan rahaa vanhemmiltaan.Hoh hoijaa. Sen sijaan että verorajoja käytettäisiin siihen, että jokaisen opiskelijan pankkitiliä ja muun omaisuuden määrää tarkkailtaisiin sossutanttojen toimesta, voitaisiin samat rahat käyttää vaikka opintotuen korotukseen yleisesti.

Sorsiminen toimisi varoittavana esimerkkinä ja vähentäisi motivaatiota avustuksiin? Pitäisikö tällaisia uusia opintotukimuutoksia tehdä vain sen takia, koska sinä olet katkera näille Herberteille? Vanhempien avustukset ovat epävirallisia lahjoituksia, joihin ei yksinkertaisesti voida puuttua valtion toimesta. Jos voittaisin lotossa ja päättäisin jakaa rahat parhaiden kavereideni kanssa, niin sinun mielestäsi tämä olisi ilmeisesti epäoikeudenmukaista toimintaa, johon pitäisi puuttua lain turvin.

Kansalaispalkka olis just siks niin edullinen kun ei menis rahaa kyttäämiseen. Kohteliasta ja siis sivistynyttäkin se olis. Aitoa tasa-arvostamista. Jos jokkut haluu olla rikkaita niin olkoot, evvvk.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat