Seuraa 
Viestejä45973

Väitän että suomalaiset ovat hyvin lähellä amishien elämäntapaa silloin kun saavat itse päättää. Amish-aate on kyse lähinnä elämäntavasta, ei uskonnosta. Tekniikasta kieltäytyminen ei liene raamatullinen ajatus, jos katsoo Tel Avivia, USA:a tai juutalaisten nobel-salkkua.

Mitä suomalaiset tekee lomallaan, eläkkeellä ja kotonaan ? Puulämmitys, kesämökit, puiset soutuveneet, koirat, mökkisaunojen täydellinen koneistamattomuus, liikunta, metsästys ja eräharrastus yms on itse asiassa amishimpaa kuin amishit itse.

Moni tekniikan tohtori laittaa mökkinsä saareen. Ei ole juoksevaa vettä eikä sähköä, ellei nyt sitten joku aurinkopaneeli. Puut sahataan ja pilkotaan itse, ja vesi haetaan ämpärillä. Vuonna 1000 eKr oli olemassa koneet pumppausta ja sahausta varten.

Jos Eero Paloheimo lähtisi Vihreiden puheenjohtajakilpaan, niin voisi syntyä killer-ideologia, ja se ei olisikaan perussuomalaiset, jonka kannatus nousee 25% kieppeille, vaan Vihreät. Saattaa olla että Paloheimo luontoa ja ihmistä ymmärtävänä tekniikan tohtorina nostaisi sekä elämän laadun, kansalaisten psyyken (luonto) että talouden (tekniikka) tasapainoon ja kukoistukseen. Tai ei ehkä taloutta kukoistukseen, vaan sille tasolle, mitä ihmiset haluavat. Ehkä viikkotyöaika olisi 15-20 tunnin kieppeillä ja kirjoja luettaisiin moninkertaisesti nykytasoon verrattuna.

Yksi asia mikä seuraisi vaiheessa II, olisi eläinten paluu kaikkien jokapäiväiseen arkeen. Yhteiskunta huomaisi, että hevosten yms kanssa vehtaaminen vahvistaa ihmisen psyykea, ja korjaa myös syntyneet vauriot. Kun kumppani pettää tai jättää, niin koira ja hevonen ei petä.

Siksipä ajattelin perustaa Suomen uusamishit -liikkeen. Tarvitsen 10-20 perhettä, joilla on näkemystä, historian tajua ja halu parhaaseen elämänlaatuun, mitä näillä leveysasteilla ylipäätään voi viettää.

Sivut

Kommentit (21)

Ennen oli kyläseppä.

Suomi 2100-mallissani joka kylässä on vierekkäin kyläseppä ja kyläkoodaaja. Koodaaja tekee ihmisille hyödyllisiä pikkuohjelmia, ja seppä korjaa esim rikkoutuneet kärryt ja veneen potkurit.

Pikkuohjelma olisi esim "Haluan automaattisen hälytyksen, jos pihalleni tulee valkoselkätikka". Koodari parametroi konenäköohjelmaa, asettaa suodattimet mikä poistaa varjot, ja triggeri lähettää ehkä aikanaan viestin lintubongarin kännykkään. Homma testataan tikan valokuvalla.

Lintu tunnistetaan joka kulmasta sen perusteella, että sillä on tietty koko ja valkoisen värin määrä suhde ruskeaan 13-14%.

Tiede-ja-halonhakkuu.fi -palstalla käydään keskustelua, että onko hevoskyyti ja koirareki vähemmän aitoa elämää kuin kävely.

- "miksi pitäisi olla kiire ? Eikö yhteiskunnassa ole silloin jotain pahasti pielessä ?"

- "yksin kävellessään ihminen on laajakaistainen vastaanotin, joka saa tietoa luonnosta ja omasta alitajunnastaan"

- "Hei. Olen saanut parhaat ideani työmatkoillani NUMA-keskukseen. 10km suuntaansa takaa että ehdin pohtia ideani pariin kertaan, ennen kuin esitän niitä muille"

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Amishien elämäntapaan kuluu raamatun kirjaimellinen noudattaminen, muuten kuulostaa kivalta. Nimen jos muuttais? Hippikommuuni? Ekoyhteisö? Voisin harkita liittymistä.

Dredex
Entä jos ei ole varaa mökkiin saaressa?siihenhän ne haaveet useemmiten sitte tyssääkin.
Penskasta asti oon omasta saarimökistä toiveita elätellyt, mieluiten saimaalla sijaitsevasta. Voisin tosin jonnekin läntisen suomen rannikkoseudullekin moisessa kotiutua.. mut tällasilla varoilla ehh.. jääneekin toistaseks vaan haaveeksi. Itselle asuinympäristö merkkaa henkiseen hyvinvointiin ihan mielettömän paljon. Betonilähiössä olen poikkeuksetta huomattavasti stressaantuneempi, kuin jos ympäristö on luonnon helmassa TAI korkealla. Muutamia kertoja oon käyny keskellä kaupungin vilskettä olevissa asunnoissa, jotka on ollu hiton ylhäällä maatasosta. Viihtyvyystaso nousee huimasti jos näkyy kauas horisonttiin eikä katujen vilskeen meteli ihan yhtälailla kuulu, ko alempana.

Mutta siltikin, saarimökki.. huoh.. se ois jotain kyllä.
Ylipäätään vesi, se on jotenkin sellanen elementti, että sielu lepää sen äärellä ihan toisella tavalla ko muutoin. Ja hiljaisuus, rakastan sitä. Toinen vaihtoehto on sitten se että hitosti meteliä, joko/tai
Mutta sellanen välimaaston vaihtoehto, tasanen häly 24/7 tai väliajoin.. ei hemmetti, ei olis miun juttu. Junaradan varrella asuvia ei siis juurikaan käy kateeksi.
Tai kaupunkien keskustoissa ihan katutasolla huh
Mut jokainen tyylillään, kuka tykkää millasestakin asumisesta.
Siltikin oma mökkitalous jossain, se olis parasta kuiten Imo.
Sieltä sitten vois piipahtaa sivistyksen tykö aina silloin ko siltä tuntuis tai tulis tarve. Erakoituminen ei mielekästä kuitenkaan olisi.

Pseudohippi
Seuraa 
Viestejä19240

Millähän ihmiset eläisi?

Avauksen kuvassa olevan kaltaisia mökkejä muuten ei saa enää rakentaa koska minimietäisyys rannasta lienee tänä päivänä 25 m.

When an educated, influential person tweets something he knows is a lie, he is announcing his contempt for the general public. He’s saying he considers you so stupid that you’ll believe the lie.
Andrew Stroehlein

Hah periaatteessa joo, vois liittyä

Mut aivan totta, pidän kyllä tekniikasta jne. mutta kesällä on juuri parasta lähteä täysin korpeen ilman mitään sähköjä tai vesiverkostoa. 1 viikon mediapaussi tekee oikein hyvää... ja saahan kännykkäänkin nykyään netit jos sit kuitenki tarvii jotain käydä kattomassa, vaikka sään.

Järven ranta, sauna jaaaa.. perkele, häätyyhän se vene olla että voi kalassa käydä (%

Mä oon asunut tällaisessakin idyllissä:

Vastapäätä on Kangasalan Vesijärvi. Monet auringonnousut ammensin kivijalan ikkunasyvennyksessä aamukahviani nauttien ja monet kuutamokajot rantaveteen heijastuneina elin niin täysillä että yhä voin vain aloittaa muistelun ja elää niitä uudelleen.
Katoksellisen ulko-oven oikeanpuoleiset ikkunat oli työhuoneeni, entisen kartanon pakarin ja vasemmalla puolella asustelin.

Aika hiljaista tuolla oli talvisaikaan ja liikkuminen sieltä kahden onnikkavuoron tai oman auton varassa. Auton hommasin mutta muutin sit pois kun löysin työpaikan kirkonkylän tuntumasta tuolta

ja sieltä -60-luvulla rakennetun pienkerrostalon asuisijakseni. Joista myös on enää muistot vain kun sain töitä Tampereelta ja "retriitti" riitti sillä erää..

Tuolla ekassa kartanossa on nykyisin Ahlmannin maatalousoppilaistoksen toimintaa..
Meillähän on täällä Tampereella aika likellä keskustaa Ahlmannin maatalousoppilaitos.. http://www.ahlman.fi/index.php?page_id=9

Pseudohipillekin vaan tiedoksi että elämää eletään elämällä sitä..

Jahas, Pönni onkin viettänyt oikein kartanonrouvan elämää.

Jos liittyisin johonkin alkeelliseen yhteisöön, niin menettäisin hermoni saman tien, kun jokin asia olisi pielessä ja pitäisi odottaa vartista vuosiin, että joku heinähattu tulee laittamaan asian kuntoon. Itse tietysti mielelläni korjaisin juttuja, mutta ainahan se ei onnistu ja yhteisössä ollaan riippuvaisia muista. Esim. lainaillaan työkaluja joita ei sen koommin enää näekkään, hoidetaan hevosta joka pitää ruokkia, mennään yhteisruokailuun joka onkin myöhässä, jne... Pitäisin rauhallisesta yhteisöelämästä, mutta tuskin siitä tulisi mitään, kun on kaupunkilaisen tietotyöläisen hermot. Että sikäli ristiriitaista. Unelmia on helppo myydä ihmisille ja kaupunkilaiset ostavatkin lomamatkoja ja elämyspaketteja. Mutta sitten kun pitäisi elättää itsensä maaseudulla, niin tuleekin tenkkapoo.

Toisaalta, jos olisin elänyt koko elämäni maaseutuyhteisössä, niin todennäköisesti viihtyisin vallan mainiosti. Jos uteliaisuus voittaisi ja lähtisin kaupunkielämään, se olisi sitten siltä erää siinä. Palaaminen maaseudulle onkin vaikeampaa, kun ei ole enää välttämättä kontakteja, työtä ja tai omakotitaloa siellä.

Dredex
Jahas, Pönni onkin viettänyt oikein kartanonrouvan elämää.Ei..

yhteisössä ollaan riippuvaisia muista.
..nips..
kun on kaupunkilaisen tietotyöläisen hermot.En oikein ymmärrä.. missä sellainen kaupunki on, jossa ei olla riippuvaisia muista? Tai että voiko kaupungissa hermoheikkoilla sen koommin kuin maalla?

Ei maalaiset pölli toisiltaan lainaamia tavaroita eikä elä mitään holtitonta elämää. Toki niin ettei se aina ole ihan laitosmaista ja aikatauluissa voi olla hiukan enemmän joustoa. Ei oo niin kiirettä aina säännöllisesti.
Mun maaseutulapsuudessani meillä oli aika säntillinen aikataulu. Äiti toimi siipikarjayrittäjänä. Eläimet tykkäs säntillisestä hoidosta ja niin tykkäs äiti ittekin. Isä ei aina ja se painattelikin usein omia menojaan ties missä. Mutsi sitä sitten passas ja äijä eli kuin neljän tähden hotellissa ja kulutti valtaosan talouden rahoista itseensä.

Kaupungissa voi sinkkuna elää kans passattuna jos on hyvät tulot. Rahalla saa ja hummalla pääsee. Tietenkin itsellinen voi tehdä omat aikataulunsa ja jos sattuu olemaan koodari niin kannettavan kanssa yksin duunatessa on ihan se ja sama milloin mitäkin tekee ja siitä maksetaan hyvin.

Kaupungissa voi hurauttaa autolla kauppaan ja saada valmisruokaa, jonka voi lämmittää juuri kun haluaa. Alkeellisessa yhteisössä pitää ratsastaa hevosella ja odottaa että emäntä saa ruuan vihdoin valmiiksi. Pitäisin kyllä maalaiselämästä, tosin en välttämättä kauheasti eläinten hoidosta. Riippuu hyvin paljon ympäristöstä. Jos ympäristö on viheliäinen, eihän siellä kukaan viihdy. Mutta jos ympäristö on sykähdyttävää luontoa, niin mikä ettei. Luultavimmin en koskaan päädy alkeelliseen yhteisöön elämään, koska kyse olisi suuresta harppauksesta tuntemattomaan ja miksi jos selviän muutenkin. Pikemminkin on niin päin, että maaseudut autioituvat ja kaupungit vetävät väkeä. Tietysti jos vaikka saisin kutsun Amish-yhteisöltä asumaan heidän luokseen aluksi viikonloppuisin ja lomilla, niin voisin ehkä sopeutua sinne ja lopulta muuttaa kokonaan. Mutta eipä ole kutsua kuulunut eikä näkynyt. Ja tosiaan minulle on oma rauha tärkeää. Eli jos huoneiden äänieristeet ovat olemattomat ja muiden asukkaiden puuhat häiritsisivät, en taaskaan viihtyisi ainakaan jos en ole osallisena tehtäviin. Koko aikaa ei voi ahertaakaan, omaa rauhaa pitää olla.

idiotus
Seuraa 
Viestejä1907

Periaatteessa ihan mielenkiintoinen asia, joskin ituhippihommelit eivät kiinnosta.

Tai toisaalta olisi ihan kiva kokeilla kunnon erakkona olemista, jossain sissiteltassa

Quidquid latine dictum sit, altum videtur.

In porto perse vitulus est.

Rousseau: "tämä keskustelufoorumi saattaa aiheuttaa itsetuhoisuutta, käytettävä vain hoitohenkilökunnan valvovan silmän alla ja/tai hyvin lääkittynä".

Varoitus! Saatan leikkiä välillä paholaisen asianajajaa jopa tiedostamatta sitä.

Suomessa sijaitseva uusamish-kylä voisi olla euroopan laajuinen turistimagneetti.

Kyllä heidän työntekoaan on hauskempi seurata kuin viinaa vetäviä saamelaisia

Lektu-Elli
Suomessa sijaitseva uusamish-kylä voisi olla euroopan laajuinen turistimagneetti.

Kyllä heidän työntekoaan on hauskempi seurata kuin viinaa vetäviä saamelaisia
Vähän kuulostaa elämäntapaintiaaneilta...

Isoveljeni osti jonkin aikaa sitten Kanadasta amishien tekemää vaahterasiirappia. Amishit kyllä käyvät kauppaa muiden ihmisten kanssa, eikä tämä koske pelkästään ruokatuotteita. Muun muassa amishien käsintehdyt huonekalut ovat kovassa arvossa ja niistä maksetaan suuria summia. Isoveljeni väitti, että toisin kuin kuvitellaan, niin amishit ovat todellisuudessa suhteellisen varakkaita. Heillä ei ole suuria menoja ja kaikki saadut varat pistetään talteen.

Maailmanlamalla ei ole ollut käytännössä minkäänlaisia vaikutuksia amishien elämään. He ovat monessa suhteessa omavaraisia, eikä heidän tarvitse seurata pörssikurssien vaihtelua.

Echi
- - Maailmanlamalla ei ole ollut käytännössä minkäänlaisia vaikutuksia amishien elämään. He ovat monessa suhteessa omavaraisia, eikä heidän tarvitse seurata pörssikurssien vaihtelua.Kuulostaa hienolta. Mutta jos julistautuisin nyt amishiksi, niin käytännössä mikään ei muuttuisi. Korkeintaan joutuisin luopumaan tekniikasta. En ole puuseppä, en maanviljelijä, en omista peltoa, en edes omakotitaloa, ...

Lisäksi kaikesta huolimatta tekniikan kyllä soisi kehittyvän, mutta kestävästi. Tarvittaisiin uusamisheja, jotka käyttävät tekniikkaa, mutta vain jos se on kestävällä pohjalla. Mikä sitten on kestävää, on elämää suurempi kysymys.

Voikukka_
Seuraa 
Viestejä2

Voisin liittyä mahollisesti. Tai siis lähinnä sen tyyppinen elämäntapa, en kuitenkaan niin radikaalisti mitä oon ymmärtäny että ne, esim kyllä lääkäripalveluita on mun mielestä hyvä käyttää (amerikassa ne ei?) jos tarvii, mutta vois esim melkeen ilman laitteita elää, ois ympäristöystävällistä. Oiskohan joku ton tyyppinen yhteisö. Ja onkohan esim facebook sivuja että jos ois muitakin tän kaltasesta elämäntyylistä kiinnostuneita? Jos ei oo sivua voisin tehä? Kun mitenköhän muuten sellasia tavottais. Ne ei ois ehkä niin uskonnolliset sivut, että srn tyyppisiä muita elämänarvoja, niinkun luonnon kunnioittaminen ym

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat