Seuraa 
Viestejä45973

Käsitehän kuvaa siis yksilön syventymistä tehtäväänsä sellaisella intensiteetillä, että ajan ja paikan taju katoaa sekä tekemisestä sinänsä tulee palkitsevaa. Kokemukseen tarvitaan psyykkisesti tai fyysisesti kehittävää toimintaa, jossa yksilön kyvyt ja tehtävän vaativuus ovat tasapainossa - kyseinen kokemus ei siis synny passiivisena. Entäpä miten on tämän flowin hermostollisen perustan laita?

Flowille ominaista:
1. Tehtävällä on selvät päämäärät.
2. Yksilön keskittyminen on täydellistä.
3. Oman minän arviointi vähenee.
4. Ajantaju katoaa.
5. Tehtävän etenemisestä saa välitöntä palautetta.
6. Yksilön kyvyt ja tehtävän vaativuus ovat tasapainossa
7. Yksilö tuntee pystyvänsä kontrolloimaan tilannetta.
8. Tehtävä on itsessään palkitseva.

Mitkä saavat palstalaisten flowit virtaamaan?

Itselläni harrastukset ovat yleisimpiä flowin laukaisijoita, ehkä tämän takia palaankin kyseisiin ajanvietteisiin niin mieluusti. Tavallisia flowin lähteitä kohdallani ovat myöskin ajattelutoiminta ja asioiden "organisointi ja järjestely tiettyjen säännönmukaisuuksien puitteissa". Toissapäivänä "istahdin" kolmeksi tunniksi järjestelemään 800-pelikortin kokoelmaani - kokemukseni tuolta aikaväliltä täytti "flowin kriteerit".

http://fi.wikipedia.org/wiki/Flow <- Flow wikipediassa

Sivut

Kommentit (26)

Elämänkokemukseni pohjalta olen päätynyt luokittamaan flow:t kolmeen luokkaan.

- Mielihyvää tuottava työ tai suoritus. Mieli odottaa jotain palkintoa ja se voi olla vaikka asian puiminen jälkikäteen muistellen. Tämä voi palata mieleen jälkikäteenkin.

- Riemukas onnistuminen tai löytö tai oivallus tai ongelman ratkaisu, joka tulee yleensä yllättäen. Syleilynhaluinen olotila. Halu tuoda asia julki.

- Euforinen suoritus jossa tuntee etenevänsä kullalla silattua tietä kohti varmaa onnistumista elämää muuttavassa asiassa. Palkitsevaa itsessään, kuin rakkaan riemukkaaseen kutsuun vastaaminen rientäen hänen luokseen.

Sakarias

Flowille ominaista:
1. Tehtävällä on selvät päämäärät.
2. Yksilön keskittyminen on täydellistä.
3. Oman minän arviointi vähenee.
4. Ajantaju katoaa.
5. Tehtävän etenemisestä saa välitöntä palautetta.
6. Yksilön kyvyt ja tehtävän vaativuus ovat tasapainossa
7. Yksilö tuntee pystyvänsä kontrolloimaan tilannetta.
8. Tehtävä on itsessään palkitseva.

Mitkä saavat palstalaisten flowit virtaamaan?


Omat flow-kokemukseni voivat liittyä melkeinpä mihin tahansa arkisten tehtävien suorittamiseen, sellaisiin, missä koko huomiota ei tarvitse kiinnittää niihin tai myös ulkoiluun ja luonnossa liikkumiseen. Silloin ajatukset vain lähtevät liikkeelle kuin itsestään eikä edes huomaa työn samalla edetessä mietiskelevänsä, ennekuin jokin ulkopuolinen asia keskeyttää sen.
Työpaikalla en ”päästä” itseäni flow-tilaan tai ylipäätään kun olen tekemisissä muiden ihmisten kanssa.

Kaikkein syvimpien kokemusten suhteen olen kuitenkin eri mieltä psykologi Mihály Csíkszentmihályin kanssa. Ja tämä koskee kohtia numero viidestä eteenpäin ja oikeastaan myös kohtaa yksi.
Silloin irtaantuu arkitodellisuudesta niin totaalisesti, että minuus häipyy kokonaan ja kokee siirtyvänsä kuin voimakkaan virran viemänä avaruudelliseen tilaan, missä on yhtä tiedon ja totuuden kanssa. Siinä ”tilassa” tiedostaa, että saisi vastauksen mihin tahansa kysymykseen, minkä vain esittäisi. Näin etäällä myös kauniin kierteisen galaksin. Sen näkemistä flow-tilan yhteydessä en ymmärrä.

Noita syvätiloja olen kokenut vain pari kertaa ja niistä on jo muutama vuosi aikaa, enkä haluaisi kokea niitä uudelleen, sillä ”herättyäni” koin kokeneeni jotakin niin ”epänormaalia”, vaikka miellyttävää, että kesti tunnin pari vakuuttaa itselleen olevansa järjissään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Itseasiassa koen usein aivan päinvastaista. Eli parasta työssä on se, kun tekee asioita rutiinilla ilman, että tarvitsee kokoajan tietoisesti keskittyä asian suorittamiseen.

Yksinkertainen työ antaa mahdollisuuden palata lapsuuden/nuoruuden huolettomuuteen ja mahdollisuuteen tutkia asioita kypsemmällä mielellä. Siksi koenkin että vaativa sekä yksinkertainen työ yhteiskunnassa, on henkilölle aivan yhtä arvokasta, jos vain omaa älykkyyttä ottaa tilanteesta kaiken hyödyn irti. Tällainen on tietysti lähes mahdoton ajattelutapa itsensä suorittamiseen ehdollistaneille ihmisille, joka omissa silmissäni näyttäytyy lähinnä henkilökohtaiselta avuttomuudelta ts. se on hyvin outoa.

Voin kokea tuon flow-tunteen seksissä lähes 95%:lla varmuudella. Se onkin varmaan paras esimerkki ilmiöstä omalla kohdallani.

Harrastuksissa tunne on ollut tavallisempaa nuoruudessa, kun elämästään ei ole juurikaan joutunut itse ottamaan vastuuta. Huolettomuus ja vapaus olla tekemättä arkirutiineja, antoi mielelle täyden mahdollisuuden keskittyä milloin mihinkin asiaan. Käsittääkseni suurinosa ihmisistä toimii kuitenkin siten, että eivät koskaan lakkaa olemasta lapsia, vaan vievät lapseutensa aikuisuuteen asti esim. jonkin aiheen opiskelun muodossa, joka sitten usein näkyy tällaisten ihmisten pakonomaisessa tavassa turvautua selittämään asioita vain yhden tieteenhaaran näkökulmasta.

Nuoruudessa esim. kokeilumielinen tekeminen saattoi viedä mennessään, jolloin saattoi kulua viisikin tuntia siitä, kun viimeksi söi jotakin. Parasta flow:ssa on se, kun psyykkeen voima on niin suuri, että sillä voi tukahduttaa fysiologisia tarpeita haluamattaan. Tuntee olevansa entiteetti vailla ruumista.

Tietokonepeleillä on ollut minuun kauan tällainen vaikutus. Nykyään on kuitenkin niin vähän mielenkiintoisia pelejä, jotka voisivat flow-tunteen aiheuttaa.

Verkossa pelattavassa pelissä: Enemy Territory, tulee joskus sellaisia hetkiä, jolloin pelaa kuin hurmoksessa. Kaikki suoritukset menevät nappiin ja tuntee muuttuvansa jonkinlaiseksi 'fragsaus-koneeksi', jolloin hätyyttelee toiminnallaan ruutininomaisesti ja tavallisesti kovaa pelaavien henkilöiden pelaamista.

Koen kuitenkin paljon enemmän tarvetta kehittää itseäni ihmisenä kokonaisvaltaisesti kuin hioa yhtä asiaa loppuun asti. Enemy Territoryn pelauksen huipentuma oli siinä, että sain kutsun erääseen klaaniin esitysteni johdosta, jolloin olisin päässyt kisailemaan ammattilaiskentille. Tuo asia lämmitti kovasti mieltä, mutta tiesin, että realiteetit pakottaisivat harjoittelemaan ja kuluttamaan aikaa tuon harrastuksen merkeissä niin paljon, että muu elämä ja maailman tutkiskelu jäisi vähemmälle. Tunsin olevani otettu, mutta kieltäytyin kutsusta. Nykyään, kun pelaan joskus tunnin tai kaksi omaksi ilokseni, nuo muistot ovat kultaisia ja lämmittävät mieltä, koska tiedän pystyväni, jos vain haluaisin ottaa asian tarpeeksi vakavasti. Kokemus eli muisto, voittaa joissakin asioissa asian pitkäaikaisen harjoittamisen.

Shriek
Itseasiassa koen usein aivan päinvastaista. Eli parasta työssä on se, kun tekee asioita rutiinilla ilman, että tarvitsee kokoajan tietoisesti keskittyä asian suorittamiseen.

Viittasitko minun vastaukseeni, jos viittasit, niin mehän olemme asiasta aivan yksimielisiä. Ajatukseni, arkisten tehtävien suorittamisesta niin, että huomiota ei tarvitse kiinnittää siihen suorittamiseen, vastaa täysin sinun lausettasi ”tehdä asioita rutiinilla ilman, että tarvitsee koko ajan tietoisesti keskittyä asian suorittamiseen”.

Shriek
Siksi koenkin että vaativa sekä yksinkertainen työ yhteiskunnassa, on henkilölle aivan yhtä arvokasta, jos vain omaa älykkyyttä ottaa tilanteesta kaiken hyödyn irti.

Kyllä vain, eikä yksin sille henkilölle vaan koko yhteiskunnalle. Mutta en tiedä tarvitaanko sen ymmärtämiseen niinkään älykkyyttä, vaikka sitäkin, se liittyy ennemmikin käsitykseen ihmisarvosta. Eli asian ymmärtämiseksi ihmisiä ei silloin ”mitata” sen mukaan, mikä ammatti heillä on tai missä asemassa he ovat, vaan kaikki rehellisesti suoritettu työ nähdään yhtä arvokkaana, kuin mikä tahansa muu työ yhtä rehellisesti suoritettuna.

kaksoispilari
Viittasitko minun vastaukseeni, jos viittasit, niin mehän olemme asiasta aivan yksimielisiä. Ajatukseni, arkisten tehtävien suorittamisesta niin, että tuomiota ei tarvitse kiinnittää siihen suorittamiseen, vastaa täysin sinun lausettasi ”tehdä asioita rutiinilla ilman, että tarvitsee koko ajan tietoisesti keskittyä asian suorittamiseen”Näköjään joo. En huomannut aluksi kirjoitustasi, koska ajattelin vastata samantien Sakariaksen kirjoituksen luettuani.

Kyllä vain, eikä yksin sille henkilölle vaan koko yhteiskunnalle. Mutta en tiedä tarvitaanko sen ymmärtämiseen niinkään älykkyyttä, vaikka sitäkin, se liittyy ennemmikin käsitykseen ihmisarvosta. Eli asian ymmärtämiseksi ihmisiä ei silloin ”mitata” sen mukaan, mikä ammatti heillä on tai missä asemassa he ovat, vaan kaikki rehellisesti suoritettu työ nähdään yhtä arvokkaana, kuin mikä tahansa muu työ yhtä rehellisesti suoritettuna.Painotan itse tuota yksilön hyötyä juuri sen takia mitä edellä sanoin. Suorittajilla ei ole oikein käsitystä todellisesta vapaudesta, vaan he luulevat voivansa hankkia vapauden jonkin asian mestarillisen hallinnan kautta. Eli hankkivat itseriittoisuutta muiden tunnustamisen kautta. Tavallaan nauttivat ajatuksesta tiedostaen tai tiedostamattaan, että voisivat olla joskus yksinään ylitsemuiden. Tämä on tietysti mahdoton asia nyky-yhteiskunnassa, jossa kaikki rakentuu demokratialle. Käsittääkseni missään asiassa ei tunnusteta yksilön absoluuttista paremmuutta.

Taiteessa, tulkinnanvaraisuudesta johtuen, ei aseteta yhtäkään taitelijaa ja hänen töitään arvoon, joka olisi muita korkeammalla. Tieteissä yksikään tieteenala ei voi edustaa yhtä ja ainoaa oikeaa näkemystä. Urheilussa yksikään urheilija ei ole ollut ylitsemuiden, sillä niin urheilussa kuin muissakin asioissa, normit elävät ajan mukana, jolloin suoraa vertailua asioiden välillä ei voida tehdä matemattisella tarkkuudella.

Ja kyllä se on mielestäni myös älykkyys kysymys, sillä vain hölmö on kyseenalaistamatta omia arvojaan tai arvostelematta asioita. Muutenhan kaikki asiat olisivat aina siten, miten joku on ensimmäisenä sanonut niiden olevan.

Shriek kirjoitti:

Eli parasta työssä on se, kun tekee asioita rutiinilla ilman, että tarvitsee kokoajan tietoisesti keskittyä asian suorittamiseen.

Ymmärtääkseni Flowissa tuo "keskittyminen" tulee ikäänkuin automaattisesti, pakottamatta. Asiasta toiseen, mitä työtä teet?

Sakarias
Ymmärtääkseni Flowissa tuo "keskittyminen" tulee ikäänkuin automaattisesti, pakottamatta. Asiasta toiseen, mitä työtä teet?Ymmärsin kyllä. Ajattelin vain painottaa, että minulla on yleensä päinvastainen tapa toimia. Eli aivan niin kuin nyt totesit, niin käsitän sillä tavalla, että useammat ihmiset toimivat asioissa enemmän ja vähemmän flow:n vaikutuksessa, jolloin mm.

1. Clear goals (expectations and rules are discernible and goals are attainable and align appropriately with one's skill set and abilities).
2. Concentrating and focusing, a high degree of concentration on a limited field of attention (a person engaged in the activity will have the opportunity to focus and to delve deeply into it).
3. A loss of the feeling of self-consciousness, the merging of action and awareness.
4. Distorted sense of time, one's subjective experience of time is altered.
5. Direct and immediate feedback (successes and failures in the course of the activity are apparent, so that behavior can be adjusted as needed).
6. Balance between ability level and challenge (the activity is neither too easy nor too difficult).
7. A sense of personal control over the situation or activity.
8. The activity is intrinsically rewarding, so there is an effortlessness of action.
9. People become absorbed in their activity, and focus of awareness is narrowed down to the activity itself, action awareness merging.

http://en.wikipedia.org/wiki/Flow_(psychology)

Otin nämä englanninkieliset määritelmät esille, koska nuo 'suomennokset' vaikuttivat sanallisesti köyhiltä.

Tämän takia he fokusoituvat ja heistä tulee instrumentteja(minän arviointi katoaa) jonkin yhden toiminnan suorittamiselle. Tunne kontrollista, vaikka ajantajun katoaminen viittaa enemmän siihen, että ei kontroloi tilannetta. Ulkomaailma menettää silloin merkityksensä. Tämän takia joidenkin on vaikea muuttaa tapojaan, josta seuraa fakkiutumista. Mitä varhaisemmassa vaiheessa elämää henkilölle on luotu esim. sosiaalisten pakotteiden kautta saada hyväksyntä(itseriittoisuus) asian suorittamisen kautta, sitä vahvemmin sitoudutaan kannattamaan tätä yhtä toimintaa tai jotain yhtä ainoaa näkemystä. Ajatellaan, että mielihyvää ei ole olemassa muunlaisessa toiminnassa tai että ei olisi mitään syytä kokeilla jotain uutta. Täytyy palata tähän 'virtaan' aina uudestaan, koska muualla ei ole virtaa.

Itse koen esim. seksissä tuolla tavalla, koska siinä toteutuu nuo kaikki asiat, jotka on lueteltu tuossa wikipedian artikkelissa ranskalaisin viivoin. Seksi on seksiä, harrastin sitä tuntemattoman tai tutun kanssa, toisin kuin se on monella muulla. Usein näet koetaan, että kaikki muut asiat vaikuttavat seksiin. Ei tunne halua, ei ehdi harrastaa sitä ja perustellaan ympäristön vaikutuksella, että ei vain voi. Väistämättä olen leikitellyt ajatuksella, että kykenisinköhän näyttelemään pornoleffassa? Toisaalta vaikka kykenisin, en ole kiinnostunut sellaisesta työstä. Nauhojen tekeminen muiden miellytämiseksi ei houkuttele.

--
Teen tällä hetkellä töitä pienellä palkalla assistenttina/apulaisena insinöörien ympäröimänä. Vaatimustasoltaan vaatimattomampaa työtä kuin mihin minulla olisi olemassa koulutus. Periaatteessa se on silti saman tekevää, koska kokisin olevani jokatapauksessa työhön sidottu samalla tavalla, jos tekisin vaativampaa työtä. Työtä ei pääse elämässä karkuun kuin lottovoitolla. Harrastukset pitävät elämän mielekäänä, jolloin työ on elämän sivuseikka.

Tuo Flow tuntuu aika vaaralliselta välillä. Kun havahtuu siihen, ettei yhtään tajua missä on ja mitä "oikeassa maailmassa" oikein tapahtuu. Pitää "herättyään" oikeasti miettiä kuka on, missä asuu, ketä nämä ihmiset ovat. Sitten vähitellen toki todellisuus palaa takaisin. Ajantaju on jotain ihan käsittämätöntä. Tällaisessa tilassa ei kertakaikkiaan aisti enää aikaa. Myöskään ruumiillisilla tarpeilla ei ole merkitystä. Pelkään puolivakavissani menehtyväni joku kerta nestehukkaan Flow-kokemuksen aikana. Parhaimmillaan kun on mennyt 36 tuntia (tuntui ehkä 36 minuutilta) juomatta/syömättä, vain tekien. Mikä on jo vaarallista?

Millaisen asian parissa vietät tuon 36 h.

Toisaalta minulla on ollut tiloja joissa aikaa ja paikkaa ilman mitään uhkaa ei tarvitse huomioida mitenkään. Olen palannut aina ehjin nahkoin. Mitä nyt joskus kulmakarvat kärähtivät.

Saavuin judotreeneistä flowin piiristä. Normaalisti harjoittelen kolme tuntia, mutta nyt treenasin vain puolitoistatuntisen - ohjaajalla oli nimittäin aika hierotukseen. Ajan kulumista ei edes huomaa kivan harrastuksen parissa, korkeintaan välillä vilkuilee, että vieläkö ehtii kauan harjoitella. Toisaalta, nälän tunne alkaa jossakin vaiheessa kalvamaan kohti tietoisuutta, sehän on selvä tällaisella aineenvaihdunnalla ja onhan tuota elopainoakin kannettavana sadan kilon verran (riippuu tosin treenikaudesta); eli siis perustavaa laatua olevat homeostaattiset motiivit toimivat ainakin jonkinlaisena rajoittimena flowilleni.

suolaasuolaa kirjoitti:

Gradua tehdessä on esim. tullut monta kertaa flow.

Mistä aiheesta väsäät gradua? Hieman offtopicina.

Barbaari
Seuraa 
Viestejä13621

En oo varma flowsta, mitenkö määritellään mutta vastaan kyllä.

Työpaikalla tapahtuu joskus flowta ja pelatessa jotain peliä kuten vanhoja wipeouteja joihin olen yhä ihan koukussa jossa parhaimmat ajat saa kun vapauttaa mielensä ja on kokoajan aivan transsissa.

http://www.youtube.com/watch?v=tK1WSxNN4aU&ftm=18

Tahtoo haastaa tuon!

Sakarias
Saavuin judotreeneistä flowin piiristä. Normaalisti harjoittelen kolme tuntia, mutta nyt treenasin vain puolitoistatuntisen - ohjaajalla oli nimittäin aika hierotukseen. Ajan kulumista ei edes huomaa kivan harrastuksen parissa, korkeintaan välillä vilkuilee, että vieläkö ehtii kauan harjoitella. Toisaalta, nälän tunne alkaa jossakin vaiheessa kalvamaan kohti
tietoisuutta, sehän on selvä tällaisella aineenvaihdunnalla ja onhan tuota elopainoakin kannettavana sadan kilon verran (riippuu tosin treenikaudesta); eli siis perustavaa laatua olevat homeostaattiset motiivit toimivat ainakin jonkinlaisena rajoittimena flowilleni.For millennia, practitioners of Eastern religions such as Hinduism, Buddhism and Taoism have honed the discipline of overcoming the duality of self and object as a central feature of spiritual development. Eastern spiritual practitioners have developed a very thorough and holistic set of theories around overcoming duality of self and object, tested and refined through spiritual practice instead of the systematic rigor and controls of modern science.

http://en.wikipedia.org/wiki/Flow_(psychology)

Periaatteessa arvasin tämän, että flow-ilmiö voi olla tavallinen ja tavoiteltu mielentila itämaisissa filosofioissa ja taistelulajeissa.

Ajatelkaapa vaikka kung-fu:a, jossa on esim. apinan liikkeitä jäljittelevä taistelusuuntaus. Eli niin kuin lihavoidussa kohdassa todetaan, matkittu kohde ja subjekti pyrkii yhdistäytymään.

Meidän seurassa harjoitellaan modernia apinatyyliä, joka sisältää mm. vaikeaa akrobatiaa. Ideana on matkia apinan liikehdintää ja käyttäytymistä. Apinatyyliä voi sivustakatsoja pitää huvittavana ja hauskana. Tämä on apinatyylin salaisuus, katsojat tai "viholliset" eivät ymmärrä tyylin vaarallisuutta ja aliarvioivat vastustaan..

http://www.finwushu.com/page25.php

Psykoanalyyttisesti ajateltuna ilmiöllä on ehkä jotain tekemistä jo lapsena syntyvästä tarpeesta toistaa asioita, jolla harjoitellaan ottamaan vieras objekti haltuun. Eli tilanne, jossa mielihyväperiaate kohtaa todellisuusperiaatteen.

We have been struck by the fact that the forgotten and repressed experiences of childhood are reproduced during the work of analysis in dreams and reactions, particularly in those occurring in the transference, although their revival runs counter to the interest of the pleasure principle; and we have explained this by supposing that in these cases a compulsion to repeat is overcoming even the pleasure principle.

http://www.freudfile.org/psychoanalysis/compulsion_repeat.html

Tavallisissa tilanteissa ja aikuiselle ihmiselle riittää jonkin asian karkeapiirteinen oppiminen, jolla voi suoritua tehtävästä korkeintaan tyydyttävästi. Mestarillinen hallinta ja sellainen toiminta, joka lumoaa jopa sivusta katsovan ihmisen, vaatii suurempaa syventymistä asiaan. Esim. taistelulajien filosofioissa on paljon mielivaltaisesti valittuja ja mystifioituja pyrkimyksiä, joihin oppilasta pyritään opastamaan, jotta hän saavuttaisin flow:n kaltaisen mielentilan ts. subjekti tulee osaksi objektia.

Itse olen mieltänyt, että tässä tilassa ihminen ei opi hirveämmin uutta, koska tilanne itsessään antaa mielihyvää. Oppimiselle ei siitä syystä ole henkilökohtaista motivaattoria. Ainoa tekijä, jonka voisi ajatella tässä ohjaavan yksilöä, on ulkomaailmasta tulevat ärsykkeet, jotka uhkaavat tämän flow-tilan pysyvyyttä.

Shriek kirjoitti:

Periaatteessa arvasin tämän, että flow-ilmiö voi olla tavallinen ja tavoiteltu mielentila itämaisissa filosofioissa ja taistelulajeissa.

Tyhjä mieli eli mokuso. Kun toimitetaan rutinoitunutta tekniikkasuoritevalikoimaa ilman tietoista kontrollia, tilaa kutsutaan lajin piirissä nimellä mushin. Yhtymäkohdat flowiin ovat varsin ilmeiset.

Psykoanalyyttisesti ajateltuna...

Psykohöpisten ajateltuna siis...

Itse olen mieltänyt, että tässä tilassa ihminen ei opi hirveämmin uutta, koska tilanne itsessään antaa mielihyvää.

Lajien harjoittelussa kyseinen tila on tärkeä. Siinä on mahdollista rutinoida suorituksia, kasvattaa kuntoa sekä ottelussa "hioa ottelusilmää". Monenlaista "kehitystä ja oppimista" kyseisessä tilassa siis tapahtuu.

Oppimiselle ei siitä syystä ole henkilökohtaista motivaattoria.

Oppimista kyllä tapahtuu muutenkin, kuin pelkästään "behavioristisessa mielessä" - ainakin itselläni.

Sakarias
Lajien harjoittelussa kyseinen tila on tärkeä. Siinä on mahdollista rutinoida suorituksia, kasvattaa kuntoa sekä ottelussa "hioa ottelusilmää". Monenlaista "kehitystä ja oppimista" kyseisessä tilassa siis tapahtuu.Ottelusilmän hiomisen, kunnon kohottamisen ja ruumiinhallinnan allekirjoitan kyllä.

Psykohöpisten ajateltuna siis...Ei sen hutumpaa kuin taistelulajien filosofiat.

Oppimista kyllä tapahtuu muutenkin, kuin pelkästään "behavioristisessa mielessä" - ainakin itselläni.En viitannut missään vaiheessa beheaviorismiin.

Liikunnallisen suorituksen käsitän olevan vähemmän älyllistä ja lähinnä ruumiin hallintaa kehittävää tekemistä. Teorian opiskelussa opit hahmottamaan toimintaasi objektiivisemmin kuin liikunnallisessa suorituksessa. Kun sinulla on yleisesti hyväksyttyjä malleja, joiden mukaan toimia, pystyt mahdollisesti tekemään suoritukset jatkossa paremmin.

Esimerkiksi kuntosaliharjoittelussa ei tarvitse tietää mitään optimaalisesta lihaskasvusta, jos tavoitteena on vain nostattaa kuntoa. Tavoitteet myös ratkaisevat sen, onko mahdollista kokea älyllisesti oppineensa jotain.

Käytännön harjoittelu riittää perusasioiden hahmottamiseen, mutta teorioiden ja tekniikoiden kehittäminen vaatii älyllistä ponnistelua. Niillä voi mahdollisesti parantaa suorituskykyään jossakin lajissa.

Vaikka oppimisen tyylejäkin on erilaisia, niin siitä huolimatta ajattelen, että flow:ssa psyykeen hyödyntäminen ja teoreettinen oppiminen on vähäistä ja flow:ssa viihdytään enemmän tekemisen ilosta.

Shriek kirjoitti:

Ottelusilmän hiomisen, kunnon kohottamisen ja ruumiinhallinnan allekirjoitan kyllä.

Eli oppimista tapahtuu flow-tilassa. Opiskellessakin voi flowin kokea ja ihannetapauksessa opiskellessa oppii. Suolaasuolaa taisi asiasta mainitakin.

Itse olen mieltänyt, että tässä tilassa ihminen ei opi hirveämmin uutta, koska tilanne itsessään antaa mielihyvää. Oppimiselle ei siitä syystä ole henkilökohtaista motivaattoria.

Tässähän sitä behaviorismia esittelet: kun tilanne itsessään antaa mielihyvää, oppimiselle ei ole motivaattoria. Kun ei ole tule kepistä, ei ole pakko oppia.

...ja lähinnä ruumiin hallintaa kehittävää tekemistä.

Joka on yksi älykkyyden muodoista Gardnerin monilahjakkuusmallin mukaisesti.

Ei sen hutumpaa kuin taistelulajien filosofiat.

Riippuu lajista, filosofiasta sekä esittäjästä. Mushinin voisi käsittää flow-käsitteen synonyymiksi. Ei siis huttua.

Sakarias
Tässähän sitä behaviorismia esittelet: kun tilanne itsessään antaa mielihyvää, oppimiselle ei ole motivaattoria. Kun ei ole tule kepistä, ei ole pakko oppia.Ei, vaan kyseessä on ollut kokoajan psykohöpinää. Mielihyväperiaate.

Eli oppimista tapahtuu flow-tilassa. Opiskellessakin voi flowin kokea ja ihannetapauksessa opiskellessa oppii. Suolaasuolaa taisi asiasta mainitakinMyönnän, mutta luulen, että liikunnallisessa toiminnassa asia on toisin.

Joka on yksi älykkyyden muodoista Gardnerin monilahjakkuusmallin mukaisesti.Riippuu siitä, millä tavalla määrittelee älykkyyden. Itse nyt en puhuisi älykkyydestä, kun on kyseessä ruumiillinen ilmaisu ja 'kyvykkyys'. Jos saat ruumiillisen vamman, sinua kuntoutetaan fysioterapiassa, joka taas ei ole psykoterapiaa. Ei siis auta, vaikka henkilöä psyykattaisiin(älyn voimin) kävelemään, koska jokin asia voi olla fysiologinen mahdottomuus.

On paljon mitä erilaisimpia taitoja, minkä mestareita voit löytää esim. Guinnessin ennätysten kirjasta tai youtube:sta. Ei siltikään juolahda mieleen esitystä tai ennätystä havannoidessa, että kyse on jonkinlaisesta 'älykkyydestä'.

Eli pointtini on, että liikunnallinen suoritus on kaukana esim. kognitiivisesta ja tietoisesta oppimisesta, minkä takia esitin, että flow:ssa pelkkä oleminen tuo mielihyvää. Ymmärsin aluksi väärin tuon flow:n määritelmän. Epäselvää on silti se, että mistä tuo mielihyvän tunne aiheutuu? Johtuuko se oppimisesta vai voiko sen laukaista pelkkä sopivanlainen hermostollinen ärsytys, joka vapauttaa tietynlaisia kemikaaleja elimistöön?

Oppimisen voi johtaa myös hermostollisen ärsytyksen kautta ja oppiminen palkitsee tietääkseni hormooneilla. Tästä huolimatta on silti pakko olettaa, että pelkkä vanhan toistaminenkin aiheuttaa mielihyvää, koska mitään säännönmukaisuutta ilman sitä ei olisi.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat