Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Löysin netistä hienon idean ottaa salama avuksi energiantuotannossa:

- http://www.survivingpeakoil.com/article.php?id=lightning
- http://naturalscience.com/ns/letters/ns_let19.html
- http://www.peswiki.com/energy/Directory:Lightning_Power

Luulisi, että energian voisi kerätä vaarantamatta ympäristön asukkaita esim. aavikoilla tai merellä.

Energian keruun voisi ehkä hoitaa tulevilla suprajohtavilla magneettisen energian akuilla:

http://www.doc.ic.ac.uk/~mpj01/ise2grp/energystorage_report/node8.html

Sivut

Kommentit (18)

Mietin muuten tosissani että tämä on joku vitsi, että makkarasta (salami) otetaan energiaa. Ei ole minun päiväni tänään ei.

.
Seuraa 
Viestejä846
Liittynyt10.9.2005
Asimov
Mietin muuten tosissani että tämä on joku vitsi, että makkarasta (salami) otetaan energiaa. Ei ole minun päiväni tänään ei.

Sama vika

Toisaalta purkaus pitäisi varastoida ennen salamaa.
Aika hankala homma.

mskomu
Seuraa 
Viestejä672
Liittynyt10.10.2005

Vaikka koko salaman energia saataisiin talteen, olisi se aika mitätön, sillä salaman kesto on hyvin lyhyt. Tai näin olen ymmärtänyt.

Normaali hehkulamppu palaa pari tuntia, maapallolla salamoi 10.000 kertaa vuorokaudessa, 10.000 x 60W = 600kW x 2 = 1,2MWh/vrk.

lierik
Seuraa 
Viestejä4922
Liittynyt31.3.2005

Meetwurstiin sekoitin minäkin. . Ehkä tässä tapauksessa olisi ollut kuvaavampää käyttää ilmaisua "salamoista." Kieliopillisista eroista en osaa sanoa. Tuntuvat molemmat samalla lailla oikeilta.

Maanpinnan ja ukkospilvien välillä on potentiaaliero, eli energiaa on kyllä maan ja taivaan välillä . Maan ja pilvien välisistä salamoista on niiden lyhytkestoisuuden vuoksi kyllä vakeaa mitään hyödyllista saada koottua. Todellisuudessa purkaus on vielä lyhyempi, kuin mitä ihmissilmä näkee. Kuva säilyy verkkokalvolla pidempää. Suurin osa salamoinnista tapahtuu kaiken lisäksi ukkospilven sisällä. Muistelen, että myös ylempiin ilmakerroksiin kovin paljon.

Pitää tutkia noita linkkejä. Onko siitä "korkea piippu", voimalasta muuten mitään kuulunut? Minulla osoitteet ovat kadonneet päivitysten myötä.

Lierikki Riikonen

Asimov
Mietin muuten tosissani että tämä on joku vitsi, että makkarasta (salami) otetaan energiaa. Ei ole minun päiväni tänään ei.

Salamista saa hyvin energiaa, mutta aiheuttaa pahanhajuista ilmavaivaa.

totinen
Seuraa 
Viestejä4880
Liittynyt16.3.2005

Ohessa on kuva tuulimyllystä, joka voidaan sijoittaa esim. kymmenen kilometrin korkeuteen. Laskennallisesti sillä voidaan tuottaa hyvin edullista sähköä. Valitettavasti aparaatti olisi käytännössä eräs parhaista tunnetuista ukkosen johdattimista. Tämä ongelma voitaisiin voittaa mikäli laitteeseen voitaisiin lisätä salamaenergian talteenotto.

http://www.skywindpower.com/ww/index.htm

Yhdellä kurssilla ihmeteltiin mm. sähköverkon suojausta salamaniskuilta ja siinä yhteydessä mainittiin että yksi salamanisku saattaa aiheuttaa johtoon amplitudiltaan 30kA ylijännitepulssin. Joten ihan pelkästään tuolta pohjalta voisi kuvitella että salami(e)n talteenotto voisi olla peliliike. Kunhan saadaan ratkaistua se sähkön varastointiongelma!

lierik
Suurin osa salamoinnista tapahtuu kaiken lisäksi ukkospilven sisällä. Muistelen, että myös ylempiin ilmakerroksiin kovin paljon.

Tuosta oli hiljattain ohjelma TV:ssä. Pilvien yläpuoliset salamat on todistetusti olemassa, mutta niistä ei haluta pitää isoa ääntä - lentoliikenne voisi kärsiä siitä. Edellinen sukkulan paluun viivästyminenkin pistettiin mahdollisten pilvien yläpuolisten salamoiden syyksi.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat