Seuraa 
Viestejä45973

Ns. kylmän sodan katsotaan usein alkaneen Winston Churchillin "rautaesirippupuheesta". Mielenkiintoisana on myös tuotu esille se, että todellisuudessa ensimmäisen "rautaesirippuheen" piti kuitenkin jo Joseph Göbbels ennen itsemurhaansa. Lisäksi on selviä viitteitä siitä, että jo huomattavasti ennen sodan päättymistä oli lännen puolella tehty analyysi, jonka mukaan "Neuvostoliitto olisi sen seuraava vihollinen".

Sodan varhaisvaiheessa Harry Trumanin näkemys oli vielä mutkaton:

"Jos huomaamme Saksan olevan voitolla, meidän on autettava venäläisiä, ja jos venäläiset ovat voitolla, meidän on autettava Saksaa, jolloin saamme ne tappamaan mahdollisemman paljon toisiaan."Politiikan tutkija Timothy Crawford pitää tätä "keskeisenä sodan pitkittämiseen tähdänneenä strategiana". Presidenttinä ollessaan Truman oletti tulevansa toimeen Stalinin kanssa niin kauan kuin USA piti tätä 85-prosenttisesti lieassaan.

(Timothy Crawford, Political Science Quarterly 22.12.2001. Alonzo Hamby, Manof the People (Oxford, 1995) s. 329-443. Leffler, Preponderance of Power, s.15)").

Sotastrategit eivät olleet kuitenkaan asiasta liian varmoja. Varsinkin britit pitivät lännen ja NL:n sodanaikaista liittoutumaa alusta pitäen "harha-askeleena". Vuoden 1944 alkupuolelta lähtien lännen sotilastiedustelu "leimasi neuvostoliittolaiset seuraavaksi viholliseksi" ja peitteli näiltä ratkaisevaa tietoa saksalaisjoukkojen liikkeistä. Samalla se hankki "äärimmäisen seikkaperäistä ja täsmällistä" tietoa venäläisten sotajoukoista. Lännen ja venäläisten tiedusteluyhteistyö päättyi melkein kokonaan vuoden 1944 loppuun tultaessa. Britannian ja USA:n tiedustelut alkoivat kerätä tietoa, jota voitaisiin käyttää venäläisiä vastaan tehtävissä ilmahyökkäyksissä. Sotamarsalkka Sir Alan Brooke, joka toimi sota-aikana Britannian yleisesikunnan päällikkönä oli aina suhtautunut pitkin hampain "puoli-aasialaiseen rotuun" joka oli kenties melkein yhtä surkeaa sakkia kuin ne Japanin "pienet keltaiset kääpiöorjat", jotka puolestaan inhoittivat ulkoministeriön päällystöön kuulunutta Sir Alexander Cadogian. Brooke totesi vuonna 1943, että NL:sta tulisi sodan jälkeen "väkisinkin pääuhka". Siksi olisikin tärkeää "pitää Saksa otteessa, kouluttaa sitä ajan kanssa ja antaa se sitten Länsi-Euroopan liittoutuman hoiviin". Näin siitä huolimatta, että touhu olisi vaikeaa "Englannin, Neuvostoliiton ja Amerikan pyhän liiton alaisuudessa". Richard Aldrich panee merkille, että "kuten Harry S. Truman Washingtonissa", myös Brooke ja hänen varamiehensä kenraali Henry Pownall

"riemuitsivat nähdessään [Saksan ja Neuvostoliiton] käyvän raivokkaasti toistensa kimppuun".Vuoden 1944 loppuun mennessä Britannian sotavoimat suunnittelivat hyökkäystä Neuvostoliittoa vastaan; tähän liityi mös Saksan varustautuminen uudelleen sotaa varten. Brittien tiedustelupalvelu oli saanut käsiinsä "huippusalaisia Washingtonissa kiertäviä arvioita siitä, että Neuvostoliitto olisi seuraava vihollinen".

(Aldrich, The Hidden Hand, s.25, 36-,43,48,57)

Toukokuussa 1945 Churchill määräsi, että nuo "Operaatio Uskomattonta" varten tehdyt suunnitelmat oli otettava taas harkintaan. Aldrich kirjoittaa, että Churchillin "asettama tavoite oli Neuvostoliiton eliminointi". Suunnitelmassa, joka julkistettiin vasta vuonna 1999, "kaavailtiin satojen tuhansien britti-ja amerikkalaissotilaiden yllätyshyökkäystä, joilla oli tukenaan 100 000 uudelleenkoulutettua saksalaissotilasta". Samaan aikaan RAF "iskisi Neuvostoliiton kaupunkeihin Pohjois-Euroopan tukikohdista käsin". Myös ydinaseet tulisivat mukaan kuvioihin. Aiemmin Cadogan oli raivonnut kuinka venäläiset "ovat melkeinpä järjettömän epäileväisiä", että vaatii "loputonta kärsivällisyyttä" tulla heidän kanssaan toimeen, "ikään kuin pitäisimme heitä järkevinä ihmisolentoina".

(Aldrich, The Hidden Hand, s.48,57-)

Kommentit (2)

Oho
Seuraa 
Viestejä2004

Suunnilleen vuonna 1918, Toisen maailmansodan aikainen liittolaisuus oli pikemminkin puhdasta poliittista opportunismia, epäpyhä allianssi: Viholliseni vihollinen on ystäväni..... Läntisten johtajien julkiset puheet NL:stä ja Stalinista olivat lähinnä väestölle suunnattua propagnandaa, jolla sille myytiin vähintäänkin vastenmielinen liittolaisuus Bolshevikkien kanssa. Avoimesti suhteet kärjistyivät takaisin enemmän tai vähemmän vihamielisiksi viimeistään 44

Jossain yhteydessä olen lukenut mainintoja siitä kuin Suomen Armeijan Pääesikunta ja mm. eversti Paasonen vuosivat tarkoituksella tietoja amerikkalaisille sodan aikana mm. alkuvuonna 1944. Myöhemmin sodan päätyttyä Paasonen siirtyi USA:han.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat