Seuraa 
Viestejä45973

http://fi.wikipedia.org/wiki/Foucault%27n_heiluri

Tuon artikkelin viimeinen kappale on hyvin mielenkiintoinen. "Heilurin selittämätön käyttäytyminen auringonpimennyksen aikana (kiertymissuunnan on havaittu jopa vaihtuneen) on pohjana gravitaation teorioiden tutkimuksille."

Onko tässä perää? Kuulostaa varsin uskomattomalta. Heiluri vain pyrkii pitämään heilumistasonsa, ja maapallon liikerata ei auringonpimennyksessä muutu mihinkään. Laite on niin yksinkertainen, että on hyvin vaikea uskoa sen toimintaan liittyvän jotain noin selittämätöntä. Onko ilmiöstä tietoa enemmän?

Kommentit (16)

de Selby
Seuraa 
Viestejä1231

http://science.nasa.gov/newhome/headlin ... ug99_1.htm

Täytyy kyllä itsekin lukea tuo jahka ehtii...

"The German rocket scientist Werner von Braun, one of the original rocket team members at NASA's Marshall Space Flight Center, had encouraged Allais to translate one of his pendulum experiments from French into English. Von Braun, it seems, believed the experiment could explain anomalies in some space object trajectories."

Erityisen mielenkiintoista!

Gravity sucks.

de Selby
http://science.nasa.gov/newhome/headlines/ast06aug99_1.htm

Täytyy kyllä itsekin lukea tuo jahka ehtii...
Tuon artikkelin pointti on, että kokeita on tehty, mutta niistä saadut tulokset ovat keskenään ristiriidassa: joskus auringonpimennyksen aikana heilurissa on havaittu anomalia, joskus ei. Viimeinen kattava koe oli ilmeisesti tuo NASA:n 1999 ympäri maailmaa suoritettu mittaus, jonka tuloksia pähkäillään ilmeisesti vieläkin, sillä kokeen lopullisia tuloksia en löytänyt. Seuraavissa artikkeleissa on jonkinlaista pohdintaa:

http://www.eclipse2006.boun.edu.tr/sss/paper01.pdf
http://arxiv.org/ftp/gr-qc/papers/0408/0408023.pdf

Ilmiön syiksi arvellaan seuraavia seikkoja:

1. Seismic disturbances due to increased human activity before and just after an eclipse.
2. Gravitational effects of an increased density air mass spot due to cooling of the upper atmosphere.
3. Tilt due to temperature change of the soil and other atmospheric influences.
4. Tilt due to atmospheric loading.
5. Influence of eclipse induced changes of the geomagnetic field.
6. Instrumental errors.

Todennäköisenä syynä pidetään näiden kaikkien tekijöiden yhteisvaikutusta. Johtopäätöksenä kummassakin artikkelissa todettiin kuitenkin, että täyttä selvyyttä ilmiön syystä ei ole saatu ja lisätutkimuksia tarvitaan. Mielenkiintoinen ilmiö kuitenkin kyseessä.

Jumalauta eikö niitä kokeita olisi voinut tehdä kerralla kunnolla täysin ulkomaailmalta suojatuissa tiloissa?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Varsin kiintoisia teorioita. Tuntuu kyllä silti aika kelvottomalta teorialta, että ihmisten juoksenteleminen tai ilman viileneminen muuttaisi heilurin liikerataa. En ole mitään laskuja asian suhteen tehnyt, mutta äkkiseltään veikkaisin että nuo voivat vaikuttaa korkeintaan muutamia millimetrejä heilurin liikkeeseen. Tuntuu hyvin vaikealta uskoa magneettikentän muutoksiinkaan.

Toisaalta, tiede on siitä hieno keksintö, että se tutkii eikä murehdi sitä tuntuuko joku vaikealta uskoa

Tukholman Tekniska Museetissa on muuten Foucalt'n heiluri. Ihan ulkomuistista sanoisin, että siellä se heilui tasan tarkkaan yhdessä tasossa, eikä tehnyt tuollaista liikettä kuin wikipediassa oleva animaatio osoittaa. Lattiaan oli muistaakseni piirretty suora, jonka yläpuolella se tasan tarkkaan viipotti menemään. Mistähän tässä on kyse? Luulisi kuitenkin maapallon pyörimisliikkeen vaikuttavan myös Ruotsissa..

kuningas
Seuraa 
Viestejä1246

Oliko se Turkissa kun oli pari vuotta sitten täydellinen auringonpimennys? Silloin lähti Suomesta tutkijoita paikanpäälle mittaamaan gravitaatiota. Tuloksia olen odotellut mutta en vielä nähnyt.

Jos oikein käsitin, tutkijat pyrkivät myös selvittämään, alkaako anomalia tarkalleen silloin kun auringonpimennys nähdään. Olikohan tässä sitten juuri ideana tutkia mahdollisen gravitaatioaallon nopeutta?

War doesn't determine who's right but who's left.

There is no such thing as an atheist in a foxhole.

Myös abstraktissa http://adsabs.harvard.edu/abs/2000AGM....17.CT01W on päädytty jonkinnäköiseen ilmankehän paineenvaihteluun Kuun varjon peittäessä Maan pintaa: "We propose a mechanism, based on pressure-modulated air drag, to account for the observed deviations. An eclipse-effect on a Foucault pendulum can then be explained as air drag modulation caused by the atmospheric pressure modulations due to the moon's shadow."

Mielestäni juuri jokin tällainen paineenvaihtelu kuulostaa oikeastaan ainoalta järkevältä syyltä, sillä mittaustulokset ovat niin ristiriitaisia keskenään. Ilmakehä kuitenkin sattuu olemaan sen verran kaoottinen systeemi. Ei kyllä tullut sen enempää perehdyttyä mihinkään koejärjestelyihin, mutta tuo paineenvaihtelu kuulostaisi omasta mielestäni ainakin tärkeimmältä tekijältä (voi tosiaan muitakin tekijöitä olla).

de Selby
Seuraa 
Viestejä1231

De Selbymäiset off topicit:

Juu luonnollisestikin lähettämässäni linkissä ei ole mitään lopullista vastausta esitettyyn kysymykseen. Testejä siis vain tehty, mutta testit osoittavat kuitenkin, että jotain perää väitteessä on. Oireet selvät, sairaus ei.

Ilmeisesti ilmiötä pitäisi testata enemmän. Mutta vaatisi tutkimustiimille oman suihkulentokoneen, jolla seilata ympäri maapalloa pimennysten perässä. Tai sitten sen kokoinen airbussi alle, että heiluri mahtuu koneen ruumaan. Siis pystyasentoon meinaan

Tai: onnistuisikohan jotenkin raahata tuo kuu pidemmäksi aikaa auringon eteen? Saisivat tutkimusdataa kerralla riittävästi. Ja olisi siinä myös jokin pieni positiivinen myötävaikutus taistelulle ilmaston lämpeämistä vastaan...

Gravity sucks.

Auringonpimennyksen yhteydessä tapahtuu kaikenlaista kivaa. 4 olen nähnyt ja jokaisessa löytänyt uuden aiemmin huomaamatta jääneen luonnonilmiön.

Viimeisin oli sellainen valkoisten pintojen värinä juuri ennen alkua ja loppua. Sitä ei voi tallentaa.

Surullisinta on, että valtaosa pimennysmatkaajista keskittyy pimennyksen tallentamiseen, ja siten missaa sen itse asiassa.

Itse käytän pimennyshetkiä ympäristön ja sen hetken tarkkailuun.

Kukin taaplaa tyylillään, mutta puolustuksekseni voin vain todeta että ei nykyhetkeä voi tallettaa. Vain viiruja siitä.

Toivottavasti näkyy seuraava pimennys, se onkin vuosisadan pisin, yli 6 minuuttia pimennysaika parhaimmillaan.

Sinä aikana ehtii huomioida aika paljon. Videokamera pyörimään taustalle, ja pyrkimys havaita nykyhetkeä niin hyvin kuin mahdollista. Siinä friikkiharrastukseni.

Hyvä puoli on se, ettei tarvitse itse pähkäillä minne ja milloin matkustelee, sillä maailmankaikkeus päättää ajankohdan ja vaihtoehdot puolestasi (pimennyslinjat).

Vaikuttavin ilmiö mitä olen nähnyt. Saa hepuloimaan.

de Selby
Seuraa 
Viestejä1231

En vieläkään ole ehtinyt lukea kaikkia linkkejä. Mutta mitäpäs se estää imhoilemasta

Tuo ilmanpaineen vaihtelun aiheuttama muutos heilurin liikkeessä ei suoralta kädeltä vakuuta. Siis kurjalla maalaisjärjellä ajatellen.

En ihan tarkkaan tiedä kuinka paljon täydellisen auringonpimennyksen aikana ilmanpaine tippuu, mutta se tosiaankin tippuu. Ehkä joitain kymmeniä millibaareja, eli vaikutus olisi joitakin prosentteja normaalista ilmanpaineesta. Vastaavia paineen vaihteluita tapahtuu luonnostaan muutenkin, joskaan ei yhtä nopeina muutoksina (viisi millibaaria tunnissa on kova vauhti).

Ilmanpaineen muutos tuskin vaikuttaa sen vertaa heiluriin sitäkään kautta, että täydellisen pimennyksen alueella lämpötila laskee valon sieltä puuttuessa (vrt. edellä mainittu "atmospheric pressure modulations due to the moon's shadow" kappale). En ehkä tavoittanut tuon kappaleen pointtia, mutta voisi kuvitella että ilmanpaineen vaihtelun vaikutus sääilmiönä heiluriin olisi jo huomattu, mikäli sellaista selvästi olisi.

Ilmanpaineen lasku auringonpimennyksen aikana on siis seurausta kuun ja auringon yhteisen, normaalia suuremman gravitaatiovaikutuksen aiheuttamasta ilmakehän "vuorovesi-ilmiöstä". Heiluriin kaikella maalaisjärjellä vaikuttaa nimenomaan muutokset gravitaatiossa. Samat gravitaation muutokset toki näkyvät myös ilmakehässä ja varmaankin samassa suhteessa. Tuntuu vain kummalliselta, että gravitaation muutos ilmakehän paineeseen aiheuttaisi välillisesti heiluriin jotain merkittävämpää kuin gravitaation muutos suoraan.

Gravity sucks.

Jos auringonpimennys aiheuttaa muutoksen gravitaatiovoimiin, niiden on heilurin tapauksessa oltava vaakasuuntaisia komponentteja. Pystysuunnassa vaihtelu voi vaikuttaa vain heilurin nopeuteen. Jos painovoima todellakin välitty gravitonien kautta ja ne etenevät kuin fotonit saattaa kuulla olla jonkinasteinen peittovaikutus auringosta tuleviin gravitoneihin. Tuskin mainituissa heilurikokeissa auringonpimennys on sattunut suoraan yläpuolella vaan todennäköisesti jossain kulmassa horisontin ja zenitin välillä. Tällöin suhteellisen äkillinen ja hyvin pienikin gravitaation muutos sivusuunnassa aiheuttaisi heiluriin tällaista heilahdustason vaihtelua. Tähän vaikuttaisi aurongon korkeus horisontista ja tuo omat variaationsa tapahtumaan. Mutta jos kuu aiheuttaa auringosta tuleviin gravitoneihin peittovaikutuksen luulisi tämän olevan mitattavissa jollain muullakin laitteella kuin Foucalt'n heilurilla.

Jos kuu jotenkin suojaisi maata auringosta tulevilta gravitoneilta, niin eikö samoin voisi kuvitella, että heiluri liikkuu päivällä eri tavalla kuin yöllä, jolloin maapallo on heilurin ja auringon välillä?

Kuten Pekka Routalempi sanoisi, hyvin jännittävää..

Jonir
Jos kuu jotenkin suojaisi maata auringosta tulevilta gravitoneilta, niin eikö samoin voisi kuvitella, että heiluri liikkuu päivällä eri tavalla kuin yöllä, jolloin maapallo on heilurin ja auringon välillä?
Hyvinkin mahdollista mutta vielä vaikeampi mitata koska vuorokautinen vaihtelu on aivan eri kuin muutaman minuutin muutos. Toisaalta aurinko vaikuttaa gravitaatioon vastakkaiseen suuntaan yöllä ja päivällä ja kompensoi mahdollista maan itsensä aiheuttamaa peittovaikutusta jos nyt sellaista on. Koska Foucalt'n heilurissa on havaittu todistettavasti outoa käyttäytymistä auringonpimennyksen aikana niin oma näkemykseni on että aiheuttajana on muutokset gravitaatiossa eikä suinkaan ilmanpaineessa.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä35916

Jos massa todella jotenkin varjostaisi painovoimaa, kappaleet varjostaisivat myös omaa painovoimaansa. Esimerkiksi Maan pinnalla ei vaikuttaisi planeetan ytimen massa. Tuo johtaisi armottomaan ristiriitaan taivaankappaleiden ominaisuuksien ja tunnetun taivaanmekaniikan kanssa.

Neutroni
Jos massa todella jotenkin varjostaisi painovoimaa, kappaleet varjostaisivat myös omaa painovoimaansa. Esimerkiksi Maan pinnalla ei vaikuttaisi planeetan ytimen massa. Tuo johtaisi armottomaan ristiriitaan taivaankappaleiden ominaisuuksien ja tunnetun taivaanmekaniikan kanssa.Ei välttämättä. Jos gravitoni etenee lähes tyhjiössä eri vauhtia kuin kuun kaltaisessa tiheässä aineessa voi kyseinen anomaliteetti johtua juuri siitä, että kuu tulee äkillisesti auringon ja heilurin välille.

Maan pinnalla vaikuttaa planeetan ytimen massa, mutta se vaikutus tulee eri tahtia kuin taivaankappaleiden välinen vaikutus, johtuen erilaisesta väliaineesta.

Kyseessä on kuitenkin aivan eri mittaluokka ajan suhteen.

Edit:

Onkohan auringonpimennysten aikana tehty tarkempaa mittausta ilmakehän ja yläilmakehän magneettisuudesta? Luulisi silläkin olevan vaikutusta jos auringossa on sopivasti ollut reikä koronassa, josta on päässyt purkautumaan normaalia enemmän aurinkotuulta ja kuu on sopivasti tullut häiritsemään virtausta muutaman minuutin ajaksi.

Pitää varmaan seuraavan auringonpimennyksen aikana tehdä itse tutkimusta, jos vaikka revontulia pystyisi havaitsemaan kuun transitiovaiheessa.

Vanhoissa auroras now:n magnetometridatoissa ei näy mitään normaalista poikkeavia piikkejä, mutta näistä on julkisesti saatavilla vain 15min resoluutiolla olevat palkit, joten se syö lyhytaikaiset anomaliteetit kokonaan.

Neutroni
Jos massa todella jotenkin varjostaisi painovoimaa, kappaleet varjostaisivat myös omaa painovoimaansa. Esimerkiksi Maan pinnalla ei vaikuttaisi planeetan ytimen massa. Tuo johtaisi armottomaan ristiriitaan taivaankappaleiden ominaisuuksien ja tunnetun taivaanmekaniikan kanssa.

Tarkoitin jonkinasteista varjostusta eli massa hieman vaimentaa gravitonien etenemistä. Ei tietenkään hajuakaan miten se olisi mahdollista. Tuo heilurimysteeri kuitenkin osoittaa, että jotenkin kuu vaikuttaa auringosta tuleviin gravitoneihin. Magneettiset häiriöt voisi tietenkin olla toinen selitys ilmiölle mutta luulisi sellaiset tulleen havaituksi.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat