Seuraa 
Viestejä45973

Roskia viedessäni tapasin luonnontieteistä kiinnostuneen Hyvin Nuoren Naapurini. Keskustellessamme maailman asioiden tilasta tuli HNN esittäneeksi jälleen kerran kysymyksen, johon en osannut vastata.

"Minne madot menevät talvella?"

Sen verran stadilaisfriiduksin tietää, että eivät ne etelään lennä. Mutta mitäs sitten? Kuolevat kaikki ja uusi sukupolvi kuoriutuu keväällä talvehtineista munista? Ryömivät routarajan alle ja tukehtuvat? Ei kai ne nuku talviunta tai horrosta kuten kyyt valtavina solmuina joissain onkaloissa?

Auttakee

Mummoa

  • ylös 2
  • alas 0

Kommentit (8)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kyllä ne mun tietääkseni menee juurikin sinne routarajan alle talveksi.

PS: Eivät tukehtune kuitenkaan

Nooria naurattaa, mutta ihan vakavasti tuotakin mietin.

Mitenkäs siellä routarajjn alla on riittävästi happea vai hibernoituuko madot jollain lailla, niin että niiden hapen- ja energiantarve minimoituu.

Alan kohta pelätä tätä nuorluonnonystävää. Kysyy niin monimutkaisia, että menee nuttura takkuun pähkäillessä

Mummo
odottaen lisätietoja

Njahas, jahas, googlettamalla löytyi seuraavaa:

When temperatures drop or soils get too warm or dry, worms know what to do. If it starts getting chilly, many kinds of worms tunnel deep into the soil before it freezes. Worms "migrate" downward, burrowing deeper to get past the frost. Sometimes they dig six feet deep! There they stay in their burrows, prisoners below soil frozen hard as rock and topped by ice and snow. They coil into a slime-coated ball and go into a sleep-like state called estivation, which is similar to hibernation for bears. (The mucous, or slime, keeps the worms from drying out.) Worms will survive in frozen or dry soils by estivation until conditions improve.

Elikkä tosiaan kaivautuvat ja sitten horrostavat jonkinlaisessa talvipesässä. Hapenkulutus ei varmaan noin kylmissä oloissa muodostu ongelmaksi elintoimintojen hidastuessa.

Edit: linkkiä jopa: http://www.learner.org/jnorth/fall1999/ ... 02299.html

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

Ei se routaraja ole mikään vesiraja. Siellähän ne ovat vesirajan ja routarajan välissä. Sitäpaitsi minusta tuntuu, että routakin on suurelta osin nollan asteen tuntumassa. Ainakin sulan rajalla. Lierot pysyvät hengissä varmasti (mutua) useita asteita pakkasen puolellekin.

Empiiriseen tutkimukseen on hyvä konsti. Talvella tehdään tietöitä koskemattomaan peltoon. Sinne vaan mummo helmikuussa suurennuslasin kanssa heti kun kone on pyyhkäissyt tavaraa kasalle. Ehjässä leikkauspinnassa näkyy koko totuus. Ja ennustaisin aika lähellä maan pintaa olevaksi lieroja sykkyrällä.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Aaah kiitokset tiedoista, jo helpotti.

Luultavasti HNN ei seuraavalla kerralla tavatessamme enää muista koko onkelmaa (kysyy tietysti jotain uutta hankalaa!). Voi kun oppis täsmäkuukeloimaan, ei tarttis aina täällä kysellä!

Mummo
joka voi nyt nukkua yönsä rauhassa

Mummo
Nooria naurattaa, mutta ihan vakavasti tuotakin mietin.

Nauratti lähinnä se mielikuva niistä valtavista käärmesolmuista, ei niinkään kysymys.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat