Seuraa 
Viestejä14900

Näpertelin seuraavanlaisen mittalaitteen:

20 mm PVC-putkelle käämin kolme samanlaista käämiä 1 mm kuparilangasta. Kierrosmäärä 8, käämien etäisyys 150 mm.

Käämit kytkin sarjaan. Kokonaisinduktanssi 4,5 uH. Rinnalle kytkin 1 nF kondensaattorin, jolloin resonanssitaajuus on jossain 2 MHz tienoilla. Taajuus ei ole kovin tärkeä.

Generaattorista, jonka lähtöimpedanssi on 50 ohm, kytkin signaalin 68 pF kondensaattorilla piiriin. Edelleen kytkin diodin tasasuuntaajaksi ja 1nF kondensaattorin suodattimeksi. Näyttölaitteena oli oskilloskooppi, tuloimpedanssi 1 Mohm. Aikavakioksi tuosta saa 1 ms.

Ritsan ammuksena käytin messinkiholkkia, pituus n. 20 mm ja halkaisija n. 10 mm. Generaattorin taajuuden säädin niin, että resonanssipiirin jännite oli maksimissaan, kun ammus oli käämin kohdalla.

Koelaukauksen suoritin painovoimalla, eli putki pystysuorassa. Lähtökorkeus oli suunnilleen 20 mm ylimmän käämin yläpuolella. Kuvassa 1 on kolme koetta samoilla asetuksilla.

http://www.aijaa.com/v.php?i=3785722.png

Tämän jälkeen hankin ompelutarvikeliikkeestä kumipunosta, halkaisijaltaan n. 2 mm. Kumin vedin kaksikertaisena läpi putkesta. Sattumanvaraisella jännityksellä ammuin projektiilin putken läpi; lähtöpiste edelleen 20 mm ennen ensimmäistä käämiä:

http://www.aijaa.com/v.php?i=3785728.png

Ammuksen pysäyttämiseen käytin Ilkka Remeksen kirjaa Ruttokellot, joka ei kuitenkaan näy kuvassa.

Kuvasta huomaa, että suotokondensaattori on liian suuri, sillä pulssit ovat selvästi alipäästön vääristämät. Nopeus ei ole kovin kaksinen, pitää varmaankin hankkia lennokinmoottoriin tarkoitettua kumia.

Samaa mittausperiaatetta voisi ehkä käyttää pyssynluodin nopeuden mittaamiseen, kunhan resonanssipiirin taajuus on riittävän suuri ja muutenkin laitteen nousuaika on riittävän pieni.

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

Kommentit (1)

vihertaapero
Seuraa 
Viestejä6081

Aika mainio idea. Tällaista pohdin että voisiko tuon sarjaan kytketyt käämit kytkeä suoraan oskilloskooppiin kiinni ilman mitään konkkia? Tällöinhän metallimutikan ohilento aiheuttaisi pelkän ohilennon kestävän häiriön?

edit: Ei tällainen taida kuitenkaan lyijyluodilla toimia? Toinen, ideaanne mukaillen, oleva mahdollisuus olisi käyttää rinnan kytkettyjä valokennoja, virtalähdettä ja oskilloskooppia joilla sitten mitata kahden jännitepiikin välinen ero. Jos anturit olisivat metrin päässä toisistaan, olisi piikkien välinen ero helppo muuntaa metriä sekunneiksi vaikka päissään laskien.

Konsta: ...joten jäähdytysvesi on varmasti erittäin korkeaktiivista.
Brainwashed: En tosiaankaan pidä itseäni minään asiantuntijana...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat