Seuraa 
Viestejä1667

Sain tuossa kodeiinia leikkauksen jälkihoitoon. Aika miellyttävä aine pakko sanoa. Poistaa kaikki kehotuntemukset ja vie suoraan syvään meditaation rauhaan. En olisi voinut kuvitella mikään ulkoinen asia olisi lääkityksen aika voinut häiritä mieltäni millään tavalla. Silti mieli pysyi kirkkaana.

Joten miksi opiaattien käyttö mielenterveydessä taitaa olla tabu? Betsot vain turruttavat ja tekevät tyhmäksi ja ssri:t toimivat ehkä joskus aikojen päästä joillain onnekkailla. Opiaatti taas poistaa kaikki ongelmat heti ja mahdollisesti auttaa kohtaamaan ongelmia rentoutuneessa mielentilassa, jättäen jo kerta annoksesta rennomman olon? Johtuuko tämä nyt taas kerran siitä, että opiaatteilla ei voi tehdä bisnestä? Vai siitä, että ihmiset eivät osaa meditoida, eivät huomaa tässä piilevää potentiaalia?

Every man is guilty of all the good he did not do. (http://www.youtube.com/watch?v=xaTKDMYOBOU)-Voltaire

Sivut

Kommentit (29)

o
Sain tuossa kodeiinia leikkauksen jälkihoitoon. Aika miellyttävä aine pakko sanoa. Poistaa kaikki kehotuntemukset ja vie suoraan syvään meditaation rauhaan. En olisi voinut kuvitella mikään ulkoinen asia olisi lääkityksen aika voinut häiritä mieltäni millään tavalla. Silti mieli pysyi kirkkaana.

Joten miksi opiaattien käyttö mielenterveydessä taitaa olla tabu? Betsot vain turruttavat ja tekevät tyhmäksi ja ssri:t toimivat ehkä joskus aikojen päästä joillain onnekkailla. Opiaatti taas poistaa kaikki ongelmat heti ja mahdollisesti auttaa kohtaamaan ongelmia rentoutuneessa mielentilassa, jättäen jo kerta annoksesta rennomman olon? Johtuuko tämä nyt taas kerran siitä, että opiaatteilla ei voi tehdä bisnestä? Vai siitä, että ihmiset eivät osaa meditoida, eivät huomaa tässä piilevää potentiaalia?
Kuinkahan mojovan annostuksen sait? Itse sain välilevyn takia Ardinexia, 30mg kodeiinia. Kyllähän se tilat aikaansaa.

Enkä tietenkään tiedä, kuinka paljon nautit, mutta ei se mieltä niin kovin kirkkaana yleensä pidä. Se vie usein voimakkaina annoksina lähes euforiseen tilaan, jossa mieli keskittyy vain itse tilaan.

Opiaateilla tehdään hyvin rankkaa bisnestä. Opiaateista tuleva raha on yksistään syy siihen, että esimerkiksi kannabista ei käytetä lääkkeenä kovinkaan monessa maassa, vaikka se on osoittautunut hyvin potentiaaliseksi substanssiksi. Opiaatit myös kehittävät melko nopeasti fyysisen riippuvuuden. Samalla ne myös hyvin usein aiheuttavat sivuoireita, joillakin pelkästään reseptikäytöllä, toisilla viimeistään liikakäytön yhteydessä. Itse olen nuoruusvuosinani esimerkiksi oksentanu verta kodeiinin nauttimisesta. Käytin kerran, 8 Ardinexia otin, eli 240mg kodeiinia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Finlandes
Seuraa 
Viestejä1399
o
Sain tuossa kodeiinia leikkauksen jälkihoitoon. Aika miellyttävä aine pakko sanoa.

Yksilöllistä. Minulla pienikin kodeiinimäärä saa aikaan voimakasta pahoinvointia, huimausta, heikotusta...

No, ainakaan minusta ei saa opiaattinarkkaria tekemälläkään.

o
Joten miksi opiaattien käyttö mielenterveydessä taitaa olla tabu? Betsot vain turruttavat ja tekevät tyhmäksi ja ssri:t toimivat ehkä joskus aikojen päästä joillain onnekkailla.Oma lääkärini sanoi, että opiaatteja käyttäessä kehittyy toleranssi, jolloin annostusta on pitkäkestoisessa hoidossa lisättävä tietyn väliajoin. Tämän takia sitä ei esim. haluta antaa masennuksen hoitamiseen.

Leary
Se vie usein voimakkaina annoksina lähes euforiseen tilaan, jossa mieli keskittyy vain itse tilaan.Lukemani mukaan olen päätynyt vähän samanlaisiin käsityksiin noista 'kovemmista' huumeista. Ei se mitään meditointia ole, vaan opiaattien lamaavaa vaikutusta, jota voi verrata esim. alkoholihumalaan... kaiketi silti alkoholia voimakkaammin mielihyvää synnyttävää?

o
Seuraa 
Viestejä1667

Opiaatti keskustelua, kuten kaikkea päihdekeskustelua, tuntuu pahasti värittävän muutamat epälogiikat. Oletuksena on, että jos jokin hyvää ihmiset ovat liian tyhmiä osatakseen kontrolloida sitä ja yksittäisistä käyttö kerroista ei voi olla mitään hyötyä, aine voi olla sallittu vain jos sitä voi käyttää 24/7 vaarantamatta henkeään. Pahin kaikista perussuomalainen: överit on parempi kuin vajarit. Mutta se, että kulttuurimme on päihtymyshakuinen(=itsetuhoinen) ei liitty mitenkään itse aineisiin.

En nyt olettaisikaan, että betsot suoraan vaihdetaan vain opiaattipakettiin. Vaikkakin saattaisi olla, että siitä seuraisi ympäristölle vähemmän haittoja ja kouluammuskeluja. Rakentavaa olisi esim. terapian yhteydessä rentouttaa keho miedolla annoksella, jolloin kehon jännitykset ja torjunnat eivät ole esteenä asioiden käsittelyssä.

Käytin siis meditatiivisen tilan saavuttamiseen puolikkaan, eli n. 8mg. Todennäköisesti jopa kahvi estäisi rentoutumasta sen vaikutukselle. Jos ei osaa antautua miedoille annoksille niin jää paljosta paitsi ja on varmaan muutenkin aika jäykkis. Viikottaiselta kerta-annoksella toleranssi ei käsittääkseni kasva, joten huomattavasti saunakaljaa mielummin nauttisin viikottain tuon 8mg. Noista liuottimista, kun pää menee niin epämukavan sekaisin ja taitavat olla toksisempiakin keholle.

Mutta takaisin asiaan. Eli näiden tuotteiden vertailu mielenterveyden apuna. Opiaattien ongelmien esiin tuonti ei mitenkään vertaa sitä näihin kahteen muuhun ongelmalliseen tuotteeseen.

Every man is guilty of all the good he did not do. (http://www.youtube.com/watch?v=xaTKDMYOBOU)-Voltaire

Sain syksyllä reseptit Ketorinille, Panacodille ja Tramalille leikkauksen jälkihoitoon. Leikkauksen aiheuttama kipu oli todella voimakas, mutta Tramalilla tai Panacodilla ei ollut mitään vaikutusta siihen. Ketorineja syömällä kipu kuitenkin onneksi lähti ja seurauksena haltuuni jäi suuri kasa käyttämättä jääneitä Panacodeja ja Tramaleja. Pari viikkoa kivun laantumisesta ja Ketorinin lopettamisesta päätin ihan mielenkiinnosta kokeilla hallussani olevien laillisten huumeiden vaikutuksia:

Tramal (sisältää pelkkää tramadolia) parantaa jo pienillä annoksilla (50mg) mielialaa ja 150mg aikaansaa jo euforiaa. Lisäksi vaikutuksina on puheliaisuus ja yleinen aktiivisuuden nousu. Tramal-päissään mikä tahansa tekeminen tuntuu mukavalta ja aikaansaa mielihyvää. Erityisen jees on mm. luennolla istuminen, sängyssä makaaminen ja TV:n katselu ja oikeastaan kaikki muukin. Vaikutus kestää 12 tuntia ja niiden loputtuakin jälkivaikutuksena on iloinen fiilis ainakin seuraavan päivän ajan.

Panacodin (500mg parasetamolia, 30mg kodeiinia) sisältämän kodeiinin vaikutukset ovat samankaltaisia, mutta se turruttaa mielen ja aiheuttaa uneliaisuutta. Toisin kuin Tramalin kanssa, kodeiinipäissään ei tee mieli tehdä mitään. Olo on kuitenkin rauhallinen jo 60mg kodeiiniannoksella ja 120mg aikaansaa euforiaa. Vaikutus kestää vain 4-6 tuntia.

Tramadoli luetaan opioidiksi, sillä sen metaboliatuote sitoutuu myy-opioidireseptoreihin (kuten myös mm. kodeiinista metabolisoituva morfiini). Ennen metabolisoitumistaan sen vaikutusmekanismi on kuitenkin osin SSRI-lääkkeiden kaltainen, sillä se inhiboi serotoniinin ja noradrenaliinin takaisinottoa. Veikkaisin, että tämä on syynä siihen, että tramadoli ainakin meikäläisellä potkii paremmin kuin kodeiini. Mulla on nimittäin aikoinaan diagnosoitu ahdistushäiriö ja epäilisin kärsiväni myös kaamosmasennuksesta, sillä oireet ainakin ovat varsin selvät. Jo 50mg tramadolia tekee olon kesäiseksi.

En ole kokeillut SSRI-lääkkeitä, mutta mielestäni tramadolissa yhdistyy niiden ja opiaattien hyvät puolet.

Ongelma molempien lääkkeiden kanssa on kuitenkin se, että päivittäisessä käytössä toleranssi kasvaa varsin nopeasti. Kodeiinin vaikutus on tosiaan maksimissaan se 6 tuntia, eikä se siksi mielestäni sovellu lääkkeenä ahdistukseen tai masennukseen, vaikka kertashotteina hauskaa ainetta onkin. Sen vaikutus on lisäksi lähinnä turruttava. Tramadoli sen sijaan saa aikaan todella kaikin puolin hyvän ja aktiivisen olon ja vaikutus on pitkäaikainen. Sitä onkin tietääkseni tutkittu myös masennuksen hoidossa. Kummassakin lääkkeessä tulisi pitää vähintään 2-3 päivän tauko aina käytön jälkeen, jotta toleranssilta vältyttäisiin. Tämä on ainakin omalla kohdallani toiminut.

Leary
Itse olen nuoruusvuosinani esimerkiksi oksentanu verta kodeiinin nauttimisesta. Käytin kerran, 8 Ardinexia otin, eli 240mg kodeiinia.Epäilisin tämän johtuneen Ardinexin sisältämästä ibuprofeenista (200mg/pilleri). Vaikkei 1600mg mikään hullu annos olekaan, niin jos sulla on jotain mahahaavaa tms. aiemmin ollut, niin kerta-annoksena toi saattaa riittää sen avaamiseen. Kodeiinista on johtunut korkeintaan oksennusreaktio.

Kodeiinissahan vaarana on lähinnä hyvin suurien annoksien (riippuu toleranssista) aikaansaama hengityslama (keskushermoston hengitysrefleksi häviää), joka yhdistettynä tajuttomuuteen johtaa kuolemaan. Tästä selviää, jos pysyy hereillä ja ylläpitää hengitystä tietoisesti vaikutusten loppumiseen saakka. Käytännössä se on kuitenkin vaikeaa, sillä hengityslamaa aiheuttavat kodeiiniannokset aikaansaavat myös tajuttomuuden.

Parasetamolin yliannostus voi aiheuttaa maksan konjugaatiokapasiteetin kyllästymisen siten että suuri osa siitä metaboloituu oksidatiivisesti. Jos näin glutationi varastot tyhjentyvät, nämä parasetamolin metaboliatuotteet muodostavat palautumattomia sidoksia maksan makromolekyylien kanssa. Maksavaurion kliiniset oireet voivat ilmaantua muutaman päivän kuluttua, ellei vastalääkehoitoa aloiteta nopeasti.

Toksisuus: 5 g 24 tunnin aikana 3,5-vuotiaalle, 15-20 g aikuiselle ja 10 g alkoholistille aiheuttivat kuolemaan johtaneen intoksikaation. Toksinen annos lapsille yli 120mg/kg, toksinen annos aikuisille 140mg/kg. Nälkiintyminen, dehydraatio, lääkkeen yhteiskäyttö entsyymejä indusoivien lääkkeiden kanssa (antiepilepti prometatsiini jne) sekä krooninen runsas alkoholin käyttö ovat riskitekijöitä, jolloin pienikin yliannostus voi aiheuttaa merkittävän maksavaurion. Jopa vähän aikaa kestänyt `terapeuttinen` yliannostus on johtanut vakavaan myrkytykseen annosvälillä 6 g / 24 tuntia viikon ajan – 20 g 2-3 päivän aikana.

fenomenologi
Parasetamolin yliannostus voi aiheuttaa maksan konjugaatiokapasiteetin kyllästymisen siten että suuri osa siitä metaboloituu oksidatiivisesti. Jos näin glutationi varastot tyhjentyvät, nämä parasetamolin metaboliatuotteet muodostavat palautumattomia sidoksia maksan makromolekyylien kanssa. Maksavaurion kliiniset oireet voivat ilmaantua muutaman päivän kuluttua, ellei vastalääkehoitoa aloiteta nopeasti.

Toksisuus: 5 g 24 tunnin aikana 3,5-vuotiaalle, 15-20 g aikuiselle ja 10 g alkoholistille aiheuttivat kuolemaan johtaneen intoksikaation. Toksinen annos lapsille yli 120mg/kg, toksinen annos aikuisille 140mg/kg. Nälkiintyminen, dehydraatio, lääkkeen yhteiskäyttö entsyymejä indusoivien lääkkeiden kanssa (antiepilepti prometatsiini jne) sekä krooninen runsas alkoholin käyttö ovat riskitekijöitä, jolloin pienikin yliannostus voi aiheuttaa merkittävän maksavaurion. Jopa vähän aikaa kestänyt `terapeuttinen` yliannostus on johtanut vakavaan myrkytykseen annosvälillä 6 g / 24 tuntia viikon ajan – 20 g 2-3 päivän aikana.
Pitikin kirjoittaa tästä jo eilen, mutta väsytti liikaa. Kodeiinia käytetään kipulääkkeissä usein vain sivuaineena päävaikuttajan ollessa parasetamoli tai ibuprofeeni. Parasetamoli on tosiaan suurilla annoksilla maksatoksista ja lisäksi oireet maksan hajoamisesta tulevat vasta kun on liian myöhäistä. Suuri osa kuolemaankin johtaneista maksavaurioista johtuu parasetamolin yliannostuksesta! Parasetamoli on kuitenkin helppo erotella kodeiinista pelkän veden ja suodatinpaperin avulla käyttäen hyväksi näiden kahden aineen välistä suurta vesiliukoisuuseroa. Ibuprofeenin haittoja on lähinnä ruoansulatuskanavan ärsytys ja mahdollinen mahahaava.

Leary

Itse sain välilevyn takia Ardinexia, 30mg kodeiinia. Kyllähän se tilat aikaansaa.
Kerra multa murtu selkä kahesta kohtaa ja välilevy litisty enkä saannu mitää lääkkeitä jos placeboo ei lasketa lääkkeeks.

o
Oletuksena on, että jos jokin hyvää ihmiset ovat liian tyhmiä osatakseen kontrolloida sitä ja yksittäisistä käyttö kerroista ei voi olla mitään hyötyä, aine voi olla sallittu vain jos sitä voi käyttää 24/7 vaarantamatta henkeään. Mutta se, että kulttuurimme on päihtymyshakuinen(=itsetuhoinen) ei liitty mitenkään itse aineisiin.Ei liitykään, mutta tekijä vaikuttaa sosiaalisena ilmiönä, jolloin asiaan ei suhtauduta puhtaan loogisesti. Valitettavasti sen todistaminen, että osaa juoda sivistyneesti, on suomessa hyvin vaikeaa. Jos kerrot tuttavaporukassa juomatapojesi olevan tuollaisia, on hyvin todennäköistä, että sinulle nauretaan tai sinua pidetään elitistinä. Ihmisten on jopa helpompaa ajatella, että henkilö on absolutisti kuin vain vähän juova.

Mutta takaisin asiaan. Eli näiden tuotteiden vertailu mielenterveyden apuna.Ehkä psykoterapeutit, psykologit ja psykiatrit vierastavat tuollaista sen takia, että se olisi kuin paluuta 100-vuotta sitten käytettyihin metodeihin, joissa ruumiillisen hyvinvoinnin käsitettiin suuri osa henkistä hyvinvointia, mitä se saattaa edelleenkin olla. En halua tehdä mitään jakoa. Aikanaan on kuitenkin haluttu erottaa psykologia lääketieteestä, mistä syystä varmaan halutaan kantaa itsenäisyyden lippua jatkossakin.

Korpi
Tästä selviää, jos pysyy hereillä ja ylläpitää hengitystä tietoisesti vaikutusten loppumiseen saakka. Käytännössä se on kuitenkin vaikeaa, sillä hengityslamaa aiheuttavat kodeiiniannokset aikaansaavat myös tajuttomuuden.Teoriassa ehkä, mutta käytännössä tuo hengittäminen lienee samaa kuin käskeä sammumispisteessä olevaa ihmistä kävellä 5km matkan kotia.

o
Mutta takaisin asiaan. Eli näiden tuotteiden vertailu mielenterveyden apuna.Ihmisen saa rentoutumaan helpomminkin kuin opiaatteja syöttämällä ja mielenterveysongelmiin on varmasti toimivampiakin lääkkeitä. Muiden huonojen puolien lisäksi opiaatit eivät juuri aktivoi tekemään mitään niiden ongelmien taustalla oleville asioille. Potentiaalia niissä kuitenkin saattaa olla, kuten jo edellä mainitsemani tramadolin kohdalla.

Aikoinaanhan psykoterapiassa kokeiltiin mm. psykedeelisten aineiden käyttöä itsetutkiskelun tukena. Samojen aineiden viihdekäytön vuoksi niiden käyttö ja tutkimus kuitenkin kiellettiin. Omituisinta minusta on se, että oopiumjohdannaisia ja kaiken maailman synteettisiä kemikaaleja saa levittää ja käyttää lääkkeenä, mutta psykedeelejä ei saa edes tutkia! Mistä tämä raja on peräisin, kuka sen on vetänyt ja ketä hyödyttää se, että vain joidenkin aineiden mahdollisuuksia voidaan selvittää?

Vastaus alkuperäiseen kysymykseen. Opiaatit aiheuttavat suurimmalle osalle käyttäjistä voimakkaan riippuvuuden. Siksi niillä voi tehdä rahaa, koska tarve tulee välttämättömäksi ja niitä hankitaan vaikka rikoksia tekemällä. Pelkästään siksi niiden käyttö esimeriksi masennuksen hoitoon on huono ratkaisu.
Masennushan on hyvin tavallista kaikilla ajoittain. Jos aivojen kemiaa aletaan hoitaa kemikaaleilla, tuloksena voi olla masennuksen paheneminen.

En kyllä ymmärrä miten ssri-lääkkeitä voi millään tapaa rinnastaa bentsoihin tai opiaatteihin. Noille on kaikille aivan eri käyttöaiheet.

Näköjään ketjun aloittajalla on sellainen mielipide, että masennus johtuu mielihyvän puutteesta ja jos mielihyvää aiheutetaan kemiallisesti, masennus parantuu.

Ssri-lääkkeet eivät aiheuta euforiaa eikä se ole tarkoituksenakaan masennuksen hoidossa vaikka muutamissa maissa hoidetaankin poikkeuksellisesti lääkeresistenttiä masennusta ketamiinin kerta-annoksella jolla aiheutetaan potilaalle kehon ulkopuolinen kokemus.

Bentsoja taas käytetään ahdistukseen, ei masennukseen. Jos ei tiedä mitä ahdistus on, on turha lähteä selittämään opiaattien käytöstä sen hoitoon.

Ssri-lääkkeisiin ei kehity merkittävää resistanssia, bentsoihin ja opiaatteihin taas tulee. Pitkäaikainen opiaattihoito ei ole mahdollista ja sekavuustilan takia ei todellakaan toivottavaa.

90-luvulla käytin jotain yskänlääkettä jossa oli kodeiinia, enkä ollut koskaan sitä ennen nukkunut niin pehmoisesti ja helposti kuin lääkettä nautittuani. Nykyään sitä ei kaiketi enää valmistetakaan.

Mutta annas olla kun muutama vuosi sitten sain hammassärkyyn Panacodia. Jos otin sitä aamusella, sain juosta oksentamassa useampaan kertaan. Yöksi otettuna sain sentään aika hyvät yöunet.

Kovin masennusta tai ahdistusta hellittäväksi en sanoisi tilannetta jossa kykitään pää vessanpöntössä tai maataan sängyssä kanttuvei. Lyhentäähän nukkuminen tietenkin masenteluun ja ahdisteluun käytettyä aikaa, mutta mikä pointti koko elämässä on ylipäätään jos ei voi tehdä mitään muuta kuin nukkua...

Masentuneen ihmisen rauhoittamista umpitotaaliseen tööt-tilaan en siis erikoisemmin kannata. Ahdistuksessa sensijaan olisi ehkä hyvä välillä ennemmin ottaa taju kankaalle kuin jäädä märehtimään kamaluuksia.

Mutta mitä tulee SSRI-lääkkeisiin ja euforiaan, niin seuraamassani tapauksessa tuikitavallinen sitalopraami on vaikuttanut tekevän ihmisestä hyväntuulisen ja energisen, toisin kuin mitä hän oli ennen lääkityksen aloittamista (jatkuvasti ärtynyt ja tuon tuostakin raivokohtauksia saamassa). Vaikea tietysti sanoa onko minun silmissäni "euforiselta" vaikuttava ihminen varsinaisesti euforinen, vai onko sittenkin hänen normaali luonteensa että potkua ja virtaa löytyy. Se normaali luonnehan saattoi olla vuosia jatkuvan kireyden ja kiukkuisuuden alle kätkeytyneenä?

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat