Seuraa 
Viestejä1698

Sain tuossa kodeiinia leikkauksen jälkihoitoon. Aika miellyttävä aine pakko sanoa. Poistaa kaikki kehotuntemukset ja vie suoraan syvään meditaation rauhaan. En olisi voinut kuvitella mikään ulkoinen asia olisi lääkityksen aika voinut häiritä mieltäni millään tavalla. Silti mieli pysyi kirkkaana.

Joten miksi opiaattien käyttö mielenterveydessä taitaa olla tabu? Betsot vain turruttavat ja tekevät tyhmäksi ja ssri:t toimivat ehkä joskus aikojen päästä joillain onnekkailla. Opiaatti taas poistaa kaikki ongelmat heti ja mahdollisesti auttaa kohtaamaan ongelmia rentoutuneessa mielentilassa, jättäen jo kerta annoksesta rennomman olon? Johtuuko tämä nyt taas kerran siitä, että opiaatteilla ei voi tehdä bisnestä? Vai siitä, että ihmiset eivät osaa meditoida, eivät huomaa tässä piilevää potentiaalia?

Every man is guilty of all the good he did not do. (http://www.youtube.com/watch?v=xaTKDMYOBOU)-Voltaire

Sivut

Kommentit (29)

o
Sain tuossa kodeiinia leikkauksen jälkihoitoon. Aika miellyttävä aine pakko sanoa. Poistaa kaikki kehotuntemukset ja vie suoraan syvään meditaation rauhaan. En olisi voinut kuvitella mikään ulkoinen asia olisi lääkityksen aika voinut häiritä mieltäni millään tavalla. Silti mieli pysyi kirkkaana.

Joten miksi opiaattien käyttö mielenterveydessä taitaa olla tabu? Betsot vain turruttavat ja tekevät tyhmäksi ja ssri:t toimivat ehkä joskus aikojen päästä joillain onnekkailla. Opiaatti taas poistaa kaikki ongelmat heti ja mahdollisesti auttaa kohtaamaan ongelmia rentoutuneessa mielentilassa, jättäen jo kerta annoksesta rennomman olon? Johtuuko tämä nyt taas kerran siitä, että opiaatteilla ei voi tehdä bisnestä? Vai siitä, että ihmiset eivät osaa meditoida, eivät huomaa tässä piilevää potentiaalia?
Kuinkahan mojovan annostuksen sait? Itse sain välilevyn takia Ardinexia, 30mg kodeiinia. Kyllähän se tilat aikaansaa.

Enkä tietenkään tiedä, kuinka paljon nautit, mutta ei se mieltä niin kovin kirkkaana yleensä pidä. Se vie usein voimakkaina annoksina lähes euforiseen tilaan, jossa mieli keskittyy vain itse tilaan.

Opiaateilla tehdään hyvin rankkaa bisnestä. Opiaateista tuleva raha on yksistään syy siihen, että esimerkiksi kannabista ei käytetä lääkkeenä kovinkaan monessa maassa, vaikka se on osoittautunut hyvin potentiaaliseksi substanssiksi. Opiaatit myös kehittävät melko nopeasti fyysisen riippuvuuden. Samalla ne myös hyvin usein aiheuttavat sivuoireita, joillakin pelkästään reseptikäytöllä, toisilla viimeistään liikakäytön yhteydessä. Itse olen nuoruusvuosinani esimerkiksi oksentanu verta kodeiinin nauttimisesta. Käytin kerran, 8 Ardinexia otin, eli 240mg kodeiinia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Finlandes
Seuraa 
Viestejä1399
o
Sain tuossa kodeiinia leikkauksen jälkihoitoon. Aika miellyttävä aine pakko sanoa.

Yksilöllistä. Minulla pienikin kodeiinimäärä saa aikaan voimakasta pahoinvointia, huimausta, heikotusta...

No, ainakaan minusta ei saa opiaattinarkkaria tekemälläkään.

o
Joten miksi opiaattien käyttö mielenterveydessä taitaa olla tabu? Betsot vain turruttavat ja tekevät tyhmäksi ja ssri:t toimivat ehkä joskus aikojen päästä joillain onnekkailla.Oma lääkärini sanoi, että opiaatteja käyttäessä kehittyy toleranssi, jolloin annostusta on pitkäkestoisessa hoidossa lisättävä tietyn väliajoin. Tämän takia sitä ei esim. haluta antaa masennuksen hoitamiseen.

Leary
Se vie usein voimakkaina annoksina lähes euforiseen tilaan, jossa mieli keskittyy vain itse tilaan.Lukemani mukaan olen päätynyt vähän samanlaisiin käsityksiin noista 'kovemmista' huumeista. Ei se mitään meditointia ole, vaan opiaattien lamaavaa vaikutusta, jota voi verrata esim. alkoholihumalaan... kaiketi silti alkoholia voimakkaammin mielihyvää synnyttävää?

o
Seuraa 
Viestejä1698

Opiaatti keskustelua, kuten kaikkea päihdekeskustelua, tuntuu pahasti värittävän muutamat epälogiikat. Oletuksena on, että jos jokin hyvää ihmiset ovat liian tyhmiä osatakseen kontrolloida sitä ja yksittäisistä käyttö kerroista ei voi olla mitään hyötyä, aine voi olla sallittu vain jos sitä voi käyttää 24/7 vaarantamatta henkeään. Pahin kaikista perussuomalainen: överit on parempi kuin vajarit. Mutta se, että kulttuurimme on päihtymyshakuinen(=itsetuhoinen) ei liitty mitenkään itse aineisiin.

En nyt olettaisikaan, että betsot suoraan vaihdetaan vain opiaattipakettiin. Vaikkakin saattaisi olla, että siitä seuraisi ympäristölle vähemmän haittoja ja kouluammuskeluja. Rakentavaa olisi esim. terapian yhteydessä rentouttaa keho miedolla annoksella, jolloin kehon jännitykset ja torjunnat eivät ole esteenä asioiden käsittelyssä.

Käytin siis meditatiivisen tilan saavuttamiseen puolikkaan, eli n. 8mg. Todennäköisesti jopa kahvi estäisi rentoutumasta sen vaikutukselle. Jos ei osaa antautua miedoille annoksille niin jää paljosta paitsi ja on varmaan muutenkin aika jäykkis. Viikottaiselta kerta-annoksella toleranssi ei käsittääkseni kasva, joten huomattavasti saunakaljaa mielummin nauttisin viikottain tuon 8mg. Noista liuottimista, kun pää menee niin epämukavan sekaisin ja taitavat olla toksisempiakin keholle.

Mutta takaisin asiaan. Eli näiden tuotteiden vertailu mielenterveyden apuna. Opiaattien ongelmien esiin tuonti ei mitenkään vertaa sitä näihin kahteen muuhun ongelmalliseen tuotteeseen.

Every man is guilty of all the good he did not do. (http://www.youtube.com/watch?v=xaTKDMYOBOU)-Voltaire

Sain syksyllä reseptit Ketorinille, Panacodille ja Tramalille leikkauksen jälkihoitoon. Leikkauksen aiheuttama kipu oli todella voimakas, mutta Tramalilla tai Panacodilla ei ollut mitään vaikutusta siihen. Ketorineja syömällä kipu kuitenkin onneksi lähti ja seurauksena haltuuni jäi suuri kasa käyttämättä jääneitä Panacodeja ja Tramaleja. Pari viikkoa kivun laantumisesta ja Ketorinin lopettamisesta päätin ihan mielenkiinnosta kokeilla hallussani olevien laillisten huumeiden vaikutuksia:

Tramal (sisältää pelkkää tramadolia) parantaa jo pienillä annoksilla (50mg) mielialaa ja 150mg aikaansaa jo euforiaa. Lisäksi vaikutuksina on puheliaisuus ja yleinen aktiivisuuden nousu. Tramal-päissään mikä tahansa tekeminen tuntuu mukavalta ja aikaansaa mielihyvää. Erityisen jees on mm. luennolla istuminen, sängyssä makaaminen ja TV:n katselu ja oikeastaan kaikki muukin. Vaikutus kestää 12 tuntia ja niiden loputtuakin jälkivaikutuksena on iloinen fiilis ainakin seuraavan päivän ajan.

Panacodin (500mg parasetamolia, 30mg kodeiinia) sisältämän kodeiinin vaikutukset ovat samankaltaisia, mutta se turruttaa mielen ja aiheuttaa uneliaisuutta. Toisin kuin Tramalin kanssa, kodeiinipäissään ei tee mieli tehdä mitään. Olo on kuitenkin rauhallinen jo 60mg kodeiiniannoksella ja 120mg aikaansaa euforiaa. Vaikutus kestää vain 4-6 tuntia.

Tramadoli luetaan opioidiksi, sillä sen metaboliatuote sitoutuu myy-opioidireseptoreihin (kuten myös mm. kodeiinista metabolisoituva morfiini). Ennen metabolisoitumistaan sen vaikutusmekanismi on kuitenkin osin SSRI-lääkkeiden kaltainen, sillä se inhiboi serotoniinin ja noradrenaliinin takaisinottoa. Veikkaisin, että tämä on syynä siihen, että tramadoli ainakin meikäläisellä potkii paremmin kuin kodeiini. Mulla on nimittäin aikoinaan diagnosoitu ahdistushäiriö ja epäilisin kärsiväni myös kaamosmasennuksesta, sillä oireet ainakin ovat varsin selvät. Jo 50mg tramadolia tekee olon kesäiseksi.

En ole kokeillut SSRI-lääkkeitä, mutta mielestäni tramadolissa yhdistyy niiden ja opiaattien hyvät puolet.

Ongelma molempien lääkkeiden kanssa on kuitenkin se, että päivittäisessä käytössä toleranssi kasvaa varsin nopeasti. Kodeiinin vaikutus on tosiaan maksimissaan se 6 tuntia, eikä se siksi mielestäni sovellu lääkkeenä ahdistukseen tai masennukseen, vaikka kertashotteina hauskaa ainetta onkin. Sen vaikutus on lisäksi lähinnä turruttava. Tramadoli sen sijaan saa aikaan todella kaikin puolin hyvän ja aktiivisen olon ja vaikutus on pitkäaikainen. Sitä onkin tietääkseni tutkittu myös masennuksen hoidossa. Kummassakin lääkkeessä tulisi pitää vähintään 2-3 päivän tauko aina käytön jälkeen, jotta toleranssilta vältyttäisiin. Tämä on ainakin omalla kohdallani toiminut.

Leary
Itse olen nuoruusvuosinani esimerkiksi oksentanu verta kodeiinin nauttimisesta. Käytin kerran, 8 Ardinexia otin, eli 240mg kodeiinia.Epäilisin tämän johtuneen Ardinexin sisältämästä ibuprofeenista (200mg/pilleri). Vaikkei 1600mg mikään hullu annos olekaan, niin jos sulla on jotain mahahaavaa tms. aiemmin ollut, niin kerta-annoksena toi saattaa riittää sen avaamiseen. Kodeiinista on johtunut korkeintaan oksennusreaktio.

Kodeiinissahan vaarana on lähinnä hyvin suurien annoksien (riippuu toleranssista) aikaansaama hengityslama (keskushermoston hengitysrefleksi häviää), joka yhdistettynä tajuttomuuteen johtaa kuolemaan. Tästä selviää, jos pysyy hereillä ja ylläpitää hengitystä tietoisesti vaikutusten loppumiseen saakka. Käytännössä se on kuitenkin vaikeaa, sillä hengityslamaa aiheuttavat kodeiiniannokset aikaansaavat myös tajuttomuuden.

Parasetamolin yliannostus voi aiheuttaa maksan konjugaatiokapasiteetin kyllästymisen siten että suuri osa siitä metaboloituu oksidatiivisesti. Jos näin glutationi varastot tyhjentyvät, nämä parasetamolin metaboliatuotteet muodostavat palautumattomia sidoksia maksan makromolekyylien kanssa. Maksavaurion kliiniset oireet voivat ilmaantua muutaman päivän kuluttua, ellei vastalääkehoitoa aloiteta nopeasti.

Toksisuus: 5 g 24 tunnin aikana 3,5-vuotiaalle, 15-20 g aikuiselle ja 10 g alkoholistille aiheuttivat kuolemaan johtaneen intoksikaation. Toksinen annos lapsille yli 120mg/kg, toksinen annos aikuisille 140mg/kg. Nälkiintyminen, dehydraatio, lääkkeen yhteiskäyttö entsyymejä indusoivien lääkkeiden kanssa (antiepilepti prometatsiini jne) sekä krooninen runsas alkoholin käyttö ovat riskitekijöitä, jolloin pienikin yliannostus voi aiheuttaa merkittävän maksavaurion. Jopa vähän aikaa kestänyt `terapeuttinen` yliannostus on johtanut vakavaan myrkytykseen annosvälillä 6 g / 24 tuntia viikon ajan – 20 g 2-3 päivän aikana.

fenomenologi
Parasetamolin yliannostus voi aiheuttaa maksan konjugaatiokapasiteetin kyllästymisen siten että suuri osa siitä metaboloituu oksidatiivisesti. Jos näin glutationi varastot tyhjentyvät, nämä parasetamolin metaboliatuotteet muodostavat palautumattomia sidoksia maksan makromolekyylien kanssa. Maksavaurion kliiniset oireet voivat ilmaantua muutaman päivän kuluttua, ellei vastalääkehoitoa aloiteta nopeasti.

Toksisuus: 5 g 24 tunnin aikana 3,5-vuotiaalle, 15-20 g aikuiselle ja 10 g alkoholistille aiheuttivat kuolemaan johtaneen intoksikaation. Toksinen annos lapsille yli 120mg/kg, toksinen annos aikuisille 140mg/kg. Nälkiintyminen, dehydraatio, lääkkeen yhteiskäyttö entsyymejä indusoivien lääkkeiden kanssa (antiepilepti prometatsiini jne) sekä krooninen runsas alkoholin käyttö ovat riskitekijöitä, jolloin pienikin yliannostus voi aiheuttaa merkittävän maksavaurion. Jopa vähän aikaa kestänyt `terapeuttinen` yliannostus on johtanut vakavaan myrkytykseen annosvälillä 6 g / 24 tuntia viikon ajan – 20 g 2-3 päivän aikana.
Pitikin kirjoittaa tästä jo eilen, mutta väsytti liikaa. Kodeiinia käytetään kipulääkkeissä usein vain sivuaineena päävaikuttajan ollessa parasetamoli tai ibuprofeeni. Parasetamoli on tosiaan suurilla annoksilla maksatoksista ja lisäksi oireet maksan hajoamisesta tulevat vasta kun on liian myöhäistä. Suuri osa kuolemaankin johtaneista maksavaurioista johtuu parasetamolin yliannostuksesta! Parasetamoli on kuitenkin helppo erotella kodeiinista pelkän veden ja suodatinpaperin avulla käyttäen hyväksi näiden kahden aineen välistä suurta vesiliukoisuuseroa. Ibuprofeenin haittoja on lähinnä ruoansulatuskanavan ärsytys ja mahdollinen mahahaava.

Leary

Itse sain välilevyn takia Ardinexia, 30mg kodeiinia. Kyllähän se tilat aikaansaa.
Kerra multa murtu selkä kahesta kohtaa ja välilevy litisty enkä saannu mitää lääkkeitä jos placeboo ei lasketa lääkkeeks.

o
Oletuksena on, että jos jokin hyvää ihmiset ovat liian tyhmiä osatakseen kontrolloida sitä ja yksittäisistä käyttö kerroista ei voi olla mitään hyötyä, aine voi olla sallittu vain jos sitä voi käyttää 24/7 vaarantamatta henkeään. Mutta se, että kulttuurimme on päihtymyshakuinen(=itsetuhoinen) ei liitty mitenkään itse aineisiin.Ei liitykään, mutta tekijä vaikuttaa sosiaalisena ilmiönä, jolloin asiaan ei suhtauduta puhtaan loogisesti. Valitettavasti sen todistaminen, että osaa juoda sivistyneesti, on suomessa hyvin vaikeaa. Jos kerrot tuttavaporukassa juomatapojesi olevan tuollaisia, on hyvin todennäköistä, että sinulle nauretaan tai sinua pidetään elitistinä. Ihmisten on jopa helpompaa ajatella, että henkilö on absolutisti kuin vain vähän juova.

Mutta takaisin asiaan. Eli näiden tuotteiden vertailu mielenterveyden apuna.Ehkä psykoterapeutit, psykologit ja psykiatrit vierastavat tuollaista sen takia, että se olisi kuin paluuta 100-vuotta sitten käytettyihin metodeihin, joissa ruumiillisen hyvinvoinnin käsitettiin suuri osa henkistä hyvinvointia, mitä se saattaa edelleenkin olla. En halua tehdä mitään jakoa. Aikanaan on kuitenkin haluttu erottaa psykologia lääketieteestä, mistä syystä varmaan halutaan kantaa itsenäisyyden lippua jatkossakin.

Korpi
Tästä selviää, jos pysyy hereillä ja ylläpitää hengitystä tietoisesti vaikutusten loppumiseen saakka. Käytännössä se on kuitenkin vaikeaa, sillä hengityslamaa aiheuttavat kodeiiniannokset aikaansaavat myös tajuttomuuden.Teoriassa ehkä, mutta käytännössä tuo hengittäminen lienee samaa kuin käskeä sammumispisteessä olevaa ihmistä kävellä 5km matkan kotia.

o
Mutta takaisin asiaan. Eli näiden tuotteiden vertailu mielenterveyden apuna.Ihmisen saa rentoutumaan helpomminkin kuin opiaatteja syöttämällä ja mielenterveysongelmiin on varmasti toimivampiakin lääkkeitä. Muiden huonojen puolien lisäksi opiaatit eivät juuri aktivoi tekemään mitään niiden ongelmien taustalla oleville asioille. Potentiaalia niissä kuitenkin saattaa olla, kuten jo edellä mainitsemani tramadolin kohdalla.

Aikoinaanhan psykoterapiassa kokeiltiin mm. psykedeelisten aineiden käyttöä itsetutkiskelun tukena. Samojen aineiden viihdekäytön vuoksi niiden käyttö ja tutkimus kuitenkin kiellettiin. Omituisinta minusta on se, että oopiumjohdannaisia ja kaiken maailman synteettisiä kemikaaleja saa levittää ja käyttää lääkkeenä, mutta psykedeelejä ei saa edes tutkia! Mistä tämä raja on peräisin, kuka sen on vetänyt ja ketä hyödyttää se, että vain joidenkin aineiden mahdollisuuksia voidaan selvittää?

Vastaus alkuperäiseen kysymykseen. Opiaatit aiheuttavat suurimmalle osalle käyttäjistä voimakkaan riippuvuuden. Siksi niillä voi tehdä rahaa, koska tarve tulee välttämättömäksi ja niitä hankitaan vaikka rikoksia tekemällä. Pelkästään siksi niiden käyttö esimeriksi masennuksen hoitoon on huono ratkaisu.
Masennushan on hyvin tavallista kaikilla ajoittain. Jos aivojen kemiaa aletaan hoitaa kemikaaleilla, tuloksena voi olla masennuksen paheneminen.

En kyllä ymmärrä miten ssri-lääkkeitä voi millään tapaa rinnastaa bentsoihin tai opiaatteihin. Noille on kaikille aivan eri käyttöaiheet.

Näköjään ketjun aloittajalla on sellainen mielipide, että masennus johtuu mielihyvän puutteesta ja jos mielihyvää aiheutetaan kemiallisesti, masennus parantuu.

Ssri-lääkkeet eivät aiheuta euforiaa eikä se ole tarkoituksenakaan masennuksen hoidossa vaikka muutamissa maissa hoidetaankin poikkeuksellisesti lääkeresistenttiä masennusta ketamiinin kerta-annoksella jolla aiheutetaan potilaalle kehon ulkopuolinen kokemus.

Bentsoja taas käytetään ahdistukseen, ei masennukseen. Jos ei tiedä mitä ahdistus on, on turha lähteä selittämään opiaattien käytöstä sen hoitoon.

Ssri-lääkkeisiin ei kehity merkittävää resistanssia, bentsoihin ja opiaatteihin taas tulee. Pitkäaikainen opiaattihoito ei ole mahdollista ja sekavuustilan takia ei todellakaan toivottavaa.

90-luvulla käytin jotain yskänlääkettä jossa oli kodeiinia, enkä ollut koskaan sitä ennen nukkunut niin pehmoisesti ja helposti kuin lääkettä nautittuani. Nykyään sitä ei kaiketi enää valmistetakaan.

Mutta annas olla kun muutama vuosi sitten sain hammassärkyyn Panacodia. Jos otin sitä aamusella, sain juosta oksentamassa useampaan kertaan. Yöksi otettuna sain sentään aika hyvät yöunet.

Kovin masennusta tai ahdistusta hellittäväksi en sanoisi tilannetta jossa kykitään pää vessanpöntössä tai maataan sängyssä kanttuvei. Lyhentäähän nukkuminen tietenkin masenteluun ja ahdisteluun käytettyä aikaa, mutta mikä pointti koko elämässä on ylipäätään jos ei voi tehdä mitään muuta kuin nukkua...

Masentuneen ihmisen rauhoittamista umpitotaaliseen tööt-tilaan en siis erikoisemmin kannata. Ahdistuksessa sensijaan olisi ehkä hyvä välillä ennemmin ottaa taju kankaalle kuin jäädä märehtimään kamaluuksia.

Mutta mitä tulee SSRI-lääkkeisiin ja euforiaan, niin seuraamassani tapauksessa tuikitavallinen sitalopraami on vaikuttanut tekevän ihmisestä hyväntuulisen ja energisen, toisin kuin mitä hän oli ennen lääkityksen aloittamista (jatkuvasti ärtynyt ja tuon tuostakin raivokohtauksia saamassa). Vaikea tietysti sanoa onko minun silmissäni "euforiselta" vaikuttava ihminen varsinaisesti euforinen, vai onko sittenkin hänen normaali luonteensa että potkua ja virtaa löytyy. Se normaali luonnehan saattoi olla vuosia jatkuvan kireyden ja kiukkuisuuden alle kätkeytyneenä?

Tuo oksentelu kodeiinin nauttimisen jälkeen kuulostaa hyvin pitkälti kodeiiniyliherkkyydeltä. Monelta suomalaiselta puuttuu entsyymi, joka pilkkoo kodeiinia maksassa, jolloin alkaa oksentelu ja pahoinvointi.

Myöskin muutama mielialalääke vaikuttaa saman entsyymin tuotantoon, joten senkään takia kodeiini ei olisi hyvä ratkaisu tuottamaan euforiaa masennuspotilaille

Kannattaa ottaa huomioon että lääkkeiden tai esm. alkoholin tuottama euforia on aivan eri asia kuin normaali tuntemus hyvästä olosta. Masennuslääkkeet ja mielialalääkkeet tähtäävät lähinnä aivojen oman kemiallisen tasapainon muuttamiseksi sellaiseksi, että tavanomaiset positiiviset tuntemukset ovat mahdollisia.

Siinä tilanteessa on täysin turhaa lähteä tuottamaan masentuneelle keinotekoista lyhytaikaista euforiaa huumaavilla lääkkeillä. Moni masentunut on varmasti kokeillut ihan tarpeeksi esm. tilan tuottamista alkoholilla, eikä se ole tuonut ratkaisua.

Serotoniinitasapainon saavuttaminen ssri-lääkkeillä ja muiden lääkkeiden yhdistelmällä vastaa taas lähinnä sitä "normaalia" tilaa, jossa pystyy tuntemaan muutakin kuin negatiivisia tuntemuksia, tai ylipäätänsä mitään. Riippuen hieman masennuksen tasosta.

Edit:

Löytyihän jotain faktaakin tuohon kodeiiniyliherkkyyteen

Kodeiini on heikko opioidi. Se on aihiolääke, josta noin 10 % muuttuu CYP2D6 entsyymin välityksellä morfiiniksi, joka aiheuttaa analgesiaa. CYP2D6 defektin omaavat eivät pysty metaboloimaan kodeiinia morfiiniksi, ja tämän vuoksi kodeiini ei ole heillä tehokas kivunhoidossa. Toisaalta jos potilas käyttää samanaikaisesti CYP2D6 järjestelmän estäjiä, esimerkiksi mielialalääkettä, fluoksetiinia, tai kivun hoitoon käytettäviä trisyklisiä antidepressiivisiä lääkkeitä, menettää kodeiini tehonsa, koska se ei muutu aktiiviin muotoon.

http://www.terveysportti.fi/terveysportti/ekirjat.Naytaartikkeli?p_artik...

Neonomide
Seuraa 
Viestejä14249
Qadesha
Masentuneen ihmisen rauhoittamista umpitotaaliseen tööt-tilaan en siis erikoisemmin kannata. Ahdistuksessa sensijaan olisi ehkä hyvä välillä ennemmin ottaa taju kankaalle kuin jäädä märehtimään kamaluuksia.

Mutta mitä tulee SSRI-lääkkeisiin ja euforiaan, niin seuraamassani tapauksessa tuikitavallinen sitalopraami on vaikuttanut tekevän ihmisestä hyväntuulisen ja energisen, toisin kuin mitä hän oli ennen lääkityksen aloittamista (jatkuvasti ärtynyt ja tuon tuostakin raivokohtauksia saamassa). Vaikea tietysti sanoa onko minun silmissäni "euforiselta" vaikuttava ihminen varsinaisesti euforinen, vai onko sittenkin hänen normaali luonteensa että potkua ja virtaa löytyy. Se normaali luonnehan saattoi olla vuosia jatkuvan kireyden ja kiukkuisuuden alle kätkeytyneenä?


Niin, tuon hyvän ja tärkeän kysymyksen kysyi jo psykiatri Peter Kramer klassikoksi nousseessa kirjassaan Listening To Prozac (1993).

Olennaista lienee yksilön OMA kokemus minuudestaan ja aitoudestaan - ehkäpä kyse on aivan uudenlaisesta luontevuudesta, jollaiseksi monet Kramerin potilaat kokivat tilansa Prozac-kuurin saatuaan.

Eiväthän SSRI-lääkkeet tuota sinällään euforiaa (paitsi ehkä mirtatsapiini ), vaan tosiaan McRootin sanoin mahdollistavat normaalien tunteiden tuntemisen - uudelleen, ehkä jopa ensimmäistä kertaa kunnolla. Tämä ei kyllä välttämättä liity mitenkään serotoniinitasoihin, vaan aivoalueiden aktivoitumiseen yleensä lääkkeiden laajemmasta vaikutuksesta. Kyllähän useampaakin sero-ryyniä on kutsuttu nootroopiksi tällaisista syistä.

Mutta masennus liittyy sosiaalisen ympäristön ohella aina myös esimerkiksi ravintotekijöihin - niin massiivinen määrä erilaisten ravintoaineiden puutoksia on mielialaan yhdistetty että täytyy olla neuroleptin tarpeessa jos väittää että masennus johtuisi serotoniinin puutteesta sinällään. Erilaiset tilat kuten unettomuus ja ahdistus voivat viedä henkistä toimintakykyä niin paljon, että masari laukeaa - puhumattakaan fyysisen suorituskyvyn menettämisen vaikutuksista henkiseen vointiin. Olen nähnyt tämän tarpeeksi monta kertaa etten suostu helppoihin selityksiin.

Mitä ahdistukseen tulee, uskon että sen minkä taakseen jättää sen edestäään löytää. Harmillisen usein.

Pretending to be certain about propositions for which no evidence is even conceivable—is both an intellectual and a moral failing. —Sam Harris

McRoot

Bentsoja taas käytetään ahdistukseen, ei masennukseen. Jos ei tiedä mitä ahdistus on, on turha lähteä selittämään opiaattien käytöstä sen hoitoon.

Ssri-lääkkeisiin ei kehity merkittävää resistanssia, ...


Mitä eroa on ahdistuksella ja masennuksella? Ei ole ollenkaan selvää ei-asiantuntijalle.
Ssri-lääkkeisiin ei kehittyne resistanssia (tehon alelenemista?), mutta kyllä kaikkea muuta
* Manic Reaction (Mania, e.g., Kleptomania, Pyromania, Dipsomania)
* Abnormal Thinking
* Hallucinations
* Personality Disorder
* Amnesia
* Agitation
* Psychosis
* Abnormal Dreams
* Emotional Lability (Or Instability)
* Alcohol Abuse and/or Craving
* Hostility
* Paranoid Reactions
* Confusion
* Delusions
* Sleep Disorders
* Akathisia (Severe Inner Restlessness)
* Discontinuation (Withdrawal) Syndrome
Kun tällaisia oireita esiintyy, helposti lopettaa lääkityksen ja seurauksena voi olla mielenhäiriö ja väkivaltainen teko, kouluampuminen, lapsiensa surmaaminen tai vain itsemurha. Jälkimmäinen näistä on Suomessakin lähes päivittäinen ilmiö ja vakavimmat muutamia vuodessa.
Ssri-lääkkeiden teoreettinen vaikutus masennukseen perustuu aivojen serotoniinipitoisuuden lisäämiseen. Teoriassa on pelkkiä aukkoja. Riippuuko masennus aivojen matalasta serotoniinipitoisuudesta vai päin vastoin, on avoin kysymys. Väitetään, että ssri-lääkitys helpottaa masennusta. Toisaalta osoitetaan, että vaikutus ei ole parempi kuin plasebolla. On osoitettu myös, että lääketehtaat ovat väärentäneet tutkimustuloksia kaupallisista syistä. Kerrassa yksi kyseenalaisemmista tämän hetken lääkkeistä.

Suomessahan ei tietenkään ole tehty itsemurhia ennen ssri-lääkkeitä

Kun tällaisia oireita esiintyy, helposti lopettaa lääkityksen ja seurauksena voi olla mielenhäiriö ja väkivaltainen teko, kouluampuminen, lapsiensa surmaaminen tai vain itsemurha. Jälkimmäinen näistä on Suomessakin lähes päivittäinen ilmiö ja vakavimmat muutamia vuodessa.Onko sinulla jotain tietoa siitä, kuinka moneen näistä ssri-lääke on ollut osallisena tai peräti aiheuttanut sen?

Mitä vaihtoehdoksi lääkkeille? Tuletko kannustamaan jokaista hyvin masentunutta potilasta nousemaan ylös sängystä ja kertomaan heille kaiken johtuvan heidän omasta saamattomuudestaan? Ei taida tuollainen toimia.

Yhdessäkään kouluampumisessa syynä ei ole ollut ssri-lääkitys.

Laitetaan nyt tähän ne ihan tutkitut haittavaikutukset ja niiden yleisyys. Kyseessä siis suomessa yleisimmin käytössä olevan ssri-lääkkeen sitalopraamin haittavaikutukset

http://spc.nam.fi/indox/nam/html/nam/humspc/7/493207.shtml


Iho:

Hyvin yleiset: Hikoilun lisääntyminen (13%).

Yleiset: Ihottuma (3,4%) ja kutina (1,8%).

Melko yleiset: Valoherkkyysreaktio (0,4 %).

Keskushermoston ja perifeerisen hermoston häiriöt:

Hyvin yleiset: Päänsärky (21 %), vapina (12 %).

Yleiset: Heitehuimaus (8 %), tuntoharha (3,8 %) ja ekstrapyramidaalinen häiriö (2,8 %).

Melko yleiset: Kouristukset (0,1 %).

Näköhäiriöt:

Yleiset: Epänormaali näkö (7 %).

Psykiatriset häiriöt:

Hyvin yleiset: Uneliaisuus (17 %), unettomuus (16 %),

Yleiset: Hermostuneisuus (6 %), ahdistuneisuus (5 %), keskittymiskyvyttömyys (5 %), agitaatio (4,8 %), epänormaalit unet (3,6 %), libidon heikkeneminen (3,0 %), apatia (2,3 %), ruokahaluttomuus (2,2 %), sekavuus (1,1 %) ja haukottelu (1,0 %).

Melko yleiset: Euforia (0,9 %) ja aggressiivinen reaktio (0,5 %).
Tuo sinun haittavaikutusten listan ensimmäinen Manic Reaction kertoo listan oikeellisuudesta kun se kerta on yhdistetty kleptomaniaan tai pyromaniaan

Ssri-lääkkeet aiheuttavat helposti kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä kärsiville maanisen vaiheen jos samanaikaisesti ei käytetä neuroleptejä ja tasaavaa lääkitystä. Ne eivät siis aiheuta kleptomaniaa tai pyromaniaa vaan listan kirjoittaja ei ole ymmärtänyt mitä mania tarkoittaa.

Masennus ja ahdistuneisuus ovat täysin eri ilmiöt.

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00188

Ahdistuneisuudella tarkoitetaan pelonsekaista tai huolestunutta tunnetilaa, johon liittyy osin tietoinen tai tiedostamaton huoli jostain nykyhetkeen tai tulevaisuuteen liittyvästä tapahtumasta.

Ahdistuneisuuden luonne ja voimakkuus vaihtelevat lievästä päivittäisiin stressitilanteisiin liittyvästä jännittyneisyydestä paniikinomaisiin tai järjenvastaisiin pelkotiloihin. Vähänkin voimakkaampi ahdistuneisuus aktivoi elimistön sympaattisen hermoston. Tämän vuoksi ahdistuneisuuteen liittyy usein erilaisia somaattisia oireita, kuten sydämentykytystä, verenpaineen kohoamista, suun kuivumista, hengenahdistusta, hikoilua, ruokahaluttomuutta, palan tunnetta kurkussa, vapinaa, huimausta, silmäterien laajenemista.
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk003...
Masentuneisuus tarkoittaa alentunutta mielialaa, joka ilmenee asteesta riippuen alakuloisuutena, surumielisyytenä, ärtyisyytenä, toivottomuutena tai merkityksettömyyden ja tyhjyyden tunteena. Ohimenevä masentuneisuus on erilaisiin pettymyksiin ja menetyksiin liittyvä luonnollinen tunnetila. Ohimenevää masentuneisuutta ei tarvitse hoitaa.

Jos masentuneeseen mielialaan liittyy pidemmän aikaa unettomuutta, väsymystä, vähäenergisyyttä ja kyvyttömyyttä tuntea mielihyvää, kyse voi olla vakavasta masennustilasta 1 tai pitkäaikaisesta masentuneisuudesta 2.
Onhan se tietysti hienoa, että halutaan etsiä syitä tietyille yhteiskunnan ongelmille, mutta hysterian valtaan antautuminen jonkun lääkkeen suhteen on täysin väärä tapa.

Varsinkin jos mitään tarkempaa tietoa itse lääkkeestä tai edes sairaudesta johon lääkettä käytetään ei ole.

Sekä masennuksesta että ajoittain myös ahdistuksesta vuosikausia kärsineenä katsoisin että edellä esitetyt kuvaukset pitävät jotakuinkin paikkansa.

Itseltäni meni huomattavan kauan ennen kuin tajusin mikä on se sana joka kuvaa niitä elämäni kausia joita olin itse kömpelösti nimittänyt "hysteerisen masennuksen" kausiksi. Välillä luulin olevani umpihullu, välillä milloin mitäkin, koska ahdistusta on kamalan vaikea selittää itselleen, saati sitten toisille. Vertaillessani itseäni "puhtaasti" masentuneisiin tunsin aina ärsyttävää erilaisuutta ja sehän tietenkin masensi vielä entisestään lisää, kun ei löytänyt sitä sopivaa diagnoosia eikä kuvausta joka sopi juuri omaan itseeni.

Siitä olen hyvilläni ettei kukaan sentään päässyt puhumaan minua pyörryksiin bipolaarisuus-höpötyksillä, koska omalla kohdallani ne olisivat menneet täydellisesti metsään. Silloin kun minulla on ns. liikaa kierroksia, kyseessä ei todellakaan ole mikään onnellinen mielentila jolloin "kykenee mihin tahansa" - ainakaan positiivisessa mielessä. Olen kyllä kyennyt niin typeriin juttuihin, lähinnä ajamaan itseni täydellisesti piippuun, näinä ahdistuskausina että sehän tietenkin masentaa ja ahdistaa aina pitkään jälkikäteen, kun kuitenkin olen perfektionismiin taipuvainen ihminen.

Pahimmillaan ahdistus ilmenee itselläni kuolemanpelkokohtauksina joihin herään keskellä yötä, pystymättä lainkaan vaikuttamaan tunnetilaani joka on kuin valveilla elettävää painajaista. Ensimmäinen tällainen kokemus oli jo pikkulapsena (keskellä päivää), aikuisena aina öisin. Toinen paha ahdistuksen aiheuttama ilmiö on lähes täydellinen kyvyttömyys rentoutua koskaan, missään, minkään avulla.

Ahdistavimpina ahdistuskausina minun olisi syytä esim. pysyä täysin pois netistä, koska löydän netistä AINA jotain mikä pahentaa oloani...

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat