Seuraa 
Viestejä3164

Ankeiden talousuutisten nykyaikana havahduin taas muistamaan, miten haavoittuva pätkä- ja keikkatyöläisen toimeentulo on. Osa meistä tekee töitä, joista saa palkkaa toteutuneiden työsuoritteiden, ei pelkän työpaikalla vietetyn ajan mukaan. Sinänsä tämä menettely on reilu: vapautuuhan työntekijä yleensä oleksimasta työnantajan tiloissa, kun töitä ei ole.
Mörkö liittyy keikkalaisen työpiiriin silloin, kun työntekijä sairastuu eikä kykene hoitamaan urakkaansa. Palkka menee, rupeaapa kenties hupenemaan myös työnantajan luottamus tähän työntekijään. Pätkätyöläisen palkat saattavat olla niin pienet, ettei niistä liikenisi tautimörön kitaan; laskut odottavat ja säästöt hupenevat - tai velka kasvaa viivästyskoroin. Jo lyhyen sairauden aikana voi keikkalainen menettää monta tuottoisaa työtilaisuutta, jos kehnosti onnestaa.
Kausipalkkaa nauttivaakin toki kismittää palata töihin lyhyen taudin nujerrettuaan, jos rästitöitten vuori odottaa tai työntovereitten syyttävät katseet pistelevät toipilaan niskaa: "Jouduimme pakertamaan niska limassa, kun olit poissa". Nämä syytökset eivät kuitenkaan kukkarossa tunnu.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat