Seuraa 
Viestejä45973

Eli olen jonkin aikaa joutunut käyttämään tuollaista ei valmistajan tekemää virtalähdettä acer läppräilleni. Kyseessä on tällainen eri jännitteitä ulos antava multijuttu, jonka saion käsiini. Alkuperäinen virtalähde oli opiskelijan kukkarolle liian kallis, ja opiskeluiss aon pakko konetta käyttää...

Nyt tilanne on kuitenkin se että joskus koneen touchpad hyytyy kokonaan, vaikka kaikki muu tuntuu toimivan normaalisti. Joko nostamalla konetta pohjasta tai pitelemällä virtalähteen muuntaja osaa käsissäni ongelma katoaa. Mikä ihme ja kumma tämän aiheuttaa, ja onko sille kotikonstein tehtävissä mitään?

Kommentit (6)

Ensimmäisenä tulisi mieleen että laturi saa aikaan jonkinlaisen kelluvan jännitteen laitteen runkoon, joka häiritsee kapasitiivista kosketusanturia. Muuntajan koskettaminen kuulostaisi siltä, että se purkaa ylimääräiset jännitteet pois.

Touchpadit mittaavat yleensä sormen ja laatan välistä sähkövarausta tunnistaakseen koskeeko sormi laattaan vai ei.

Kenties alkuperäisessä laturissa miinusjohdin on maadoitettu laturin maahan ja tässä uudessa ei ole, tai sitten läppäriin menee ihan erikseen maapiuha jota ei nyt ole kytkettynä.

Toisaalta jos maadoitus olisi näin tärkeää, niin saman ilmiön
pitäisi esiintyä myös ladatessa läppäriä alkuperäisellä virtalähteellä maadoittamattomasta rasiasta. Tuo jänniteen varautuminen tosin aiheutuu virtalähteen rakenteesta ja kaikki virtalähteet eivät välttämättä sitä tee.

Kokeile kämmenselällä kannettavan metalliosiin että tuntuuko kihelmöintiä. Tarpeeksi herkällä mittarilla pitäisi myös pystyä mittaamaan jännite-ero itsesi ja koneen välillä. Kerääkö kone paljon pölyä silloin kun se on kiinni laturissa?

Maa-ongelma poistuu vetämällä kensington -paikasta metallipiuhan esm. lämmityspatteriin tai maadoitetussa virtapistokkeessa kiinni olevan halkaistun sähköjohdon maajohtoon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ostin eilen samannimisen läppärin.
Muuntajaa tutkiessani löysin sieltä pienen lapun ihan
meidän kielellä,missä kerrottiin että muuntaja täytyy kytkeä
maadoitettuun pistorasiaan.
Eli ........ siellä vika.

o_turunen
Seuraa 
Viestejä14900

Lainaus:
"Muuntajaa tutkiessani löysin sieltä pienen lapun ihan
meidän kielellä,missä kerrottiin että muuntaja täytyy kytkeä
maadoitettuun pistorasiaan."

Heehheehheehee.

Taitaa olla jonkinlainen kiinalainen onnenkakku tai jotain.

Jos virtalähteen pistoke on semmoinen kaksinapainen, eikä siinä ole PE-liitintä (eu), ei ole mitään väliä, minkälaiseen kaksinapaiseen tai sukorasiaan sen työnnät.

Jos virtalähteen pistoke on semmoinen kolminapainen, ja siinä on PE-liitin (suko), ei ole mitään väliä, minkälaiseen suko- tms. rasiaan sen työnnät.

Hiukan lisää:
Oli joskus aikoinaan semmoinen tapa Suomessakin, ehkä 20 vuotta sitten, että ulkomaanpellejen tuotteita kaupiteltiin tyyliin: laitteen saa kytkeä vain maadoitettuun pistorasiaan, ja vastuu yritettiin minimoida. Esimerkiksi HPY:n ohjeet vaativat, että faxilaitteet piti kytkeä maadoitettuun pistorasiaan. Eivät ole tavat ja tottumukset näköjään miksikään muuttuneet.

Oikeastaan maadoitettu pistorasia on semmoinen, jossa kaikki navat on kytketty maihin.

Suojamaadoitetulla pistorasialla ei ole mitään tekemistä minkään elektroniikkalaitteen toiminnan kanssa. Suojamaadoitus on laitetta käyttävän henkilön suojaamista laitteessa maasulun tai eristysvian sattuessa syntyvän virran vaikutukselta.

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

McRoot
Maa-ongelma poistuu vetämällä kensington -paikasta metallipiuhan esm. lämmityspatteriin

Lämmityspattereihin EI MAADOITELLA yhtään mitään! Kiva jos patteriverkosta löytyy eräänä päivänä 230VAC odottamassa ottajaansa.

o_turunen
Seuraa 
Viestejä14900

Lainaus:
"Lämmityspattereihin EI MAADOITELLA yhtään mitään! Kiva jos patteriverkosta löytyy eräänä päivänä 230VAC odottamassa ottajaansa."

Niin. Oikeasti, siis aikuisten oikeasti, nuo putkistot kytketään paikalliseen potentiaalintasauskiskoon, joka edelleen yhdistetään päämaadoituskiskoon.

Joskus kidekoneaikoihin lämpöpattereita ja ties mitä käytettiin "maana", ja antennina sitten jotain langanpätkää. Oi niitä aikoja, kun ei häirinnyt mikään SFS EN 6000 tai 6002 eikä mikään järkiperäinen tieto.

Jos lämpöpatteria haluaa käyttää paikalliseen potentiaalintasaukseen, niin se on yhdistettävä päämaadoituskiskoon erillisellä kaapelilla. Monissa vanhoissa rakennuksissa on muovisia letkunpätkiä estämässä virtauskohinan synnyttämän äänen etenemistä putkiverkossa.

Tuosta voisi tietysti iskeä tarinaa pitkäänkin. Kerran tuli eteen lääkintätila, jossa oli kuitulevyn paloista tehty välikatto. Sen kannattimena oli puolen millin pellistä tehdyt profiilit. Periaatteessa kaikki alle 2,5 m korkeudessa olevat metalliosat pitäisi maadoittaa, ja johtimen pinta-ala 6 mm^2. Tuommoisessa 2,5*4 m^2 huoneessa oli arviolta 30 erillistä kannatusprofiilin pätkää. Mieti siinä sitten, pitääkö jokaiseen pätkään vetää KeVi 6 mm^2?

Ja vielä:
Käsienpesualtaan viemäriputki oli kromipinnoitteista muovia. Meikäpoika näppärästi kiinnitti siihen maadoitusliittimen ja kokeili eristysresistanssia. 500 V koejännittellä valokaari poltti siistejä kuvioita kromaukseen. Mitään johtavuutta ei ollut havaittavissa maadoitusliittimen ja pesualtaan poistoritilän välillä. Onneksi en ollut sähkötöiden johtajana tuossa lääkärikeskuksessa.

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat