Seuraa 
Viestejä4887

Uusi löytö ajoittaa Robin Hoodin Edward I:n hallituskaudelle. Dokumentin viittaus Robin Hoodiin on kokonaisuudessaan lainausmerkkien sisällä

Physorg

The new find places Robin Hood in Edward I's reign

"Around this time, according to popular opinion, a certain outlaw named Robin Hood, with his accomplices, infested Sherwood and other law-abiding areas of England with continuous robberies."

http://www.physorg.com/news156178681.html

Kommentit (5)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
rcislandlake
Seuraa 
Viestejä2683
tiäremiäs
Eli Robin Hood keksittiin jo 1460?

Sehän on satuhahmo.


Uskon, että aivan hyvin 200 vuotta myöhemmin kaverista voidaan kirjoittaa totta.

Kyllähän mekin vielä muistelemme Isontalon Anttia ja Rannanjärvee.. Ilkkakin on tiedossa. Muita vanhoja ovat esimerkiksi Kurjen Matti ja Lalli (Laurentius).

Nille, jotka eivät lukeneet sisältöä.. Kyseessähän ei dokumentin mukaan ollut ilmeisesti mikään köyhälistön suosima sankari vaan pelkkä rosvo joukkioineen. Tuohon tuo kirjoitus ainakin viittaa. Rosvo lienee saanut paremman maineensa myöhempien aikojen satuilun ansiosta. Siis henkilö oli olemassa, mutta ei sellaisena, kuin me häntä tarinoista tunnemme.

Tai sitten hänen sankaruudelleen haluttiin laittaa loppu mustamaalaamalla hänet. Tuo Robinhan saattoi olla jokin köyhän väen pyhimys ja kuninkaalliset eivät halunneet köyhien turhaan saavan rohkeutta noustakseen kapinaan tms.

Miettikää nyt mitä paperi maksoi vuonna 1460 ! Ei sitä ihan jokamiehellä ollut.. Paperin hintaa tuolloin voisi verrata nykypäivänä vaikkapa parhaimpaan supertietokoneeseen.. Jokatapauksessa kirjoitus, mikäli aito, todistaa että heppu oli tärkee, jotta siitä piti kirjoittaakin. Muuten ei paperia olisi tuhlattu tuolloin, ei ainakaan satuihin.. Kirjoituksilla oli aina jokin tarkoitus, useimmiten poliittinen. Kirjoituksissa saatettiin kyllä valehdella ja liioitella, mutta aina kun kyseessä oli jokin oikea kohde.. maa-aluerajat, epätoivottavat henkilöt jne.

Sama pätee saagoihinkin.. Viikinkien saagat ja muut on kirjoitettu 400 vuotta myöhemmin ja jotkut uskovat niihinkin.. Ja itseasiassa niistä on joitakin yksityiskohtia pystytty vahvistamaankin.. Paljon on esimerkiksi löydetty kuninkaallisten hautoja..

rc

Parempi on olla sanomatta mitään, jos ei ole mitään sanottavaa. Keskustella voi aina.

Jaska
Seuraa 
Viestejä2765

"The new find contains a uniquely negative assessment of the outlaw, and provides rare evidence for monastic attitudes towards him."

Eli kirjoituksen sävy heijastelee luostarillista (= kirjoitustaitoisten) näkökulmaa, jonka kuuluukin olla negatiivinen: Ropsuhan ryösteli apotteja minkä ehti. Tavallisen kansan asenteista ei tiedetä - ne ovat saattaneet olla ainakin vahingoniloisia, elleivät suorastaan suopeita. Tavallinen kansa ei osannut kirjoittaa, joten heidän todellista suhtautumistaan tuskin saamme koskaan tietää.

Robin ajoitetaan tuossa dokumentissa 1200-luvun lopulle Edvard Pitkäsäären aikaan, mikä on sopusoinnussa skottilaisten kirjoittajien ajoitusten kanssa - mutta vastoin TV:stä tuttua yhdistämistä Rikhard Leijonamieleen, joka vaikutti sata vuotta aikaisemmin.

Silti on selvää, ettei tuo dokumentti voi todistaa Robinin olemassaolleisuudesta, koska se ei ole aikalaiskuvaus vaan perustuu kansan muisteluksiin koskien oletettuja kahdensadan vuoden takaisia tapahtumia.

Jaakko Häkkisen puolikuiva alkuperäsivusto http://www.elisanet.fi/alkupera/
Jaakko Häkkisen kuiva politiikkasivusto https://blogit.kansalainen.fi/author/jaakkohak/

tuomol
Seuraa 
Viestejä220
rcislandlake

Sama pätee saagoihinkin.. Viikinkien saagat ja muut on kirjoitettu 400 vuotta myöhemmin ja jotkut uskovat niihinkin.. Ja itseasiassa niistä on joitakin yksityiskohtia pystytty vahvistamaankin.. Paljon on esimerkiksi löydetty kuninkaallisten hautoja..

rc
Itse asiassa saagoja pidetään aika hyvinä historiallisina dokumentteina. Toki niissä on kaunistelua ja romantisointia, mutta ei esimerkiksi juurikaan ns. ihmeitä, joka tekee esim raamatun niin epäluotettavan oloiseksi.

Saagat pantiin paperille/pergamentille 1100 - 1300 -luvuilla.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat