Seuraa 
Viestejä45973

YLE uutisoi:

VIRKKUNEN AJAA OPISKELIJOITA MAAILMALLE:

Korkeakoulututkintoihin ollaan sisällyttämässä pakollinen kansainvälistymisosio. Vuoteen 2015 mennessä kaikkiin tutkintoihin tuleva uudistus tarkoittaa käytännössä pakollista opiskelijavaihtoa tai kansainvälistä harjoittelua. Vaihtoehtoina voisivat olla opinnäytetyön tekeminen kansainvälisessä hankkeessa tai vieraskielisen opintokokonaisuuden suorittaminen.

Opetusministeri Henna Virkkusen (kok.) mukaan tuoreen korkeakoulujen kansainvälistymisstrategian tavoitteena on opiskelijavaihdon tuplaaminen jo vuoteen 2015 mennessä.

Myös suomalaisten korkeakoulujen vaihto-opiskelijamääriin halutaan puuttua. Kuudessa vuodessa ulkomaisten tutkinto-opiskelijoiden määrä halutaan nostaa seitsemään prosenttiin nykyisestä neljästä ja jatko-opiskelijoiden määrä 20 prosenttiin nykyisestä 15:sta.

Virkkusen mukaa kansainvälistymiseen liittyvät laskentakriteerit tulevat myös olemaan keskeinen osa tulevaa yliopistojen rahoitusmallia ja ammattikorkeakoulujen tuloksellisuusrahoitusta.

Virkkunen esitteli uusia linjauksia vieraillessaan Kuopion yliopistossa maanantaina.

http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2009/03/virkkunen_ajaa_opiskelijoita_maail...
Uutisointihan antaa osittain virheellisen kuvan potentiaalisesta uudistuksesta, vaihtoehtojakin näyttää olevan "maailmalleväkipakollapotkimiselle".

Miten rahoitus järjestetään "maailmallelähdön" yhteydessä? Kyykytetäänkö opiskelija ottamaan vapaaehtoista pakollista opintolainaa, jotta pääsee vapaaehtoispakollisesti kansainvälistymään?

Tietysti kielimiehenä tuo vieraskielisen opintokokonaisuuden suorittaminen sinänsä kiinnostaa. Kunhan opiskelijalle suodaan valinnanvaraa kielen suhteen. Itselläni kiinnostaisi suorittaa opintokokonaisuuksia englanninkielellä, olettaen että se olisi mielekästä opintojeni kannalta.

Sivut

Kommentit (23)

Vastasin itse kysymykseeni kielteisesti, siitäkin huolimatta, että itseäni jossakin määrin tuo "kansainvälistyminen" kiinnostaisi. Pakottaminen on sitten toinen asia, kaikki eivät edes tuosta "kansainvälistymisestä" merkittävästi hyödy.

Hetkinen, ensin kiristetään opiskelijoita yhä nopeampiin valmistumisaikoihin ja sitten pakotetaan vielä käyttämään kolmesta kuukaudesta vuoteen vaihdossa ulkomailla, missä tutkinto ei yleensä kovin tehokkaasti etene? Samaan aikaan toinen ministeri kehottaa opiskelijoita lapsentekoon ja kolmas intoilee innovaatioista, joita siinä vauvanhoito- ja vaihto-opintovuosien välissä pitäisi kehitellä.
Mitähän seuraavaksi.

Näppärää tuo ulkomaisten opiskelijoiden haaliminen, kun samaan aikaan kaikessa hiljaisuudessa viritellään heille lukukausimaksuja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mei Long kirjoitti:

Hetkinen, ensin kiristetään opiskelijoita yhä nopeampiin valmistumisaikoihin ja sitten pakotetaan vielä käyttämään kolmesta kuukaudesta vuoteen vaihdossa ulkomailla, missä tutkinto ei yleensä kovin tehokkaasti etene? Samaan aikaan toinen ministeri kehottaa opiskelijoita lapsentekoon ja kolmas intoilee innovaatioista, joita siinä vauvanhoito- ja vaihto-opintovuosien välissä pitäisi kehitellä.

Aika osuvasti tiivistit osan ajatuksistani .

Ei voi kuin ihmetellä minkälaiset sekopäät asioistamme päättävät. Mei Long tiivistikin asian hyvin.

Lisäksi lukuvuosi tai lyhyempi jakso jossain ulkomaisessa yliopistossa ei välttämättä kurssitarjonnaltaan vastaa lainkaan vastaavaa opintojaksoa täällä. Tästä seuraisi se, että huonoimmille paikoille sanotaan nyt esim. Norsunluurannikolle joutuneet opiskelijat joutuisivat käymään koko lukuvuoden tai osia siitä uudestaan Suomessa.

Aion todennäköisesti valmistuttuani tehdä ministeri Virkkuselle palveluksen ja lähteä lopullisesti ulkomaille - kansainvälistymään.

Korpi
Ei voi kuin ihmetellä minkälaiset sekopäät asioistamme päättävät.Harvinaisen hyvin sanottu.

Korpi
Aion todennäköisesti valmistuttuani tehdä ministeri Virkkuselle palveluksen ja lähteä lopullisesti ulkomaille - kansainvälistymään.Mietinpä tuossa itsekin että jos kaikki opiskelijat työnnetään käymään ulkomaille, siinä kasvaa pakollakin todennäköisyys sille että yhä useampi muuttaa sinne pysyvästi. Eikö Suomea enää uhkaakaan vakava työvoimapula?

Oho
Seuraa 
Viestejä2004
Korpi

Lisäksi lukuvuosi tai lyhyempi jakso jossain ulkomaisessa yliopistossa ei välttämättä kurssitarjonnaltaan vastaa lainkaan vastaavaa opintojaksoa täällä.Toi on muutenkin vähän niin ja näin, todellinnen opiskelu ulkomailla on muutenkin aika hankalaa jollei sattumalta päädy maahan, jonka opetuskieli on hyvin hanskassa. Suurimmalle osalle se tarkoittanee englannin kielistä maata, jos sitäkään, ja niissä taitaa suunnilleen kaikissa olla aika suolaiset lukukausimaksut etenkin ulkomaalaisille. Vaikeiden asioiden opettelu on vaikeaa äidinkielelläkin, saatikka vieraalla.

Omista kokemuksista ja samaan aikaan vaihdoissa olleista (suunnilleen 6) juuri yksikään ei tainnut ottaa/saada nopan noppaa suomalaiseen tutkintoon. No toisaalta meistä aika moni otti tutkinnon ulos käyttämällä Suomessa suoritettuja opintoja nelivuotisena tutkintona pohjalla. Meistä maksettiin lukakausimaksuja tossa 90 luvun alkupuolella kait suunnilleen 15000$ per nuppi.

Mä en muutenkaan tajua miksi suomalaisiin yliopistoihin pitää haalia ulkolaisia perusopiskelijoita. Se on ihan tuuleen kuisemista. Perusopetuksen osalta yliopistolaitoksen pitäisi keskittyä mahdollisimman tasokkaan perusopetuksen antamiseen suomalaisille ja ton tavotteen kannalta käärmeen pysyyn ajamisen kaltainen kansainvälistäminen on lähinnä haitallista.

Luultavasti kokoomuksella on tässä tarkoituksena ulkoistaa korkeakoulut kokonaan. Tuohan se valtavasti säästöä, kun ei tarvitse valtion ylläpitää laitoksia ja henkilökuntaa. Toki koti Suomeenkin jätetään maksullinen Aalto-maljakko, johon kokoomusnuorista varakkaimmat voivat hakeutua maksusta opiskelemaan.

Täysin järjetön ehdotushan tuo on. Luulisi kokoomuksen ajavan liberalismin hengessä vapauksia, eikä väkipakolla määräisi opiskelijoita. Voisivat samantien määrätä, että opiskelijoiden täytyy valmistua yhdessä vuodessa ja loistavin arvosanoin. Lisäksi jokaisen päättötyön täytyisi olla Suomen kansantaloutta innovatiivisesti kehittävä ja kannustava.

Teekkari
Seuraa 
Viestejä2347

Äänestin ei, koska on riittävästi halukkaita vaihtoon menijöitä ja muutenkin ulkomaanmatkaajia. Joten pakolle ei ole tarvetta. Opiskelijoiden suustahan tuota enimmäkseen kuulee, että vaihtoon halutaan vaikka sillan alle kunhan pääsee ulkomaille. No nyt se alkaa olla mahdollista joten eipä nurista.

Everything you know, is about to change.

Naksuttaja
Seuraa 
Viestejä1324
Virkkusen mukaa kansainvälistymiseen liittyvät laskentakriteerit tulevat myös olemaan keskeinen osa tulevaa yliopistojen rahoitusmallia ja ammattikorkeakoulujen tuloksellisuusrahoitusta.Haha, tämä on sitä yliopistojen autonomiaa... Eikös yliopistojen pitänyt päästä eroon valtion tilivirasto -statuksesta? Hehe.

Ja joo, pisteitä Mei longille, oli hienosti tiivistetty.

edit: googeli, ei tämä mikään Kokoomuksen keksintö ole. Näillä innovaatioilla on kuule pitkät juuret joita on ollut kasvattamassa poliittinen kirjo laidasta laitaan. Tuollainen yhden puolueen syyttäminen vie vain huomiota pois itse asiasta eikä todellakaan helpota kenenkään oloa.

"Hetkinen, voinko kirjoittaa tuon muistiin?" Arthur kysyi innoissaan ja etsi kynää taskustaan.
"Se on saatavilla lentoasemalla", vanhus sanoi. "Tätä on siellä telinekaupalla."
(Adams: Enimmäkseen harmiton)

Korpi
Norsunluurannikolle joutuneet opiskelijat joutuisivat käymään koko lukuvuoden tai osia siitä uudestaan Suomessa.

Miksi? Kai Norsunluurannikolla suoritettu työharjoittelu tai opiskelu pitää hyväksyä siinä missä muuallakin. Ja jos päättötyön aiheena on Norsunluurannikon arkeologia tai vaikka kehitysmaakauppa, niin luulisi olevan hyödyllisempää tehdä se Norsunluurannikolla kuin vaikka Luxemburgissa.

Naksuttaja

edit: googeli, ei tämä mikään Kokoomuksen keksintö ole. Näillä innovaatioilla on kuule pitkät juuret joita on ollut kasvattamassa poliittinen kirjo laidasta laitaan. Tuollainen yhden puolueen syyttäminen vie vain huomiota pois itse asiasta eikä todellakaan helpota kenenkään oloa.No ei tarkoitukseni olekkaan helpottaa kenenkään oloa. Totuus vain on, että Kokoomus on ollut viimeaikaisten innovaatioiden takana. Lex Nokia, yliopistouudistus, eläkesoppa, pakkokansainvälistyminen ja jne. Toisaalta jos joku haluaa uskoa Kokoomuksen olevan yhteisellä asialla isänmaan etua puolustamassa niin olkoot, mutta mikään ei pakota minua ylläpitämään kyseisiä pilvilinnoja.

Naksuttaja
Seuraa 
Viestejä1324
googeli
No ei tarkoitukseni olekkaan helpottaa kenenkään oloa. Totuus vain on, että Kokoomus on ollut viimeaikaisten innovaatioiden takana. Lex Nokia, yliopistouudistus, eläkesoppa, pakkokansainvälistyminen ja jne. Toisaalta jos joku haluaa uskoa Kokoomuksen olevan yhteisellä asialla isänmaan etua puolustamassa niin olkoot, mutta mikään ei pakota minua ylläpitämään kyseisiä pilvilinnoja.Jaahas. Jos ei helpotus ole päämäärä, niin onko sun tarkoitus sitten viedä keskustelua pois itse korkeakoulujen ongelmista?

Toinen kysymys: uskotko sä ihan oikeasti, että jos meillä olisi vaikkapa punamulta tai vasemmistovetoinen (esim. demarien vetämä johon sitten vähän vihreää ja tummemman punaista joukkoon) hallitus, noita uudistuksia ei tehtäisi? Jos on, niin sitten vähän lähteitä ja linkkejä perusteiksi.

Ei millään pahalla, mutta tuppaa vtuttamaan ihan kympillä poliitikkojen agendat sellaisella areenalla, josta heillä ei ole pskankaan vertaa näyttöjä.

"Hetkinen, voinko kirjoittaa tuon muistiin?" Arthur kysyi innoissaan ja etsi kynää taskustaan.
"Se on saatavilla lentoasemalla", vanhus sanoi. "Tätä on siellä telinekaupalla."
(Adams: Enimmäkseen harmiton)

Moses Leone
Korpi
Norsunluurannikolle joutuneet opiskelijat joutuisivat käymään koko lukuvuoden tai osia siitä uudestaan Suomessa.

Miksi? Kai Norsunluurannikolla suoritettu työharjoittelu tai opiskelu pitää hyväksyä siinä missä muuallakin. Ja jos päättötyön aiheena on Norsunluurannikon arkeologia tai vaikka kehitysmaakauppa, niin luulisi olevan hyödyllisempää tehdä se Norsunluurannikolla kuin vaikka Luxemburgissa.Näin on, mutta haluamaansa vaihtokohteeseen on nyt jo vaikea päästä. Mikä luulet tilanteen olevan, jos kaikki korkeakouluopiskelijat pakotettaisiin vaihto-oppilaiksi? Mitä jos Norsunluurannikon paikat ovat täynnä ja kyseinen arkeologian opiskelija joutuukin esim. Bulgariaan, jonka kieltä ei lainkaan osaa?

googeli
Naksuttaja

edit: googeli, ei tämä mikään Kokoomuksen keksintö ole. Näillä innovaatioilla on kuule pitkät juuret joita on ollut kasvattamassa poliittinen kirjo laidasta laitaan. Tuollainen yhden puolueen syyttäminen vie vain huomiota pois itse asiasta eikä todellakaan helpota kenenkään oloa.No ei tarkoitukseni olekkaan helpottaa kenenkään oloa. Totuus vain on, että Kokoomus on ollut viimeaikaisten innovaatioiden takana. Lex Nokia, yliopistouudistus, eläkesoppa, pakkokansainvälistyminen ja jne. Toisaalta jos joku haluaa uskoa Kokoomuksen olevan yhteisellä asialla isänmaan etua puolustamassa niin olkoot, mutta mikään ei pakota minua ylläpitämään kyseisiä pilvilinnoja.Soininvaara tarjoilee melkoisen analyysin kokoomuspoliitikoista Voiman haastattelussa (1/2009):

"Kannattaa muistaa, että kokoomus ei ole mikään puolue vaan vaaliorganisaatio. Kokoomukselta puuttuu ajatus ja näkemys yksinkertaisesti siksi, että jos joku kokoomushenkinen ihminen on riittävän fiksu, niin totta kai hän siirtyy elinkeinoelämän palvelukseen. Kokoomukselta puuttuvat näkemykselliset poliitikot ja siksi on aivan liiallista laittaa kovin rationaalisia argumentteja tai teorioita heidän nimiinsä."

SK: Eli puolue ei kerää kaikkein lahjakkaimpia ihmisiä riveihinsä?

"Ei, eikä siellä ole myöskään yhteiskunnallisen pohdinnan perinnettä. Jonkin verran on, esimerkiksi tämä niiden erotettu puoluesihteeri, joka kaatui näihin naisseikkailuihin, hänessä olisi ollut ainesta. Mutta kaikki muut ovat aivan pintapoliitikkoja."

OB: Joita ei kannata alkaa analysoida?

"Joo, mutta silloin kannattaa analysoida iltapäivälehdistöä, koska sieltä ne niiden impulssit tulevat."
Mutta ei Osmo tietysti erehtymätön ole hänkään.

Naksuttaja

Jaahas. Jos ei helpotus ole päämäärä, niin onko sun tarkoitus sitten viedä keskustelua pois itse korkeakoulujen ongelmista?

Toinen kysymys: uskotko sä ihan oikeasti, että jos meillä olisi vaikkapa punamulta tai vasemmistovetoinen (esim. demarien vetämä johon sitten vähän vihreää ja tummemman punaista joukkoon) hallitus, noita uudistuksia ei tehtäisi? Jos on, niin sitten vähän lähteitä ja linkkejä perusteiksi.

Ei millään pahalla, mutta tuppaa vtuttamaan ihan kympillä poliitikkojen agendat sellaisella areenalla, josta heillä ei ole pskankaan vertaa näyttöjä.
Korkeakoulujen ongelmat eivät todellakaan ole missään kansainvälisyyden puutteessa. Ammattikorkeita vaivaa opetuksen ja oppilaiden luokattoman heikko taso ja yliopistoilla ei mitään ylitsepääsemättömiä ongelmia ole, ellei yliopistouudistus nyt sellaisia aiheuta.

Missään vaiheessa en ole väittänyt vasemmiston pystyvän tekemään tässä asiassa parempaa politiikkaa. En kuitenkaan ymmärrä miksi en saisi syyttää Kokoomusta järjettömästä esityksestä, kun sen takana on Kokoomuksen jäsenkirjaa perstaskussaan säilyttävä opetusministeri Virkkunen. Totuus taitaa edelleen olla joillekin liian kipeä.

Minuakin vituttaa poliitikkojen ja kaikkien ihmisten agendat, mikäli ne ovat jo itsessään järjettömiä ja vailla todellisuuspohjaa.

Lisäys: Vasemmiston kannasta en tiedä, mutta ainakin Keskusta nuoret tyrmäävät Virkkusen ja Kokoomuksen hankkeen.http://www.verkkoapila.fi/opencms/opencms/apila/news/articles/3058.html

Keskustan nuoret tyrmäävät opetusministeri Henna Virkkusen (kok.) esityksen kaikkiin korkeakoulututkintoihin sisältyvästä kansainvälistysosiosta.

Keskustanuorten – ja opiskelijoiden mielestä opiskelijoiden mahdollisuuksia ja kannustimia kansainvälisyyteen on lisättävä, mutta kenestäkään ei voi pakolla tehdä kansainvälistä ihmistä.

– Ulkomaille vasten tahtoaan pakotettu nuori ei millään tavalla edistä suvaitsevaisuutta ja kulttuurien välistä kanssakäymistä.

Nuoret keskustalaiset vaativat, että jokaiselle eurooppalaiselle nuorelle täytyy taata mahdollisuus käydä joko opiskelun, työn, harjoittelun tai vapaaehtoistoiminnan myötä tutustumassa toisiin kulttuureihin. Kansainvälinen kokemus lisää työllistymisen mahdollisuutta ja kulttuurienvälistä ymmärrystä.

Keskustan nuorten mielestä yhtenä keinona kansainvälisyyden houkuttelemiseksi voisi pakon sijaan toimia esimerkiksi opintorahan korottaminen vaihtojakson ajalta.

– Ruohonjuuritason kansainvälistä toimintaa on lisättävä, sillä henkilökohtaiset kokemukset tuovat myös EU:ta lähemmäs tavallisia kansalaisia. Näin tulevaisuuden nuoret kasvavat eurooppalaisiksi, Keskustan Opiskelijaliiton Antti Kurvinen sanoo.

YLE
Korkeakoulututkintoihin ollaan sisällyttämässä pakollinen kansainvälistymisosio. Vuoteen 2015 mennessä kaikkiin tutkintoihin tuleva uudistus tarkoittaa käytännössä pakollista opiskelijavaihtoa tai kansainvälistä harjoittelua.Koko idean järjettömyyden lisäksi ällistyttää se, että asiasta on ilmeisesti jo päätetty.

Sakarias
YLE uutisoi:
VIRKKUNEN AJAA OPISKELIJOITA MAAILMALLE:
Taas yksi kokkarihallituksen "red herring", jolla yritetään laittaa ihmiset ajattelemaan täysin käsittämättömän typerää ehdotusta niiden nykyisen paskapolitiikan sijaan.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat