Seuraa 
Viestejä27432

Niin että mikä tomaatissa oleva ainesosa aiheuttaa sen että ne voivat karvastella suussa. Sama ilmiö on joskus kiiwiä syödessä.

Miksi ulkomaiset tomaatit karvastelevat enemmän kuin kotimaiset, jotka ei karvastele juuri ollenkaan? Ja miksi ulkolaiset kirsikkatomaatit karvastelee eniten? Niitä pikku papanoita ei voi syödä kuin kolme ja tuska on sietämätön, isoja sentään voi vetää yhden kokonaisen. Ja kotimaisissa en ole ko. ilmiötä juurikaan edes havainnut.

Miksi, oi miksi?!

Hämmentää.

Sivut

Kommentit (29)

Ulkolaisista juureksista, varsinkin Espanjasta ja Hollannista tuotetut kasvatetaan ravintoliuksella, eli eivät kasva reilussa mullassa niin kuin kotimaiset. Taannoin tuli dokumentti juuri näistä tomaateista ja niiden kasvatuksesta.

Sama juttu omenoiden kohdalla. Itse pidän erityisesti puolalaisista omenoista. Ne ovat rumia ja halpoja, mutta erittäin maukkaita. Olen kuvitellut, että Puolassa on maanviljelys vielä varsin perinteistä ja siksi maku tulee muhevasta mustasta maasta eikä torjunta-aineitakaan käytetä siinä määrin kuin teollisessa kasvatuksessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432

En usko olevani supermaistaja. Pidän voimakkaista ruoista, kahvista ja alkoholista.

Voisiko tuo karvastelu ja tikustelu kertoa lievästä yliherkkyydestä? Muiden kuin ulkolaisten tomaattien ja kiiwin kohdalla en ole karvastelua havainnut, joten voisiko niissä olla jokin yhteinen molekyyli, joka polttaa suuta?

Hämmentää.

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238
Vatkain
Muiden kuin ulkolaisten tomaattien ja kiiwin kohdalla en ole karvastelua havainnut, joten voisiko niissä olla jokin yhteinen molekyyli, joka polttaa suuta?



Enpä usko, koska tuo havainto suun polttamisesta ja sitä seuranneesta tuskasta ei taida olla kovinkaan yleispätevä. Laske vaan ne makunystyräsi.

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

Vatkain
Niin että mikä tomaatissa oleva ainesosa aiheuttaa sen että ne voivat karvastella suussa. Sama ilmiö on joskus kiiwiä syödessä.

Miksi ulkomaiset tomaatit karvastelevat enemmän kuin kotimaiset, jotka ei karvastele juuri ollenkaan? Ja miksi ulkolaiset kirsikkatomaatit karvastelee eniten? Niitä pikku papanoita ei voi syödä kuin kolme ja tuska on sietämätön, isoja sentään voi vetää yhden kokonaisen. Ja kotimaisissa en ole ko. ilmiötä juurikaan edes havainnut.

Miksi, oi miksi?!





Sama juttu täällä....
Siksi en nykyään syö muuta kuin raakaa lihaa.
Ei vitsi, vaan ihan totta. Yli 10v. vetänyt jo.

Allerginen ilmiö, sen aiheuttajia kannataa vältellä.

Kannattaa määritellä tuo karvastelu tarkemmin, esim. kutiva ja ärsyttävä tunne kielessä.

Näiden allergioiden yhteyteen liittyy usein myös äyriäisallergia.

Tomaattia ja muitakin viljellään Suomessa kivivillassa, että ei ainakaan talvella tuotetut purtavat ole mullassa kasvaneita. Ei välttämättä ulkomaisetkaan. Kaiki kasvihuonetuotteet täällä ja ulkomailla kasvatetaan ravintoliuoksella. Eli mullasta ne eivät tiedä.

Vatkain
Niin että mikä tomaatissa oleva ainesosa aiheuttaa sen että ne voivat karvastella suussa. Sama ilmiö on joskus kiiwiä syödessä.

Miksi ulkomaiset tomaatit karvastelevat enemmän kuin kotimaiset, jotka ei karvastele juuri ollenkaan? Ja miksi ulkolaiset kirsikkatomaatit karvastelee eniten? Niitä pikku papanoita ei voi syödä kuin kolme ja tuska on sietämätön, isoja sentään voi vetää yhden kokonaisen. Ja kotimaisissa en ole ko. ilmiötä juurikaan edes havainnut.

Miksi, oi miksi?!




Täh? Kirsikkatomaatit ovat kuin makeisia niitä voisi syödä miljoona.
Jotkut tomaatit tosin ei ole niin maukkaita

kaiketikenties
Seuraa 
Viestejä629

Olen lukenut suomalaisista lehdistá, miten tákáláinen -espanjalainen- vihannes ja hedelmá on kemikaalisten lannotteiden ja muutenkin epáterveellisen ja antinaturalistisen tuotekehittelyn surkea lopputulos. Osittain niinkin. On todella surullista ajaa Almerian kasvimaan lápi. Niitá kutsutaan táállá Las Huertas de Europa, eli euroopan kasvimaan nimellá. Maasto ympárillá on kuivaa ja ravinteetonta, kasvimaat ja muovimeret peittáá hehtaareittain muuten niin kaunista -tai silloin joskus oli kaunis- maisemaa. Tyóni puolesta olen páássyt tutustumaan jonkun verran myós koko prosessiin, eiká se todellakaan innosta ostamaan yhtákáán salaatinlehteá lukematta ensin sen alkuperáá. Almeria- táysbanni. Ikává kyllá támánkaltaiset uutiset pilaa koko maan luotettavuuden elintarvikkeiden tuottajana.
Mitá tomaatteihin ja karvasteluun tulee, niin váltá hyvá immeinen kaikkea, mitá kehosi ei hyvállá mielin ota vastaan. Pojallani on allergisia, tai on yliherkká, miten vaan, reaktioita TIETTYJÁ tomaatilajeja syódessáán. Tietáá tasan tarkkaan mitá tomaattia syódá ja mitá ei. Kiiveissá ársytys voi johtua sen kuoren karvoista. Jos syót yhdenkin, se aiheuttaa jo kirvelyá ja kutinaa. Eli ei kai kannata syódá kiivejákáán...

Puedes imaginar un mundo sin música............

Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432

Kaikkia muita ruoka-aineita voin syödä. Ainoastaan tomaatti karvastelee, eli pistelee ja polttaa. Ja nimenomaan vain ulkolaiset tomaatit. Ja mitä kypsempi tomaatti on, sitä äkeämpi siitä tulee.

Hämmentää.

Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432

Löytypä tämmönen:

" Suun limakalvokipu

Suun limakalvokipuja voi esiintyä erityisesti aftojen (katso Afta) ja huuliherpeksen yhteydessä (katso Virusperäiset suutaudit). Burning mouth -syndroomalle, jossa suun limakalvot ovat kliinisesti terveen näköiset mutta kirvelevät helposti on tyypillistä kivun sijainti bilateraalisesti, hyvin usein kielen alueella. Kipu on luonteeltaan polttavaa ja kirvelevää, jatkuvaa tai lähes jatkuvaa, joka lievittyy syödessä. Eräät ruoka-aineet kuten tomaatti, sitrushedelmät ja voimakkaat mausteet lisäävät kirvelyä, joka tyypillisimmillään pahenee iltaa kohti. Kliinisesti diagnosointi hyvin hankalaa, koska selviä merkkejä ei ole havaittavissa. Burning mouth -syndrooma on tavallinen menopaussi-ikäisillä naisilla joskin sen etiologia on epäselvä. Siihen liittyy usein myös suun kuivumisoire, sieni-infektio ja allergisuus suussa oleville materiaaleille. Hoito on paikallista ja oireenmukaista, estrogeenihoito, kipulääkkeet ja B-vitamiinit voivat lievittää oireita." http://therapiafennica.fi/wiki/index.ph ... iagnoosiin

Hämmentää.

Voiskohan olla sitruunahappo. Mites sitruuna karvastelee?
Oikeastaan kun tarkemmin miettii, niin itelläkin kiivi ja tomaatti alkaa paljon syötynä koskemaan suuhun ja tekee haavoja.

Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432
kabus
Voiskohan olla sitruunahappo. Mites sitruuna karvastelee?
Oikeastaan kun tarkemmin miettii, niin itelläkin kiivi ja tomaatti alkaa paljon syötynä koskemaan suuhun ja tekee haavoja.

Sitruuna on kyllä kirpeä, mutta sitä ei pysty syömään ainakaan semmoista määrää että tuota polttelua havaitsisi. Pikkumäärissä en ole huomannut.

Oletko huomannut että mimmoset tomatit sulla karvastelee ja missä määrin?

Hämmentää.

Vatkain
kabus
Voiskohan olla sitruunahappo. Mites sitruuna karvastelee?
Oikeastaan kun tarkemmin miettii, niin itelläkin kiivi ja tomaatti alkaa paljon syötynä koskemaan suuhun ja tekee haavoja.

Sitruuna on kyllä kirpeä, mutta sitä ei pysty syömään ainakaan semmoista määrää että tuota polttelua havaitsisi. Pikkumäärissä en ole huomannut.

Oletko huomannut että mimmoset tomatit sulla karvastelee ja missä määrin?




Ehkä tuoreimmat tomaatit. En tiedä onko niillä oikeasti niin eroa.

David
Seuraa 
Viestejä8877
Vatkain
Perkele kun kukaan ei osaa vastata vaikka luulisi täällä sen verran välkkyjä olevan. Ja hemmetin tomaatit...

Vaimolla on hieman samantapaisia ongelmia. Hänellä kielen rakenne on ns. repaleinen ja toisaalta hänellä on taipumusta ihon halkeiluun. Itse en ole ongelmaa havainnut, muutoin kuin ulkomaisten ja kotimaisten tomaattien maussa.

Ulkomaisissa ja kotimaisissa tomaateissa on pääsääntöisesti eroja torjunta-aineiden käytön osalta ja ehkä tärkeimpänä se, että kotimaiset tomaatit kerätään kypsinä, jolloin niiden kasvista on siihen hedelmäsokerit ehtineet täysin muodostua kypsymisprosessin yhteydessä.

Kotimaisten tomaattien osalta ongelmaa ei yleensä esiinny, eli olettaisin syyn olevan em. tekijöissä ja toki myös lajikekohtaiset erot voivat tulla kyseeseen.

Edit: Katsoin tässä taannoin dokumentin Espanjalaisten kasvitarhojen kasvinsuojeluaineiden käytöstä ja se oli kyllä melko järkyttävää. Suomessa pyritään nykyisin pääsääntöisesti käyttämään biologista tuholaistorjuntaa, joten myrkkyjäämiä ei juurikaan ole.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä35916
Luuttu
Ulkolaisista juureksista, varsinkin Espanjasta ja Hollannista tuotetut kasvatetaan ravintoliuksella, eli eivät kasva reilussa mullassa niin kuin kotimaiset. Taannoin tuli dokumentti juuri näistä tomaateista ja niiden kasvatuksesta.



Kyllä vesiviljely on arkipäivää suomalaisessakin kasvihuoneviljelyssä.

David
Ulkomaisissa ja kotimaisissa tomaateissa on pääsääntöisesti eroja torjunta-aineiden käytön osalta ja ehkä tärkeimpänä se, että kotimaiset tomaatit kerätään kypsinä, jolloin niiden kasvista on siihen hedelmäsokerit ehtineet täysin muodostua kypsymisprosessin yhteydessä.



Mistä oikein kotimaiset tomaattisi ostat, jos saat kypsiä? Kypsiä tomaatteja ei saa, ellei itse (tai joku tuttu) niitä kasvata. Kun maistat, huomaat astronomisen luokan eron kaupalliseen tuotantoon verrattuna. Ne melkein kypsätkin maksavat kympin verran kilolta, joten harvemmin niitäkään malttaa ostaa.

Säilyketomaatti on kaupallisista tuotteista lähimpänä kypsän tomaatin makua. Ilmeisesti niiden annetaan kypsyä ennen keräämistä, kun ei tarvitse miettiä säilyvyyttä. Mutta ei se tietysti tuoretta tomaattia korvaa.

Täytyy kesäksi murjaista kasvihuone pihalle. Kasvattelen itse chilejä ja emäntä tomaatteja. Jos hyvin käy, saan syksyllä ensimmäistä kertaa vuosikausiin kunnollisia tomaatteja.

David
Seuraa 
Viestejä8877
Neutroni

David
Ulkomaisissa ja kotimaisissa tomaateissa on pääsääntöisesti eroja torjunta-aineiden käytön osalta ja ehkä tärkeimpänä se, että kotimaiset tomaatit kerätään kypsinä, jolloin niiden kasvista on siihen hedelmäsokerit ehtineet täysin muodostua kypsymisprosessin yhteydessä.



Mistä oikein kotimaiset tomaattisi ostat, jos saat kypsiä? Kypsiä tomaatteja ei saa, ellei itse (tai joku tuttu) niitä kasvata. Kun maistat, huomaat astronomisen luokan eron kaupalliseen tuotantoon verrattuna. Ne melkein kypsätkin maksavat kympin verran kilolta, joten harvemmin niitäkään malttaa ostaa.

Niin, olisi ehkä pitänyt sanoa, että kypsempinä. Suomessa ne kerätään pääsääntöisesti vaaleanpunaisina, eli eivät ole vielä kypsiä mutta sokerit ovat niihin kuitenkin jo pääosin kertyneet. Kypsiä ei saa kuin korkeintaan suoramyyntinä, jos nyt sattuu sellaisen tarhan löytämään, jossa suoramyyntiä harrastetaan. Vaimo sattuu olemaan puutarhuri, joten kyllä omia makeita tomaatteja ja myöskin raikkaita kurkkuja on tullut takavuosina popsittua. Nykyään tulee ostettua kaupasta.

Neutroni
Täytyy kesäksi murjaista kasvihuone pihalle. Kasvattelen itse chilejä ja emäntä tomaatteja. Jos hyvin käy, saan syksyllä ensimmäistä kertaa vuosikausiin kunnollisia tomaatteja.

Jos todella haluat itse kasvattamiasi kypsiä tomaatteja kesän aikana, tarvitset jonkinlaisen (yö)lämmityksen ja viljelyn aloittamisen mielellään jo huhtikuun puolella.

Ainakaan viime kesänä (sateinen ja kylmähkö) eivät tomaatit ehtineet kypsiksi lämmittämättömässä kasvihuoneessa.

Minusta kesätomaatit maistuvat lähes aina karvailta. Talvella myytävät eivät juuri koskaan. Siis kotimaiset, ulkomaisista en tiedä kun en niitä osta.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat