Seuraa 
Viestejä45973

Kaikkihan tietävät että Kolumbus luuli tulleensa takakautta Intiaan purjehdittuaan tarpeeksi pitkälle länteen (tuohon aikaan kai puhuttiin Intiasta kun tarkoitettiin yleensä Aasiaa). Minua on kuitenkin aina ihmetyttänyt miksi näitä Karibian alueita sanotaan nimenomaan LÄNSI-Intiaksi. Kai sen jo Kolumbus itsekin oivalsi, että jos hän olisi tullut Intiaan länteen purjehtien (eli idästä päin), hän olisi karauttanut purtilonsa ITÄ-Intian rantahiekkaan. Miksi siis Länsi-Intia?

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (40)

L
Seuraa 
Viestejä7979

IFEUN

Kirjoitit:

Minua on kuitenkin aina ihmetyttänyt miksi näitä Karibian alueita sanotaan nimenomaan LÄNSI-Intiaksi. Kai sen jo Kolumbus itsekin oivalsi, että jos hän olisi tullut Intiaan länteen purjehtien (eli idästä päin), hän olisi karauttanut purtilonsa ITÄ-Intian rantahiekkaan. Miksi siis Länsi-Intia?

Homma liittyy näköjään sanan west merkitykseen (alla linkki ja siitä ote). Jos tuon oikein ymmärrän, on west paitsi länsi myös länteen.

O.E. west "in or toward the west," ... West Indies is recorded from 1555. The verb wester "to go west" is recorded from c.1374; westerly first recorded 1577 in both its (somewhat contradictory) senses of "coming from the west" and "facing toward the west."

http://www.etymonline.com/index.php?l=w&p=5

Alkujaan Colombon veljekset tulivat Lissaboniin ja perustivat sinne karttaliikkeen. Jo sinänsä semmoinen toiminta oli liikkumista salaisuuksien rajamailla. Mahdollisesti he olivatkin samalla katolisen kirkon tiedustelijoita, ottamassa selvää, mitä lännessä, länteen loputtomasti ulottuvan meren laidalla, oli tapahtumassa. Huomaa legendan Cristoforos Kristuksen kantaja.

Tiedustellessaan Cristoforo kohtasi tietoja Britanniasta, ja mahdollisesti hän kävi itsekin Britanniassa. Siellä hän kohtasi tietoja Grönlannista.
Sen löytäminen ei enää ollut kiistellyn viikinkikartan varassa, vaan vuodesta 1164 siellä oli virallisesti katolinen piispakin. Alue hylättiin
sittemmin 1500-luvun jälkipuolen ilmastoltaan kylminä vuoskymmeninä, ja sittemmin Islanninkin tyhjentäminen oli esillä, vaikka ei toteutettu.
Pohjoismaisen väestön naapureina eli väkeä, tunnettu yleisesti eskimoina, omalta kieleltään inuiteja. Yhtäläisyys Intiaan tuleekin juuri heistä, vaikka heidän elintapansa mahdollisimman paljon erosivat juuri intialaisista.

Atlanti tullet, ne kumminkin ovat heikkoja verrattuna siihen, että ne puhaltaisivat jopa 20 000 kilometrin eli puolen maapallon levyiseltä vesialueelta. Myös muista vinkeistä, ja mahdollisesti myös tietän noista muinaisten viikinkien matkoista, Cristoforo Colombo voi päätellä, että melko lähelläkin olis toinne manner. Näinhän ei asiaa kuitenkaan voinut eisträtä virallsille päättäjille. Vaan oli esitettävä hanke matkana Intiaan, ja sitä käytin esittämään niin lujana, että Kolumbus, jolla nimellä hänet tunnetaan mm. Saksassa ja Suomessa, itsekin sielussaan lähes uskoi siihen. Tärekä mainoskeino oli myös lultavasti löydettävä kulta.

Portugalissa, joka eteni kohti Intiaa Afrikan ympäri, Kolumbus ei saanut taakseen ymmärtämystä. Siispä hän siirtyi Espanjaan, joka oli yhdistynyt, ja juuir 1492 kukisti Granadan maurit. Ja hän sai siis käyttöön kolme laivaa.

Tuolloisen tavan mukaan merenkulullisesti laivoista vastasi navigaattori, siis nykykielellä perämies. Yhteistumin Kolumbuksen kanssa kuitenkin salattin epäileviltä miehiltä kuljettu matka todellista lyhyemmäksi.
Ja oli jo ilmoitettu päivämääräkin, jonka kuluttua, jos mitään ei löytyisi, palattaisiin. Sattui löytymään. - Maihinnousu mantereelle, Cortézin johdolla Meksikoon, silti jäi kolmen vuosikymmenen päähän.

Kolumbus itse säilytti ainakin julkisesti virallisen uskonsa, että oli löytänyt Intian. Amerikka tuleekin toisesta italialaisesta karttamiehestä ja löytöretkeilijästäkin, Americo Vespuccista.

Kolumbuksen retki, tai niitä tuli vielä kaksi lisääkin, jäivat historiaan merenkulkusuiorituksena. Vaan merellä Kolumbus oli pelkkä hieman harrastellut, eikä hän siis, silloisen tavan mukaan, vastannut navigoinnista.
Kapteenin yksinvallan laivoissa toteuttivat ensiksi hollantilaiset.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Huomaa myös kiintoisa kupsahdus löydön nimeämisasiassa. Jos se todella olisi ollut Intiaa, kyseessähän olisivat olleet INTIAN ITÄOSAT!

ArKos itse
Huomaa myös kiintoisa kupsahdus löydön nimeämisasiassa. Jos se todella olisi ollut Intiaa, kyseessähän olisivat olleet INTIAN ITÄOSAT!

Et sitten lukenut aloitusviestiä ollenkaan ennen kuin aloitit luennoimisen? Tämähän oli koko pointti!

IFEUN
Kaikkihan tietävät että Kolumbus luuli tulleensa takakautta Intiaan purjehdittuaan tarpeeksi pitkälle länteen

Esimerkiksi minä en tiedä tuollaista. Olen kyllä moisesta väitteestä kuullut, mutta ei se kovin uskottavalta tunnu.

Eiköhän idea ole se, että Länsi-Intiaan päästiin purjehtimalla Euroopasta länteen ja Itä-Intiaan purjehtimalla Euroopasta itään.

Andy
Eiköhän idea ole se, että Länsi-Intiaan päästiin purjehtimalla Euroopasta länteen ja Itä-Intiaan purjehtimalla Euroopasta itään.

Tarkoittaako tämä sitä sitä, että esim. Euroopasta länteen purjehtimalla päästään suoraan Amerikan länsirannikolle, tai sitä että Turusta länteen purjehtimalla saavutaan yllättäen Länsi-Ruotsiin?

lierik
Seuraa 
Viestejä4922

Kyllä IEFUN on han oikeassa. Euroopasta länteen purjehtimalla ja Kolumbuksen tietäessä maailman pallonmuotoisuuden olisi pitänyt saapua itäintiaan.

Jospa nimitys perustuukin jononkin sellaiseen juttuun, että kartanpiirtäjät tuolloin eivät pallonmuotoisuutta tajunneet. tai osanneet esittää. Kun sen tiettiin olevan idässä je mennään länteen päin öhh, kestämättömiä argumentteja.

Tuo L:n esittämä tuntuu loogiselta selitykseltä.

Lierikki Riikonen

lierik
Seuraa 
Viestejä4922

Off Topic.
Nuo Itä-Länsi nimitykset vaihtuvat muutenkin. Jos matkustetaan nykyään Budabestiin mennään Keski- Eurooppaan, reilu vuosikymmen sitten Itä. Berliini loikkasi kerralla Länsi- Eurooppaan. Tosin siitäkin osa oli maantieelisesti osa jaon jälkeen länessä jo pitkään. Bukarest taitaa vielä kuulua euroopan itäiseen osaan. Pohjoismaat ovat vain pohjoisia, tosin aika ajoin Suomen sitoutumista Länsi- Eurooppaan kaipaillaaan enemmän.

Ei mitään järkeä ole jutuissani enää näköjään, jos muutenkaan. Sorry.

Lierikki Riikonen

Nykyään alkaa saada jalansijaa väite, että viikingit kävivät amerikassa kauan ennen Kolumbusta. Kai se on ihan järkevä ajatus, olisivatko he ajatelleet, että nyt kun purjehdittiin yli rannattoman meren ensin islantiin ja sitten tähän vihreään maahan, niin ei kannata käydä edes katsomassa tuota hyvällä ilmalla lännessä näkyvää rannikkoa..

Loppujen lopuksi tuo nimitysjuttu kuvastanee vain sitä, että asia oli nimeäjille varsin yhdentekevä, paitsi että jotkin nimet oli nopeasti saatava käyttöön. Kun löydetyt saaret, mannerta ei vielä ollut löydetty, olivat Euroopasta länteen ja Intia itään, nimeäjät laativat tästä näkökulmasta nopean ratkaisun.

Sen sijaan tärkeämpi ratkaisu oli katolisen kirkon 1494. Se määritteli
Portugalin ja Espanjan etupiirit pituuspiireittäin maapallolla. Tuolloin
Vasco da Gama ei vielä ollut käynyt Intiassa, vaan vasta 1498. -
Ratkaisun löytyminen noin varhain on myös esittämäni todiste sille, että Colombon veljekset Lisboassa olivat Pyhän Istuimen asialla.

Samana vuonna kuin Kolumbus pääsi ensi kerran Länsi-Intiaan, Portugalin Diaz ohitti hyväntoivon niemen. Tosinhan Kap Agulhas on vielä hiukan etelämpänä. Hyväntoivonniemi on kuitenkin raja, jossa länsituulten tuoma hyvin kylmä vesi kääntyy pohjoiseen, ja sen toisella puolen on Mosambikin virran lämmin vesi . Siis tuolla etelässä koillinen tarkoittaakin lämmintä ilmansuuntaa, ja lounas kylmää!

Lisboassa Kolumbus voi päätellä, että Golf-virta oli samaa virtaa, joka
päinväntasaajan tienoilla kulkee länteen, eli manner käänsi sen.
Väsitäen päinväntasaajalle vastaan tulevaa virtaa portugalilaiset
myös mieluimmin mennesäsä käyttivät melko läntistä kurssia. Täten he matkallaan voivat nähdä lintuja, jotka tulivat jostakin mantereelta.

Cabral 1500 myös oli matkalla Portugalista Intiaan. Läntiseltä kurssiltaan hän harhautui Brasiliaan, ja tästä tulee sen historia Portugalin siirtokuntana. Huomatkaa kuitenkin tärkeysjärjestys Portugalissa.
Merkityään valtauksen, mm. tietenkin pystyttäen ristin, hän jatkoi
matkaa Intiaan. Matkan tulos oli taloudellisesti hyvin edullinen. Samaa ei voinut sanoa Kolumbuksen retkistä. Vasta Meksikon valloitus vuodesta 1517 oli kuin suuri lottovoitto, ja hiukan myöhemmin inkavaltakunnan kukistaminen.

Olipa visainen kysymys...ainakin aluksi?

Ehtimättä lukea muiden vastauksia lähellä Kolumbuksen "Jumalan-Kiitos-Niemeä" en näe muuta selitystä kuin seuraavan:

Löydettyään ensin Dominikaanisen Tasavallan ("La Isabela") ensimmäisen matkansa aikana 1494-vuoden loppiaisena ja Kuuban toisen matkansa aikana, hän oli varma Kuubassa, että oltiin mantereella ("Tierra Firme").

Kolumbus jopa pakkokeinoin määräsi koko miehistön allekirjoittamaan asiakirjan, jonka mukaan Kuuba oli "Tierra Firme". Jamaica nimitettiin raamatulliseksi Sabaksi uskoen samalla, että Haiti oli todellakin Raamatun Salomonin Ofirin kultakaivosalue.

Vasta törmättyään kolmannella matkallaan todelliseen kiinteään mantereeseen, Väli-Amerikka oli "pakko" nimetä loogisesti "Intian länsipuoliseksi mantereeksi", koska Honduras ja muu Väli-Amerikka sijaitsi aluksi löydetyn "Intian". länsipuolella. Täten todellisuudessa nykyäänkin kuulee silloin tällöin Väli-Amerikasta käytettävän Länsi-Intia nimitystä...M.O.T.!

Siis nimitys "Länsi-Intia" ei kirjaimellisesti koske Karibian saariston maita.

¡Así explican este asunto los centroamericanos!

On pakko yrittää selätysvoittoa (?) ja jatkaa...

(Kolumbuksen kirje ilmoittaen Uuden Maailman löydön)
Carta de Colón, anunciando el descubrimiento del Nuevo Mundo

Señor , porque sé que habreis placer de la grand victoria que Nuestro Señor me ha dado en mi viage, vos escribo esta, por la cual sabreis como en 33 días pasé a las Indias.”

Siis hän korostaa saapuneensa 33 päivässä Intiaan (ei siis LÄNSI-INTIAAN), jonka asukkaita hän kutsui guanahaneiksi (”Indios la llaman Guanahani”).

Siis Väli-Amerikka on varsinaisesti Länsi-Intia tuon alkuperäisen dokumentin vahvistamana. Toki kielenkäytössä Karibian saaristoa voidaan syystäkin kutsua Länsi-Intian saaristoksi, koska ne kuuluivat maantieteellisesti näin myöhemmin löydetylle Länsi-Intialle.

Nykyinen pohjoisamerikkalainen kielenkäyttö rajaa West Indies-käsitteeseen vain Karibian saariston, sillä tuo nimitys on tullut nähdäkseni vasta jenkkien, englantilaisten, ranskalaisten ja hollantilaisten kolonialismin aikana.

Mummo
Onhan Suomenkin länsipuolella Itämeri. Samaa logiikkaa..

Mutta samainen meri Viron länsipuolella onkin "Läänemeri". Kyllä minä pidän Virolaisten logiikka tässä asiassa selvempänä.

Mummo
Onhan Suomenkin länsipuolella Itämeri. Samaa logiikkaa..

Niin, ja mahtavatko torniolaiset ihmetellä miksi se heti ensimmäisenä vastaantuleva vesialue on muka Perämeri.

Ja rakas Sophia-mummu pani parastaan: "Onhan Suomenkin länsipuolella Itämeri. Samaa logiikkaa."

Boolen loogisen algebran mukaan tuo meri on "Baltic Sea", "Mar Baltico" etc.

Mitä se Johan nyt höperehtii: minen oo ikinä minkään Boolen kanssa mitään, vähiten loogista allergiaa harjoittanu!

Baltic Herring on silakka, joten baltic Sea voi olla red Herring. Moni on kuule yrittäny ennenkin Mummoa jekuttaa!.. [size=75:seljlfpm]useimmat on ikävä kyllä siinä myös onnistuneet...[/size:seljlfpm]

Eihän Kolumbus edes pitänyt sillistä

Mummo
aamu-uho

lierik
Seuraa 
Viestejä4922

Rouva Maisteri nyt sotkee syrströmmingin, herkkunsa hapansilakan ja sötstremmingiin, ne tulee Pohjanlahdelta. Syrströmminkikin on alunperin södströmming, eteleläinen laihasilakka. Jos opettelisit Boolea, ymmärtäisit tämänkin johtopäätöksen.

Ei kannata väitellä vastan.

Edit: Toivoisin kuitenkin

Lierikki Riikonen

Toveri Pääsihteeri voi olla huoleti. Minä jätän Boolen ihan rauhaan enkä koske surströmmingiinkään. Haluan pysyä välilöissä naapureitteni kanssa.

Olutta on sitten ollut Oulussa riittävästi? Ootko muistanut välillä sentään nukkua ja syödä?

Mummo
huolehtivaisesti

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat