Seuraa 
Viestejä45973

Time warp ohjelmassa tehtiin seuraavanlainen koe:
Kaadettiin olutpullosta pari senttiä pois. Pidettiin tukevasti pullon kaulasta kiini vasemmalla kädellä kun samalla oikealla kämmenellä lätkäistiin kovaa pullon suulle. Pullon pohja hajosi ja litut lensivät pitkin lattioita.

Tilanne kuvattiin videolla ziljoona fps nopeudella ja juontaja huomasi pullon pohjassa kuplia juuri ennen pohjan irtoamista. Koe toistettiin ja tällä kertaa zoomattiin likemmäksi ja pistettiin kamera vieläkin vikkelämmälle moodille.

Osoittautui että iskun jälkeen pohjaan muodostuu satakunta pientä kavitaatiokuplaa, jotka tietysti romahtavat kasaan alta aikayksikön ja saavat voimakkaan paineiskun aikaiseksi, joka edelleen rankaisee pullon pohjaa niin että sirpaleet lentelevät.

Kysymys kuuluukin: Miten pullon pohjaan muodostuu alipaine pulloa lyötäessä? Miksi temppu ei toimi jos pullo on täysi?

Sivut

Kommentit (25)

Ensimmäinen arvaus olisi pullon äkkinäinen liike alaspäin, jossa neste jää jälkeen. Mutta miten se täyttöaste sitten vaikuttaa, jää minulta selittämättä. Paine puristaa ilmaa kasaan mutta vettä ei, liittyköhän se tähän.

Lippa Luke
Seuraa 
Viestejä484
Edu
Ensimmäinen arvaus olisi pullon äkkinäinen liike alaspäin, jossa neste jää jälkeen. Mutta miten se täyttöaste sitten vaikuttaa, jää minulta selittämättä. Paine puristaa ilmaa kasaan mutta vettä ei, liittyköhän se tähän.Teeppa seuraavan lainen skoolaus koe. 2 kpl kylmaa kaljapulloa, avaa molemmat ja kolauta ( skoolaa ) toisen pullon pohjalla ensimmaisen pullon suulle pieni napaytys. Jos napaytys osuu tasaisesti kohdalleen, pitaisi kaljan tulla ulos melkoisella vauhdilla. Hauskaksi taman tekee se etta jos onnistut skoolaamaan jonkun kanssa ja han juo pullosta skoolauksen jalkeen, kalja tunkee ulos joka reijasta

Ihminen kuolee muutenkin… Miksi siis tapamme toisiamme? Me kuolemme ennemmin tai myöhemmin kuitenkin. Maa jää, mutta me poistumme. Miksi siis sotia maan vuoksi,..

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Edu
Ensimmäinen arvaus olisi pullon äkkinäinen liike alaspäin, jossa neste jää jälkeen. Mutta miten se täyttöaste sitten vaikuttaa, jää minulta selittämättä. Paine puristaa ilmaa kasaan mutta vettä ei, liittyköhän se tähän.

Lisämietintöjä tehtyäni arvaan, että vajaassa pullossa on pohjalla pienempi hydrostaattinen paine kuin täydessä. Tällöin syntyy isompia kaasukuplia.

Joo minäkin mietin juuri samaa että neste jää inertian vuoksi jälkeen kun pullo liikkuu äkkiä alas. Ristiriitaistia tuntemuksia herättää kuitenkin se väittämä, että iskun pitäisi tukkia pullonsuu mahdollisimman tasaisesti. Mikähän urbaani legenda tämä nyt on...

Joka tapauksessa tuon inertiajutun voisi testata kopauttamalla pulloa siten, että jotenkin neste olisi jatkuvasti yhteydessä sitä ympäröivään ilmatilaan. Joku ilmava välikappale kun olisi pullonsuun ja lyömävälineen välissä, niin saisi selvitettyä tuonkin.

Jos se ei tuolla tyylillä toimisikaan, niin sitten pitäisi miettiä jotain toista selitystä tälle ilmiölle. Selvästikin joku voimakas alipaineilmiö siihen nesteeseen kohdistuu, mutta miksi.

Aslak
Seuraa 
Viestejä9177

Tämä on ihan selevääki selvempi juttu, varsinki ko kaljat valuit
laattialle. Napauttamalla pullon suulle , pullo liikahtaa äkillisesti
liikke on niin nopea että neste ei kerkejä matkhan.
Tällöin pullon pohjalle muovostuu pieniä tyhjiöitä (kuplia), jos pullon suu suljetaan iskuhetkellä tiiviisti, niin nesteen liike aiheuttaa
pullon suun ja nesteen välille paineen, joka sitten "ampuu"
nesteen kohti pohjaa, ja kun siihen otetaan vielä huomioon
syntyneen tyhjiön imu, on pullon pohjaan kohdistuva iskuvoima
niin suuri, että se särkee pullon pohjan.

http://www.youtube.com/watch?v=jc20YhulksA

Jos se on tehty kaljalla, ne kuplat on tietysti hiilidioksidia, jota vapautuu kaljasta.
Jos pullo on liian täysi, siinä ei ole ilmaa tarpeeksi, joka puristuisi kasaan ja paina jää liian pieneksi.

Mielestäni tämä on urbaanilegendaa. Ehyttä pulloa ei voi särkeä sen suulle lyömällä. Oli pullo sitten vajaa tai "tattitäysi, ja olipa siinä kaljaa tai vettä.

Kolmisenkymmentä vuotta sitten seurasin koetta. Olin juuri aloittanut opiskelun ja soluasunnossa seurasin vanhempien opiskelijoiden koejärjestelyjä. Kymmenien testien jälkeen ainoa asia, mikä meni rikki, oli vessanpytty. Kostea pullo luiskahti iskun voimasta ja rikkoi posliinin. Onneksi en ollut maksajien joukossa, pytynvaihto salaa oli vaikea homma kaikille.

Joskus silloin myöhemmin testasimme metsäleirillä samaa asiaa. Ainoa tulos oli, että kämmenet olivat kaikilla mustelmilla.

Naulaa pyörittämällä pullon pohjan saa suht koht siististi irti. Ei suulle lyömällä. Ehkä saa, jos pohjaa on heikennetty ensin.

No, nyt kun muistelen, olin opiskeluaikoina Ruotsissa Prippsin panimolla kesätöissä. Myös koritusautomaatilla. Joskus, kun automaatin logiikka petti, ja se kone työnsi uudet 24 pulloa samaan koriin, joka oli jo täynnä. Silloin pullot rikkoituivat, syynä ei kait ollut "suulle lyönti. Ensin alempien pullojen yläpäät tunkeutuivat ylhäältä päin työntyvien pullojen pohjien läpi. Sitten ylhäältä päin työntyvät pullonkaulat särkivät alempien pullojen hartiat. Vaahtoa tuli kuin autosammuttimesta.

Siellä Prippsillä kokeilimme kaikki vaihtoehdot, millä pullon voi särkeä suulle lyömällä. Se ei onnistunut.

lierik
Seuraa 
Viestejä4922

Empiirisesti tutkin oluttölkin rikkoutumista ja jäätymistä pakkasella, kun emäntä väitti sen hajoavan jäätyessään. Ei hajonnut, kuten arvelinkin, vaikka oli umpijäässä. Tosin avatessa jäätyneestä purkista tulee vaahtona puolet ulos.

Olen sitä mieltä, että vaikka olut laajenekin jäätyessään, niin sen sisältämät hiilidioksidikuplat kumoavat tämän. Ne joutuvat vain kaasuna kovempaan paineeseen ja kutistuvat sen verran kuin neste laajenee. Pakkasta pitää olla tietenkin niin paljon, ettei alkoholin vaikutus estä enää jäätymistä, voi tutkia vaikka pakastimessa.

Jos tölkissä olisi vettä, varmaan halkeaisi. Toisaalta eipä taida jäljelle jäänyt vajaa tölkkikään haljeta pakkasparvekkeella, vaikka hiilidioksidit olisivat häipyneet? se tienkin jäätyy ulkoa sisäänpäin, joten paineen pitäisi kasvaa. Kestääkö Al-tölkki tuollaisia voimia?

Lierikki Riikonen

Tuon rikkoutumisen uskoisin parhaiten käyvän kiripintaan täytetylle vesipullolle jossa mahdollisimman vähän ilmakuplia. Kämmen toimii ikäänkuin mäntänä joka työntyy polloon n. ehkä 5 mm tämä aiheuttaa paineen kun vesi ei anna periksi. Tässä tulee vielä lisävoimaa siitä kun pullon suuaukon pintaala on paljon pienempi kuin pohjan.

totinen
Seuraa 
Viestejä4887
VPeltonen
Tuon rikkoutumisen uskoisin parhaiten käyvän kiripintaan täytetylle vesipullolle jossa mahdollisimman vähän ilmakuplia. Kämmen toimii ikäänkuin mäntänä joka työntyy polloon n. ehkä 5 mm tämä aiheuttaa paineen kun vesi ei anna periksi. Tässä tulee vielä lisävoimaa siitä kun pullon suuaukon pintaala on paljon pienempi kuin pohjan.

Mutta silloin ei synny tyhjiökuplia pohjan tuntumaan, eikä vesi syöksy täyttämään tyhjiötä.

Kokeilin viinapullolla joskus (0,75 l), pullo erittäin täyteen vettä ja napautus suulle koivuhalolla pudotti pohjan siististi, myös pullossa olleet vedet putosivat.
Aslak jo kertoikin mistä se johtuu, lisukkeeksi pullon värähtely, ei mitkään kavitaatiokuplat pudota pohjaa.

Fenolle: Uusi aspekti sinulla tähän asiaan, miehet käyttävät kämmentä, eivät halkoa.

Haloniskulla tuskin saadaan tiivistä lyöntipintaa pullon suulle. Eli ainakaan hydrostaattinen paine ei riko pulloa.

Aslak ei oikeastaan selittänyt mitään. Minulla on tölkit joskus hajonneet sekä ulkoeteisessä että pakastinkaapissa. Hiilidioksidikuplia ei esiinny stabiilissa tilaanteessa olevassa suljetussa oluttölkissä.

Noissa olutpulloissa voi olla vaurioita jo kaupasta ostettaessa. Aikoinaan kun työskentelin panimossa, siellä sähkösilmä erotteli vialliset tai mahdollisesti vääriä tavaroita sisältävät pestyt palautuspullot. Joskus sieltä tuli linjalle 24 vuotta vanha pullo, kuluneisuuttaan erottui joukosta. Palautin sen uudelleenkäyttöön, periaatteena, että svedupelleille tämä on vielä ehta kaljankuljetusastia.

Siinä ohessa huomasin, että kaikki liukuhihnalla liikkuvat pullot hankavat toisiinsa pohjan lähellä. Pullojen ulkopinta on hankautunut mataksi, Aslakkikin huomaa sen, kun ojentaa kätensä. Se hankauskohta tekee mielestäni lasipullon rakenteeseen heikon kohdan, joka rikkoontuu ensimmäisenä, jos pulloa lyödään ylhäältäpäin halolla.

Noista kavitaatiokuplista. Niitä syntyy aina, kun nestefaasissa tapahtuu riittävä paineenpudotus. Aikoinaan tutkin niitä. Tuollaisella potkurilla, jota hävittäjälaivat käyttävät, ne ovat mikroskooppisen pieniä. Muissa normaalisti silminnähtävässä fysiikassa niitä ei näekään. Ne pystyvät aiheuttamaan nopeaa korroosiota siinä potkurissa, koska ilmiö toistuu muutama sata kertaa minuutissa.

Väitän: Yksi kavitaatio- tai paineisku ei kykene rikkoman ehyttä lasipulloa.

Kyllä se on lähinnä juuri tuo kavitaatio joka pullon pohjan rikkoo. Pullon kuori on kevyt sen sisältämään nesteeseen verrattuna. Tällöin on selvää, että iskun voimasta pullo liikahtaa alas ja neste jää paikoilleen inertian vuoksi. Syntyy tyhjö pohjan ja nesteen väliin. Tyhjö toimii kuin voimakas jousi ja imaisee nesteen kohti pohjaa. Törmäyksessä tyhjö äkisti häviää ja syntyy kavitaatiolle ominainen voimakas isku. Ikään kuin pullossa olisi mossakka jousella kiinni pohjassa. Neste toimii kuin vasara.

Jospa pullon lähes piripintaan täyttäminen johtuu, kavitaation ja vesimassan pullon kaulasta takaisin heijastuneen paineiskun yhteensovittamisesta.

TPa

Haloniskulla tuskin saadaan tiivistä lyöntipintaa pullon suulle. Eli ainakaan hydrostaattinen paine ei riko pulloa.

Hiilidioksidikuplia ei esiinny stabiilissa tilaanteessa olevassa suljetussa oluttölkissä.

Pullojen ulkopinta on hankautunut mataksi, Aslakkikin huomaa sen, kun ojentaa kätensä. Se hankauskohta tekee mielestäni lasipullon rakenteeseen heikon kohdan, joka rikkoontuu ensimmäisenä, jos pulloa lyödään ylhäältäpäin halolla.
Kolautin halon pyöreällä osalla, eli ei varmasti ollut tiivis.
Naarmut pullon alaosassa vaikuttavat varmasti aika paljon, ehkä naarmuton pullo kestäisi kolautuksen.
Kun kalja alkaa jäätymään, siihen liuennut hiilidioksidi kerääntyy jään sisään kupliksi.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat