Seuraa 
Viestejä45973

Tavallisessa ydinvoimalareaktorissa tehoa hillitsee säätösauvat ja varalla on boorin syöttö.

Miksei luovuttaisi säätösauvoista, ja hallitaan tehoa pelkästään boorilla ? Boorin tilalle voisi panna jotain muutakin ainetta. Käytännössä jokainen aine hillitsee reaktiota, esim käytetyt tupakan tumpit.

Toinen parannus on vanhan polttoaineen vaihtaminen lennossa, jolloin ei tarvita kallista ja korvaavaa varavoimaa vaativaa huoltoseisokkia.

Reaktori on umpinainen donitsi, kuten tokamak fuusioreaktoreissa. Siellä virtaa vesi ringissä. Polttoainesauvat (pun) on pystyssä ja lämmönsiirtopiirit (sin) 8 kpl ovat vaakasuorassa.

Kommentit (10)

Polttoaineen vaihto ei siis tyhjennä rinkiä, vaan polttoaine vaihdetaan zirkonium-putkiin. Myös lämmönsiirtopiirit on hitsattu rinkiin, joten rinki on painetiivis aina.

No ei tuo mikään Chengin reaktori ole, vaan minun oma.

Se on erittäin skaalautuva pienille ja isoille tehoille.

Säädettävyys on tietenkin hitaampaa jos rinki on iso, ellei sitten booripumppu ole tehokas. Mutta hiton paljon nopeampaa kuin tavallisissa. Otin xenon-myrkytyksenkin huomioon. Xenonin takia säätösauvoja ei pitäisi käyttää ollenkaan, tai systeemi menee monimutkaiseksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pari pumppua riittänee. Jos toinen hajoaa, niin tehot saa pieneksi boorilla. Jälkilämpö poistetaan toisella pumpulla tai jopa poistamalla ringin eristysvillat.

Pumpun teho on luonnollisesti vain sadasosa nykyisten pumppujen tehosta, koska veden liike-energia ei mene mereen.

Itse asiassa ei ole tullut tutkittua että onko tämä systeemi edes stabiili...

Jos pieni kiehuminen sallitaan, niin takuulla on, koska aukko-osuus kasvaa. Mutta PWR-moodissa.. nooh, vaikeaa sanoa näin suoralta kädeltä. Voi olla että on, tai voi olla että poksahtaa.

Yleensähän reaktoreissa on ns. luonnonkierto eli luonnollinen reitti, jota termodynamiikka saa veden kiertämään vaikka pumput olisivat pysähtyneet. Tästä reaktorista en sellaista hahmota.

Deus Ex
Yleensähän reaktoreissa on ns. luonnonkierto eli luonnollinen reitti, jota termodynamiikka saa veden kiertämään vaikka pumput olisivat pysähtyneet. Tästä reaktorista en sellaista hahmota.No entäs tämä ?

Ja mitä passiivinen kierto auttaa primääripiirissä, jos sekundääri on stop ?

Lektu-Elli
Käytännössä jokainen aine hillitsee reaktiota, esim käytetyt tupakan tumpit.
Oho, tuohan lähtisi käsistä, jos jäähdytteenä käytetään ihan mitä tahansa. Boori absorboi neutroneita, vesi moderoi niitä, eli jarruttaa termisesti, jolloin reaktio kiihtyy. Yleensä kaikki kevyet atomit hidastavat neutroneita.

Äkkiä katsottuna tuo radikaali uusi voimala kärsii samasta ongelmasta kuin kaikki muutkin ydinvoimalat, eli sen polttoaine sulaa jos jälkilämpöä ei voida poistaa? Eli taitaa olla susi niinkuin muutkin.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat