Seuraa 
Viestejä443

Kertakäyttöyhteiskunta on johdannainen sille, että on tajuttu 'ihmisen' tarvitsevan työtä ja tekemistä... Jos jokainen - nyt kertakäyttöhyödyke - kestäisi vaikkapa kolmekymmentä vuotta, loppuisi työn tekemisen mielekkyys aika nopeasti suurelle osalle ihmisiä...

Sotatarviketeollisuus on metkaa... 'Työtä' riittää ja aina tarvitaan patruunoita, kranaatteja, tykinammuksia ja lentokoneita, panssarivaunuja. Ja mikä mukavinta - ne tuhoutuvat useinkin... Ja jälleen tarvitaan uusia ja paljon.

Usein askarrellaan työelämässä jopa niin että kehitellään tarkoituksella vehkeitä ja vempaimia joiden tarkoitettukin elinikä ei ole kuin pari- kolme, mahdollisesti viisi vuotta. Ja sitten romuttamoon ja kaatopaikoille.
No! Ihminenkin on kertakäyttökamaa... Kerran synnytään, eletään ja kuollaan pois... Siitäköhän länsimaiden suunnittelijat ovat keksineetkin kertakäyttökaman idean... Liian vahva ja kestävä on uhka yhteiskunnalle ja sen toimivuudelle. (Ajatelkaapa jos alkaisi käydä niin, että eläkeläiset alkaisivat elää satavuotiaiksi järjestään?)

Silti toivoisin muovipyykkipoikien kestävän äidiltä tyttärelle vaikka siinä samassa pyykkipoikateollisuus saisi kuoliniskun, tai ainakin vähentäisi tuotantoaan tuplasti... Onhan jossakin oltava järkeä? Miksi ei pyykkipoikateollisuudessa? No jaa... Onhan niitä puupyykkipoikia jotka kestävät tuplasti - mutta ei viittäkymmentä vuotta vaikka - atomiaikana sellaisetkin olisi mahdollista valmistaa...

K.K.

Elämä on ainaista opiskelua kehdosta kuolemaan - ehkä kuoleman jälkeenkin on opiskelua - kuka sen tietää?

Kommentit (2)

Monet tavarat, kuten vähän bensiiniä kuluttavat, halvat ja aerodynaamiset autot eivät olisi mahdollisia jos ne pitäisi samalla rakentaa kestämään viisikymmentä vuotta.

Siinä voi vetoniveltä mitoittaessa miettiä, että pistetäänkö tuplasti rautaa vai hyväksytäänkö se tosiasia että se nivel pitää vaihtaa kun autolle tulee ikää sen 20 vuotta.

"Isältä pojalle" vehkeiden illuusio on usein siinä, että siihen samaan kirveeseen on vaihdettu terä kolmesti ja varsi viidesti. Onko se sitten paljon kummallisempaa kuin ostaa uusi kirves aina kun entinen hajoaa?

Oon ittekin alkanut miettiä kulutushyödykkeitä pitkälti sen kautta miten kallista niiden tuottaminen ja käyttäminen on. Onko edullisempaa valmistaa jokin tuote, jonka elinikää voi pidentää vaihtelemalla varaosia ja miten pitkälle materiaalit kestää.. Ja se raskauskin joka tuossa mainittiin. Raskaan kapineen liikuttelu vie pirusti energiaa.

Muovi ilmestyi monenlaisena variaationa kun öljy ilmaantui energiantuotantoon. Eipähän mene hukkaan kun siitä voi tehdä textiilikuituja, astioita, vaikka mitä. Istun just tuolilla, jonka päällinen on nahkajäljitelmää, jotain polyuretaani, mitälie muovia ja pöytä jolla läppäri on, se on kans jotakin muovia..

Aikoinaan inhosin ja vihasin muovia mutta oon alkanut sopeutua siihen ja hyväksyn textiileissäkin jo jonkinverran jotain keinokuituja. Lämpöö ne ei hirveesti kestä mutta eipähän tarvitse silittää, eikä tuhlata energiaa silityksiin kun kankaat ei rypisty niin helposti kun niissä on mukana osa jotain muuta kuin esmes. puuvillaa. Puuvillan viljelykin on saastuttavaa, joten mikään ei sinällään oo erityisen egologista.
Pelkkä muovi tietenkin on ihan hemmetin hiostavaa mutta sekoittamalla matskuja saadaan toimivia ratkaisuja.

Se mikä mua eniten häiritsee tuotteissa on se jos ne on niin huonosti valmistettu että ne sen takia hajoaa pian. Se kuitenkin johtuu yleensä siitä ettei valmistajat saa kunnon palkkaa. En minä eikä muutkaan alipalkattuina viitti tehdä kestävää.. ja onhan niitä halppistuotteita mitkä on halvoista raaka-aineiasta mitenkuten kyhättyjä. Joittenkin on pakko sellaistakin tehdä ja joittenkin pakko ostaa jos ei oo riittävästi yhteistyötä ja on liikaa kilpailua mutta itsehän voi aina pyrkiä olemaan mahdollisimman omavarainen.
Mä teen itte niin paljon etten osallistu juurikaan mihinkään massakuluttamiseen. Muotihan on yks mikä sosiaalisesti rajoittaa ihmisten kestokuluttamista. Halutaan olla trendikkäitä ja siks viskataan pois ihan käypästä. Onneks on kirppikset ja kierrätyspaikat ja paljon roinaa myös kiertää, jne..

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat