Seuraa 
Viestejä45973

Miten opin parhaitan tekemään orgaanisen kemian kaavoja ja mitä tämä yhtälö on ymmärrettävissä Cn H2n +2 ?

Aloitetaan vaikka aluksi opettelemaan, miten kirjoitan heksaanin(C6H14) ja hapen(O2) reaktio yhtälön oikein?

C6H14+O2--->CO2 +H2O

Nyt täytyisi osata jotenkin yksinkertaisesti selvittää kuinka monta molekyyliä tulee olla oikealla ja kuinka paljon vasemmalla, että reaktio yhtälö on tasapainossa!

  • ylös 0
  • alas 1

Kommentit (2)

Reaktioyhtälön kummallakin puolella tulee olla samoja atomeja yhtä monta kappaletta. Ensin mainitsemasi kaava on yleinen alkaanin kemiallinen kaava, hiiliatomi muodostaa neljä kovalenttisidosta, joten ketjun päissä oleviin molekyyleihin kiinnittyy 3 vetyatomia ja keskelle 2. Tutkaile orgaanisen kemian oppikirjoja sekä Wikipediaa.

Tuosta alkaanien kaavasta (Cn H2n +2 ) on esimerkiksi se käytännön hyöty, että voi laskea vetyjen määrää nopeasti. Montako vetyä on butaanissa? Jos tietää, että butaanissa on 4 hiiltä, niin voi laskea että vetyjä on H2*4 +2, eli 10 kappaletta. Siis kaksi kertaa hiilen määrä plus kaksi.

Orgaanisen kemian kaavoissa kannattaa yleensä lähteä liikkeelle siitä alkuaineesta, jota on vähiten. Esimerkkiyhtälössäsi siis hiilestä.

C6H14+O2---> 6 CO2 +H2O

Nyt on hiili kunnossa. Sellaiset alkuaineet, jotka ovat yksinään, kannattaa jättää viimeiseksi. Tässä yhtälössä happi on vapaana (O2) yksistään, joten jätetään se ja katsotaan vetyjä seuraavaksi.

C6H14+O2---> 6 CO2 + 7 H2O

Sitten vielä happi. Koska happi tosiaan on yksistään toisella puolella, tarvitsee vain laskea toisen puolen hapet yhteensä. Niitä on 6*2+7 eli 19. Koska 19 on pariton luku, tulee O2:n eteen vähän hassu kerroin:

C6H14+ O2---> 6 CO2 + 7 H2O

Kertoimien täytyy olla tasalukuja, joten kaikki yhtälön kertoimet täytyy nyt kertoa kahdella, että päästään puolikkaasta eroon. Lopullinen vastaus kuuluu:

2 C6H14+ 19 O2---> 12 CO2 + 14 H2O

Pahoittelen, mikäli olen tehnyt jonkin typerän virheen jossain kohtaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat