Seuraa 
Viestejä45973

Miten opin parhaitan tekemään orgaanisen kemian kaavoja ja mitä tämä yhtälö on ymmärrettävissä Cn H2n +2 ?

Aloitetaan vaikka aluksi opettelemaan, miten kirjoitan heksaanin(C6H14) ja hapen(O2) reaktio yhtälön oikein?

C6H14+O2--->CO2 +H2O

Nyt täytyisi osata jotenkin yksinkertaisesti selvittää kuinka monta molekyyliä tulee olla oikealla ja kuinka paljon vasemmalla, että reaktio yhtälö on tasapainossa!

Kommentit (2)

Reaktioyhtälön kummallakin puolella tulee olla samoja atomeja yhtä monta kappaletta. Ensin mainitsemasi kaava on yleinen alkaanin kemiallinen kaava, hiiliatomi muodostaa neljä kovalenttisidosta, joten ketjun päissä oleviin molekyyleihin kiinnittyy 3 vetyatomia ja keskelle 2. Tutkaile orgaanisen kemian oppikirjoja sekä Wikipediaa.

Tuosta alkaanien kaavasta (Cn H2n +2 ) on esimerkiksi se käytännön hyöty, että voi laskea vetyjen määrää nopeasti. Montako vetyä on butaanissa? Jos tietää, että butaanissa on 4 hiiltä, niin voi laskea että vetyjä on H2*4 +2, eli 10 kappaletta. Siis kaksi kertaa hiilen määrä plus kaksi.

Orgaanisen kemian kaavoissa kannattaa yleensä lähteä liikkeelle siitä alkuaineesta, jota on vähiten. Esimerkkiyhtälössäsi siis hiilestä.

C6H14+O2---> 6 CO2 +H2O

Nyt on hiili kunnossa. Sellaiset alkuaineet, jotka ovat yksinään, kannattaa jättää viimeiseksi. Tässä yhtälössä happi on vapaana (O2) yksistään, joten jätetään se ja katsotaan vetyjä seuraavaksi.

C6H14+O2---> 6 CO2 + 7 H2O

Sitten vielä happi. Koska happi tosiaan on yksistään toisella puolella, tarvitsee vain laskea toisen puolen hapet yhteensä. Niitä on 6*2+7 eli 19. Koska 19 on pariton luku, tulee O2:n eteen vähän hassu kerroin:

C6H14+ O2---> 6 CO2 + 7 H2O

Kertoimien täytyy olla tasalukuja, joten kaikki yhtälön kertoimet täytyy nyt kertoa kahdella, että päästään puolikkaasta eroon. Lopullinen vastaus kuuluu:

2 C6H14+ 19 O2---> 12 CO2 + 14 H2O

Pahoittelen, mikäli olen tehnyt jonkin typerän virheen jossain kohtaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat