Seuraa 
Viestejä45973

Nyt kaikki mukaan tänään klo 20:30.

Itse laitan päälle sähkösaunan, lieden, uunin ja vedenkeittimen.

Toivottavasti sulakkeet kestävät.

Tehdään kunnon piikki luotettavan sähköhuollon puolesta.

Sivut

Kommentit (23)

Piru Naiseksi
Seuraa 
Viestejä3164

Näinkö päin tuo tempaus sitten tehdäänkin? Olin ollut ymmärtävinäni, että valot ja sähkölaitteet pitäisi kytkeä pois toiminnasta tuon tunnin ajaksi...
Itse suunnittelen sammuttavani juuri tuolloin pelkästään valmiustilassa olevat laitteet, mikä taloudestani kirjoittaman ollen tarkoittaa valojen sammuttamista huoneissa, joissa en juuri silloin oleile.
Miellän itseni ympäristönsuojelijaksi mutta minuta(kinko?) on liikaa edellytetty se, että kököttäisin kokonaisen tunnin iltahämärissä vailla mahdollisuutta kasvattaa neulesuttani suosikkiohjelmatallenteitani suoltavan TV:n ääressä. Tuohon aikaan lienee jo niin pimeäkin, etten lukeakaan näkisi. (Huomenna se asia saattaa olla toisin...)

Olbe
Seuraa 
Viestejä1447

Typerä änkyröintisi hukkuu kohinaan. Enemmistö ei tee tuon tunnin aikana mitään erikoista, mutta suuri osa jotakin, joka johtanee, ainakin globaalisti, hetkelliseen kulutuksen pienenemiseen.

Sinun toiminnastasi johtuen ei viisari värähdä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Olbe
Typerä änkyröintisi hukkuu kohinaan. Enemmistö ei tee tuon tunnin aikana mitään erikoista, mutta suuri osa jotakin, joka johtanee, ainakin globaalisti, hetkelliseen kulutuksen pienenemiseen.

Sinun toiminnastasi johtuen ei viisari värähdä.

Arvaa montako lamppua minun tempaukseni vastaa...

Ja muutama tuhat muuta mukaan.

Socrates
Seuraa 
Viestejä8971

"Earth Hour" tai paremminkin kai "Greenie Hour" (en ymmärrä,miten aiemmin arvostamani WWF on saatu houkuteltua mukaan ?) on vain "tottelevaisuuskoe",testataan,
kuinka viherbrainwash on mennyt perille. Kynttilöiden kanssa tuherteluun sisältyy tulipalovaara ja perheväkivaltaa esiintyy,
kun urheilukanava on kiinni. Kun kaikki taas 22:30 sytyttävät valot, ylikuormitus katkaisee verkon.

Suolanaksu
Oma kaupunkini on mukana, itsekkin ajattelin, että turhat sammutan, toivottavasti on selkeää niin tähtitaivas näyttää hienoltaOnpa vaan ainakin täällä päin kovin pilvistä. Olisi ollut kerrankin mukava katsoa, kuinka tuo valosaaste oikein vaikuttaa. Energiaa tuo tempaus ei säästä kyllä lainkaan.

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670

Tämä tempaus kyllä todistaa hienosti sen, että yksittäisen sähkönkuluttajan toimilla ei ole käytännössä mitään merkitystä sähkön kokonaiskulutukseen.

Sähköverkko muutenkin on vielä kovin kehittymätön, eikä se siedä suuria kulutuksen vaihteluita. Tarvitaan älyä mukaan. Sähköautot voisivat tässä olla hyväksi, sillä niiden latausta voisi ohjata älykkäästi saatavilla olevan energian mukaan - tällöin jopa tuulivoimasta voisi olla hyötyä.

Hannu Tanskanen
Kun kaikki taas 22:30 sytyttävät valot, ylikuormitus katkaisee verkon.

Ei todellakaan katkaise. Kotitalouksien osuus sähköverkosta on naurettava siihen nähden, mitä teollisuus imaisee juissia, enkä usko että teollisuudessa vedettäisiin katkaisijasta ympäri Suomea.

TimoT
Seuraa 
Viestejä1933
Tämä tempaus kyllä todistaa hienosti sen, että yksittäisen sähkönkuluttajan toimilla ei ole käytännössä mitään merkitystä sähkön kokonaiskulutukseen.Ihmiset (jotkut ) sammuttivat valoja, vaan tuskin nyt sentään lakkasivat käyttämästä sähköä. Valot pois, teevee päälle jne.

Kotitalouksien osuus Suomen sähkönkulutuksesta on noin 22 %.

Tyypillinen kodin kulutusjakauma:

valaistus ja muu kulutus 28 %
ruuansäilytys 26 %
pyykinpesu 8 %
astianpesu 8 %
ruuanvalmistus 17 %
viihde 12 %
http://oys.tky.fi/ymparisto/energia/energia.html

Hiilidioksidipäästöt tuotettua kilowattituntia kohti olivat vuonna 2008 n. 170 grammaa.

Volitans
Sähköverkko muutenkin on vielä kovin kehittymätön, eikä se siedä suuria kulutuksen vaihteluita. Tarvitaan älyä mukaan. Sähköautot voisivat tässä olla hyväksi, sillä niiden latausta voisi ohjata älykkäästi saatavilla olevan energian mukaan - tällöin jopa tuulivoimasta voisi olla hyötyä.Ei se nyt niin hirveän kehittymätön ole, eikä kulutusvaihteluiden sieto niin vähäinen kuin luulet. Tässä kohtaa on kuitenkin hyvä muistaa sähköverkon mittasuhteet nykypäivänä kilowatti kuulostaa pieneltä, ja sitä se modernille sähköverkolle onkin, mutta kun asiaa hieman ajattelee, niin kilowattikin on jo aika iso yksikkö. Ja isot voimalat operoivat mieluummin gigawattien kuin megawattien luokassa, joten siirrettävät energiat ovat valtavia, suorastaan käsittämättömiä.

Tehdas voi melko huoletta sammuttaa tai käynnistää megawatin moottoreita pelkäämättä että koko verkko siitä suuremmin häiriintyisi.

Mutta liika on aina liikaa. Voimalaitosten valtavien koneistojen reagointikyky on kuitenkin rajallinen. Valtavien höyrykoneiden tehonsäädön nopeudella on kuitenkin omat rajoituksensa. Vesi- ja kaasuvoimaloissa reagoidaan ehkä hieman nopeammin, mutta sellaista säätökoneistoa ei olekaan jonka nopeudella ei olisi minkäänlaisia rajoja.

Keskitettyä virranrajoitusta ehdotetaan toisinaan, mutta senkin hyödyt ovat rajallisia. Toki jostain voidaan hieman tinkiä, suuria varaajia voitaisiin sammutella tarpeen mukaan, ehkä sähköautoistakin olisi jonkinverran apua, mutta loppujen lopuksi suurikin varaaja tarvitsee sähkönsä jotta käyttäjällä olisi lämmintä vettä tarpeen mukaan, ja autonsa lataukseen yöksi jättänyt olettaa sen olevan käyttökunnossa aamulla. Ehkäpä perinteinen kello-ohjaus onkin parhaat päivänsä nähnyt ja jotain hieman fiksumpaa saattaakin ilmaantua, mutta näiltä kuormituksen tasaajilta on kuitenkin turha ihmeitä odotella. Loppujen lopuksi sähköverkon tehtävä on kuitenkin toteuttaa ihmisten toiveita ja tarpeita. Mikään määrä älyä ei lopulta estä ihmistä kaatamasta omaa verkkoaan mikäli semmoista päättävät yrittää.

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Unterseeboot

Ei se nyt niin hirveän kehittymätön ole, eikä kulutusvaihteluiden sieto niin vähäinen kuin luulet.Minun mielestä se on kehittymätön, kun verkkoa hallitaan lähinnä vain tuotantopuolta säätelemällä. On toki olemassa yösähköä, joka kannustaa tasaamaan kulutushuippuja. Todellista kuormantasausta saadaan aikaan vasta silloin, kun kulutuslaitteet osaavat kertoa verkolle oman kulutustarpeensa ja reunaehdot. Mainitsemani akkujen lataus sopisi siihen hyvin.

Olli V
Calerae
Energiaa tuo tempaus ei säästä kyllä lainkaan.
Eikä se ollut tarkoituskaan.Joo ei ollutkaan. Minulla vaan oli vähän semmonen mielikuva, että tuollainen energiansäästöharhakuva olisi melko yleinen. Kampanjan tarkoitushan oli tietysti kiinnittää ihmisten huomio energian säästöön, ilmaston muutokseen, jne.

No se nyt oli ja meni. En huomannut kyllä mitenkään ainakaan näillä nurkilla.

Volitans
Unterseeboot

Ei se nyt niin hirveän kehittymätön ole, eikä kulutusvaihteluiden sieto niin vähäinen kuin luulet.Minun mielestä se on kehittymätön, kun verkkoa hallitaan lähinnä vain tuotantopuolta säätelemällä. On toki olemassa yösähköä, joka kannustaa tasaamaan kulutushuippuja. Todellista kuormantasausta saadaan aikaan vasta silloin, kun kulutuslaitteet osaavat kertoa verkolle oman kulutustarpeensa ja reunaehdot. Mainitsemani akkujen lataus sopisi siihen hyvin.Ei se kuormantasaus nyt ihan pelkästään yösähkön kellokytkimiin rajoitu.

Esim. yksi perinteinen virranrajoitus järjestelmä on ollut laittaa yksinkertainen kontaktori kytkemään pois jotain, kuten vaikkapa osan lämmityksestä, aina silloin kun sähkökiukaan vastukset ovat päällä.

Eikä nykyaikana virranrajoitus vielä tuohon rajoitu, varsinaiset virranrajoitusreleet osaavat tarkkailla sähkönkäyttöä laajemminkin ja tarvittaessa keventää kuormaa.

Nämä virranrajoittimet eivät nyt välttämättä ole ehkä yksiselitteisesti verkkotekniikkaa, mutta jonkinasteisena "hajautettuna älynä" sitä voisi pitää, ja tosiasiassa ne kuitenkin ovat osa sähkönjakelua. Virranrajoitukset eivät ehkä reagoi verkon muutoksiin laajemmin, mutta niiden sähkönkäyttöä tasaava vaikutus on kuitenkin kiistaton. Kun verkon muuta sähkönkäyttöä tasataan, säästyy verkon muuta säätövaraa muiden häiriöiden hoiteluun enemmän.

Ja kuten sanoin pitäisin todennäköisenä että tekniikka kuitenkin kehittyy, "yösähköstä" siirryttäneen hieman älykkäämpään tekniikkaan, tekniikkaan joka huomioi vähän muutakin kuin kellonajan, todennäköisesti se muuttuukin ainakin osin keskusjohtoiseksi, jolloin verkon muutokset tullaan huomioimaan laajemminkin. Mutta vaikka verkon säätömahdollisuudet paranevatkin, ihmeitä en näiltäkään odottaisi. Tietysti kaikenlaiset tekniset parannukset tulevat kehittämään verkkoa entistäkin luotettavammaksi ja joustavammaksi, mutta kovin alkeelliseksi en nykyistäkään systeemiä sanoisi, aika paljon tekniikkaa sielläkin on.

Ja on kuitenkin syytä muistaa, että epäilyistä huolimatta edes tuollaiset tempaukset eivät ainakaan minun tietääkseni saaneet verkko polvilleen, tuskinpa edes kovin suurta häiriötä aiheuttivat.

Calerae
Olli V
Calerae
Energiaa tuo tempaus ei säästä kyllä lainkaan.
Eikä se ollut tarkoituskaan.Joo ei ollutkaan. Minulla vaan oli vähän semmonen mielikuva, että tuollainen energiansäästöharhakuva olisi melko yleinen. Kampanjan tarkoitushan oli tietysti kiinnittää ihmisten huomio energian säästöön, ilmaston muutokseen, jne.

No se nyt oli ja meni. En huomannut kyllä mitenkään ainakaan näillä nurkilla.
Noissa vaan on se vika, että niistä tulee äkkiä sellaisia "feelgood"-juttuja, joilla ei ole mitään käytännön vaikutusta, mutta ihmisistä tuntuu hyvältä. Ikäänkuin olisi tehnyt jotain, vaikka käytäntö onkin jotain muuta.

Unterseeboot

Noissa vaan on se vika, että niistä tulee äkkiä sellaisia "feelgood"-juttuja, joilla ei ole mitään käytännön vaikutusta, mutta ihmisistä tuntuu hyvältä. Ikäänkuin olisi tehnyt jotain, vaikka käytäntö onkin jotain muuta.Joo mediatempaus, kuten jo todettu. Viikon päästä suurin osa on jo autuaasti unohtanut koko tapauksen.

Calerae
Unterseeboot

Noissa vaan on se vika, että niistä tulee äkkiä sellaisia "feelgood"-juttuja, joilla ei ole mitään käytännön vaikutusta, mutta ihmisistä tuntuu hyvältä. Ikäänkuin olisi tehnyt jotain, vaikka käytäntö onkin jotain muuta.Joo mediatempaus, kuten jo todettu. Viikon päästä suurin osa on jo autuaasti unohtanut koko tapauksen.

Minkä tapauksen?

Piru Naiseksi
Seuraa 
Viestejä3164

Onko seurattu, miten moni kotitalous sammutti valoja ja sulki sähkölaitteita juuri tuona tuntina?
(Minun piti osallistua tempaukseen mutta henk.koht. keskusyksikköni temppusi tapainsa mukaan ja ... UNOHDIN!)

Piru Naiseksi
keskusyksikköni temppusi tapainsa mukaan ja ... UNOHDIN!)
MIkäli on kyse tietokoneesta, osta uusi. Ei huonotapaisella mitään tee.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat