Seuraa 
Viestejä8971

Kari Huhdan laaja artikkeli tämän päivän Helsingin Sanomissa antaa hyytävän kuvan siitä,mitä lähellä oltiin 60-luvulla,jos ydinsota olisi puhjennut. Nyt avatuista NATO:n ja Varsovan liiton arkistoista käy ilmi,että sama mitä Suomi olisi tehnyt,se olisi jo sodan toisena päivänä joutunut ydinaseiden maalitauluksi. Yhdysvallat olisi Norjaan Britanniasta siirretyin ydinasein tuhonnut kaikki Suomen lentokentät, korpikenttiä myöten ja liikenneyhteydet estääkseen Venäjän joukkojen marssin Suomen yli Norjaan ja Neuvostoliitto puolestaan olisi räjäyttänyt Suomen ilmatilassa ydinaseita estääkseen Yhdysvaltain strategisten pommikoneiden lennot Suomen yli Neuvostoliittoon. Strategisesti tilanne muistuttaa samaa nyt,vaikka pommikoneiden korvaaminen ohjuksilla vähensikin Suomen ilmatilan merkitystä, risteilyohjukset toivat sen takaisin, niiden reitti Venäjälle kulkee Suomen Lapin yli. Onneksi Varsovan liittoa ei enää ole ja vain mielipuoli Venäjällä lähtisi sotaan 20 kertaa vahvempaa NATO:a vastaan !

Sivut

Kommentit (87)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Pikkulintu
Ei lentokentän tuhoamiseen tarvita ydinaseita.

Pikkulintu:)
Ei myöskään maailmansodan lopettamiseen, mutta se on paljon hauskempaa ja nopeampaa nukettamalla.

Täytyypä lukea tuo artikkeli. Olen kyllä tiennyt että Suomi oli (tiedä vaikka olisi vieläkin, ja onkin varmasti joissakin kassakaappisuunnitelmissa) ydinaseiden maalina. Tarkennettuna jotkut kohteet siis olivat, enpähän arvannutkaan että kohteita onkin noin paljon.

de Selby
Seuraa 
Viestejä1231

Tästä tuleekin sunnuntaiaamun ratoksi mieleen, että kun kaikenmaailman ohjuskilpihankkeiden sijoituspaikoista väännetään kättä, kokonaan jää julkisuudessa keskustelematta millä alueella ohjuskilpi toimii.

Jonkun konfliktista riippumattoman maan kamaralle voi tippua kaikenlaista epämiellyttävää rojua... Ja sitähän ei tiedä, jos jonkin oletetun "pahan maan" alkeellisemmat ohjukset olisivat puolustusohjuksien osuessa virittyneessä tilassa ja räjähtäisivät "silleen".

En ole ihan varma, mutta kaiketi Itä-Eurooppaan toteutuessaan sijoitetut ja Lähi-Itään suunnatut puolustusohjukset lähtisivät hyökkääviä ohjuksia vastaan, mutta kyllä sitä puolustuskilpeä löytyy Pohjois-Atlantin ja Jäämeren altakin aivan varmasti. Jos oikein mukavasti käy, niiden toimintaa saadaan seurata aitiopaikalta.

Gravity sucks.

offmind
Seuraa 
Viestejä20309
Hannu Tanskanen
se olisi jo sodan toisena päivänä

Eli oletuksena on, että täysimittaisessa supervaltojen ydinasesodassa olisi ollut tuollainen toinen päivä? Taitaa perustua aika optimistisiin skenaarioihin

“He was a dreamer, a thinker, a speculative philosopher...or, as his wife would have it, an idiot.” Douglas Adams

de Selby
Seuraa 
Viestejä1231
offmind
Hannu Tanskanen
se olisi jo sodan toisena päivänä

Eli oletuksena on, että täysimittaisessa supervaltojen ydinasesodassa olisi ollut tuollainen toinen päivä? Taitaa perustua aika optimistisiin skenaarioihinIron Maiden jo tuon tiesi. Rytinä alkaa 23:58, joten toiseen päivään on vain muutama minuutti aikaa Kyllä sitä ehtii, elä huoli!

Gravity sucks.

offmind
Seuraa 
Viestejä20309
de Selby
offmind
Hannu Tanskanen
se olisi jo sodan toisena päivänä

Eli oletuksena on, että täysimittaisessa supervaltojen ydinasesodassa olisi ollut tuollainen toinen päivä? Taitaa perustua aika optimistisiin skenaarioihinIron Maiden jo tuon tiesi. Rytinä alkaa 23:58, joten toiseen päivään on vain muutama minuutti aikaa Kyllä sitä ehtii, elä huoli!No puh huh! Minä jo ehdin huolestua että jääkö pieni Suomi vain sivustakatsojaksi, kun isot pojat leikki sotasta.

“He was a dreamer, a thinker, a speculative philosopher...or, as his wife would have it, an idiot.” Douglas Adams

Hm.. mikäs.. mitäs.. täh mitä häh..
Mä en halua siltikään liittyä NATOON. Mulla ei oo semmosta kiimaa, ei vieläkään.

[size=150:3entczyt]Jos[/size:3entczyt] joshullu jossakin nappia painaa
ja minä olen sitten sen seurauksesta vainaa,
tai kidun ja kadun kun liittynyt en,
kuitatkoon muut, se oli vaan ihminen..

Socrates
Seuraa 
Viestejä8971
offmind
Hannu Tanskanen
se olisi jo sodan toisena päivänä

Eli oletuksena on, että täysimittaisessa supervaltojen ydinasesodassa olisi ollut tuollainen toinen päivä? Taitaa perustua aika optimistisiin skenaarioihinScenaario oli sellainen,että ensimmäinen päivä sodittaisiin tavanomaisen asein. Sota alkaisi siitä,että Varsovan liiton joukot panssariylivoimansa (20 000 vs NATO:n 10 000) turvin
aloittaisivat hyökkäyksen, neuvostojoukkojen lisäksi mukana olisi Puolan ja Tsekkoslovakian joukot. Panssarikiila ehtisi Hampuriin kahdessa vuorokaudessa ja Atlantin rannalle viikossa. Tsekkoslovakian arkistoista on paljastunut tämä. Silloin NATO-joukkojen ainoaksi mahdollisuudeksi,odotettaessa lisää joukkoja Atlantin takaa,
olisi ilmavoimin tuhota Varsovan liiton täydennysjoukot rintaman takaa ja tuhota panssarikiilat taktisin ydinasein (1 kilotonnin ydinsingoin) Fuldan solassa,joka on ainoa pääsy L-Saksaan. Tällöin myös Varsova siirtyisi taktisiin ydinaseisiin
toisena taistelupäivänä, neukut tulisivat Lappiin ja jenkit
tuhoaisivat Suomen liikenneyhteydet ja neukut räjäyttelisivät ydinlatauksia Suomen ilmatilassa torjuakseen NATO:n täältä kautta tulevat pommikoneet. Meillä olisi HYVIN huono olo !
Itse asiassa scenaario ei kerro,kumpi puoli ensin olisi turvautunut ydinaseisiin,mutta se ei ole tärkeää, lopputulos on sama,aloitti kumpi vain, Eurooppa tuhoutuu. Kynnys siitä
siirtyä mannertenvälisiin ohjuksiin ja suuriin ydinaseisiin omia maitaan vastaan olisi seuraava suuri kynnys Yhdysvalloilla ja Neuvostoliitolla,kenties sota päättyisi Euroopan tuhoamiseen. Kun on elänyt nuo päivät 1966-67,tulee vieläkin kylmät väreet,kuinka lähellä tuhoa
olimme !

de Selby
Seuraa 
Viestejä1231

Jossain yhteydessä olen itselleni antanut uskottavasti kerrottavan, että täysimittaisessa konventionaalisessa maasodassa naapuriamme vastaan emme selviäisi joka tapauksessa kuin viikon tai kaksi.

Parempi siis jos kestää vain pari päivää, turhapa tuota lopputulemaa olisi pitkittää. Sitä kävisi ihan suotta ostamassa kaupasta purkki- ja kuivamuonaa sekä vettä, vieläpä todennäköisimmin äkillisesti nousseilla riistohinnoilla.

Clancyn "Myrsky nousee" on hirmu hauska romaani. Se pitää ottaa pommisuojaan mukaan sitten kun sen aika on. Ehtii lukemaan muutamassa päivässä.

Gravity sucks.

offmind
Seuraa 
Viestejä20309
Hannu Tanskanen
Scenaario oli sellainen,että ensimmäinen päivä sodittaisiin tavanomaisen asein.(...) Kun on elänyt nuo päivät 1966-67,tulee vieläkin kylmät väreet,kuinka lähellä tuhoa
olimme !Paitsi että erilaisia sotapeliskenaarioita on olemassa varmasti yksi vuoden jokaiselle päivälle usean vuosikymmenen ajaksi. Sellaiset eivät vielä tarkoita että ydinsota olisi ollut sen lähempänä. Suurin riski taisikin olla se, että sota syttyy vahingossa.

Tuollaisia skenaarioita on kyllä hauska miettiä siitä näkökulmasta, että mitä todennäköisesti olisi tapahtunut. Eli esim. Varsovanliiton pojathan olivat kyllä kovia uhoamaan voittamattomilla panssareillaan, mutta olisiko siitä poppoosta ollut hyökkäyssotaan?

Varsinkaan niin, että Tsekkoslovakian joukot olisivat olleet mukana kärjessä 60-luvun lopussa (kun muistelee mitä siinä maassa tapahtui 1968). Neuvostoliitolla oli niihin aikoihin ihan tarpeeksi tekemistä omien "liittolaistensa" ruodussa pitämisessä, että se olisi ehtinyt Länsi-Euroopan valloitukseen. Tai uskaltanut sellaisten "liittolaisten" kanssa.

Tai mikä oli USA:n todellinen kynnys ydinaseiden käyttöön Kuuban ohjuskriisin jälkeisinä vuosina. Se maahan on erinomainen pitämään omia puoliaan, mutta on miettii useaan kertaan toisten sotiin osallistumista. Vietnamissakaan hommat eivät olleet menossa ihan putkeen.

Joten ehkä edes se, että neuvostopanssarit kolistelevat kohti Länttä, ei olisi riittänyt siihen, että nappia olisi katsottu tarpeelliseksi painaa, vaikka kuinka olisi NATO "liittolaiset" olleet uhattuina. Kysehän oli kuitenkin vain eurooppalaisista, ei USA:n kamarasta.

“He was a dreamer, a thinker, a speculative philosopher...or, as his wife would have it, an idiot.” Douglas Adams

de Selby
Seuraa 
Viestejä1231
offmind
- - - Joten ehkä edes se, että neuvostopanssarit kolistelevat kohti Länttä, ei olisi riittänyt siihen, että nappia olisi katsottu tarpeelliseksi painaa, vaikka kuinka olisi NATO "liittolaiset" olleet uhattuina. Kysehän oli kuitenkin vain eurooppalaisista, ei USA:n kamarasta.Viittasit muussa osassa kirjoitustasi Kuuban ohjuskriisin jälkeiseen 60-luvun loppuun.

Tuolloin ydinaseita oli jo Britannialla ja Ranskalla. Ei tietenkään sellaisia määriä kuin USA:lla tai CCCP:llä mutta kuitenkin.

Mutta tämmöinen vitsi löytyi Wikipedian artikkelista "Ydinaseohjelmat eri maissa". Suora ctrl+c / ctrl+v, kursivointi ja alleviivaus oma:

"Ison-Britannian ydinase

Pääartikkeli: Yhdistyneiden kuningaskuntien joukkotuhoaseet

Yhdistyneet kansakunnat alkoivat kehitellä omaa ydinasettaan sodan jälkeen. Ensimmäinen fissiopommi koeräjäytettiin vuonna 1952. Fuusiopommin kehittely olikin sitten hankalampaa, mutta sekin saatiin räjäytetyä täysitehoisena vuonna 1957."

LOL LOL LOL.
Kuka vielä uskaltaa väittää YK:ta saamattomaksi nyhveröksi? Ei muuta kuin nuketusta kriisinhallintaan niin maailma pelastuu.

Gravity sucks.

Barbaari
Seuraa 
Viestejä13621
Reiska
Ydinsodanhan piti alkaa, mut koska venäläissotilas jänisti eikä totellu ampumiskäskyä, nii jäätiin eloon.. Maailman pelastamisesta oli palkkana potkut..Olen usein kuullut tollaisesta ja ihan tosi juttu onkin. Mielelläni lukisin tapauksesta lisää mutta enpä muista mitään hakusanoja mistä voisi tavoittaa tätä aihetta ja tapahtumaa.

Hauska nähdä, millaisia bugeja atomiaseiden sofitissa on sitten kun niitä oikeasti otetaan käyttöön.

Mahtaneeko olla 64-bittiset pelit käytössä, vai pääsekö tapahtumaan lukualueen kierähtämistä negatiiviseen suuntaan.

Barbaari
Reiska
Ydinsodanhan piti alkaa, mut koska venäläissotilas jänisti eikä totellu ampumiskäskyä, nii jäätiin eloon.. Maailman pelastamisesta oli palkkana potkut..Olen usein kuullut tollaisesta ja ihan tosi juttu onkin. Mielelläni lukisin tapauksesta lisää mutta enpä muista mitään hakusanoja mistä voisi tavoittaa tätä aihetta ja tapahtumaa.Stanislav Petrov

Petrov ei kyllä jänistänyt, eikä saanut potkuja vaan tulkitsi saamansa raportit ohjusiskusta aivan oikein järjestelmän virheeksi.

Vasiliy Arkhipov puolestaan suostutteli Kuuban kriisin aikaan upseeritoverinsa olemaan laukaisematta ohjuksia.

offmind
Seuraa 
Viestejä20309
de Selby
Tuolloin ydinaseita oli jo Britannialla ja Ranskalla. Ei tietenkään sellaisia määriä kuin USA:lla tai CCCP:llä mutta kuitenkin.

Lisäksi Ranska oli lähtenyt ovet paukkuen Natosta ja sillä oli itsenäinen puolustus. Ties miten sekin olisi käyttäytynyt jos kylmä sota olisi kuumentunut Euroopassa.

“He was a dreamer, a thinker, a speculative philosopher...or, as his wife would have it, an idiot.” Douglas Adams

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat