Seuraa 
Viestejä1013

Olen kuullut ja lukenutkin, että ihmisen kehon solut uusiutuvat ihan totaalisesti noin 7 vuoden perioodilla.
Eli niistä soluista, jotka minulla oli 7 vuotta sitten, ei ole yhtään jäljellä.

Poikkeuksia oli vissiin aivo-/hermosoluissa ja ihan ilmeisesti esimerkiksi hampaissa. Ne ei uusiudu.

Jos ihosolut uusiutuvat, miksi ne ei kasva siihen alkuperäiseen nättiin järjestykseen vaan esimerkiksi arvet säilyvät?

Itselläni ainakin on monta kymmentä vuotta vanhoja tunnistettavia arpia. On jälkiä moottorisahasta, kulmahiomakoneesta, puukosta, kirveestä. Vanhoja paloarpia ja jonkun rokon jättämiä pieniä monttuja ihossa.

Luulisi, että ihosolut uusiutuessaan kasvaisivat sen alkuperäisen piirustuksen mukaisiin paikkoihin.

Tuli vaan mieleen.

---

Kommentit (6)

Arpikudos on ihoa, mutta hieman eri ominaisuuksilla. Siinä on enemmän kollageeniä ja vähemmän eläviä soluja. Tämä omalaatuinen iho elää omaa elämäänsä muun ihon ohella koko elämäsi ajan.

Evolutiivisesti ajatellen ei ole ollut tarvetta hienostuneemmalle korjausmekanismille, kuten vaikka regeneraatiolle jne. Tarpeeksi hyväksi on havaittu, että vamma-alue täytetään nopsaan kollageenillä ja muutama elävä solu pistetään vaeltamaan sinne, annetaan sitten alueen olla rauhassa.

Tulevaisuuden teknologia luultavasti antaa meillekin regeneraation lahjan. Geeniteknologialla sitä tuskin saavutetaan, sillä genomin kopelointi on altis perhosefektille, veikkaan nanolääketiedettä ratkaisuksi.

PeterH
Seuraa 
Viestejä2875
Twilight
Evolutiivisesti ajatellen ei ole ollut tarvetta hienostuneemmalle korjausmekanismille, kuten vaikka regeneraatiolle jne.

Itse asiassa regeneraatio on kehityksessä alkeellisemmasta päästä. Esimerkiksi meritähdet pystyvät kasvattamaan uuden sakaran irronneen tilalle, kastemadot voivat kasvattaa uusia jaokkeita katkettuaan, ja salamanteri voi kasvattaa uuden raajan menetetyn tilalle palauttamalla sen kudokset kantasolutilaan.

Näiden eliöiden rakenne on kuitenkin hyvin yksinkertainen. Kun rakenne (verisuonitus, luusto, sidekudos, jne) muuttuu monimutkaisemmaksi, regeneraatio ei enää onnistukaan niin helposti.

Wikipedia kattaa aiheen melko hyvin:
http://en.wikipedia.org/wiki/Regeneration_(biology)

Mielenkiintoista. Tuon mukaan alle 10-vuotiaat lapset voivat kasvattaa uuden sormenpään menetetyn tilalle. Ja maksa voi aikuisillakin kasvaa ennalleen vaikka siitä olisi poistettu 75%.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
PeterH
Ja maksa voi aikuisillakin kasvaa ennalleen vaikka siitä olisi poistettu 75%.
Saisko yhdestä maksasta maksat neljälle? Nerokasta.

PeterH
Twilight
Evolutiivisesti ajatellen ei ole ollut tarvetta hienostuneemmalle korjausmekanismille, kuten vaikka regeneraatiolle jne.

Itse asiassa regeneraatio on kehityksessä alkeellisemmasta päästä. Esimerkiksi meritähdet pystyvät kasvattamaan uuden sakaran irronneen tilalle, kastemadot voivat kasvattaa uusia jaokkeita katkettuaan, ja salamanteri voi kasvattaa uuden raajan menetetyn tilalle palauttamalla sen kudokset kantasolutilaan.Tarkoitinkin regeneraatiota monimutkaisessa ihmisen kaltaisessa eliössä.

Itseäni on aina mietityttänyt, miten ihmisen kaltaisessa olennossa täydellinen regeneraatio onnistuisi. Jos toimiva systeemi kehitetään joskus sen olisi kai järkevintä pohjautua jotenkin geeneihin. Voimmeko rakentaa ideaalin itsemme geenistämme, jos olemme jo aikuisiässä? Tietyt sisiliskot jalkansa menetettyään muuttavat haavaa ympäröivät solut takaisin kantasoluiksi ja kyseiset kantasolut muodostavat uuden jalan aivan kuten sikiöaikana. Arpikudosta ei muodostu. Aivokudoksessa tapahtuu samanlaista regeneroitumista. Itseasiassa esimerkiski Urodele sammakot pystyvät tällä tavoin regeneroimaan periaatteessa kaikki kehon osansa. Ihmisen genomin muuntaminen sellaiseksi, että tällainen onnistuisi on 1) hyvin vaikeaa (koko ihmisen metaboliikka pitäisi tuntea läpikotaisin ja sitä pitäisi pystyä rutiininomaisesti manipuloimaan) ja 2) suurella todennäköisyydellä tuhoisaa. En näkisi myöskään, miten kyseinen tekniikka soveltuisi jo olemassa oleviin arpiin (varmaan immuunipuollustus pitäisi jotenkin saada tuhoamaan juuri tuo arven kollageeni) tai vaikka onnettomuudessa vinoon luutuneeseen luuhun. Täydelliseen regeneraatioon tarvitaan jotakin todella hitekkiä. Itse en tiedä vastausta, siitä vaan miettimään.

Pohtija
Seuraa 
Viestejä883

Millä tuo sitten on todistettu, että kaikki tai melkein kaikki solut uudistuvat 7vuoden aikana ? Entä jos niin ei olekkaan... Kun kerran ihminen vanheneekin kokoajan. Samaa arpi hommaa olen itsekin ihmetellyt.

"Perhosten liihottelu voi näyttää epämääräiseltä haahuilulta, mutta se on harhaa. Ne tietävät tarkkaan, mitä tekevät."

RaahenTiikeri
Seuraa 
Viestejä973

kaaduin 98- tai 99-kesänä(tod.näk.98)polkupyörällä isossa alamäessä.Etulokasuoja "hirtti kiinni" ja lensin useamman metrin ja fillari vielä tipahti päälle voltin tehtyään.Vasemman käden pikkurillin ja nimettömän välinen nahka repesi laskeuduttuani lennoltani asvaltille ko.sormien ollessa levälläään harittavassa asennossa.Hiekan muruja ongitiin syvältäkin,ja arpi oli todella iso ja näkyvä ja värikäs aina kuluneeseen talveen asti.En tiedä,onko solukko yhtäkkiä lähtenyt uusiutumaan,vai onko vähähiilihydraattinen ruokavalio tehnyt ihmeitä(kohentanut oloa kovasti muutenkin),mutta entinen n.2 sentin röpelö on mennyt viimeisen kolmen kuukauden aikana noin 4 millimetriseksi vaaleanpunaisehkoksi muuta ihoa sileäämäksi kohdaksi.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat