Seuraa 
Viestejä45973

STT 26.3.2009 18:15

Viranomaisia ei kiinnosta opetella ruotsin kieltä. Torstaina julkistetun tutkimuksen mukaan viranomaisten ruotsin kielen taito ei ole kohentunut sitten kolme vuotta tehdyn selvityksen.

"Jos emme toimi nyt, ruotsi näivettyy hallintokielenä. Nyt on aika valita suunta", sanoo tutkimuksen esitellyt oikeusministeri Tuija Brax (vihr).

Kielilainsäädännön soveltamista selvittänyt tutkimus osoittaa, etteivät viranomaiset itse vapaaehtoisesti edistä ruotsin käyttämistä. Ruotsin kielen kurssit ovat harvinaisia, eikä hyvän kielitaidon omaavaa henkilökuntaa rekrytoida aktiivisesti.

Lainsäädännön toimeenpaneminen riippuu usein hyvästä tahdosta tai yksittäisestä virkamiehestä. Keskushallinnon viranomaiset lähettävät usein tiedot ainoastaan suomeksi riippumatta siitä, mitä kieltä vastaanottaja puhuu.
____________________________________________

Ettei tämä yksi Suomen yhteiskunnallinen konfliktialue unohdu, niin media uskollisesti muistuttaa samaa toitottavia viestejä, eli miksi vieraita kieliä ei enää opiskella? Minä kyllä tiedän tähän vastauksen ja todella helpon keinon tilanteen korjaamiseksi, mutta kysymys onkin miksi tätä keinoa ei edes oteta keskustelun alle julkisuudessa?

Sivut

Kommentit (32)

Dredex
Kenen sen pitäisi ottaa keskustelun alle? Kenen sellaisen, joka haluaa ottaa keskusteluun? Onko heitä?Olettaisin että media sekä poliitikot ovat oleellinen väylä vinoutuneen tilanteen korjaamiseksi. Kansalaisen ainoa keino käytännössä on ylläpitää keskustelua ja lähettää postia vaikuttajille. Jokainen tietää että nykytilanne ei voi jatkua, mutta kukaan ei uskalla tehdä mitään, vrt. JH-A:n leimamista totuuden puhumisesta. Lampaat eivät asetu uhreiksi, mutta joutuvat uhrin asemaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Au revoir, kielitaito

"Mikä on jalkapallo-ottelu saksaksi? Entä mitä tarkoittaa ranskan sana le baccalauréat suomeksi?

Sellaisiin pulmiin abiturientit etsivät vastausta tällä viikolla, kun kevään ylioppilaskirjoitukset päättyivät.

Varsinainen ongelma on se, että yhä harvempi koululainen ja opiskelija tietää oikean vastauksen. Kielten opiskelu vähenee peruskoulussa ja lukioissa sellaisella vauhdilla, että hyvä kielitaitomme on pian vain myytti.

Valinnaisen vieraan kielen aloitti viime vuonna 13 prosenttia kahdeksasluokkalaisista. Vuodesta 1994 valinnat ovat pudonneet kolmasosaan. Suomenkielisten ruotsin taito rapistuu.

Into on lopahtanut. Mahdollisuudetkin kapenevat edelleen, kun kuntien ja valtion rahat vähenevät.

Näitä pulmia asiantuntijat pohtivat tämän viikon torstaina seminaarissa, jonka avasi opetusministeri Henna Virkkunen.

Tarvitsemme hindin, kiinan ja arabian puhujia.
Nuorten pitäisi aikuisten mielestä osata paremmin myös matematiikkaa, fysiikkaa, historiaa ja äidinkieltä. Liikkua ja harrastaakin tulisi enemmän. Pitääkö nyt vielä kielistä kasata nuorille paineita?

Ei tarvitse. Otetaan rennosti vaan. Kielitaitoa voi parantaa myös lukemalla roskaromaaneja, katsomalla leffoja ja hölöttämällä netissä tai kasvotusten. Tärkeintä on, että nuorilla olisi avoin asenne muihinkin kieliin kuin englantiin. Nuorena pitäisi hankkia pohjaa, jonka varaan voisi vanhempana rakentaa kielitaitoa.

Valintojen katuminen alkaa nimittäin heti lukion jälkeen. Näin voi päätellä siitä, että yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen kielikeskukset ovat ylityöllistettyjä. Ne joutuvat opettamaan aiempaa enemmän perustaitoja.

Suomenkielinen pärjää englannilla ja ruotsilla monissa tehtävissä, mutta muista kielistä on etua.

Suomalaisyritysten kauppakumppanit ovat aiempaa kirjavampi joukko. Siksi yritykset tarvitsevat eurooppalaisten kielten lisäksi yhä enemmän hindin, kiinan ja arabian taitajia. Venäjä on valttikortti työmarkkinoilla, mutta se on koululaisten harvinaisimpia valintoja.

Kielitaidon kansantaloudellista merkitystä ei ole tutkittu, mutta kauppa käy parhaiten äidinkielellä. Vain englantia puhuva myyjä on heikoilla niin suomalaisessa kauppakeskuksessa kuin venäläisessä neuvotteluhuoneessa."
____________________________________________

Onko näin ja kenen äidinkieli on tärkeää suomalaisille? Kenelle myydään hänen äidinkielellään ja voiko kiinalaisille kaupata ruotsinkielellä? Mitkä kielet ovat tärkeät ja millä perusteilla?

Manse
Dredex
Kenen sen pitäisi ottaa keskustelun alle? Kenen sellaisen, joka haluaa ottaa keskusteluun? Onko heitä?Olettaisin että media sekä poliitikot ovat oleellinen väylä vinoutuneen tilanteen korjaamiseksi. Kansalaisen ainoa keino käytännössä on ylläpitää keskustelua ja lähettää postia vaikuttajille. Jokainen tietää että nykytilanne ei voi jatkua, mutta kukaan ei uskalla tehdä mitään, vrt. JH-A:n leimamista totuuden puhumisesta. Lampaat eivät asetu uhreiksi, mutta joutuvat uhrin asemaan.Oletko nyt aivan tosissasi.

Vaatii aikamoista pokkaa esittää tällaista turhan informaation väittämää muka epäkohtana

Tuomas_Akvinolainen
Oletko nyt aivan tosissasi.

Vaatii aikamoista pokkaa esittää tällaista turhan informaation väittämää muka epäkohtana
En tiedä missä umpiossa olet elänyt, mutta ainakin ex-opetusministeri Sari Sarkomaa on ollut huolestunut kielitaitovarannon hiipumisesta, eikä hän ole varmasti ainoa. Myös Aamulehti on antanut nykyään hyvin tilaa Suomen vinoutuneelle kielipolitiikalle jossa nyt ei ole järjen häivää. Oleellista on miten voisimme myöntää että ainoa keino on pakkoruotsin lopettaminen jotta muitakin kieliä kuin englantia opiskeltaisiin. Sinulla on varmaan tähän hyviä vastauksia?

Manse
Tuomas_Akvinolainen
Oletko nyt aivan tosissasi.

Vaatii aikamoista pokkaa esittää tällaista turhan informaation väittämää muka epäkohtana
En tiedä missä umpiossa olet elänyt, mutta ainakin ex-opetusministeri Sari Sarkomaa on ollut huolestunut kielitaitovarannon hiipumisesta, eikä hän ole varmasti ainoa. Myös Aamulehti on antanut nykyään hyvin tilaa Suomen vinoutuneelle kielipolitiikalle jossa nyt ei ole järjen häivää. Oleellista on miten voisimme myöntää että ainoa keino on pakkoruotsin lopettaminen jotta muitakin kieliä kuin englantia opiskeltaisiin. Sinulla on varmaan tähän hyviä vastauksia?Vastaukseni on se, että näitä umpioita näyttää olevan enemmänkin, missä itse elän. Käsitin että puolustelit pakko-ruotsia, ehkä minun kannattaisi harjoitella luetun tekstin sisäistämistä paremmin.

Moses Leone
Pakkoa siis tarvitaan, koska vapaaehtoisuus ei toimi.Kysymys on kielivarannosta, joka Suomessa on aivan liian suppea, koska muita vieraita kieliä kuin englantia ja ruotsia ei juurikaan opiskella. Ruotsin oppimistulokset me tiedämme surkeiksi, johtuen juurikin motivaation puutteesta joka taas johtuu käyttötarpeen olemattomuudesta. Mooseksella on varmaan järkevänä miehenä hyvät neuvot tilanteen korjaamiseksi, kun poliitikotkin vain levittelevät käsiään ja pyörittelevät päätään?

o_turunen
Seuraa 
Viestejä14900

Aika hauskaa olisi opiskella, mitä on "hauki on kalaa"
ruotsin kielellä. Ja vielä pakotettuna. Mitenkä tuo pakotus
suoritettaisiin? Ruoskalla? Nälässäpidolla? Et saa
knäckebrödiä, jollet osaa sitä pyytää oikealla tavalla ulisten ja
lauleskellen niinkuin joku Olof Palme?

Vai tehtäisiinkö se niin, että torstaisin tarjottaisiin
hernesopan kanssa lite punsch niille, jotka ovat ottaneet
lusikan kauniiseen käteen?

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

Manse
Mooseksella on varmaan järkevänä miehenä hyvät neuvot tilanteen korjaamiseksi, kun poliitikotkin vain levittelevät käsiään ja pyörittelevät päätään?

Onpa hyvinkin. Maksetaan suomenkielisille virkamiehille ruotsilisää ja ruotsinkielisille virkamiehille suomilisää sen mukaan kuin he toista kotimaista osaavat. Sopivasti keppiä ja porkkanaa. Keppinä irtisanominen, ellei osaa minimivaatimuksia ja porkkanana lisää liksaa sitä enemmän mitä minimivaatimukset ylittää.

Täysin naurettavaa rahanhaaskausta. Miten kukaan voi edes ajatella tällaista? Ihan niin kuin rahaa olisi syydettäväksi jonkun saatanan muinaisjäänteen opiskeluun? Kyllä sitä rahaa nykyisinkin löytyisi, mutta se A) on tällä hetkellä väärin käytetty ja B) todennäköisesti se tultaisiin myös väärin käyttämään vaikka sitä pois nykyisistä väärinkäytöksistä vedettäisiinkin.

On aivan järjetöntä opiskella ruotsia pakkona. Minäkin olen näennäisesti ollut kohta kuusi vuotta jonkinlaisen ruotsinopiskelun alaisena enkä silti osaa sanoa ruotsiksi muuta kuin että forlot jag heter spät josta jälkimmäinenkin on Saksaa; tämänkin osaan vaan siksi että se on sisäpiirivitsi. Vuosittain tähän moskaan upotetaan miljoonakaupalla rahaa ilman että siitä mitään todellista hyötyä on.

Ruotsia 6 vuotta, saksaa 2 kuukautta, silti osaan Saksaa paljon, paljon paremmin.

Moses Leone
Manse
Mooseksella on varmaan järkevänä miehenä hyvät neuvot tilanteen korjaamiseksi, kun poliitikotkin vain levittelevät käsiään ja pyörittelevät päätään?

Onpa hyvinkin. Maksetaan suomenkielisille virkamiehille ruotsilisää ja ruotsinkielisille virkamiehille suomilisää sen mukaan kuin he toista kotimaista osaavat. Sopivasti keppiä ja porkkanaa. Keppinä irtisanominen, ellei osaa minimivaatimuksia ja porkkanana lisää liksaa sitä enemmän mitä minimivaatimukset ylittää.Voisitko ystävällisesti vielä selventää miten tuo lisäisi suomalaisten kielitaitovarantoa, saksan, venäjän, ranskan, espanjan sekä muiden tarpeellisten kielten osaamisen suhteen?

Manse
Moses Leone
Manse
Mooseksella on varmaan järkevänä miehenä hyvät neuvot tilanteen korjaamiseksi, kun poliitikotkin vain levittelevät käsiään ja pyörittelevät päätään?

Onpa hyvinkin. Maksetaan suomenkielisille virkamiehille ruotsilisää ja ruotsinkielisille virkamiehille suomilisää sen mukaan kuin he toista kotimaista osaavat. Sopivasti keppiä ja porkkanaa. Keppinä irtisanominen, ellei osaa minimivaatimuksia ja porkkanana lisää liksaa sitä enemmän mitä minimivaatimukset ylittää.Voisitko ystävällisesti vielä selventää miten tuo lisäisi suomalaisten kielitaitovarantoa, saksan, venäjän, ranskan, espanjan sekä muiden tarpeellisten kielten osaamisen suhteen?

Miksi sen pitäisi lisätä? Ei virkamiehiltä yleensä edellytetä kuin kotimaisten kielten taitoa, muu kielitaito on plussaa. Kyllä Suomen virastoissa palvellaan enemmän suomen- ja ruotsinkielisiä kuin muun kielisiä, ellei ulkomaalaisviranomaisia lasketa.

Moses Leone
Miksi sen pitäisi lisätä? Ei virkamiehiltä yleensä edellytetä kuin kotimaisten kielten taitoa, muu kielitaito on plussaa. Kyllä Suomen virastoissa palvellaan enemmän suomen- ja ruotsinkielisiä kuin muun kielisiä, ellei ulkomaalaisviranomaisia lasketa.
Mooses jatkaa tutulla tyylillään josta asiallisuus on kaukana.

Manse
Moses Leone
Miksi sen pitäisi lisätä? Ei virkamiehiltä yleensä edellytetä kuin kotimaisten kielten taitoa, muu kielitaito on plussaa. Kyllä Suomen virastoissa palvellaan enemmän suomen- ja ruotsinkielisiä kuin muun kielisiä, ellei ulkomaalaisviranomaisia lasketa.
Mooses jatkaa tutulla tyylillään josta asiallisuus on kaukana.Heh, olihan tuossa taas loistava hyppäys asian sivuun jotta pääsee jankkaaamaan samaa kehää

Teekkari
Seuraa 
Viestejä2347
Manse
Näin voi päätellä siitä, että yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen kielikeskukset ovat ylityöllistettyjä. Ne joutuvat opettamaan aiempaa enemmän perustaitoja.
Ja ongelma oikeastaan on se, että ruotsi on pakollista eikä vapaaehtoista, jolloin helmet menevät pakostakin myös sioille.

Ja ihan yleisesti ottaisin kantaa, että ainoa kieli jota tarvitaan on matematiikka, englanti tahi mikään muukaan ei ratkaise ongelmia, vaan asiantuntemus ja matematiikka.

Everything you know, is about to change.

Moses Leone
Manse
Mooseksella on varmaan järkevänä miehenä hyvät neuvot tilanteen korjaamiseksi, kun poliitikotkin vain levittelevät käsiään ja pyörittelevät päätään?

Onpa hyvinkin. Maksetaan suomenkielisille virkamiehille ruotsilisää ja ruotsinkielisille virkamiehille suomilisää sen mukaan kuin he toista kotimaista osaavat.

Pomo tarjosi minulle ruotsilisää, mutta minä kieltäydyin. Jää nyt siiten muistaakseni 17€ kuussa saamatta tai jotain sinnepäin.

Jotta Suomessa olisi yksi ruotsinpuhuja vähemmän...

OzziXX
Manse
Moses Leone
Miksi sen pitäisi lisätä? Ei virkamiehiltä yleensä edellytetä kuin kotimaisten kielten taitoa, muu kielitaito on plussaa. Kyllä Suomen virastoissa palvellaan enemmän suomen- ja ruotsinkielisiä kuin muun kielisiä, ellei ulkomaalaisviranomaisia lasketa.
Mooses jatkaa tutulla tyylillään josta asiallisuus on kaukana.Heh, olihan tuossa taas loistava hyppäys asian sivuun jotta pääsee jankkaaamaan samaa kehää

Eikös se ollut tämänkin ketjun tarkoitus? Manse käsittääkseni aloitti ketjun päästäkseen jankkamaan: "Pakkoruotsi on poistettava, pakkoruotsi on poistettava, yada,yada,...." Jos Manse nyt alkaa puolustamaan pakkoruotsia, myönnän olleeni väärässä ketjun tarkoitusperistä.

Manse
Moses Leone
Miksi sen pitäisi lisätä? Ei virkamiehiltä yleensä edellytetä kuin kotimaisten kielten taitoa, muu kielitaito on plussaa. Kyllä Suomen virastoissa palvellaan enemmän suomen- ja ruotsinkielisiä kuin muun kielisiä, ellei ulkomaalaisviranomaisia lasketa.
Mooses jatkaa tutulla tyylillään josta asiallisuus on kaukana.

Miten niin asiallisuus kaukana? Totta kai työnantajat haluavat työntekijöidensä mieluummin opiskelevan ja kehittävän itseään taidoissa, joista on työn kannalta hyötyä. Jos ruotsinkielen taito on työssä edellytettävä ammattitaito, niin kai työnantaja mieluummin haluaa opiskeltavan sitä kuin vaikka espanjaa, josta ei ole hyötyä kuin työntekijälle lomamatkallaan Kanariansaarille.

Moses Leone
Eikös se ollut tämänkin ketjun tarkoitus? Manse käsittääkseni aloitti ketjun päästäkseen jankkamaan: "Pakkoruotsi on poistettava, pakkoruotsi on poistettava, yada,yada,...." Jos Manse nyt alkaa puolustamaan pakkoruotsia, myönnän olleeni väärässä ketjun tarkoitusperistä.Jätetään se pakkoruotsi nyt vaikka hetkeksi väliin ja etsitään keinoja lisätä suomalaisille monipuolisempaa kielitaitoa, koska nykyään ei löydy riittävästi saksan, venäjän, ranskan, ym. valtakielten osaajia kun lähes kaikki opiskelevat ainoastaan englantia ja ruotsia. Mistä löytyisi lääke kielten opiskelun monipuolistamiseksi jos lähtökohta on että kahta vierasta kieltä opiskellaan?

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat